Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

 

Σε μεγάλα κυρίως καταστήματα και σε χώρους γραφείων υπάρχουν αναρτημένα σχέδια τμήματος του κτηρίου που έχουν μία κουκίδα για το που βρίσκεσαι και έχουν χαραγμένη την όδευση διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς.

 

1) Είναι υποχρεωτικά; Βάσει ποιας νομοθεσίας

2) Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τον σχεδιασμό τους ή ισχύουν τα κλασικά της παθητικής πυροπροστασίας; Πρέπει να απεικονίζονται και τα ενεργητικά μέσα;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσιεύτηκε

Η νομοθεσια που διεπει τα σχεδια εκκενωσης ειναι η αντιστοιχη για ασφαλεια - υγιεινη (δεν θυμαμαι ποια συγκεκριμενα).

 

Αν κανεις ενα ψαξιμο στο διαδικτυο θα βρεις αρκετες λεπτομερειες και πληροφοριες σχετικα.

Ενα απλο σχεδιο εκκενωσης ειναι μια αρχιτεκτονικη κατοψη του επιπεδου οπου σχεδιαζεις με κουκιδα το σημειο αναρτησης και τραβας μια συνεχη (κατα προτιμηση εγχρωμη) γραμμη μεχρι την πλησιεστερη εξοδο.

Δεν απεικονιζονται τα μεσα πυροπροστασιας. Το σχεδιο εκκενωσης δεν εχει να κανει με την πυρασφαλεια (αμμεσα). Γινεται για περιπτωσης οπου λογω εκτακτων αναγκων  (πχ φωτια ή σεισμος κλπ) χρειαστει η αμμεση εκκενωση των χωρων.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Θα το ψάξω λίγο στο ιντερνετ και θα επανέρθω ;)

Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι στο θέμα. Μετά από ακρετό ψάξιμο στο ίντερνετ βρήκα ότι η υποχρέωση σχεδίου διαφυγής και διάσωσης όπως πολύ σωστά αναφέρει ο συνάδελφος παραπάνω προκύπτει από το Ν.3850 ΦΕΞ Α 84/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 30

 

Το πρόβλημα είναι ότι το άρθρο 30 αναφέρει ότι το εν λόγω σχέδιο πρέπει να συντάσετια ΕΦΟΣΟΝ η θέση η έκταση και το είδος της εκμετάλευσης το απαιτεί....οπότε ουσιαστικά δεν το κάνει συγκεκριμένο.

 

Συνεχίζοντας το ψάξιμο βρήκα μία μελέτη από το ΤΕΕ η οποία συντάχθηκε σε  μία προσπάθεια (μετά το ατύχημα της marfin) να μαζέψει τα ασυμάζευτα και αναφέρει πολλά σχετικά με την ασφάλεια.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρήκα πουθενά συγκεκριμένες προδιαγραφές για την σύνταξη του σχεδίου εκκένωσης (το ότι θα έχει μία κουκίδα και βελάκια προς την έξοδο το ξέρω απλά ψάχνω κάτι πιο επίσημο) Γνωρίζει κανείς τπτ κάποιο σχετικό nfpa; (γιατί ελληνική νομοθεσία δεν νομίζω να έχει κάτι)

  • 6 years later...
Δημοσιεύτηκε

Δύσκολο να το σκεφτεί κάποιος να το κάνει ως (επιπλέον σήμανση) ... απίστευτα χρήσιμο δε.  Οι οδηγίες για την εκκένωση (σε περίπτωση πυρκαϊάς ... καπνού) έχουν τοποθετηθεί σκόπιμα (και) στο ύψος του δαπέδου ... (δεν έχει πέσει !!!)

Οδηγίες σε περίπτωση φωτιάς.jpg

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.