Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Επειδή την έχω και εγώ την προσωπική εμπειρία (κολλητός μου έφυγε Σουηδία για να πάρει ειδκότητα ''τρελογιατρού'') δε γίνεται να μην ποστάρω.

 

Πρώτον, μαθαίνεις Σουηδικά...ούτε εγγλέζικα...ούτε φραντζέζικα...ούτε κινέζικα. Δεν είναι ηλίθιοι οι Σουηδοί να σε σπουδάζουν με τα χρήματα των φορολογουμένων τους. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να γίνεις δεκτός όταν παρέχεις εγγυήσεις ότι θα μείνεις εύλογο χρονικό διάστημα (κάμποσα χρονάκια ώστε να κάνεις απόσβεση...το οποίο δε σημαίνει απαραίτητα φόρους αλλά και παροχή υπηρεσιών). Το να μπεις στον κόπο να μάθεις τη γλώσσα δείχνει σαφώς ''καλή πρόθεση''.

 

Δεύτερον, σεβασμό στη σουηδική νοοτροπία και σοβαρή προσπάθεια κατανόησής της. Επειδή το έχω φιλοσοφήσει (και με τον κολλητό έχει πέσει πολύ βρίσιμο καθώς επιμένει σε κάτι παράλογα περί γονιδίων) οι Σουηδοί έχουν την πολύ σημαντική και γνωστή ιδιαιτερότητα. Λόγω απομόνωσης (αφενός αναγκάστηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους αφετέρου δεν είχαν και κανέναν να τους ενοχλεί) έστησαν πολύ οργανωμένες και αποτελεσματικές δομές με κοινό γνώμωνα το Σεβασμό...για τα πάντα και τους πάντες. Αν είσαι από τα άτομα που δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να σταματά ο οδηγός στη διάβαση πεζών ή βαριέσαι να ξεχωρίζεις τα σκουπίδια σου σε γυαλί-χαρτί-πλαστικό θα ζοριστείς (αλλά ίσως να σου κάνει καλό).

 

Τρίτον, γνώση της Ιστορίας και των σύγχρονων εξελίξεων. Ένα από τα χειρότερα για ένα Σουηδό είναι να τον αποκαλέσεις ρατσιστή. Αλλά δυστυχώς η μετανάστευση είναι αυτό που θα καταστρέψει (αν υπάρχει δηλαδή τέτοιος κίνδυνος) αυτήν τη χώρα. Εν τάχει ιστορία: η Σουηδία πριν δυο δεκαετίε είχε σοβαρότατο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Και ναι μεν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτό δικαιολογείται (πώς να μεγαλώσεις παιδιά?) αλλά στην πλούσια και ευμαρή Σουηδία? Η αιτιολόγηση προσωπική και άνευ σημασίας αλλά η αντιμετώπιση κρατική και αναποτελεσματική: το '80 ψηφίστηκαν μέτρα ενίσχυσης των μονογονεϊκών οικογενειών και της γέννησης παιδιών τα οποία στην αρχή έδειξαν να αλλάζουν το κλίμα. Μετά οι Σουηδοί σταμάτησαν πάλι να γεννάνε. Πιστεύω ότι η μεταναστευτική τους πολιτική προσπαθεί να καλύψει τους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του κοινωνικού τους κράτους. Αλλά ενδεχόμενως βγάλανε έτσι τα ματάκια τους: αυξάνει συνεχως ο αριθμός των μεταναστών που μετά από ένα χρονικό διάστημα εργασίας επικαλούνται φυσικά ή ψυχολογικά προβλήματα και σταματούν να εργάζονται, παίρνοντας έτσι τα διάφορα επιδόματα που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι. Παράπονα ήδη άρχισαν και το ότι βγάλανε ''δεξιά'' κυβέρνηση (που είναι εννοείται αριστερότερη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζί) δείχνει την ανησυχία τους (των Σουηδών εννοώ). Πολύ πιθανόν να αλλάξουν τα πράγματα.

 

Τώρα γιατί το ποσοστό αυτοκτονιών (χτυπά περισσότερο τα νεαρά κορίτσια) μένει σταθερό? Απαντήσεις δεν πήρα όσο και να ρώτησα. Οι περισσότεροι Σουηδοί δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα και ενώ μπορεί μέρη για διασκέδαση να μην έχουν ξοδεύονται σε ακριβές αγορές και ταξίδια στο εξωτερικό - άρα κάπως εκτονώνονται.

 

Όσον αφορά στο κλίμα το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού τους κρατά σχετικά ζεστούς. Μάλιστα στη νότια Σουηδία βλέπουν σπάνια χιόνι (σε σχέση με τη γεωγραφική θέση). Το καλοκαίρι θα πάθεις ζημιά με τον ήλιο: υπάρχει μέρα που νυχτώνει τα...μεσάνυχτα και ξημερώνει στις...3 το πρωί. Το αντίστροφο (λίγες ώρες ήλιου) έχουν το χειμώνα.

 

Περί επαγγελματικών προοπτικών για μηχανικούς δε γνωρίζω αλλά νομίζω το μεταπτυχιακό είναι η καλύτερη λύση. Δε βλέπω για ποιο λόγο να σε προτιμήσει μια Σουηδική εταιρία αν στείλεις CV ως επαγγελματίας απο' δω.

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Είμαι πολ. μηχανικός και επειδή με ενδιαφέρει ένα μεταπτυχιακό στο kth μπορεί κάποιος που γνωρίζει να μας πεί γενικά τι απαιτήσεις έχει?

υψηλό βαθμό διπλώματος?

προϋπηρεσία?

ευχαριστώ!

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε
Κοινώς ο φίλος σου δεν την πάλεψε εκέι πέρα ,παρόλο που είναι τόσο τέλεια όλα και σκέφτηκε να γυρίσει. Άρα κάτι δεν του άρεζε εκέι. Και αφού έφυγε όπως λες σε μια βδομάδα και γύρισε εκέι άρα έκανε συμβιβασμό μέσα του. Άρα μην τα παρουσιάζουμε όλα τέλεια εκέι. Ο κάθε άνθρωπος βάζει προτεραιότητες και συμβιβάζεται.Είσαι έτοιμος να απαρνηθείς όλα τα θετικά της Ελλάδας για ένα καλό μισθό(σχετικό γιατί πολλά πράγματα είναι πιο ακριβά εκει) και καλή εργασιακή ζωή? Αν ναι τότε σου ταιριάζει το εξωτερικό. Μην γκρινιάζεις μετά όμως ότι σου λείπει το φαγητό,ο ήλιος, ο κόσμος κτλ. Όπως και εγώ συμβιβάζομαι με το γεγονός του ότι δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο στην Ελλάδα , αν θα μείνω χωρίς δουλειά , λεφτά και σύνταξη ενώ έξω θα ήταν όλα εγγυημένα(και αυτό σχετικό) αλλά είναι επιλογή μου να μέινω εδώ γιατί το γουστάρω και προσπαθώ να μην παραπονιέμαι.

Και στο κάτω αν δεν έχεις στον ήλιο μοίρα έδω πέρα και είσαι απογοητευμένος από όλα ε τότε πάνε δοκιμαστικά έξω για ένα διάστημα να συγκρινεις και αποφασίζεις καλυτερα.

 

Προφανώς δεν έχεις μείνει ποτέ άνεργος,ούτε είχες κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τα χρήματα στην Ελλάδα.Το θέμα είναι να παίρνεις λεφτά χωρίς να εξαρτάσαι από τους γονείς σου,γιατί αν είναι έτσι και εγώ δηλώνω πως μια χάρα δεν έχω κανένα άγχος για το αύριο...Το ξέρεις πως για πιο απλές δουλειές π.χ. σερβιτόρα ,πωλήτρια θέλουν προϋπηρεσία?Μη μιλήσω για τους βοηθούς στο Πολυτεχνείο που παίρνουν 800 ευρώ καθαρά για 10 ώρες και βάλε δουλειάς(και όλα αυτά τα ξέρω και από προσωπική εμπειρία και από γνωστούς.Καλό θα ήταν να μη μιλάμε γενικά και αόριστα).

Προτιμώ λοιπόν μία χώρα που δε χρειάζεσαι μέσον για να κάνεις οτιδήποτε και οι ώρες εργασίας σου πληρώνονται και τέλος πάντων προτιμώ να έχω μια ζωή με αξιοπρέπεια γιατι αν κάπου δουλεύεις σαν το σκυλί είναι η Ελλάδα.

Το εξωτερικό πια δεν είναι "συμβιβασμός " όπως λες αλλά μάλλον το θεωρώ ανάγκη..

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι,

 

τα Σουηδικά είναι πολύ ωραία γλώσσα και μοιάζει γραμματικά με τα μοντέρνα γερμανικά (βόρεια γερμανική γλώσσα είναι...) και η μόνη δυσκολία τής είναι λίγο στην αρχή η προφορά... Μήν ακούτε μπαρούφες ότι είναι δύσκολη κτλ.. Να σας πώ ότι εγώ τη μαθαίνω απο e-books και CD που βρηκα στο ίντερνετ?... άν και δέν έχω σχέση με Σουηδία ή δέν σκοπεύω άμεσα να έχω...

 

Απο τη στιγμή που αφιερώνουμε για κάτι συγκεκριμένο σάν υπάρξεις όλοι μας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής, δηλαδή την εργασία τότε όλα τα άλλα είναι ψευτοδιλήματα... Σε κάθε πλούσιο ευρωπαικό κράτος τα πάντα δουλεύουν στην εντέλεια αλλα χάνουν απο κάπου αλλού.. δέν μπορείς να τα έχεις όλα όπου και να πάς... έτσι και η Σουηδία.. Για να ξεκινήσεις όμως την καριέρα σου σάν μηχανικός είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις... γενικά ένας νέος μηχανικός που αποφασίζει να κάνει διεθνή καριέρα μόνο καλύτερα θα πάει, χειρότερα απο την Ελλάδα δέν πάει (καλά εδώ που τα λεμε πόσο χειρότερα να πάει...?)

 

Υπόψην ότι οι σουηδικές εταιρίες μόλις περάσει σε κανα 2 χρονάκια πλήρως η παγκόσμια κρίση θα κάνουν μεγάλα ανοίγματα σε ανατολική Ευρώπη... δέν είναι δηλαδή κακό να δουλέψεις για κάποια σουδική εταιρία...

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδερφοι, καλησπέρα!

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε γενικές γραμμές τα λόγια όλων εκφράζουν λίγο πολύ ένα πραγματικό κομμάτι της Σουηδικής νοοτροπίας.

Πριν 15 ημέρες περίπου έμαθα ότι έγινα δεκτός στο Royal Institute of Technology ή όπως είναι παγκοσμίως γνωστό Κungliga Tekniska Hφgskolan και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αναχωρήσω για την σκανδιναβική χερσόνησο μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν σας κρύβω ότι τα διλλήματα είναι πολλά και συναισθήματα ανάμικτα, μιας και η ζωή στην Ελλάδα είναι δελεαστική και κυρίως είναι ζωή με την έννοια της έντασης και της ζωντάνιας σε θέματα διασκέδασης.

Δεν θέλω να υπεισέλθω στα κακώς κείμενα που συναντάει καθένας μας από τη θέση που κατέχει, μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, επειδή θεωρώ ότι το πέρασμα από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού γενικότερα, μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως. Ενισχύει τους πνευματικούς πυλώνες σε θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, κοινωνικής συμπεριφοράς και επιστημονικής συνεργασίας.

Προερχόμενος από ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα θέλω να διαβεβαιώσω ότι από προσωπική συζήτηση που είχα με μέλη τόσο του ΚΤΗ της Σουηδίας όσο και του Πολυτεχνείο του Μονάχου (ΤUM) στη Γερμανία, αναγνωρίζουν το υψηλό επίπεδο των Ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και είναι ενήμεροι για τις δυσκολίες που υφίσταται ο εδώ φοιτητής. Σας μεταφέρω το γεγονός που μου ανέφεραν, ότι σε προγράμματα master, όπου υπήρχαν Έλληνες φοιτητές, οι επιδόσεις και η εκεί παρουσία τους , ήταν και παραμένει τουλάχιστον αξιοσημείωτη.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι Έλληνες, που αναφέρουν ότι η αξιοπρέπεια και η ευγένεια που διακατέχει τους ανθρώπους αυτών των χωρών είναι τα στοιχεία που τελικά τους κερδίζουν και αποφασίζουν να παραμείνουν στο εξωτερικό. Το οικονομικό θέμα είναι προσωπικά δευτερευούσης σημασίας μιας και πιστεύω ότι αν αισθάνεσαι καλά μέσα σου αποδίδεις τα μέγιστα, κάτι που στη Ελλάδα δεν ισχύει πάντα.

Αναφορικά με τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει δεκτός στο ΚΤΗ σας πληροφορώ ότι ένας βαθμός κοντά στο 7 είναι αρκετά ικανοποιητικός, πολύ περισσότερο δε αν ο φοιτητής προέρχεται από σχολή 5ετους φοιτητής (π.χ. Πολυτεχνείο). Το επίπεδο αγγλικής γλώσσας είναι προαπαιτούμενο αν πρόκειται για αγγλόφωνο master και ζητείται TOEFL με βαθμό τουλάχιστον 80 ( έκδοση internet Based Test) ή άλλο πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας (για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το εκάστοτε τμήμα σπουδών του ιδρύματος).

Τέλος, το άγχος της νέας εγκατάστασης και των συναφών καταστάσεων που επιφέρει, σίγουρα υπάρχει αλλά είναι λογικό μιας και οτιδήποτε νέο προκαλεί την γνωστή αντίδραση άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Και επειδή η καθημερινότητα είναι έννοια και συναίσθημα παγκόσμιας εμβέλειας πρέπει να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά...

Αυτά τα λίγα λόγια σε συμπλήρωση των ιδεών και γεγονότων που αναφέρθηκαν από όλους τους συναδέλφους σε αυτό το topic.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαι στη διάθεση σας.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

  • 8 years later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα

 

Συζητάω αυτόν τον καιρό για μια δουλεία στην Σουηδία και συγκεκριμένα στην πόλη Σουντσβαλ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B2%CE%B1%CE%BB 

 

Οι εργοδότες είναι παλιοί γνώριμοι και δεν έχω θέμα να χάσω χρήματα απεναντίας μπορεί και να τους χρωστάω από παλιά...

 

Η προσωρινή πρόταση έχει ως εξής: 2.500€ καθαρά. Τρεις φορές το χρόνο πήγαινε έλα Ελλάδα πληρωμένα τα εισιτήρια. Πολύ πιθανών να με βολέψουν κ με το αυτοκίνητο της εταιρείας.

Αν πάνε καλά τα πράγματα για αυτούς αλλά και για εμένα μου είπαν ότι θα βάλουν και την γυναίκα μου στην εταιρεία τους να δουλέψει.

 

 

Για πείτε;;; Νομίζω πως είναι καλή πρόταση.

Δημοσιεύτηκε

Eξαρταται. Οικονομικα μια χαρα μου φαινεται αν δουλεψει και η γυναικα σου

Με ενα χιλιαρικο βρισκεις σουπερ σπιτι.

Επισης δεν ειναι ολα στα λεφτα. Θα δουλευεις σε κατι σημαντικο που να σε κανει να πεις οτι οντως αξιζει? Γιατι παιζει να ειναι ψιλοαπαλευτα σε μια επαρχιακη σουηδικη πολη.

Ο χειμωνας του σουντσβαλ παντως σιγουρα ειναι πρωτογνωρος. Πολυ πολυ κρυο χιονι και σχεδον μηδεν ηλιος

Καμια σχεση με νοτια σουηδια που ο χειμωνας ειναι της πλακας πχ μαλμε.

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή 30Κ/έτος. Καλά είναι. Αντίστοιχα με ~21Κ/έτος καθαρά στην Αθήνα χωρίς ενοίκιο. Εκεί, καλύτερα >=35K/έτος (καθαρά) για οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε

Η δουλειά στην αρχή τουλάχιστον θα είναι στο εργοτάξιο.κ σταδιακά θα μπω κ στο γραφείο(δικές μου σκέψεις με αύξηση μισθού).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.