Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλια θερμοτητας ρίσκο η όχι;


Slekka47

Recommended Posts

Θα ήθελα να μοιραστώ λίγες σκέψεις όσον αφορά τις αντλίες θερμοτητας.

Η αντλια απο μονη της δεν λέει τίποτα..... Ειναι τόσα που πρέπει να γίνουν πρώτα προτού επιλεχθεί... Οπως άλλωστε σε ολα τα είδη θέρμανσης.

Οπωσδήποτε μελέτη απωλειών απο μηχανολογο σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ και όχι τον τυφλοσουρτι που έκανα παλιά.

Αυτοματισμος της αντλιας απο μηχανολογο που να εχει ασχοληθεί πολύ με το αντικείμενο. Και αυτο γιατί οι αντλίες ειναι κατα την γνώμη μου περίεργα μηχανήματα.. Οχι απο τον έμπορο...που τις περισσότερα φορές .. Οχι όλες .. Παει με το manual.

Οι inverter αντλίες νέας γενιάς σεταρονται πιστεύω απο πολλούς .. Απο την δικιά μου εμπειρία ... Με πολλα λάθη. Ειναι το μελλον κατα την γνώμη μου αλλα χρειάζεται πολύ δουλειά.

Εν κατακλείδι το πρώτο που χρειάζεται και τελευταίο ειναι ένας έμπειρος μηχανολογος... Αυτα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εν κατακλείδι το πρώτο που χρειάζεται και τελευταίο ειναι ένας έμπειρος μηχανολογος... Αυτα

 

Ακριβώς... και όχι για να τα "πάρει".... αλλά για γίνει σωστή επιλογή και σωστή ρύθμιση.... Στο περίπου επιλογή και στο περίπου ρύθμιση = χάσιμο χρόνου και χρημάτων...!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε slekka έχει πλάκα ότι λίγο πολύ τα ίδια έγραφα και εγώ σήμερα στο eheat.gr.

Θα δημοσιεύσω και εδώ ότι έγραψα και εκεί.

 

Έτυχε τον τελευταίο καιρό να έχω μπλέξει με τον Παναγιώτη. Ετσι μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω την υδραυλική εγκατάσταση σε μερικές αντλίες θερμότητας και έχω αποκομίσει μια μικρή εμπειρία….

Τι είναι αυτό που παρατήρησα και ίσως είναι το πιο σημαντικό και ενδιαφέρει τον ιδιώτη;

Όποιος θέλει να εγκαταστήσει μία αντλία θερμοτητας δεν πρέπει να βασιστεί ούτε στον υδραυλικό ούτε στον ψυχτικό ούτε στον ηλεκτρολόγο και πάνω από όλα ούτε στον έμπορα.
Οι αντλίες θερμότητας χρειάζονται τον άνθρωπο κλειδί. 
Είναι αυτός που λέει ο φίλος μου ο Stom και εγώ τον κοροϊδεύω μιας και μου αρέσει η λέξη.
Ο άνθρωπος που θα κάνει το commissioning..
Η αλήθεια είναι σε ότι αφορά τους εμπόρους υπάρχουν ορισμένοι από αυτούς που έχουν αυτόν τον άνθρωπο κλειδί και μπορεί να αποπερατώσει την δουλειά αποτελεσματικά αλλά το κόστος ανεβαίνει και ο ανταγωνισμός εκεί έξω είναι σκληρός και αμείλικτος.
Οι ιδιώτες πολλές φορές είναι κακά πληροφορημένοι και νομίζουν ότι η εγκατάσταση μιας αντλίας είναι μία δουλειά ρουτίνας και απλή.
Φυσικά κάπως επηρεασμένοι από το γενικά υψηλό κόστος αγοράς της αντλίας τα υπόλοιπα τα υποτιμούν ή θέλουν να τα υποτιμούν και κακό του κεφαλιού τους. Εδώ βάζουν πολλές φορές το χεράκι τους και οι έμποροι για να μην χάσουν την πώληση.

Για να δούμε όμως πια είναι τα υπόλοιπα.
Καταρχάς υλικά σύνδεσης και εργασία.
Σε ότι αφορά τα υδραυλικά μιλάμε για σωλήνες, στηρίγματα, διάφορα εξαρτήματα, φίλτρα, βάνες, πιθανόν και τρίοδες βάνες αν έχουμε μπόιλερ, δοχεία διαστολής αυτόματους πληρώσεως μανόμετρα θερμόμετρα και διάφορα άλλα.

Στα ψυχτικά….
Και ο ψυκτικός αν έχει διαιρούμενο μηχάνημα έχει σωλήνες εξαρτήματα την εργασία του και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί ο άνθρωπος, δεν τα ξέρω και καλά….

Ηλεκτρολόγος…
Μία από τα ίδια και αυτός.

Και τέλος ο άνθρωπος κλειδί που τις περισσότερες φορές είναι μηχανικός και κάνει το engineering commissioning
Εγω θα έλεγα ο επιβλέπων μηχανικός συντονιστής.
Είναι αυτός που πρέπει να προτείνει την κατάλληλη αντλία.
Είναι αυτός που θα πρέπει να συντονίσει τα συνεργεία.
Είναι αυτός που πρέπει να γνωρίζει υδραυλικά,ηλεκτρολογικά, ψυχτικά. αυτοματισμό και πάνω από όλα να ξέρει να διαβάζει manual.
Οι αντλίες από το λίγο που έχω δει και έχω καταλάβει διαθέτουν ηλεκτρολογικές πλακέτες αρκετά πολυπλοκές και πολλές φορές θα πρέπει να επέμβει κανείς ανάλογα με την περίπτωση που έχει.
Επίσης οι ρυθμίσεις του εσωτερικού θερμοστάτη που πολλές φορές κάνει και την διαχείριση δεν είναι εύκολο πράγμα αν δεν στρώσει κανείς κώλο να διαβάσει να κατανοήσει τι θέλει να πει ο κατασκευαστής.

Για αυτό, θέλω να πω και να προτείνω στους φίλους που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν μία αντλία θερμότητας να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο engineeringcommissioning που ίσως είναι πιο βασικό ακόμα από την ίδια την μάρκα της αντλίας.

Link to comment
Share on other sites

Οπωσδήποτε μελέτη απωλειών απο μηχανολογο σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ και όχι τον τυφλοσουρτι που έκανα παλιά.

 

Μόνο μια παρατήρηση επ΄αυτού. Ο ΚΕΝΑΚ υπολογίζει απώλειες κελύφους του ακινήτου σε kWh/m^2 για την ενεργειακή του κατάταξη και όχι θερμικό φορτίο σε kW. Για το θερμικό φορτίο παίρνεις τα γνωστά πρότυπα του DIN, ISO, ASHRAE ή όποια άλλα γνωρίζεις.

Edited by Giorgos1987
Link to comment
Share on other sites

Σωστά, δεν ξέρουν όλοι οι μηχανολόγοι τα πάντα στην συγκεκριμένη περίπτωση περί αντλιών θερμότητας (και εγώ δεν γνωρίζω). Για να τον ξεχωρίσεις θα πρέπει να δεις τα references του από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.