Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα συνάδελφοι,

Έχω αναλάβει μια μελέτη εγκατάστασης συστήματος θέρμανσης για ένα κτήριο  πολύ παλιό,ίσως και πριν του 1950, με επιφάνεια 350τμ. Το κτήριο είναι ισόγειο με γραφεία και έχει ως θέρμανση λέβητα πετρελαίου.

Οι θερμικές απώλειες του μετά την ενεργειακή αναβάθμιση που θα γίνει (μονώσεις, παράθυρα κ.α.) έχουν υπολογιστεί στις  44.000 W/m2K περίπου και  τα ψυκτικά φορτία ακόμη δεν τα έβγαλα. 

Η επιλογές συστημάτων θέρμανσης και ψύξης του κτηρίου που μου πρότειναν, είναι ή ΑΘ όπου το νερό θα πηγαίνει σε fancoils ή ένα σύστημα vrf.

Ποιο από τα δύο συστήματα θα ήταν καλύτερο για μια τέτοια περίπτωσή και ποια είναι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους; 

 

Έχετε να προτείνεται κάποιο άλλο σύστημα; 

Edited by popart
Δημοσιεύτηκε (edited)

?????

 

 

.....44.000 W/m2K ....

Πέρα από τις απώλειες, που κάτι λάθος πρέπει να υπάρχει, πιστεύω ότι το καλύτερο θα ήταν μία Α.Θ. που θα στέλνει νερό σε FCU σε κάθε χώρο και σε μία ΚΚΜ με αεραγωγούς απαγωγής και προσαγωγής με κιβώτιο μείξης νωπού-ανακυκλοφορίας και εναλλάκτη αέρα-αέρα που θα προκλιματίζει τον προσαγόμενο νωπό και θα εξαερίζει τους χώρους.

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να διατηρήσεις και τον λέβητα, αν είναι σε καλή κατάσταση για εφεδρία.

Edited by antloukidis
Δημοσιεύτηκε

@antloukidis

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση,

για ΚΚΜ σίγουρα θα ήταν ποιοτικότερη η θέρμανση αλλά το κτήριο έχει εσωτερικούς τοιχούς 60 με 80εκ.

Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω ότι σε έναν επαγγελματικό χώρο όπως αυτός του ταιριάζει καλύτερα το vrf.Θα έχεις άμεσο αποτέλεσμα την στιγμή που το θέλεις ενώ με τη α/θ θα πρέπει να περιμένεις να σου ζεστάνει πρώτα τα παγωμένα νερά και στη συνέχεια να σου ζεστάνει τον χώρο.Όσο για τον εξαερισμό μπορείς να επιλέξεις εναλλάκτες αέρα-αέρα.

Δημοσιεύτηκε

350 τ.μ. και μετά από ενεργειακή αναβάθμιση 44,0 kW..?

Και αν από τα 350 m2 αφαιρέσουμε τις τοιχοιποιΐες (σίγουρα μεγάλου πάχους), τι μένει για να απαιτεί 44 kW ?

Δημοσιεύτηκε

Να διευκρινίσω κάτι. Το κτήριο στην υφιστάμενη κατάσταση που βρίσκεται όσο και αν σας φαίνεται περίεργο έχει υπολογιστεί περίπου απώλειες 85Kw. Δεν έχει την παραμικρή μόνωση. Επίσης το εσωτερικό ύψος του κτηρίου είναι 4 μέτρα και δεν υπάρχουν περιθώρια (κυρίως οικονομικά) να τοποθετηθεί μόνωση στο δάπεδο που βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος. Τα παράθυρα είναι αλουμινίου με διπλά τζάμια 12μμ διακ. τα  οποία θα παραμείνουν επίσης για οικονομικούς λόγους. Επίσης έχει τέσσερις διαφορετικούς τύπους εξωτερικής τοιχοποιίας λόγο ότι ένα μέρος του κτηρίου κατασκευάστηκε μεταγενέστερα. Γενικά έχουν γίνει πολλά και διάφορα αλλά τα κουκιά δεν φτάνουν για να κάνουμε πάντα.

 

@Stef4 

Νομίζω ότι το vrf ίσως είναι μια καλή λύση έτσι όπως το λες διότι τα γραφεία εργάζονται 10 ώρες το 24ώρο οπότε η σχετικά άμεση απόκριση ενός συστήματος είναι + . Τι διαφορά κόστους υλικών και εργασιών (ποσοστιαία) έχει μια εγκατάσταση vrf από μια ΑΘ αέρα νερού;

Δημοσιεύτηκε

Πάνω-κάτω το ιδιο θα σου βγει είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο.Η διαφορά είναι ότι με το νερό θα έχεις περισσότερα εξαρτήματα,άρα και φθορές,και ότι μάλον θα χρειαστείς να στήσεις δυο συστήματα για να καλύψεις και την ψύξη του χώρου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.