zio7 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 Απορίες για κτίρια τριτογενή τομέα Εξαερισμός 1. Σε ποια νομοθεσία αναφέρει σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικός ο εξαερισμός? 2. Τις εναλλαγές αέρα τις παίρνουμε από την ΤΟΤΕΕ1 ή από την ΤΟΤΕΕ 2425/86? 3. Όταν έχουμε έναν ανεμιστήρα προσαγωγής και έναν απαγωγής έστω 1000m3/h έκαστος, τι παροχή δηλώνουμε στην ενεργειακή μελέτη? 4. Την ειδική ηλεκτρική ισχύ πως την υπολογίζουμε? Στην προηγούμενη περίπτωση βάζουμε την ειδική ηλεκτρική ισχύ και για τους δύο ανεμιστήρες? 5. Μπορούμε να αφήσουμε για εξαερισμό τον εξαερισμό του Κ.Α. με την προϋπόθεση ότι το κτίριο βγαίνει Β? Ψύξη 1. Σε ποια νομοθεσία αναφέρει σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η κάλυψη των ψυκτικών φορτίων? 2. Μπορούμε να αφήσουμε για την ψύξη ότι και στο Κ.Α. με την προϋπόθεση ότι το κτίριο βγαίνει Β? Φωτισμός 1. Υπάρχει νομοθεσία που να αναφέρει σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η φωτοτεχνία? 2. Σε έλεγχο από ελεγκτή δόμησης ή ενεργειακό επιθεωρητή πρέπει να έχει γίνει εγκατάσταση των φωτιστικών που αναφέρονται στη φωτοτεχνία? Και μια τελευταία ερώτηση, σε οικοδομή που στο ισόγειο έχει κατάστημα, προ ΚΕΝΑΚ δεν εγκαθιστούσαν τα ΗΜ γιατί δεν ξέρανε την τελική χρήση του, πλέον με το ΚΕΝΑΚ που θα υπάρχει έλεγχος όταν κλείσει η οικοδομική άδεια τι γίνεται?
deathlok Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 εξαερισμός 2. Καλύτερα από την ΤΟΤΕΕ1 αφού όταν θα πας να κάνεις το xml σου πρέπει να έχεις τουλάχιστον αυτή την παροχή. 3. 1000 4. Και για τους δύο ανεμιστήρες 5. Δεν παίζει να σου βγαίνει αφού αν αφήσεις το κτήριο αναφοράς οι αυτοματισμοί σου θα είναι Δ και θα στα τσακίσει όλα + ότι είναι υποχρεωτικός ο εξαερισμός.
vag72 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 Στην ΤΟΤΕΕ 1 που λέει για εναλλαγές αέρα, Ευχαριστώ.
zio7 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 3 , 2013 ΤΟΤΕΕ 1 - πιν. 2.3 Εξαερισμός 1. Υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει πότε είναι υποχρεωτικός ο εξαερισμός? Σε απλό κατάστημα η ΤΟΤΕΕ1 αναφέρει εναλλαγές αέρα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε εξαερισμό? 2. Στην ΤΟΤΕΕ 2425/86 έχει άλλα όρια. 3. Θεωρώ ότι το σωστό είναι το 500. 4. Συμφωνώ και για τους δύο ανεμιστήρες. 5. Συμφωνώ ότι πολύ δύσκολα θα προκύψει Β αν δεν βάλεις εναλλάκτη. Έστω ότι προκύπτει Β π.χ. σε ένα φαρμακείο, μπορούμε να μην εγκαταστήσουμε τελικά τον εξαερισμό παρόλο που στο πινακάκι 2.3. αναφέρει εναλλαγες?
panos-vicious Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2017 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 11 , 2017 (edited) Απορία που έχω σχετικά με τον μηχανικό αερισμό. Μας λέει η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, στην ενότητα 4.6. (και στην 2.4.3.) πως <<Σε περίπτωση που το σύστημα μηχανικού αερισμού του κτηρίου, βάσει υψηλών απαιτήσεων οι οποίες αναφέρονται και τεκμηριώνονται κατά τη μελέτη σχεδιασμού (διαστασιολόγησης) του συστήματος αερισμού ή -προσθέτω εγώ γιατί αυτό ισχύει- κατά την ενεργειακή επιθεώρηση διαπιστωθεί ότι το εγκατεστημένο(να) σύστημα(τα), παρέχει περισσότερο νωπό αέρα από τοναπαιτούμενο του πίνακα 2.3., τότε για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης θεωρείται ότι στο υπό μελέτη ή προς επιθεώρηση κτήριο παρέχεται ποσότητα νωπού αέρα ίση με την οριζόμενη στο πίνακα 2.3. Κατά την θεώρηση αυτή, η απομείωση της παροχής νωπού αέρα γίνεται ομοιόμορφα (κατά το ίδιο ποσοστό) από όλα τα συστήματα μηχανικού αερισμού του κτηρίου ή της θερμικής ζώνης>>. Από την άλλη, στην στην ενότητα 2.4.3., γράφει πως <<Υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού της απαραίτητης ποσότητας νωπού αέρα σύμφωνα με το ΕΛΟΤ ΕΝ 15251:2007. Για τις ανάγκες υπολογισμού του αερισμού σε μελέτες εκτίμησης της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, ο πιο εύχρηστος τρόπος υπολογισμού της ανανέωσης αέρα είναι βάσει των ελάχιστων ποσοτήτων που απαιτούνται σύμφωνα με τα εξής δύο κριτήρια:- την εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής για τους χρήστες και- την ελάχιστη ανανέωση βάσει του όγκου και της χρήσης του κτηρίου.Σε γενική κατεύθυνση, οι απαιτήσεις νωπού αέρα ανά κατηγορία κτηρίου (χρήση) θα πρέπει να καθορίζονται έτσι, ώστε να καλύπτουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αερισμό (m3/h/άτομο), ανάλογα με την πυκνότητα πληθυσμού (άτομα/m2) ανά χρήση κτηρίου>>. Συγγνώμη αλλά το "να καλύπτουν τον ελάχιστο", εγώ το καταλαβαίνω ότι σημαίνει να παρέχουν τουλάχιστον αυτή την ποσότητα αέρα ανά ώρα. Όχι ότι αυτή είναι η μέγιστη για τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης. Αφού το εγκατεστημένο (ή προς εγκατατάσταση) άλλην αποδίδει. Άλλωστε, όπως γράφει και πιο πάνω <<την ελάχιστη ανανέωση βάσει του όγκου και της χρήσης του κτηρίου>>. Αν είναι έτσι όπως τα λέει στον αερισμό, γιατί δεν επιβάλλει το ίδιο και στον τεχνητό φωτισμό. Να μας πει: <<Τα εγκατεστημένα φωτιστικά αποδίδουν στάθμη φωτισμού (lux) υψηλότερη από την ελάχιστη απαιτούμενη; Μάλιστα, θα πρέπει να προσδιοριστεί τόση εγκατεστημένη ισχύς, όση αναλογεί στην ελάχιστη απαιτούμενη στάθμη>>. Στην μια περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την ελάχιστη ανανέωση αέρα, και στην άλλη με την επίσης ελάχιστη στάθμη φωτισμού. Με συνθήκες άνεσης χρηστών δηλαδή. Δεν καταλαβαίνω την διαφορετική αντιμετώπιση. Και κάτι ακόμα. Δεν γίνεται ενώ λόγω σχεδιασμού καταλήγουμε σε παροχή αέρα μεγαλύτερη της ελάχιστης να καταχωρούμε παροχή ίση με αυτήν του πίνακα 2.3. και την ειδική ηλεκτρική ισχύ να την υπολογίζουμε βάσει της παροχής σχεδιασμού. Αυτά τα υβριδικά δεν τα καταλαβαίνω. Ίσως να μου γίνονταν κατανοητά αν είχα το πρότυπο EN 15251:2007. Edited Απρίλιος 11 , 2017 by panos-vicious
heliaskes Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2018 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 29 , 2018 Κατάστημα σε ισόγεια κατασκευή με τετράριχτη κεραμοσκεπή διαχωρίζεται από αυτήν με ψευδοροφές. Καταλήγω στο να μην θεωρήσω τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ σκεπής και ψευδοροφής στους όγκους μου (ευχαριστώ τους συναδέλφους που το ανέλυσαν σε άλλα threads τα οποία και μελέτησα διεξοδικά χθες), έχω όμως το ζήτημα της αποτύπωσης του κελύφους ως προς τους τοίχους μου: συμπεριλαμβάνω το τμήμα της όψης που βρίσκεται πάνω από το ύψος της ψευδοροφής, όπου και τελειώνει η γυάλινη πρόσοψη;
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα