Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε ποιο όνομα εκδίδεται η άδεια; (επικαρπωτή-ψιλού κυρίου, ιδιοκτήτη-αγοραστή;)


Recommended Posts

επομενως...

ο αρχικος τιτλος ηταν 50 πληρης κυριοτητα

50 επικαρπωτης

50 ψιλος

 

στις μεταβολες του β΄πινακα

 εδωσε απο το πρωτο 50 της πληρους

την ψκ και  κρατησε την επικαρπία

 

 παντως...τα "κτηματοφυλλα"...  δεν ειναι και  ό,τι το καλυτερο...για να τα διαβασει κανεις... :sad:

Link to comment
Share on other sites

Ανάποδα dimitris GM από το 50% της πλήρους κυριότητός του, ο Α δώρισε την επικαρπία στον Β, οπότε πλέον ο Α είναι 100% ψιλός κύριος και ο Β είναι 100% επικαρπωτής.

οιό είναι το καταλληλότερο κτηματολογικό έντυπο προκειμένου να είναι ξεκάθαρα τα εγγραπτέα δικαιώματα ως ισχύουν κατά τη θεώρηση του κτηματολογικού εντύπου ; Υποτίθεται ότι είναι το "Πιστοποιητικό κτηματολογικών εγγραφών αντικειμένου εγγραπτέων δικαιωμάτων" ή μήπως πρέπει να ζητάει ο πολίτης για έκαστο φυσικό πρόσωπο "Πιστοποιητικό κτηματολογικών εγγραφών φυσικού/νομικού προσώπου" ; 

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα,

 

Το ερώτημα μου αφορά την έκδοση άδειας σε οικόπεδο δύο συνιδιοκτητών (ανδρόγυνο) με ποσοστό 50% ο καθένας. Σήμερα ο ένας απο τους δύο δεν είναι εν ζωή, ενώ δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς. Είναι εφικτό να βγεί άδεια δόμησης στο όνομα του ενός συνιδιοκτήτη? Κι αν όχι, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει αποδοχή κληρονομιάς για να μεταφερθεί σήμερα το ποσοστό του 50% στον εν ζωή ιδιοκτήτη?

Link to comment
Share on other sites

δεν υπαρχουν δυο συνιδιοκτητες [ανδρογυνο]

 

αλλά ο ενας

και οι κληρονομοι του άλλου

 

μετα την αποδοχη κληρονομιας...ολοι οι ιδιοκτητες θα δωσουν σχετικη εντολη

Link to comment
Share on other sites

Και γω θεωρω οτι πρεπει να γινει η αποδοχη κληρονομιας πρωτα.

Προσεξε διοτι νομιμος κληρονομος ειναι κατα 25% η συζυγος και κατα 75% τα τεκνα (αν εχει).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση! Αντιλαμβάνομαι οτι αν δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη τα ποσοστά κατανομής των κληρονόμων είναι όπως παραπάνω για σύζηγο και τέκνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα. Σε νομιμοποίηση βιομηχανικού κτιρίου, το κτίριο ανήκει σε 3 συνιδιοκτήτες, αλλά αυτοί το νοικιάζουν αλλού που το λειτουργεί. Η πολεοδομία αναφέρει ότι δεν μπορεί να βγει η άδεια νομιμοποίησης και να διαφέρουν το όνομα των ιδιοκτητών και το όνομα της άδειας εγκατάστασης της βιομηχανίας και ζητεί ενοικιαστήριο μετεγγραμμένο που θα δίνει δικαίωμα να βγει η άδεια στο όνομα του ενοικιαστή, ο οποίος λειτουργεί την εγκατάσταση. Έτσι είναι; Ψάχνω να βρω κάτι σχετικό σε νομοθεσία, αλλά δεν έχω βρει φως προς το παρόν.

 

Έχει αντιμετωπίσει κάποιος κάποια παρόμοια κατάσταση; Από που προκύπτει στη νομοθεσία ότι απαιτείται συμβολαιογραφικό ενοικιαστήριο και να βγει η άδεια νομιμοποίησης στο όνομα του ενοικιαστή; Και έστω ότι βγει έτσι η άδεια, όταν σταματήσει η ενοικίαση το κτίριο μετά είναι πάλι αυθαίρετο;

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Το σε ποιο όνομα εκδίδονται σε δεδομένο χρόνο οικοδομικές άδειες ή γίνονται τακτοποιήσεις είναι αδιάφορο. Οι πράξεις αυτές προφανώς ακολουθούν το ακίνητο και πιστοποιούν τη νομιμότητα των κατασκευών σε οποιονδήποτε μεταγενέστερο χρόνο κατά τον οποίο ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευτής έχει αλλάξει.

 

Τώρα για το δικαίωμα έκδοσης αυτών των πράξεων, αυτός που το έχει προφανώς αρχικά είναι ο ιδιοκτήτης και αρκεί η προσκόμιση των συμβολαίων ιδιοκτησίας προς απόδειξη.

Ο ενοικιαστής επίσης μπορεί να εκδώσει άδεια στο όνομά του αλλά θα πρέπει είτε να αναφέρεται εκ των προτέρων ρητά στο μισθωτήριο συμβόλαιο είτε μεταγενέστερα ο ιδιοκτήτης με υπεύθυνη δήλωση να του δώσει αυτό το δικαίωμα.

 

Και αυτό είναι λογικό γιατί δεν μπορεί εγώ να νοικιάσω πχ ένα κτίριο σε κάποιον και αυτός να κάνει ανεξέλεγκτα προσθήκες ή αλλαγές όπως και όποτε θέλει χωρίς να το γνωρίζω. Γι αυτό σε κάποια μισθωτήρια αναφέρεται μάλιστα ότι απαγορεύεται ό ενοικιαστής να κάνει εργασίες. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις που αφορούν κυρίως μεγάλες εταιρίες και μακροχρόνιες μισθώσεις αναφέρεται όπως σου είπα στο μισθωτήριο ότι του επιτρέπει να βγάζει άδειες στο όνομά του, το οποίο μισθωτήριο και προσκομίζεις στην ΥΔΟΜ μαζί με τα συμβόλαια ιδιοκτησίας και βγάζεις άδεια κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Η άποψη της ΥΔΟΜ είναι ότι δεν μπορεί να βγάλει την άδεια νομιμοποίησης του βιομηχανικού κτιρίου στο όνομα του ιδιοκτήτη, ενώ η άδεια εγκατάστασης είναι στο όνομα του μισθωτή. Αυτή ήταν η αρχική πρόθεση για τη διαδικασία.  Η ΥΔΟΜ ανέφερε πως δέχεται μόνο μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει μετεγγραφεί για να προχωρήσει την άδεια στο όνομα του ενοικιαστή και ότι δεν μπορεί να βγάλει την άδεια στον ιδιοκτήτη σαν βιομηχανικό κτίριο.

 

Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να ορίζει την επάρκεια της Υπεύθυνης Δήλωσης του ιδιοκτήτη για να βγει η άδεια στον μισθωτή;

Link to comment
Share on other sites

το αρθρο 11 ειναι σαφες

την τακτοποιηση την κανει ο ιδιοκτητης

Ο μισθωτης δικαιουται μονον εαν ειχε δικαιωμα εκδοσης οικοδομικης αδειας.

 

[Συνηθως αυτου του ειδους τα μισθωτηρια γινονται με συμβολαιογραφικο και μεταγραφεται

"εαν η μισθωση υπερβαινει τα  9 χρονια"

αλλα δεν ειναι στην αρμοδιοτητα της ΥΔΟΜ να ελεγξει τα της μεταγραφης]

 

Κατα τα λοιπα, υπαρχει μια αδεια εγκαταστασης, που εκδοθηκε χωρις ελεγχο υπαρξης ή μή  ΟΑ.

 

Ο μισθωτης δεν εκανε καμμια αυθαιρεσια και δικαιως  αρνειται να μπλεξει στα περιπλοκα λογιστικα προβληματα που εχει το θεμα της κατασκευης κτισματος επι ακινητου του εκμισθωτη, με δαπανες του μισθωτη. για  τον απλουστατο λογο οτι

-δεν κατασκευασε αυτος τπτ

-δεν εχει τιμολογια κατασκευης κτισματος στο ονομα του, δεν εκανε αποσβεσεις   και ενω σωρο τετοια.

 

Και, εστω οτι, αυριο αποχωρει απο το μισθιο.

 

Θα περιμενουν οι ιδιοκτητες τον νεο "νοικαρη" να τακτοποιησει????

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.