Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω στο σπίτι στο χωριό (το οποίο κατοικείται περιστασιακά και για λίγες μέρες) ένα παλιό μεγάλο ανοικτό τζάκι. Αντικατέστησα τον παλιό λέβητα με μια ΑΘ και τα παλιά τρύπια σώματα με φανκοιλ σε όλους του χώρους (πλην wc). Το παλιό δίκτυο σωληνώσεων έχει αρκετές απώλειες, (δεν συζητώ για τις παλιές ξύλινες πόρτες) με αποτέλεσμα μάλλον μέτρια θέρμανση. Σκέφτομαι μιας και υπάρχουν αρκετά ξύλα διαθέσιμα να εκμεταλλευτώ και το τζάκι. Εκτός του να του βάλω μια πόρτα σκέφτομαι να κάνω ένα από τα εξής:

α) να στείλω το νερό που κυκλοφορεί στο δίκτυο να περάσει μέσα από μια περιελιγμένη χαλκοσωλήνα μέσα στην (μεγάλη) φούσκα -καμινάδα του τζακιού (διατομής 1,50Χ0,80μ), με την ελπίδα ότι θα βοηθάει την ΑΘ ή έστω θα αυξήσει λίγο την θερμοκρασία του νερού για 1-2 κοντινά σώματα.

ή β) να κατασκευάσω σε ένα μηχανουργό κάποιο τύπο εναλλάκτη αέρα-αέρα που θα βάλω πάλι στην φούσκα-καμινάδα όπου με την βοήθεια ενός μικρού βεντιλατέρ τζακιού να διοχετεύει ζεστό αέρα στον χώρο.

Βαρέστε αλύπητα, δεν παρεξηγώ.

 

 

Δημοσιεύτηκε

Όλα αυτά που σκέπτεσαι να κάνεις, άσχετα με το αν είναι σωστά από τεχνικής άποψης, από οικονομικής άποψης πότε θα αποσβεστούν αν τα χρησιμοποπιείς λίγες μέρες και περιστασιακά?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Το κόστος για να βάλω 10-15μ χαλκοσωλήνα μαζί με τα μικροεξαρτήματα είναι της τάξης των 200ευρώ. Ένας απλοϊκός εναλλάκτης αέρα-αέρα (δηλ κάποιος σωλήνας με πτερύγια – έτσι τον φαντάζομαι) άλλα τόσα. Υπολογίζω κάτι λάθος?

Edited by Seismos
Δημοσιεύτηκε

Εδώ έβαλες Α/Θ, εκεί θα κολλήσεις οικονομικά;;;; Άλλο είναι το θέμα! Μην πετάς την "πολύτιμη" θερμότητα από την Α/Θ σε μια καταβόθρα ενέργειας. Κάνε οποιαδήποτε ενέργεια μόνωσης (εξωτερική έναν τοίχο, εξωτερική 2 τοίχους, εξωτερική παντού, 1 καλό παράθυρο, 2 καλά παράθυρα....) , αλλά προς θεού όχι τζάκια με μετατροπές, όχι αεραγωγούς, όχι εναλλάκτες σαν εξατμίσεις, όχι γενικώς ανόητες λύσεις. Μιας και έχεις το τυπικό προσόν να ανοίγεις έναν Η/Υ, τότε δεν είσαι ο μπάρμπας στο χωριό που νομίζει ότι καταλύει την Αρχή Διατήρησης Ενέργειας και παράγει μεγαλύτερη θερμότητα επειδή έβαλε μια εξάτμιση στο τζάκι.

 

Στην περίπτωσή σου μόνωση και πάλι μόνωση. Έκανες το καθήκον σου με την Α/Θ.

Δημοσιεύτηκε

Η καλύτερη λύση για το ανοιχτό τζάκι είναι να το ταπώσεις! Ιδιαίτερα αφού τα κουφώματα μπάζουν το ανοιχτό τζάκι λειτουργεί ως ένας πολύ καλός απορροφητήρας ακόμα και σβηστό. Επειδή έξω κάνει κρύο και μέσα ζέστη η καμινάδα του δημιουργεί υποπίεση και τραβάει κρύο αέρα στο σπίτι όλο τον χειμώνα.

 

Το διαπίστωσα στο δικό μου σπίτι. Επειδή έχω καλά κουφώματα τραβάει από εκεί που μπορεί, από τον απορροφητήρα της κουζίνας.

 

Αν θέλεις να κάψεις τα ξύλα και να βλέπεις φλόγα βάλε μια σομπούλα και ένωσε το μπουρί της στο ταπωμένο τζάκι.

Δημοσιεύτηκε

Ένα ακόμα πρόβλημα που έχω είναι ότι το κτίριο είναι «διατηρητέο» και δεν μπορώ (εύκολα) να προβώ σε δομικές μονωτικές επεμβάσεις. Έχω αλλάξει τα κρύσταλλα στα κουφώματα με διπλά, και θα σφραγίσω όσους αρμούς μου επιτρέπει η τέχνη μου. Το να αλλάξω τα παλιά ξύλινα με νέα είναι τρελό κόστος. Το τάπωμα (πόρτα – τζάμι) το έχω στο πρόγραμμα. Έχει και αεραγωγό από έξω και δεν τραβάει (ιδιαίτερα) αέρα από μέσα. Πιστεύω ότι και οι δύο λύσεις που ανέφερα θα προσφέρουν αλλά δεν ξέρω ποια είναι καλύτερη και ποιες λεπτομέρειες πρέπει να προσέξω.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Υπολογίζω κάτι λάθος?

Η μεταφορά θερμότητας από τα καυσαέρια στο νερό είναι αρκετά δύσκολο και κυρίως επικίνδυνο να επιτευχθεί με εγκαταστάσεις χωρίς μελέτη.

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος σου είναι το ότι "δεν έχεις υπολογίσει τίποτα".

Edited by antloukidis
Δημοσιεύτηκε

Οπότε πρέπει να απευθυνθώ σε ένα συνάδελφο για να μου διαστασιολογίσει την χαλκοσωλήνα?  Πιστεύεις ότι είναι καλύτερη λύση από την άλλη?

Δημοσιεύτηκε

Η διαστασιολόγηση του χαλκοσωλήνα είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει για μιά πηγή θερμότητας όχι σταθερής ισχύος και με μικρή δυνατότητα αυτοματισμών, όπως το τζάκι. (άλλη επιφάνεια και παροχή νερού χρειάζεται όταν σιγοκαίει το τζάκι και άλλη όταν είναι "φουντωμένο").

Επίσης τα θερμαντικά σώματα (ή FCU) δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την θερμότητα όταν το τζάκι είναι "φουντωμένο".

Γιαυτό είναι απαραίτητο ένα θερμοδοχείο που θα αποθηκεύει την περίσεια θερμότητας.

Επίσης τα συστήματα ασφαλείας που έχει ένα συνηθισμένο δίκτυο με Α.Θ. και FCU δεν αρκούν για το τζάκι. (απαιτείται καλύτερα ανοικτό δοχείο διαστολής και θερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας κ.ά.)

Συνήθως λοιπόν, και επειδή το υπάρχον δίκτυο έχει κλειστό Δ.Δ. ο εναλλάκτης του τζακιού τροφοδοτείται με ξεχωριστό δίκτυο που μέσω σερπαντίνας θερμαίνει το θερμοδοχείο (φυσικά άλλος κυκλοφορητής, ανοικτό Δ.Δ κλπ)

Με τα ανωτέρω προσπάθησα να συνοψίσω τα βασικά για μια ασφαλή πρώτα από όλα, και αφετέρου αποδοτική εγκατάσταση, που φυσικά το κόστος της, όπως καταλαβαίνεις, δεν έχει καμμιά σχέση με τον προϋπολογισμό σου.

Αν επιμένεις, φυσικά πρέπει να πάς σε κάποιο γνώστη μηχανολόγο για σωστή μελέτη και βέβαια να πληρώσεις και γιαυτό.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.