Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προθεσμίες μεταφοράς δηλώσεων του Ν.4014/11 στον Ν.4178/13


Recommended Posts

Απλώς διότι στον 4014 δεν υπήρχε! Μετά το εφηύρε το ΤΕΕ για να κονομήσει και κάτι...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 860
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 12/29/2022 at 6:57 PM, ChristinaK said:

Καλησπέρα Άκη,δεν μπορείς να μεταφέρεις σήμερα στον 4178 και να  αφήσεις την δήλωση εκεί,ο νόμος δεν είναι σε ισχύ.Πρέπει να μεταφερθεί στον 4495 περνώντας από τον 4178 εξαιτίας της σύνδεσης των Συστημάτων (ο 4178 είναι η ενδιάμεση στάση😀)

 

image.png.150d5cbc698932019fa8aceb4f6cbcfe.png

(Εγχειρίδιο μεταφοράς)

Καλησπέρα

Επομένως δήλωση Ν. 4014/11 που είχε εξοφληθεί αλλά δεν είχε περαιωθεί, μεταφέρθηκε στον Ν. 4178/13 πριν 2 βδομάδες μετά από εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη , και διαπιστώθηκε αύξηση >20%  στα μ2 υπέρβασης δόμηςης σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στον Ν. 4014/11.

Μπορεί  να υπολογιστεί το πρόστιμό εκ νέου με διατάξεις  Ν 4178/13 , να γίνει οριστική υπαγωγή και μετά να μεταφερθεί σε 4495/17 ή πρέπει υποχρεωτικά  να μεταφερθεί στον Ν. 4495/17 και να υπολογιστεί το πρόστιμο με διατάξεις Ν. 4495/17   ?

Πρέπει να περάσει επιτροπή για την υπέρβαση των πολεοδομικών μεγεθών??

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθεί στον 4495 και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτού του νόμου (ως νέα δήλωση)... 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθεί στον 4495 και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτού του νόμου (ως νέα δήλωση)... 

Οκ ευχ

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα, 

σε δήλωση του ν.4178/13 είχα βάλει «προς έκδοση αδείας» αλλά τελικά δεν κατέστη εφικτό να εκδοθεί, οπότε  αφού παρήλθε το επιτρεπόμενο διάστημα το είχα γυρίσει «προς ρύθμιση » πλήρωσε ο τότε ιδιοκτήτης ένα ποσό  και μετά το μετέφερα στο Ν.4495/17. Τώρα το ακίνητο αυτό πλειστηριάστηκε και ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να συνεχίσουμε την τακτοποίηση.
Η απορία μου είναι αν μπορώ σε αυτή τη δληλωση να συνεχίσω κανονικά με το νέο ιδιοκτήτη ή πρέπει να κάνω νεα δήλωση.
Με μπερδευει η εγκυκλιος 2/2019 που λέει: 

Δηλώσεις υπαγωγής κατά το άρθρο 23 παρ.1α του ν.4178/13, για τις οποίες έχει παρέλθει το οριζόμενο χρονικό διάστημα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας νομιμοποίησης, δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν στον ν.4495/17, παρά μόνο να γίνει εξ’ αρχής υπαγωγή, είτε για τακτοποίηση είτε για έκδοσης άδειας νομιμοποίησης με συμψηφισμό των καταβληθέντων παραβόλων.

Μα αν κάνω νέα δήλωση πώς θα συμψηφιστούν τα καταβληθέντα?

ΣΟΡΡΥ το θέμα έλεγε από 4014 σε 4178 ενώ εγώ έχω 4178 σε 4495....αν θέλει κάποιος διαχειριστής να το μεταφέρει, ευχαριστώ!

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

@Roukat στη νέα δήλωση θα συμπληρώσεις το συνολικό ποσό παλαιότερων πληρωμών και έτσι θα γίνει ο συμψηφισμός.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 29/9/2023 at 12:49 ΜΜ, Roukat said:

.................... πλήρωσε ο τότε ιδιοκτήτης ένα ποσό  και μετά το μετέφερα στο Ν.4495/17.....

Προσοχή....

 

Link to comment
Share on other sites

@Ευκλείδης @ΙΑΣΟΝΑΣΜόλις μίλησα με το helpdesk του ΤΕΕ και μου είπαν ότι αν την ώρα που έκανα την μεταφορά στο 4495 η δήλωση ήταν με τύπο αυθαιρεσίας ΠΡΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗ τότε δεν βλέπουν κάποιο πρόβλημα να συνεχιστεί κανονικά τώρα η αίτηση στο 4495 με το νέο ιδιοκτήτη. Αν ήταν όμως με τύπο «Προς έκδοση οικοδ. αδείας» τότε αφενός κάνεις ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ στο ν.4495/17, αφετέρου κάνεις αίτημα στην Πολεοδομία να σου ακυρώσει τη δήλωση του ν.4178/13 (στέλνει αίτημα η πολεοδομία προς τεε). Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ μπορώ να έχω δύο δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, μου το τόνισαν.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Θέλω τη γνώμη σας για μία περίπτωση.

Ένας γνωστός - γείτονας (καλός άνθρωπος) μου ανέθεσε να ολοκληρώσω δήλωση 4178/13 της οποίας ο μηχανικός πέθανε πριν μερικά χρόνια χωρίς να υποβάλλει κανένα αρχείο στο σύστημα. Πρέπει μέχρι τέλος του 2024 να ανεβάσω τα δικαιολογητικά.

Πήρα τελικά τη δήλωση στο όνομα μου και έκατσα να την μελετήσω. Το γιατί την πήρα έτσι είναι άλλο θέμα ας μην το πιάσουμε.... Εντόπισα λοιπόν τα εξής και θέλω τη γνώμη σας τι να κάνω.

1) Τα ποσοστά υπέρβασης δόμησης στα Φ.Κ. είναι <50% ενώ βάσει χιλιοστών της Ο.Ι. έπρεπε να είναι 50-100%. Άρα πληρώθηκε λάθος πρόστιμο.

2) Υπάρχουν κλειστοί φωταγωγοί στην Ο.Ι. τους οποίους στη δήλωση αυτός τους αναφέρει απλά ως "επεκτάσεις" χωρίς να λέει ότι είναι κοινόχρηστες ή φωταγωγοί, γράφει απλά υπέρβαση δόμησης τάδε....Στον 4178/13 νομίζω δεν μπορείς να κάνεις μονομερή τροποποίηση..ή κάνω λάθος ? Άρα σε μελλοντικό συμβόλαιο θα έχει πρόβλημα.

3) Η δήλωση αυτή χρησιμοποιήθηκε το 2018 σε συμβόλαιο αγοράς. Ο πελάτης μου είναι ο τωρινός ιδιοκτήτης. Στο συμβόλαιο ο μηχανικός τότε όντως είχε φτιάξει κάτοψη την οποία βάλανε στο συμβόλαιο και πελάτης μου παρέδωσε τυπωμένη (όχι ηλεκτρονική). Μπορούσε ο μηχανικός να το κάνει αυτό δηλαδή να επισυνάψει κάτοψη στο συμβόλαιο και να την ανεβάσει πιο μετά στο σύστημα. Δεν είναι παράνομο αλλά το θεωρώ αντιεπαγγελματικό. Στο συμβόλαιο αυτό επίσης δεν αναφέρει πουθενά για κλειστούς φωταγωγούς. Λέει ότι επεκτάθηκε τάδε μ2 έτσι γενικά και αόριστα χωρίς να μιλάει που επεκτάθηκε σε κοινόχρηστο, όμορο, βεράντα κτλ. 

4) Τα υπόλοιπα μ2 των άλλων αυθαιρεσιών είναι σχετικά καλά με μικροδιαφορές.

Τι να κάνω εγώ τώρα ?? Να ολοκληρώσω μία δήλωση που έχει λάθος υπολογισμένα πρόστιμα και κοινόχρηστες παραβάσεις ?? Από την άλλη θέλω να τον βοηθήσω τον άνθρωπο τι να κάνει. Τι θα τον συμβουλέυατε ? Να την πάω στον 4495/17 με σωστά πρόστιμα και μονομερή τροποποίηση των φωταγωγών ? Το συμβόλαιο μεταβίβασης αν δεν αλλάξω εμβαδά θεωρώ πως δεν χρειάζεται επανάληψη.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να μεταφέρεις τη δήλωση στον 4495 γιατί σε πολλά πράγματα είναι καλύτερος νόμος από τον 4178. Το ποσοστό υπέρβασης της οριζόντιας θα προκύψει πολλαπλασιάζοντας τις συνολικές υπερβάσεις δόμησης επί το γινόμενο ποσοστού συνιδιοκτησίας επί Σ.Δ οικοπέδου (σήμερα ή κατά την έκδοση της άδειας, όποιο είναι συμφερότερο).

2) Εφόσον από την μελέτη ΠΣΟΙ, τίτλων έχεις καταλήξει ότι η επιφάνεια κλειστών χώρων της οριζόντιας είναι αυτή που δεν περιλαμβάνει φωταγωγούς (έχουμε δει πολλές τέτοιες ιστορίες σε παλιές συστάσεις) τότε προφανώς υπάρχει καταπάτηση Κ.Χ και απαιτείται τροποποίηση ΠΣΟΙ. Η υπαγωγή μπορεί να γίνει, εφόσον δηλώσει υπεύθυνα ο ιδιοκτήτης (ο τωρινός πλέον) ότι το κλείσιμο έγινε εκ κατασκευής. Βλέπε το άρθρο 98. 

Το αμέσως προηγούμενο πωλητήριο συμβόλαιο στηρίχθηκε στην δήλωση Ν. 4178. Επομένως, η συμβολαιογράφος λειτούργησε βάσει του νόμου καθώς δεν ήταν γραμμένο πουθενά ότι καταπατήθηκε Κ.Χ της οικοδομής. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αναζητηθεί "θεραπεία" (μάλλον ακύρωση συμβολαίου ή αλλιώς όπως θα υποδείξει η συμβολαιογράφος) και φυσικά με την σωστή δήλωση υπαγωγής και τα σωστά σχέδια. Μονομερής τροποποίηση γίνεται κατά το άρθρο 98 παρ. 7 και το πιθανότερο είναι να μπορεί να γίνει.

7.   Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της  παρ.5  ή  εφόσον  η  αυθαίρετη  επέκταση  ή  απομείωση  οριζοντίου  ή  καθέτου  ιδιοκτησίας  και  κτιρίων  εν  σειρά  που αποτελούν  οριζόντιες  ή  κάθετες  ιδιοκτησίες  ευρισκόμενες  εντός  οικοπέδων,  τμημάτων  οικοπέδων  ή  αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη 
υπόγεια  στάθμη,  ο  ιδιοκτήτης  έχει  δικαίωμα  να  προβαίνει  μονομερώς  σε  συμβολαιογραφική  πράξη  τροποποίησης  της πράξης  σύστασης  οριζόντιας  ή  καθέτου  ιδιοκτησίας,  προκειμένου  να  ενσωματώσει  τον  υπαγόμενο  στις  διατάξεις  του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών  τεκμαίρεται.  Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.