Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα στους μηχανικούς του φόρουμ. Σε κατοικία 260 τ.μ (26Κw απώλειες) εντός Αττικής και υψόμετρο 500μ σκέφτομαι την προσθήκη Α/Θ και Δ.Α σε υφιστάμενο μονοσωλήνιο σύστημα. Σκέφτομαι η Α/Θ να δουλεύει με νυχτερινό τιμολόγιο 02:00-8:00 και 15:00-17:00 τροφοδοτώντας το Δ.Α με νερό 60c. Από κει και πέρα ο λέβητας θα μπαίνει στο παιχνίδι και θα προσθέτει το επιπλέον ποσό ενέργειας για να ανεβάσει τη θερμοκρασία προσαγωγής στους αξιόλογους 75c. Εκμεταλλευόμενος το νυχτερινό τιμολόγιο το μέγιστο ποσό ενέργειας που μπορεί να παράξει η Α/Θ είναι 84Kw με Δ.Α 1500lt. Για την επίτευξη θερμοκρασίας 60c θα χρειαστούν 84/16κw 5,25h λειτουργίας της Α/Θ ή 31,5Kwh/νύχτα.

Εάν υποθέσουμε ότι στο κύκλωμά μας κυκλοφορούν 150lt νερού, για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί το Δ.Α να αντικαταστήσει τις πηγές ενέργειάς μας εκμεταλλευόμενο το αποθηκευμένο νερό;

 

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που ρωτάς ουσιαστικά εξαρτάται απο την εξωτ.θερμοκρασία και τις μονώσεις του σπιτιού.Εγώ αυτό που θα ρωτήσω είναι αν όντως χρειάζεσαι τους 75 βαθμούς.

Δημοσιεύτηκε

@Stef4: Προφανώς και μπορώ να παίξω με τη θερμοκρασία προσαγωγής. Αυτή τη στιγμή ο λέβητας είναι ρυθμισμένος στους 75c. Αποδίδει μια χαρά, δεν υπάρχει κίνδυνος συμπυκνωμάτων και επίσης θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τον λέβητα στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του σε συνδυασμό με την αντλία θερμότητας. Ποτέ δε ξέρεις τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια με τιμολόγια ΔΕΗ, τιμές καυσίμων κλπ, οπότε η προσαρμοστικότητά μας πρέπει να βαράει κόκκινο.

Όσον αφορά τις μονώσεις, αναφέρω απώλειες 26Kw με μια καλή μόνωση προ ΚΕΝΑΚ.

Δημοσιεύτηκε

Το ρεύμα 2 με 8 τα ξημερώματα μπορεί να είναι φτηνό αλλα εκείνη την ώρα η εξωτερική θερμοκρασία είναι η χαμηλότερη τους 24αωρου. Η αντλία θα δουλέυει ασταμάτητα στο μέγιστο και πρέπει να είναι και ψηλής θερμοκρασίας, αποδίδωντας πολύ χαμηλό COP. Επειτα ετσι καταναλώνεις ενέργεια προκαταβολικά, χωρίς να είναι απαραίτητο να την χρησιμοποιήσεις. Ακούγεται για ενα πολυ ακριβό πείραμα. 

Δηλαδή αν έχεις COP κοντά στο 1.5 - 2.0 (δηλαδή απόδοση κάτω απο 8kw) και έχεις δώσει και 7-8 χιλιάρικα, πρακτικα δεν θα κάνεις ποτέ απόσβεση την αντλία θερμότητας.

 

Καταλαβαίνω πως το σπίτι είναι πολύ μεγάλο και με σημαντικές απώλειες, οπότε μια αντλία θερμότητας είναι αδύνατον να σε καλύψει. Μήπως πρέπει να βελτιώσεις το σύστημα σου όπως είναι τωρα για να κατεβάσεις την κατανάλωση; Μια ιδέα είναι ισως να αλλαζες τα κλασσικά σώματα καλοριφέρ των 70C με fan coils των 35C. 

Εγώ βέβαια δεν είμαι μηχανικός, οπότε καλύτερα να ακούσουμε και την γνώμη κάποιου ειδικού.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ θα σταθώ στις απώλειες.. Μου φαίνονται πάρα πολλές για να αναφέρονται σε σπίτι με μόνωση. Αυτές έχουν προκύψει από μελέτη που έγινε με βάση τη πραγματική κατάσταση του ακινήτου ή τις βρήκες από τα σώματα κλπ?

 

Από κει και πέρα σχετικά με την λύση που σκέφτεσαι, δεν θα στην πρότεινα καθώς όπως σου είπαν και παραπάνω δεν πρόκειται να κάνεις απόσβεση σε ευλογο χρόνο. Οι πιθανές λύσεις που βλέπω είναι

α. Αν πράγματι έχεις 26KW απώλειες να κάνεις κάποια μόνωση, στο σημείο που πονάει περισσότερο. (Αμόνωτη ταράτσα, παλιά κουφωματα κλπ)

β. Αν έχεις λιγότερες απώλειες να εξετάσεις πόσες είναι και αν τα σώματα θα σου καλύψουν αυτές τις απώλειες με θερμοκρασίες προσαγωγής κάτω των 60C. Αν σε καλύπτουν, τότε εξετάζεις ξανά τη λύση της ΑΘ αλλά πλέον ως κύρια μορφή θέρμανσης. Αν καποιοι χωροι καλύπτονται και καποιοι αλλοι όχι, αλλάζεις τα σώματα σε αυτούς και παίζεις πάλι με ΑΘ.

γ. άπειρες άλλες επιλογές που μπορεί να σου πει κάποιος συνάδελφος βλέποντας την εγκατάσταση και τις ανάγκες σου.

 

Όπως και να χει, πριν κανεις και εξετάσεις οτιδήποτε, βεβαιώσου πως έχεις σωστές απώλειες.

 

Φιλικά,

Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Όχι και πολλές. Πολύ φυσιολογικές απώλειες νέου μάλιστα κτίσματος. 26kW για 260τμ δεν πάσχει από μόνωση !

 

Θα τοποθετήσεις ως βέλτιστη λύση για μένα :

 

1) Α/Θ 60 ή 65oC ισχύος ±30kW

2) Δοχείο Αδρανείας όγκου = ισχύς ΑΘ * 15 τουλάχιστον = >450λ. Πρακτικά για την περίπτωση νυχτερινού όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα. Και 1000λ ακόμη και παραπάνω αν χωράει το δοχείο.

3) Για περιπτώσεις μεγάλου ψύχους (επειδή κάνουμε Α/Θ στα βόρεια προάστια που έχει κρύο) καλή είναι μια εφεδρεία για τέτοιο σπίτι. Άρα στο Δ.Α. θα ρίχνουμε το λέβητα που καλό είναι να μη βγάλουμε από το παιχνίδι. Υψόμετρο 500μ σημαίνει θα πιάνει κρύο.

Δημοσιεύτηκε

Μία μικρή παρατήρηση και μία πρόταση.

 

Δοχείο που αναφέρει ο φίλος δεν λέγεται δοχείο αδράνειας αλλά δοχείο αποθήκευσης...

Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

 

Η πρόταση είναι απλή....

Αύριο και για δύο μέρες θα κάνει κρύο....

Κατέβασε τον θερμοστατη σου στους 55 βαθμούς και άσε την θέρμανση να λειτουργεί συνεχόμενα για δύο μέρες....Αν το σπίτι παραμένει ικανοποιητικα ζεστό την απάντηση την έχεις ήδη στο τσεπάκι....

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Το θετικό στη όλη υπόθεση είναι ότι έχω βρει ενός έτους Α/Θ Technibell on/off 60c σε τιμή σκανδαλιστική και για αυτό σκέφτομαι: Παραγωγή νερού το βράδυ ή γενικα τις ευνοικές ώρες ρεύματος και εναπόθεση της ενέργειας σε buffer 1500lt( έιναι ο μέγιστος όγκος για 8 ώρες μειωμένου) Ναι η αντλία θα δουλεύει στο max με COP κοντά στο 2 αλλά βάσει οικονομικών  υπολογισμών συμφέρει πολύ. Η μόνωση του σπιτιού είναι πολύ καλή για τα δεδομένα του 1996 που κατασκευάστηκε. Μετρώντας τα σώματα και υπολογίζοντας 80/65/20 έχω θερμίδες αποδιδόμενες 39,5Kw και περί τα 150lt νερού στο κύκλωμα. Υπερδιαστασιολογημένο μάλλον αρκετά κατά τη γνώμη μου αλλά για αυτό ανέφερα ότι μπορεί να "παίξω" με τις θερμοκρασίες προσαγωγής.

@aithilenio Για δοχείο αποθήκευσης αναφέρομαι για αυτό και τα 1500lt που υπολογίζω. Εάν ο θερμοστάτης κατέβει στους 55c θα έχω μελλοντικά προβλήματα διάβρωσης λόγω συμπυκνωμάτων.

Το καίριο ερώτημα εάν είναι κατά πόσο το buffer tank που θα έχει φτάσει μια θερμοκρασία 80c το βράδυ με νυχτερινή λειτουργία της Α/Θ θα καλύπτει ή όχι  την καθημερινή απίτηση σε θέρμανση ή για πόση ώρα θα αντέξει.

 
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η Technibell απο ότι βλέπω βγάζει και πολύ μεγάλες αντλίες. Εφόσον μπορείς να πετύχεις πολύ καλη τιμή καλύτερα να βάλεις κατευθείαν μια 24αρα αντλία και να την δουλευεις κανονικά. Αφήνεις και τον καυστήρα αν τις πολύ κρύες μέρες δεν σε καλύπτει η αντλία. Μερικές φορές η απλή λύση ειναι και η πιο καλή.

 

Βέβαια ολα αυτά είναι θεωρητικά, χωρίς μελέτη μηχανικού μην πάρεις ούτε αερόθερμο.

Edited by mezzanine
Δημοσιεύτηκε

@mezzanine  Η καλή τιμή ισχύει για την 16άρα και για αυτό κοιτάω την βέλτιστη λύση. Μηχ/Μηχ είμαι απλά το θέμα Α/Θ με Buffer Tank τώρα μου προκύπτει. Άλλωστε είναι τόσο σπάνιες οι δουλειές που όσα και να έχεις διαβάσει και υπολογίσει η εφαρμογή απέχει αρκετά. Το μέγα ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο: Θα αντέξει το δοχείο αποθήκευσης να τροφοδοτήσει για αρκετές ώρες το μονοσωλήνιο; Γενικότερα πάντως το συγκεκριμένο topic έχει πολύ ψωμί!!! Ευχαριστώ πάντως για όλες τις απαντήσεις μέχρι στιγμής.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.