Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Και τι γίνεται στην περίπτωση που ένα κληροτεμάχιο χωριστεί με ανώμαλη δικαιοπραξία η οποία όμως δημιουργεί μη άρτια και μη οικοδομήσιμα τμήματα;(πχ. τμήματα κάτω των 4 στρ. ή πρόσωπα κάτω των 25μ;). Μπορεί να θεωρηθεί άκυρη αυτή η πράξη ή ξανά δικαστήρια;

Δημοσιεύτηκε

καλημέρα παιδιά!

μιας και αναφέρθηκε το θέμα κατάτμησης σε αναδασμό απο τον toposat,θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια ερώτηση.

έχω αγροτεμάχιο 2005 τ.μ. που προέρχεται απο κατάτμηση αγροτεμαχίου 4200 τ.μ. Η κατάτμηση έγινε το 1984 και υπάρχει και συμβόλαιο με τοπογραφικό(της πλάκας βέβαια). Ο πελάτης θέλει τώρα να το οριοθετήσω γιατι δεν ξέρει που είναι ακριβώς τα όριά του.

Νομίζω πως η κατάτμηση που έγινε δεν είναι νόμιμη (έτσι δεν είναι?). και σκέφτομαι απλα να το οριοθετήσω χωρίς να δώσω κάποιο τοπογραφικό και να φέρω ευθύνη ύστερα. τι με συμβουλεύετε?

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα ρωτώ σχετικά με το θέμα αν έχει πέσει στην αντίληψη κανενός

γιατί είδα ότι χρησιμοποιήθηκε από δικηγόρο ο κάτωθι νόμος για κατάτμηση

κλήρου........

 

 

Ν-3147/03 (ΦΕΚ-135/Α/5-6-03)

[ ΙΣΧΥΕΙ από 5-6-03] (ΦΕΚ-135/Α/03)

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ-Α ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ-Α

ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

 

ΑΡΘΡΟΝ-1

 

5. Εκτάσεις που παραχωρούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας και του παρόντος, εμπίπτουν στις οικείες πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το ελάχιστο όριο εμβαδού κατάτμησης και την αρτιότητα των εκτάσεων. Οι εκτός ρυμοτομικού σχεδίου εκτάσεις που παραχωρήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος για την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, δεν εμπίπτουν στις οικείες πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το ελάχιστο όριο εμβαδού κατάτμησης, την αρτιότητα και τις χρήσεις των εκτάσεων.

 

μηπώς έχει κανεις αποψη επι του θέματος???

Δημοσιεύτηκε

Αναφέρεται σε κληροτεμάχια τα οποία έχουν παραχωρηθεί μετά την ισχύ του εν λόγω νόμου. Σε αυτές δεν ισχύει ο περιορισμός της μή κατάτμησης.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Όχι μόνο κληροτεμάχια αλλά και τμήματα διαθέσιμων και κοινόχρηστων εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Π.χ. μπορεί να έγινε παραχώρηση για 100 τ.μ. από κάποια κοινόχρηστη έκταση... Βέβαια, είναι στο χέρι της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων (Ε.Α) για την απόφαση που θα πάρουν... Δες και το άρθρο 5 του ίδιου Νόμου...

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης νεμοσχεδίου που προτείνεται να ψηφιστεί και που θα δώσει λύση στο θέμα αυτο αλλά πότε????

 

 

 

Με το άρθρο 15, προβλέπεται η τροποποίηση διατάξεων του ν. 674/1977 «περί αναδασμού της γης και μεγεθύνσεως των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και άλλων τινών διατάξεων». Οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Κατά την κτηματογράφηση των αναδιανεμητέων αγροτεμαχίων (άρθρο 9 του ν. 674/77), για μεν τις ιδιοκτησίες η Επιτροπή Αναδασμού καταρτίζει τον κτηματολογικό πίνακα εγγράφουσα ως ιδιοκτήτη τον εκάστοτε νομέα, ενώ για τους κλήρους ως βάση λαμβάνονται τα κτηματολογικά στοιχεία της αρχικής διανομής, επιφερομένων των νομίμων κατά την αγροτική νομοθεσία μεταβολών (συμβόλαια, διαθήκες κ.λ.π.).

Παρατηρείται από τα ανωτέρω, ότι η μεταχείριση κλήρων και ιδιοκτησιών είναι διαφορετική. Η διαφορετική όμως μεταχείριση των κλήρων έναντι των ιδιοκτησιών, έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργεί στην πράξη προβλήματα, τα οποία δε θα προέκυπταν αν δε γινόταν αναδασμός.

Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις κλήρων, στο παρελθόν τις περισσότερες φορές γίνονταν είτε κατά παράβαση των διατάξεων της εποικιστικής νομοθεσίας (κατάτμηση κλήρων) είτε χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά (συμβόλαια - διαθήκες κ.λ.π.). Οι μη νόμιμες όμως μεταβολές δε σημαίνει ότι δεν έχουν δημιουργήσει ένα αδιατάρακτο και από όλους αποδεκτό ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο διαφέρει κατά πολύ του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της αρχικής διανομής.

Με τον αναδασμό και με τον τρόπο κατάρτισης, όπως σήμερα προβλέπεται, του κτηματολογικού πίνακα των κλήρων, διαταράσσουμε ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο μπορεί να μην είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας, έχει όμως δημιουργηθεί και στηρίζεται στις επιθυμίες των αρχικών κληρούχων, ως προς τη διαδοχή και τη μεταβίβαση μέρους ή όλου του κλήρου προς τρίτους.

Με βάση τα ανωτέρω και έχοντας υπόψη :

α) τη δυνατότητα επικύρωσης των ανωμάλων δικαιοπραξιών (αναγνωρίζοντας έμμεσα το δικαίωμα κατάτμησης των κλήρων) που έδιδε και δίδει η πολιτεία κατά καιρούς με νόμους,

β) τη δυνατότητα κατάτμησης των κλήρων κατά τη διενέργεια αναδασμού με σκοπό τη συγκέντρωση των διάσπαρτων αγροτεμαχίων,

γ) τον α.ν. 431/68, ο οποίος δέχεται ότι ο κληρούχος μπορεί να μεταβιβάσει κληροτεμάχιο από το σύνολο του αρχικού κλήρου,

δ) δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με τις οποίες και οι κλήροι χρησιδεσπόζονται,

ε) το γεγονός ότι οι αδιάθετες σήμερα εκτάσεις είναι ελάχιστες, και

στ) το ότι ο κληρούχος πρέπει ο ίδιος να προστατεύει την ιδιοκτησία του,

οι ρυθμίσεις με το παρόν άρθρο θεωρούνται επιβεβλημένες.

Επισημαίνεται η ρύθμιση που λαμβάνει χώρα με την παράγραφο 7 του άρθρου αυτού και η οποία αναφέρεται στις περιπτώσεις εκτέλεσης των αναδασμών από ιδιώτες. Προβλέπεται δηλαδή για την περίπτωση αυτή, η δυνατότητα συγκρότησης με απόφαση του Νομάρχη Επιτροπών α) Εκτιμήσεως και β) Κτηματολογίου, προκειμένου να καταστεί επιτυχέστερη και ταχύτερη η ολοκλήρωση του έργου του αναδασμού.

  • 10 months later...
Δημοσιεύτηκε

Κληροτεμάχιο

Οι εκτάσεις γης, που προήλθαν από παραχώρηση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της εποικιστικής νομοθεσίας (ισχύει ο Α.Ν. 431/68 ο οποίος απαγορεύει την κατάτμηση κλπ)

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
Παίζει και για Βιοτεχνικό κτίριο να γίνεται κατάτμηση με μια μικρή επιφύλαξη.

 

θωμά φίλε με απασχολεί ιδιαίτερα αυτό με το βιοτεχνικό κτίριο..έχεις το ντοκουμέντο???

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.