Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατεδάφιση vs Νομιμοποίηση


41ex

Recommended Posts

Καλημέρα παιδιά. Έχω μια ερώτηση σχετικά με μια αυθαίρετη κατασκευή . Την κάνω εδώ γιατί είναι εκτός του αντικειμένου μου και μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους.

Στο εξοχικό μας υπάρχει ένα αυθαίρετο γκαράζ-αποθήκη. Επειδή είναι σε κακή κατάσταση και εμποδίζει είπαμε να μη το νομιμοποιήσουμε αλλά να ζητήσουμε από την πολεοδομία την κατεδάφισή του. Η πολεοδομία αντί να εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης μας απάντησε να το επισκευάσουμε και να το νομιμοποιήσουμε. Είναι δυνατό αυτό ή κάτι δεν κάναμε σωστά.

Είναι σημαντικό να σας πω ότι το σπίτι ανήκει εξ αδιαίρετου (λόγω κληρονομιάς) σε 5 ξαδέρφια εκ των οποίων οι 3 θέλουν την κατεδάφιση και οι 2 δεν θέλουν. Την αίτηση κατεδάφισης την κάνανε οι 3.

Αφού εκφράζουν την πλειοψηφία δεν θα έπρεπε  να γίνει αυτό που θέλουν ή πρέπει να υπάρχει ομοψηφία; Μήπως έχουν κάνει καμία αντίθετη  κίνηση οι άλλοι δύο; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση αν δηλαδή το 60% θέλει την κατεδάφιση και το 40% την νομιμοποίηση?

Θα προσπαθήσω να μάθω κι άλλες πληροφορίες από τη μάνα μου (μια εκ των τριών) και θα επανέλθω αλλά οι βασικές ερωτήσεις ισχύουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω νέα με την υπόθεση επειδή δεν μπορώ πλέον να κάνω επεξεργασία θα ξαναποστάρω σαν απάντηση, αν θέλει κάποιος αντμιν ας τα ενώσει. (ίσως να άλλαζε και τον τίτλο σε κάτι πιο επεξηγηματικό)

 

Λοιπόν την αίτηση για κατεδάφιση την έκανε όντως το 60% των ιδιοκτητών και η πολεοδομία απάντησε ότι αφού δεν υπάρχει ομοφωνία θα πρέπει αρχικά  να επισκευαστεί, να νομιμοποιηθεί και μετά δικαστικά οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουν για την τύχη του (νομιμοποίηση ή κατεδάφιση).

Δεν θα έπρεπε η πολεοδομία αφού της γνωστοποιήθηκε μια παρανομία αυτεπαγγέλτως να το κατεδαφίσει;  Τι σημασία έχει αν συμφωνούν οι ιδιοκτήτες; Μήπως το κάνει καταχρηστικά  για εισπρακτικούς λόγους;

Δηλαδή ουσιαστικά μια υπηρεσία του κράτους σε προτρέπει σε παρανομία αφού σου λέει να επισκευάσεις το αυθαίρετο!!!

 

Πως μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας, να πάμε σε δικηγόρο υπάρχει κάποια Αρχή Προστασίας για παρόμοια θέματα ίσως ο συνήγορος του πολίτη;

Edited by 41ex
Link to comment
Share on other sites

Σαν αυθαίρετη κατασκευή που είναι, δεν θα είναι υποχρεωμένοι πρώτα να επιβάλλουν πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησής του, σε όλους τους συνιδιοκτήτες?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, αυτό θέλουμε κι εμείς. Απ’ ότι ξέρω για ένα αυθαίρετο πληρώνεις πρόστιμο ανέγερσης και κάθε χρόνο πρόστιμο διατήρησης μέχρι την κατεδάφισή του. Εμείς θέλουμε να πληρώσουμε αλλά να γίνει όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό η κατεδάφιση.

Δηλαδή, απ’ ότι καταλαβαίνω, η «default» αντιμετώπιση ενός αυθαιρέτου είναι η νομιμοποίηση έτσι ώστε να πληρώνεις τα πρόστιμα; Πώς μπορούμε να επισπεύσουμε την κατεδάφιση; Δεν θα έπρεπε αφού παραδεχόμαστε την παρανομία να εκδοθεί αυτεπάγγελτα πρωτόκολλο κατεδάφισης;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.