Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατα μετακόμισα σε ένα νέο γραφείο που η οροφή του είναι από ψευδοροφή όταν έπιασα μια από τις πλάκες ήταν πολύ ελαφριά με διαστάσεις 60x60 cm, χρώμα λευκό με τρυπίτσες από την εμφανή πλευρά όχι όμως διάτρητες, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως είναι φτιαγμένο από πετροβάμβακα! Μπορεί να κάνω λάθος αλλά σίγουρα δεν θα μου είναι ευχάριστο να βρίσκομαι αρκετές ώρες κάθε μέρα από κάτω χωρίς να ξέρω εάν είναι επιβλαβές για την υγεία ή όχι. Εσείς τι ξέρετε?

Δημοσιεύτηκε

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πάνελ ψευδοροφής. Αυτό που λες μάλλον είναι πάνελ ορυκτών ινών. Οι τρυπίτσες και το ανάγλυφο της επιφάνειας είναι για βελτίωση της ακουστικής καθώς μειώνει το φαινόμενο της αντήχησης. Οι ορυκτές ίνες δεν είναι επικίνδυνες στην ανθρώπινη υγεία. Περισσότερο να φοβάσαι τα έπιπλα μελαμίνης, τα συνθετικά χαλιά, έπιπλα, βαφές, κλπ.

Δημοσιεύτηκε

Από ότι διάβασα από την πίσω πλευρά της πλάκας κατασκευάζεται στην Αμερική με κωδικό όνομα ΜΕ 2110 από την USG. Έψαξα στο site της εταιρίας αλλά δεν βρήκα τίποτα σχετικό για να μου φύγει η απορία. Το υλικό είναι ήχοαπορροφητικό σίγουρα αλλά απλά το περιέγραψα για να καταλάβετε πως είναι , δεν το γνώριζα ότι ήταν από ορυκτές ίνες. Όσο για τις μελαμίνες, βαφές στα έπιπλα κλπ πράγματι είναι επικίνδυνα.

Thanks eupalinos

Δημοσιεύτηκε

Αν δεις το site της USG αναφέρει πως χρησιμοποιούν slag wool (βάση από έλκυσμα μετάλλου) που προέρχεται από τη βαριά βιομηχανία αντί για ορυκτές ίνες. Υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν καθαρές και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής. δες το σύνδεσμο (http://www.usg.com/USG_Marketing_Content/usg.com/web_files/Documents/System_Catalogs/SC2000.pdf)

 

Γενικά από τη σχετική βιβλιογραφία αυτές οι μονώσεις δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον άνθρωπο, υπάρχουν όμως και αναφορές για πιθανά καρκινογόνα, όπως και πολλά άλλα υλικά. Οι κίνδυνοι προέρχονται από την εισπνοή των μικρο-ινων αλλά και των χημικών συγκολλητικών ουσιών που περιέχουν. Η USG στο παραπάνω PDF αναφέρει χρήση οικολογικών συγκολλητικών ουσιών. Οι κίνδυνοι εισπνοής είναι μεγαλύτεροι κατά τη τοποθέτηση. Τώρα και εγώ δεν έχω καταφέρει να βρω άκρη πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα υλικά. Μάλλον μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τόσα άλλα. Ακόμη τι γίνεται σε περιπτώσεις όπου ζεστός αέρας έρχεται σε επαφή με τη μόνωση και το χώρο - όπως σε ένα νέο μαντεμένιο τζάκι που μονώνεται πίσω από την επένδυση. Φέτος άλλαξα καλοριφέρ και στις πρώτες ώρες λειτουργίες μύριζαν σαν φούρνο με καθαριστικό. (!) Η χρήση αφρού πολυουρεθάνης έιναι πλέον πολύ διαδεδομένη. Εδώ έγιναν αμάν να αφαιρέσουν ουρία, φορμαλδεΰδη και ένα κάρο χημικά από υλικά και χρώματα και εισβάλλουν νέα. Είναι δηλαδή πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε στα υλικά και πολύ δύσκολο να βρεις εναλλακτικές, οικολογικές, απόλυτα υγιείς λύσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε σε αυτά τα θέματα.

Δημοσιεύτηκε
...Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε σε αυτά τα θέματα.

 

Το κακό είναι ότι όσο περισσότερο ενημερώνεσαι τόσο περισσότερο αγχώνεσαι. Η οικοδομή είναι τομέας όπου η χρήση χημικών ουσιών είναι σαρωτική. Και βέβαια καμιά χημική ουσία δεν είναι αβλαβής για τον άνθρωπο - απλά τα ''οικολογικά'' δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί επικίνδυνα (κάτι σαν τα μεταλλαγμένα...αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου). Απλά αν ήμαστε τυχεροί τα θανατηφόρα αποκαλύπτονται και αποσύρονται.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.