Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρεις προσφυγές για την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Νομίζω πλησιάζει η ώρα που θα καθιερώσουν ουσιαστικές εξετάσεις για μηχανικούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θα έχεις δικαίωμα να εργάζεσαι σε όποιες χώρες θες, αλλά θα πρέπει αφού ολοκληρώσεις τον σχετικό κύκλο σπουδών να περάσεις τις αντίστοιχες εξετάσεις σε κάθε χώρα.

 

Η ύλη των εξετάσεων εκτός από τις ερωτησεις σε θεμελιώδεις γνώσεις μηχανικού θα πρέπει να αφορά και το θεσμικό πλαίσιο της κάθε χώρας, τους κανονισμούς και την τοπική νομοθεσία.

Θέλεις να εργάζεσαι στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ισπανία; Θα πρέπει να αποδείξεις πως ξέρεις την σχετική νομοθεσία και να δώσεις για κάθε χώρα εξετάσεις στην ΤΟΠΙΚΗ γλώσσα.

Δεν νομίζετε πως αυτός θα ήταν ο πιο αντικειμενικός τρόπος για να αποδίδονται τα επαγγελματικά δικαιώματα; Όλοι να εξετάζονται στα ίδια θέματα σε κάθε χώρα. Δεν θα υπάρχουν έτσι διαφωνίες σχετικά με το αν ο απόφοιτος της τάδε σχολής ή χώρας θα πρέπει ή όχι να ασκεί το επάγγελμα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή οι συνάδελφοι που δουλεύουν τώρα στις Αραβικές χώρες πρέπει να τους εξετάσουν στα Αραβικά ? Μήπως να μάθουν και την Σαρία ?

 

Μήπως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ΗΔΗ σοβαρές εξετάσεις ?

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως ο μηχανικός πρέπει να γνωρίζει την τοπική γλώσσα προκειμένου να είναι σε θέση να διαβάσει την τοπική νομοθεσία καθώς, να συντάξει μελέτες και να κάνει αιτήσεις στις υπηρεσίες.

 

Αυτό είναι ανεξάρτητο από το επίπεδο των εξετάσεων σε κάθε χώρα. Όποιος θέλει να εργαστεί στην Ελλάδα θα πρέπει να δώσει τις ίδιες εξετάσεις που δώσαμε εμείς.

Όποιος θέλει να εργαστεί στην Αγγλία θα πρέπει ομοίως να δώσει εξετάσεις αντίστοιχου επιπέδου. Δεν αδικείται έτσι κανένας, όχι όπως τώρα που μπορεί κάποιος να "αγοράσει" την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στις γνωστές χώρες και μετά να το ασκήσει σε όποια χώρα θέλει.

 

Αν ενδιαφέρεται να πάει ως υπάλληλος σε τεχνική εταιρεία χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προφανώς και μπορεί, όπως γίνεται και σήμερα, να προσληφθεί ως υπάλληλος γραφείο και να κάνει τεχνικές μελέτες ή επίβλεψη με υπογραφή άλλου. Να θυμίσω πως τώρα που καταθέτουν πολλοί συνάδελφοι σφραγίδες (κλείνουν τα βιβλία τους και διαγράφονται από το ΤΣΜΕΔΕ) συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο την δουλειά τους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η νοοτροπία μας έχει φτάσει εκεί που είμαστε τώρα. Μία εξέταση ακόμα και; Λύσαμε όλα τα προβλήματα μας; Τους Έλληνες μηχανικούς που θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις στα Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά κτλ τους σκεφτόμαστε ή να διαφυλάξουμε μόνο τη πάρτη μας εδώ μας ενδιαφέρει;

 

Θα πρέπει ο καθένας μας να ελέγχεται από την ποιότητα της δουλειάς του, και μάλιστα σε τακτά διαστήματα. Τι να το κάνεις αν γράφει κάποιος καλά σε 1 εξέταση αλλά οι μελέτες με την υπογραφή του είναι για κλάματα ή υπογράφει ΠΕΑ & ΥΔΕ όπως να ΄ναι για να τσιμπήσει ένα χαρτζιλίκι; 'Η μήπως όσοι ξέρουν άριστα την Ελληνική νομοθεσία δεν κάνουν τα παραπάνω;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τι εξετάσεις να δώσει ? Τα οκτάωρα που ήταν μέχρι το 70 , η την χειραψία που είναι τώρα ?

 

Το έγραψα και πριν . Το τεε διέλυσε τις εξετάσεις γιά να βολέψει κόσμο και τώρα σφυρίζει αδιάφορα .

Δες στα μητρώα μελών τι περίεργες ειδικότητες δίνει .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βρε sdim, δεν πήγες 5 χρόνια θες να τα ακυρώσεις? Στην τελική δεν το καταλαβαίνω, όταν κάποιος τελειώνει μία σχολή πανεπιστημίου και παίρνει πτυχίο γιατί πρέπει να τον ξαναεξετάζουν? Και ποιοι είναι αυτοί, το ΤΕΕ? Για να παίρνουν τα παράβολα? Αφού το ΤΣΜΕΔΕ πελάτες θέλει σιγά μην έχει κοπεί ποτέ κανένας στην ιστορία...

 

Δηλάδή ο άλλος θα έχει εργαστεί σε Αγγλίες και Γερμανίες σε τεράστια έργα και θα έρθει το ΤΕΕ να τον εξετάσει για να φτιάχνει σπιτιάκια και δηλώσεις στην Ελλαδίτσα.... Μιλάμε για ανέκδοτο....

 

Τον οικονομολόγο τον εξετάζει κανείς όταν τελειώνει την ΑΣΟΕΕ? Οχι, αλλά έχετε φάει το παραμυθάκι των πιστοποιήσεων και των εξετάσεων και μάλλον σας τρώει ο κώλος σας να δίνετε παράβολα και να σας μειώνει ο καθένας. Κριτήριο είναι η δουλειά του καθενός και όχι άχρηστα χαρτάκια για κορνίζα και σουβλακοτύλιγμα που θέλουν να σας περάσουν... Αν νομίζετε ότι έτσι θα βγουν από την άκρη κάποιοι και θα μείνουν οι δουλειές σε σας, είστε πολύ γελασμένοι...

Ασε που ποτέ (ευτυχώς η παράνοια στην ελλάδα έχει όρια ακόμη) μα ποτέ δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά το συζητάμε να περνάει η ώρα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι θέμα το τι κάνει ο απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ. Θεωρώ γελείο να συζητάμε για εξετάσεις όταν το ΤΕΕ αδυνατούσε και μάλλον μέχρι στιγμής αδυνατεί να διεξάγει εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών.

 

Ακόμα και να θεσπιστούν εξετάσεις γραπτές θα γίνουν μόνο για να τα νεοεισερχόμενα μέλη, δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουν για όλους.

 

Όσο για αυτούς που πάνε στο εξωτερικό. Θεωρώ στάνταρ οτι πρέπει να ξέρεις καλά την γλώσσα. Όσο για την νομοθεσία που υπάρχει, πιστεύω μαθένεται σιγά σιγά. Αφού πρώτα θα πάρουν κάποιον σε εταιρεία για βοηθό μηχανικού, μετά θα μαθαίνει με αργούς ρυθμούς τι παίζει και μετά από κάποια χρόνια λογικά ο μηχανικός θα είναι και γνώστης της εκάστοτε νομοθεσίας της κάθε χώρας. Αυτά μαθαίνονται περισσότερο με την πράξη και την εφαρμογή, όχι τόσο παπαγαλέ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ποτε δεν καταλαβα γιατι να ξερει το νομικο πλαισιο ο μηχανικος και μαλιστα να εξετεζεται κ σε αυτο !! αλλη ειναι η δουλεια μας, το νομικο πλαισιο να το γνωριζουμε αναλογα με την θεση που κατεχει ο μηχανικος κ αρα θα πρεπει να ξερει συγκεκριμενη νομοθεσια.

 

Για να γινει ολο αυτο ομως, θα πρεπει να σταματησει το πανηγυρακι του υπερ-μηχανικου Ελληνα μου ολα τα σφαζει κ τα μαχαιρωνει σε μελετες απο ΠΕΑ, ενεργειακα μεχρι περιβαλλοντικα, τελος εκαστος στο ειδος του κ το ειδος θα πρεπει να εχει συγκεκριμενα προνομια κ οχι να υπερκαλυπτει αλλες ειδικοτητες :)

 

Αλλα δεν μπορουμε να συγκρινουμε την αγορα για μηχανικους για Ελλαδα κ Ευρωπη, οι εταιριες εχουν αλλες απαιτησεις κ δεν ζητανε υπαλληλους που γνωριζουν τα παντα ολα αλλα ειναι καλοι στο κομματι της δουλειας που θελει η εταιρεια κ τους πληρωνει αναλογα.

Edited by george_RES
Link to comment
Share on other sites

@ikaros13

Και εγώ το θεωρώ παράλογο συνέχεια να δίνουμε εξετάσεις και πιστοποιήσεις ιδιαίτερα από την στιγμή που έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Από την στιγμή όμως που δίνουν εξετάσεις π.χ. οι γιατροί στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), δεν μπορώ να απαιτήσω εξαίρεση για τον κλάδο μας.

 

Οι λόγοι που θα εκτιμούσα σωστές και αντικειμενικές εξετάσεις είναι για να περιορίσουμε την είσοδο στην αγορά ανθρώπων με "αγορασμένα" διπλώματα. Μην νομίζετε πως συμβαίνει σε ελάχιστες χώρες. Συμβαίνει και στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αμερική. Το μόνο που αλλάζει είναι η ταρίφα. Λέω "να περιορίσουμε" και όχι "να σταματήσουμε" επειδή δυστυχώς κάποιοι βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τις εξετάσεις.

Ένας ακόμα λόγος που θα ήταν καλό να δίνονται εξετάσεις είναι για περιορισμό των "λαθρομηχανικών". Έστω πως κλείνει κάποιος βιβλία και νοικιάζει σφραγίδα μηχανικού από την Βουλγαρία για να βγάζει άδειες στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε από αυτό το φαινόμενο. Ρώτησε μηχανικούς στην βόρεια Ελλάδα και ίσως κάποιοι να ξέρουν περί τίνος μιλάω.

 

Πιθανότατα όντως να μην γίνει ποτέ κάτι τέτοιο αλλά στην Ελλάδα είμαστε. Το "φιλοσοφείν" είναι στο αίμα μας, απολαμβάνουμε την συζήτηση με περιεχόμενο έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.

 

@Giorgos1987

Έτσι νόμιζα όταν έδωσα εξετάσεις στο ΤΕΕ για να πάρω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Από τότε έχω δώσει ξανά εξετάσεις για ελεγκτής δόμησης, περιμένω να δώσω εξετάσεις για ενεργειακός επιθεωρητής κςι σίγουρα θα εξεταστώ πολλές φορές ακόμα στην ζωή μου.

 

@george_RES

Αν κάποιος είναι υπάλληλος σε εταιρεία δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξέρει το νομικό πλαίσιο καθώς μοιράζονται οι αρμοδιότητες σε πολλούς. Στο εξωτερικό υπάρχουν δουλειές ώστε να δικαιολογήσουν θέσεις με εξειδικευμένο προσωπικό Επειδή εδώ η αγορά έχει συρρικνωθεί σημαντικά, δεν είναι εφικτή η συντήρηση μηχανικού ή γραφείου με μόνο ένα είδος μελετών και αναγκαστικά καταφεύγουμε σε όλα.

Ενδεικτικά, τον τελευταίο καιρό όλοι οι Π/Μ που γνωρίζω το έχουν ρίξει και στην μελέτες ενεργητικής πυροπροστασίας και στις άδειες λειτουργίας που παλιά δεν τις κοιτάζανε καν. Οι μηχανολόγοι έχουν μπει δυναμικά στις τακτοποιήσεις (συνεργάζονται με Π/Μ για όπου δεν μπορούν να υπογράψουν) και στις βεβαιώσεις του 4014. Γενικά επικρατεί η άποψη "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Δυστυχώς επειδή επέλεξα να μην ασχοληθώ με τακτοποιήσεις έχω αρχίσει να μένω πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό οπότε ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσω τις απόψεις μου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να ξέρουμε το νομικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε. Ο καλός μηχανικός είναι αυτός που θα βρει τα καλά νόμιμα παράθυρα.

 

Πλέον αισθάνομαι 5%~10% μηχανικός. Στο υπόλοιπο 90% αισθάνομαι:

- δικηγόρος

- συμβολαιογράφος

- γραμματέας (βλέπε "είσοδος δεδομένων" σε φόρμες για ΠΕΑ, αμοιβές στο ΤΕΕ, κτλ)

- ψυχολόγος (για να συνεννοηθώ με τον κάθε πελάτη ή υπάλληλο )

- λογιστής (τιμολόγια, ΑΠΥ, αποδείξεις, συγκεντρωτικές).

- φοροτεχνικός (για να κοστολογήσω την δουλειά και να υπολογίσω το κέρδος).

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ωραία τα είπες τώρα..Κάπως έτσι πάντως νοιώθει το 95% (δε βάζω 100 γιατί πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις) των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών. Δυστυχώς η φύση του επαγγέλματος έχει αλλάξει και υπηρεσίες που θα αποτελούσαν κάποτε το σύνδεσμο για να κρατάς επαφή με τους πελάτες και παράλληλα να δίνει ψωμί και σε άλλους (βλ λογιστές, γραμματεία), σήμερα είναι το 99% της κύριας εργασίας και παράλληλα μπαίνεις αναγκαστικά ή μή και σε άλλα χωράφια....

 

Για μένα αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα και όχι αν κάποιος έχει "αγορασμένο" (προσοχή όχι πλαστό) πτυχίο...Στην τελική τι θα το κάνει και αυτός? Ασε που τέτοιοι τύποι έχουν άλλα κονέ και διαφορετική πορεία... Φήμες ακούμε για τα πάντα, χωρίς αποδείξεις όμως δεν γίνεται τίποτα....Αλλά να σου πώ κάτι, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο πιθανό να συμβαίνει αυτό από Αγγλία, Ιταλία τουλάχιστον...

 

Επίσης στο εξωτερικό δεν υπάρχει ελεύθερος επαγγελματίας. Ολοι οι μηχανικοί εργάζονται σε εταιρείες, στην Αγγλία τουλάχιστον που ξέρω πάρα πολλοί λίγοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που καταπιάνονται λίγο από όλα.. Στη σχολή δε όταν έλεγες σε Αγγλο την προοπτική να εργαστεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας σε κοίταζε λες και του είπες να πάει στον πόλεμο στο Ιράκ....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.