karharias Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Καλημέρα συνάδελφοι, Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Σε εντός οικισμού οικόπεδο από διανομή του 1931 (σε οικισμό κάτω από 2000 κατοίκους), υπάρχει σχέδιο οικισμού και το οικόπεδό μου ανήκει σε ΑΚΡΑΙΟ Ο.Τ. και μάλιστα στην γωνία του. Στην διανομή του 31 δεν εμφανίζεται ΔΡΟΜΟΣ περιφερειακά του γωνιακού οικοπέδου όχι μόνο στο οικόπεδό μου αλλά και σε όλο τον οικισμό. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά οικόπεδα που δεν βλέπουν σε εγκεκριμένο από το ρυμοτομικό του 31 δρόμο. Η πολεοδομία λεεί πως αυτά τα οικόπεδα έχουν πρόσωπο σε Μεριά - Περιφέρεια. Στην πράξη έχει κατασκευαστεί παλιός δρόμος και από τις δύο πλευρές του οικοπέδου μου προφανώς από την προ Καλλικράτη Δημοτική Αρχή, και είναι πάνω από 10 μέτρα πλάτος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ένα οικισμό αλλά σε παρα πάρα πολλούς!!!! Το πρόβλημα μου είναι η κατάτμηση του εν λόγω μεγάλου αρχικού οικοπέδου σε μικρότερα άρτια και οικοδομήσιμα. Κάποιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας λένε ότι τα οικόπεδα αυτά είναι τυφλά! μπορούν να οικοδομηθούν αλλά όχι να κατατμηθούν. Ερώτηση 1. Είναι δυνατό ο μελετητής της διανομής (που επέχει θέση ρυμοτομικού κατά τα λεγόμενα της πολεοδομίας) να δημιούργησε μεγάλα οικόπεδα χωρίς να έχουν πρόσωπο σε Κ.Χ.? Είναι δυνατό να διανεμηθούν γωνιακά οικόπεδα από το ρυμοτομικό που είναι ΜΗ άρτια και οικοδομήσιμα? και μάλιστα όταν δεν είχαν πρόβλημα διαφορετικής τακτοποίησης τότε το 1931?Μήπως ο μελετητής είχε στο νού του ότι η περιφέρεια (Μεριάς) νοείται Κ.Χ.? Ερώτηση 2. Ο δρόμος (πλάτους 10 μ) που υπάρχει και από τις δύο πλευρές στο γωνιακό μου οικόπεδο ο οποίος ανοίχθηκε και συντηρείται προφανώς από την Δημοτική Άρχή δεν θεωρείται Κ.Χ. ώστε να δίνετε αρτιότητα - οικοδομησιμότητα σε πιθανή μελλοντική κατάτμηση? Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ένα οικισμό αλλά σε πολλούς. Σας εμφανίζω το σχέδιο διανομής. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
armenopoulos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Το σχέδιο που παραθέτεις δε συμβαδίζει με όσα αναφέρεις. Από ότι φαίνεται στην ΥΔΟΜ της περιοχής σου δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει να "διαβάζει" τα ρυμοτομικά των αγροτικών οικισμών. Ξεκάθαρα το σχέδιο περιλαμβάνει περιμετρική εγκεκριμένη οδό/κοινόχρηστο χώρο, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ρυμοτομικά του υπουργείου γεωργίας. Φυσικά και μπορεί να γίνει κατάτμηση εφόσον τηρούνται οι όροι δόμησης.
karharias Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Αυτοί υποστηρίζουν ότι ο μεριάς είναι δημοτική έκταση και δεν αποτελεί ΚΧ!!! άρα το οικόπεδο 397 είναι τυφλό! πως μπορώ να μεταφέρω στους αρμόδιους υπαλλήλους αυτό που λες με στοιχεία και νομοθεσία? πως μπορώ να τους αποδείξω πως ο χώρος με τον οποίο συνορεύει το οικόπεδο (μεριας, περιφέρεια ή ότι άλλο είναι) είναι ΚΧ. Αυτοί υποστηρίζουν πως είναι δημοτική έκταση που δεν αποτελεί Κ.Χ.!!!! (πως μπορώ να αποδείξω πως δεν είμαι ελεφαντας?) Φυσικά και δεν μπορώ να τους μεταφέρω ακριβώς την απάντησή σου για ευνόητους λόγους Παρακαλώ την βοήθειά σας!
armenopoulos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Μα η περιμετρική οδός είναι συνεχόμενη με τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους/δρόμους. Πήγαινε στη Περιφέρεια στη πρώην τοπογραφική της ΔΕΒ (νομίζω ότι το αρχείο τηρείται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης) και ζήτα βεβαίωση σε σχέση με την εν λόγω έκταση (ότι δηλαδή αποτελεί οδό/κοινόχρηστο χώρο). Αυτό προκύπτει σίγουρα από το κτηματολογικό πίνακα που συνοδεύει το διάγραμμα, όπου στο τέλος του θα παρουσιάζεται εμβαδομέτρηση όλων των οδών του οικισμού.
iliasp Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2013 Σωστά η τοπογραφική κρατάει αρχείο με τους δρόμους, σε αυτούς πρέπει να αποτανθείς και να σου δώσουν στοιχεία και πίνακες .
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 γιατί επιμένουμε όλοι σε κοινόχρηστους δρόμους? σε εντός σχεδίου και εντός οριοθέτησης οικισμούς για κοινόχρηστους χώρους κάνει λόγο η σχετική νομοθεσία οι δρόμοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι που προορίζοναι για κίνηση οχημάτων και πεζών
nbr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 Το έχω ξαναγράψει αλλά θα το πω πάλι. Πριν από 80 χρόνια η τοπογ. Υπηρεσία έδωσε οικόπεδα σε πρόσφυγες με πολύ μεγάλη (για την εποχή) ακρίβεια! οροθετημένα πλήρως από ορόσημα ή αξονικά και πάνω από όλα μεγάλα οικόπεδα για να γίνουν οι αποθήκες οι στάβλοι κ.λ.π. Αυτό λέγεται αγροτική αποκατάσταση. Τώρα ερχόμαστε εμείς και θέλουμε να κάνουμε κατατμήσεις, όπως και στα σταροχώραφα για να κτίσουμε σπίτια. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα και κατηγορούμε το "μελετητή" του 1930 που δεν πρόβλεψε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς 80 χρόνια μετά!! Εγώ πάντως πιστεύω, που μπορεί τώρα να ανοίγω θέμα, αν η γη αυτή, που ήταν κάποτε δημόσια και δόθηκε για κάποιο σκοπό (σε αγρότες), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, να επιστρέφεται και να την παίρνει, για τον ίδιο σκοπό, κάποιος άλλος, Το ίδιο και για τα "σταροχώραφα". Χωριά κοντά σε αστικά κέντρα (Θέρμη Θεσσαλονίκης για παράδειγμα) ο κλήρος τους έγινε "οικισμός" με βίλες (και σιτάρι αγοράζουμε απο το εξωτερικό) . Τέλος πάντων. Εγώ έτσι όπως βλέπω το σχέδιο εκτιμώ ότι ο χώρος μέχρι την αξονική πρέπει να είναι "κοινοτικό-κοινόχρηστο". Σίγουρα συνοδεύεται από κάποιο κτ. νούμερο που στους κτημ. πίνακες της τοπ. υπηρεσίας θα γράφει τι είναι. Άντε και ...Καλούς μπακλαβάδες. Δεν μας γράφεις που κοντά είναι ο συνοικισμός!!!! Έχει κοντά και θάλασσα???
Kane Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 (edited) @nbr, χαίρομαι πάντα να διαβάζω τα ποστ σου...Ειδικά αυτό με τους μπακλαβάδες (βλ. Χαλκιδικη), με βρίσκει υπερ-σύμφωνο. Πραγματικά αηδιάζω όταν πηγαίνω Χαλκιδική για αποτύπωση των...εξοχικών με 20 τούβλα κι ελλενίτ σε 250 μέτρα "οικοπέδου" 5 χλμ απ'τη θάλασσα. Επειδή κυρίως εργάζομαι σε τέτοιες διανομές, το παραπάνω 1η φορά το συναντώ. Δεν μου χει τύχει συνοικισμός διαν. Υπ.Γ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο/δρόμο. Συνεπώς θεωρώ πως ότι είναι αυτό που συνορεύει ειναι κοινόχρηστο/δρόμος και συνεπως "συμπεριφέρεσαι" στο οικόπεδο όπως πχ στο υπ'αριθμ. 395 Οπως ειπώθηκε θα επισκεφθείς την τοπογραφική. Ξεκάθαρα οι οδοί (κοινόχρηστοι χώροι) είναι συνεχόμενη με ότι είναι όμορο. Με τη λογική των ανώμαλων που έχεις μπλέξει, τυχούσες οδοί σε χωριά που ΔΕΝ έχουν διανοιχθεί (όπως αρκετοί περιφερειακοί, όπως του παραδείγματος σου), δεν θα τους θεωρούν οτι υπάρχουν. Ολα να τα περιμένουμε. Edited Δεκέμβριος 1 , 2013 by Kane
karharias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2013 Το έχω ξαναγράψει αλλά θα το πω πάλι. Πριν από 80 χρόνια η τοπογ. Υπηρεσία έδωσε οικόπεδα σε πρόσφυγες με πολύ μεγάλη (για την εποχή) ακρίβεια! οροθετημένα πλήρως από ορόσημα ή αξονικά και πάνω από όλα μεγάλα οικόπεδα για να γίνουν οι αποθήκες οι στάβλοι κ.λ.π. Αυτό λέγεται αγροτική αποκατάσταση. Τώρα ερχόμαστε εμείς και θέλουμε να κάνουμε κατατμήσεις, όπως και στα σταροχώραφα για να κτίσουμε σπίτια. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα και κατηγορούμε το "μελετητή" του 1930 που δεν πρόβλεψε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς 80 χρόνια μετά!! Εγώ πάντως πιστεύω, που μπορεί τώρα να ανοίγω θέμα, αν η γη αυτή, που ήταν κάποτε δημόσια και δόθηκε για κάποιο σκοπό (σε αγρότες), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, να επιστρέφεται και να την παίρνει, για τον ίδιο σκοπό, κάποιος άλλος, Το ίδιο και για τα "σταροχώραφα". Χωριά κοντά σε αστικά κέντρα (Θέρμη Θεσσαλονίκης για παράδειγμα) ο κλήρος τους έγινε "οικισμός" με βίλες (και σιτάρι αγοράζουμε απο το εξωτερικό) . Τέλος πάντων. Εγώ έτσι όπως βλέπω το σχέδιο εκτιμώ ότι ο χώρος μέχρι την αξονική πρέπει να είναι "κοινοτικό-κοινόχρηστο". Σίγουρα συνοδεύεται από κάποιο κτ. νούμερο που στους κτημ. πίνακες της τοπ. υπηρεσίας θα γράφει τι είναι. Άντε και ...Καλούς μπακλαβάδες. Δεν μας γράφεις που κοντά είναι ο συνοικισμός!!!! Έχει κοντά και θάλασσα??? Όχι καμία σχέση από θάλασσα και πολυτελής κατοικίες... Θεσσαλία, καμποχώρια
karharias Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 , 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 , 2014 (edited) λοιπόν οι πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα (χωρίς να υπάρξει ακόμα έγγραφη απάντηση).... Η παραπάνω διανομή πραγματοποιήθηκε το 1951 και όπως φαίνεται τα γωνιακά οικόπεδα έβλεπαν σε κοινόχρηστο χώρο (περιφέρεια - μεριάς) με τα όρια του οικισμού να περιλαμβάνουν τον παραπάνω κοινόχρηστο χώρο. Το 1981 έγινε νέα οριοθέτηση του οικισμού και το νέο όριο του οικισμού περνά ακριβώς από τα όρια των οικοπέδων αφήνοντας τον ΚΧ εκτός οικισμού. Ο Κ.Χ. υπάρχει ακόμα και δεν έχει αλλάξει το καθεστώς του. Εγώ θεωρώ πως το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενο Κ.Χ. άρα έχει πρόσωπο πράγμα που συμφωνεί (μερικώς) και η πολεοδομία του τόπου μου αλλά θεώρησε σωστό να γνωμοδοτήσει και η περιφέρεια (τμήμα Πολ. Εφαρ.). Αυτοί από την άλλη μεριά λένε πως ναι μεν ο Κ.Χ. είναι νομίμως υφιστάμενος και σε επαφή με το οικόπεδό μας, αλλά θέλει ο Κ.Χ. να είναι εντός οικισμού!!!. Το θεωρώ παράλογο μιας και η νομοθεσία αναφερει ως πρόσωπο : το μήκος του οικοπεδου προς τον Κ.Χ. και ο ορισμός του Κ.Χ είναι αυτός που περιγράφεται από το ρυμοτομικό Ή ΚΑΙ αυτός που είναι νομίμως υφιστάμενος. Σημ: (Τώρα στην ερώτηση πως στην διανομή του '51 έκαναν νέα οριοθέτηση το 1981, η απάντηση προφανώς είναι ότι η διανομή δεν πέρασε ποτέ με Π.Δ. εφαρμόστηκε καλώς, και επέχει θέση Ρυμοτομικού Σχεδίου.) Την γνώμη σας!!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Edited Απρίλιος 6 , 2014 by karharias
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα