Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κεντρική κλιματιστική μονάδα


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

 

στο 2 όροφο υπό μελέτη κτήριο μου, θα βάλω κεντρική κλιματιστική μονάδα για θέρμανση-ψύξη που θα εξυπηρετεί το ισόγειο. Ο όροφος θα εξυπηρετείται από λέβητα πετρελαίου.

 

1) Το λεβητοστάσιο έχει ύψος 5,5 μέτρα. Μπορώ να το χωρίσω και να βάλω την κλιματιστική μονάδα στο χώρο πάνω απ' το λεβητοστάσιο;

 

2) (ερώτηση bonus) Για λέβητα <= 25 kW ισχύουν οι προβλεπόμενες διαστάσεις του λεβητοστασίου; Αν βάλω τη δεξαμενή μέσα στο λεβητοστάσιο και η απόσταση δεξαμενής-λέβητα είναι μικρότερη από 2m, απαιτείται διαχωριστικός πυράντοχος τοίχος;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

1) Ο κανονισμός δεν το απαγορεύει αλλα εξ όσων γνωρίζω δεν είναι σωστή αυτή η επιλογή, οι εξωτερικές μονάδες των Α/C τοποθετούνται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και όχι σε έμμεση.

 

2) Όχι δεν ισχύουν (αλλα δεν μας λές πόσα λίτρα θα βάλεις), αλλα ο κανονισμός λέει οτι καλό είναι να τηρούνται, τώρα σε σένα έγκειται να εφαρμόσεις η όχι τον κανονισμό

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση dib.

 

Δεν διατύπωσα το πρώτο σκέλος της ερώτησης σωστά. Η μονάδα θα ήταν σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, μιας και θα υπήρχε ένα άνοιγμα στον τοίχο με κάποιο χοντρό πλέγμα μόνο να καλύπτει το άνοιγμα. Εγκατέλειψα αυτή τη λύση λόγω αρχιτεκτονικών δυσκολιών.

Όσο για το δεύτερο σκέλος, η εγκαταστημένη ισχύς θα είναι 20-25 kW (το όριο δε, τελικά,  είναι στα 45 kW και όχι στα 25 kW). Θα τηρήσω όλες τις προτεινόμενες αποστάσεις και διαστάσεις λεβητοστασίου. Ίσως στο μέλλον να σηκωθεί κι άλλος όροφος.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις καταλαβαίνω ότι λέγοντας "Κεντρική κλιματιστική μονάδα" μάλλον οι συνάδελφοι εννοούν "Αντλία Θερμότητας".

Προς άρση παρεξηγήσεων τα δύο αυτά μηχανήματα, αν και αρκετές φορές συνεργάζονται, είναι τελείως διαφορετικά.

Link to comment
Share on other sites

Στη θεματική ενότητα ΨΚ2 της ύλης των σεμιναρίων για ενεργειακούς επιθεωρητές, έχει ένα κεφάλαιο σχετικά με τις απαιτήσεις μηχανοστασίων κλιματισμού. Ανεβάζω εδώ το απόσπασμα κι αν κρίνουν οι διαχειριστές πως δε πρέπει ας το κόψουν.

Στην ίδια θεματική ενότητα, έχει ένα πραγματικό παράδειγμα από εγκατάσταση γραφείων, όπου μέσα σε ψευδοροφή υπάρχουν εγκατεστημένες μια κεντρική μονάδα προκλιματισμού νωπού αέρα και μια μονάδα εξαερισμού.

 

Ένα πρόβλημα που σκέφτομαι ότι μπορεί να είχε η εγκατάσταση μιας ΚΚΜ σε χώρο μέσα στο λεβητοστάσιο (π.χ. σε παταράκι πάνω από τον λέβητα), θα ήταν η αυξημένη ρύπανση των φίλτρων αέρα.

Απαιτήσεις για τα μηχανοστάσια κλιματισμού.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους, 

στα πλαίσια μίας εργασίας μου για τη σχολή' υπάρχει κτίριο διώροφο, 100 τμ κάθε όροφος, με στέγη μη εμφανή από τον 1ο όροφο. 

για την εξυπηρέτηση θέρμανσης- ψύξης το σκεπτικό είναι η χρήση ΚΚΜ η οποία προτείνεται να τοποθετηθεί στη σκεπή (σε σημείο που το ύψος είναι επαρκές), να μην υπάρχουν τερματικά σώματα αλλά η δουλειά να γίνεται από αεραγωγούς. 

επειδή δεν έχω καταπιαστεί ποτέ με κάτι τέτοιο, όποια καθοδήγηση πώς να το προσεγγίσω και από πού θα ήταν πολύτιμη!

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε με ΚΚΜ δεν υπάρχει καμμία αυτονομία χώρου, που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η ρύθμιση διαφορετικής θερμοκρασίας χώρου (είτε λόγω οικονομίας είτε διαφορετικής απαίτησης)

 

Επίσης η άριστη ρύθμιση των παροχών των στομίων είναι απαραίτητη για τον σωστό κλιματισμό όλων των χώρων, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να γίνει, αλλά και που ακόμα όταν επιτευχθεί, εύκολα καταστρέφεται από κάποιον που κρυώνει ή ζεσταίνεται και κλείνει το στόμιο που τον ενοχλεί με όποιο τρόπο μπορέσει. 

 

Επίσης η ΚΚΜ απαιτεί και κάποια Α.Θ. ή ίσως και λέβητα, οπότε θα πρέπει να προβλεφτεί θέση και για αυτά.

 

Να μη ξεχνάμε βέβαια το "κρύψιμο" των αεραγωγών, που θα σε φέρει σε πολλές "τριβές" με τον αρχιτέκτονα.

Link to comment
Share on other sites

@antloukidis: 

η συζήτηση με την αρχιτεκτονική ομάδα έγινε με γνώμονα να προβλεφθούν τετραγωνικής διατομής αεραγωγοί που θα τρέχουν στα ταβανώματα. 

Επίσης να σημειώσω ότι στο ισόγειο είναι ένα ενιαίος χώρος με χωριστό μόνο το WC. Στον όροφο υπάρχουν 3 χώροι: οι δύο ως γραφεία για συναντήσεις από 4 - 8 άτομα και ο 3ος είναι χώρος για διανυκτέρευση με WC.

...

Επανέρχομαι στις ερωτήσεις μου: εσωτερικά σε στέγη θεωρώντας ότι υπάρχει χώρος (δεν θα είναι προσβάσιμη για αποθηκευτικό χώρο παρα μόνο για τυχόν επιδιορθώσεις ή κάτι άλλο που χρειαστεί εκτάκτως) μπορεί να τοποθετηθεί ΚΚΜ και αντλία θερμότητας? Τι χρειάζεται για τη διαστασιολόγηση και επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν αυτά χωρίς άμεση επαφή με εξωτερικό αέρα? 

(σημειώνω ξανά ότι πρόκειται για υποθετικό σενάριο στα πλαίσια εργασίας :)

Link to comment
Share on other sites

Η Α.Θ. χρειάζεται απαραίτητα εξωτερικό αέρα, και η ΚΚΜ χρειάζεται λήψη νωπού αέρα.

 

Τη νύχτα που κάποιος θα διανυκτερεύει΄, θα κλιματίζεται όλο το κτίριο?

 

Για διαστασιολόγηση, με οποιοδήποτε σύστημα, πρώτα απόλα χρειάζεται μελέτη απωλειών.

 

Εφόσον επιλεγεί ΚΚΜ, μελέτη αεραγωγών, και μελέτη υδραυλικού δικτύου (αν η ΚΚΜ είναι νερού όπως είναι το συνηθέστερο) ή μελέτη δικτύου Freon (αν η ΚΚΜ είναι με στοιχείο Freon σπανιότερα)  

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Γειά σου ChristinaP, θα ήθελα πρώτα να σου θέσω κάποιες ερωτήσεις για να μπορείς να επιλέξεις πιο εύκολα το σύστημα που θα προτείνεις.

Στη περίπτωση που τοποθετηθεί ΚΚΜ στη στέγη (μπορεί να γίνει) δεν είναι εύκολο να τοποθετηθεί και η Α/Θ εκεί αφού απαιτείται υποδομή (θα τοποθετηθεί επάνω στη στέγη και όχι μέσα σε αυτή). Υπάρχουν και Α/Θ εσωτερικού χώρου (το είχα δει σε prospect, θα το ψάξω και θα το βρω, ή Α/Θ διαιρούμενου τύπου (δηλαδή η εξωτερική μονάδα να τοποθετηθεί αλλού (μπαλκόνι ή ισόγειο ή αναρτημένη) και η εσωτερική στη στέγη). Βέβαια μπορεί να τοποθετηθεί και κλιματιστική συσκευή άμεσης εκτόνωσης που τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Στη περίπτωση ΚΚΜ η διέλευση των αεραγωγών από την στέγη στο ισόγειο δεν θα είναι εύκολη, ούτε και η διέλευση από στέγη στον όροφο (κανάλια μεγάλης διατομής).

Ο χώρος διανυκτέρευσης δεν θα είναι αυτόνομος από τους άλλους με αποτέλεσμα την λειτουργία τους όταν δεν είναι απαραίτητο (υπερκατανάλωση). Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους συναντήσεων.

Για εμένα το καλύτερο είναι η χρήση τεσσάρων εσωτερικών μονάδων, μια για το ισόγειο, μια για κάθε γραφείο και μια για το χώρο διανυκτέρευσης. (σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και fan coil δαπέδου ή οροφής. Αυτή η λύση μπορεί να είναι πιο οικονομική κατά την εγκατάσταση από την χρήση αεραγωγών σε όλους αυτούς τους χώρους και βέβαια θα είναι πιο οικονομική κατά την λειτουργία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.