Μετάβαση στο περιεχόμενο

διέλευση σωληνώσεων αερίου μέσα από κλιμακοστάσια


thnik

Recommended Posts

καλησπέρα,

 

ήθελα να ρωτήσω κάτι, σχετικά με την παράγραφο π9.5.6.12 ΦΕΚ 976β και ιδιαίτερα για το σημείο που αφορά την διέλευση από κλιμακοστάσια. Ο κανονισμός αερίου αναφέρει ότι είναι δυνατή η διέλευση χαλυβδοσωλήνα ή χαλκοσωλήνα με μή λυόμενες μηχανικές συνδέσεις με συμπίεση χωρίς κανάλι εγκατάστασης κλπ. αρκεί να υπάρχει άνοιγμα αερισμού στο ανώτερω σημείο του κλιμακοστασίου (150cm2). παρακάτω αναφέρει όμως ότι σε πυροπροστατευμένη όδευση διαφυγής (τα κλιμακοστάσια είναι) επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο σε φρεάτια και κανάλια και κάτω από το επίχρισμα. Τελικά τι ισχύει; Σχετικά λογικό για χαλκό αλλά ο χαλυβδοσωλήνας γιατί να μην μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς επικάλυψη ή κανάλι; 

 

Αν καποιος γνωρίζει θα εκτιμούσα την απάντηση του.

 

ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει ότι χρειάζεσαι κανάλι (πυράντοχο).

 

Βλέπε και κανονισμό πυροπροστασίας 2.3.2: Σωληνώσεις που μεταφέρουν υγρά ή αέρια αναφλέξιμα απαγορεύεται να διαπερνούν πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής. Το πυράντοχο κανάλι θεωρώ ότι σε καλύπτει.

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ για την απάντηση. Απλά μου φαίνεται ότι τα δύο σημεία που ανέφερα έρχονται σε σύγκρουση. Αρχικά αναφέρει ότι επιτρέπεται να είναι ακάλυπτοι οι χαλυβδοσωλήνες σε κλιμακοστάσια και μετά ότι δεν γίνεται χωρίς πυράντοχο κανάλι όδευση σε πυροπρ.όδευση διαφυγής κλπ.

Σήμερα που το σκεφτόμουν πάλι ίσως να εννοούν τον διαχωρισμό με βάση τους ορόφους και την πυραντίσταση τους.

ΔΛΔ σύμφωνα και με 71/88

μέχρι 4 ορόφους (ισόγειο -1 -2 3) χρειάζεσαι 30' δείκτη πυραντίστασης κάτι που το καλύπτουν οι χαλυβδοσωλήνες αερίου βάσει ΦΕΚ όπότε δεν θέλει κανάλι.

από 5-8 ορόφους θέλεις 60΄οπότε και επικάλυψη με κανάλι 60' .

Υπόθεση ειναι αυτό βέβαια και προσπάθεια ερμηνείας.

Edited by thnik
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.