Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λειτουργία ενός κοινού λέβητα με διαφορετικές παροχές (ντεπόζιτα) καυσίμου σε πολυκατοικία


Stathis K

Recommended Posts

Γειά σας,

 

Αναρωτιέμαι αν κάποιος έχει μελετήσει την εξής υπόθεση (δεν βρήκα κάτι σχετικό στο φόρουμ):

 

Λειτουργία ενός λέβητα  με παροχή καύσιμου ανά διαμέρισμα - το κάθε διαμέρισμα έχει ξεχωριστό ντεπόζιτο.

 

Από μια γρήγορη προσέγγιση στο θέμα υποθέτω ότι αν ο μαθηματικός τύπος της κατανάλωσης κάθε διαμερίσματος (η γνωστή συνάρτηση με συντελεστές κτλ.) εκφραστεί σε κατανάλωση πετρελαίου ανά ώρα θα ήταν δυνατό, να οριστούν οι παροχές καύσιμου (λίτρα ανά ώρα) του κάθε διαμερίσματος.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά, ωστόσο προς παρόν:

  • Εάν η μεγίστη κατανάλωση ενός διαμερίσματος (η περισσότερων) είναι μικρότερη της κατανάλωσης του καυστήρα τότε πως ρυθμίζεται η παροχή σε περίπτωση, για παράδειγμα, που ο καυστήρας λειτουργεί μόνο για το συγκεκριμένο διαμέρισμα (διαφορετικές παροχές τοποθετημένες στο ίδιο ντεπόζιτο που θα ενεργοποιούνται αναλόγως?)
  • Υπάρχει νομικό κώλυμα αν τελικά κάτι τέτοιο είναι δυνατό;

Ευχαριστώ,

 

Στάθης

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τη λογική (πλεονέκτημα) μιας τέτοιας εγκατάστασης, έναντι της συνηθισμένης αυτονομίας.

Link to comment
Share on other sites

Η λογική και το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος έγκειται στο ότι ο διαχειριστής, ο oποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση αναλαμβάνει το αρχικό κόστος εφοδιασμού (και μετά πασχίζει να πάρει πίσω τα δικά του χρήματα - διαδικασία που πολλές φόρες παίρνει πολύ καιρό, και πολύ συχνά καταλήγει σε χρηματικές απώλειες), απεμπλέκεται πλήρως από αυτή τη διαδικασία.

 

Απλά ο κάθε ενοικιαστής/ιδιοκτήτης διαμερίσματος θα πρέπει να εφοδιάζεται το δικό του πετρέλαιο. Αν κάποιο ντεπόζιτο είναι κενό, τότε είτε χειροκίνητα είτε με ηλεκτρονικό αισθητήρα στάθμης η λειτουργία της θέρμανσης του συγκεκριμένου διαμερίσματος διακόπτεται.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ πολύπλοκο έως αδύνατο το βλέπω.

Η διακοπή της θέρμανσης μπορεί να γίνεται για αυτούς που δεν πληρώνουν πατώντας κάποιο διακόπτη που θα έχει πρόσβαση μόνο ο διαχειριστής.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατί δεν βάζετε βάνες πρίν την κάθε αυτονομία ωστε να διακόπτετε η θέρμανση σε όποιον δεν πληρώνει?

 

Απλό και ευκολο!

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

Η κατανάλωςη προηγηται της πληρωμής και δυστυχώς επικρατεί η λογική "πληρώνω όταν έχω και όσο θέλω". Αυτονομία σε κάθε διαμέρισμα θα χρησίμευε αφάνταστα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι εφικτή μια τέτοια εγκατάσταση.

Ανεξάρτητα από το πόσες δεξαμενές καυσίμου υπάρχουν, όταν πάρει μπρος ο καυστήρας τότε οποιοσδήποτε ανοίξει τον θερμοστάτη στο διαμέρισμά του θα θερμαίνεται είτε το θέλει είτε όχι αυτός που βάζει το πετρέλαιο.

Η απομόνωση ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συνέναιση του ιδιοκτήτη και της συνέλευσης της πολυκατοικίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο θερμοστάτης (του κάθε διαμερίσματος) θα ελέγχει τη ροή καυσίμου στο ντεπόζιτο του διαμερίσματος (με παρεμβαλόμενη ηλεκτροβάνα μεταξύ παροχής ντεποζιτου - εισαγωγή καυστήρα) και επίσης την ξεχωριστή αντλία νερου διαμερίσματος με την ηλεκτροβάνα της. Οταν ο καυστήρας είναι εν λειτουργία τότε όσα διαμερισματα έχουν ανοιχτούς θερμοστάτες θα συμβαλουν στο καύσιμο. Κλειστός θερμοστάτης - κλειστή ηλεκτροβάνα εισαγωγής καυσίμου, και κλειστή αντλία και ηλεκτροβάνα νερού.

 

Η κατανάλωση θα είναι κοινή μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει θεμροκρασία κυκλοφορίας (οπως γινεται με το υπάρχων σύστημα).Τι γίνεται όμως όταν το νερό εχει φτάσει σε θερμοκρασία κυκλοφορίας και ο καυστήρας είναι off απο το θερμοστάτη του; Τότε όποιος ανοίξει το θερμοστάτη του για πρώτη φορά δεν θα έχει συμβάλει στην κατανάλωση. Αυτο ειναι νομιζω είναι βασικό πρόβλημα.

 

Το κτήριο είναι ιδιόκτητο οπότε δεν αναμένεται προβλημα από πλευράς συμφωνίας κατοίκων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.