Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω υπ’ όψη την παρακάτω απόφαση :

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Αποφ-71114/90. (ΦΕΚ-535/Δ/11-10-90)

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του Ν-1337/83 και ειδικότερα το άρθ.16 παρ.5, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθ.8 παρ.8.5 του Ν.1512/85.

2. Την απόφασή μας με αρ.23187/3627/15.3.85 (ΦΕΚ 172/Β/85), που αφορά τον τρόπο, διαδικασία και δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδ. άδειας αυθαιρέτων κτισμάτων και

3. Την με αριθμ. 399/1990 γνωμοδότηση της Νομικής Δ/νσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφασίζουμε:

 

Ορίζουμε προθεσμία δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της απόφασης του Νομάρχη περί εξαίρεσης του αυθαίρετου από την κατεδάφιση, για να υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για έκδοση της προβλεπόμενης από την παρ.8.5 του άρθ.8 του Ν. 1512/85 οικοδ. άδειας. Αν περάσει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, τότε ανακαλείται οριστικά από το Νομάρχη, η πράξη εξαίρεσης από την κατεδάφιση και δεν μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επανέλθει και να κινήσει και πάλι τη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση.

 

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 1990

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η παραπάνω απόφαση αναφέρεται σαφώς στις μικρές παραβάσεις που εξαιρούνται από κατεδάφιση με απόφαση Νομάρχη

 

Σύμφωνα όμως με την Υπουργική Απόφαση οικ. 7587 ΦΕΚ 372 Β/24.2.2004 :

Στο άρθρο 2 παρ.1.Α γίνεται ένας διαχωρισμός κάποιων από τις μικρές παραβάσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (α.1, α.2, α.3 και α.4) οι οποίες μπορούν να εξαιρεθούν με απόφαση μόνο του Προϊσταμένου της Πολεοδομικής Υπηρεσίας.

 

Αν αυτή είναι η δική σου περίπτωση, τότε ίσως να μην έχει εφαρμογή η Αποφ-71114/90 (αν βέβαια ισχύει ακόμα… ) Οι λίγες αποφάσεις εξαίρεσης της δικής μας Νομαρχίας που είδα, αναγράφουν την προθεσμία των 2 μηνών, όμως έχω την εντύπωση ότι σε συγκεκριμένη περίπτωση συναδέλφου που έληξε η προθεσμία, στην πράξη δεν έγινε τίποτα...

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας.

Έχω μια διώροφη οικοδομή στο ισόγειο της οποίας ο ιδιοκτήτης από την αρχή της κατασκευής έφτιαξε στην θέση του ενός διαμερίσματος κατάστημα το οποίο και λειτουργούσε έως προσφάτως που βγήκε σε σύνταξη.

Τώρα το ίδιο κατάστημα με άλλη ιδιότητα το έχει ένα από τα παιδιά του ιδιοκτήτη.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν θέλησαν να κάνουν σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και έλεγξα τα σχέδια της αδείας, ο φάκελος της οποίας μάλιστα έχει καταστραφεί στη πολεοδομία. ( Δεν ξέρω μήπως μπορεί να ωφελεί αυτό το γεγονός ).

Πως μπορώ να συνεχίσω την δουλειά τώρα; Να κάνω την σύσταση αποτυπώνοντας την παρούσα κατάσταση η να προχωρήσω σε μια Αναθεώρηση με αλλαγή χρήσης ισογείου από διαμέρισμα σε κατάστημα; και να κάνω ύστερα την σύσταση;

Εν τω μεταξύ δεν βλέπω στα σχέδια του ισογείου βεράντες ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν. Δεν ξέρω λογω παλαιότητας της άδειας κατά πόσο εφάρμοζαν 100% τις μελέτες.

Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια.

 

Να προσθέσω μόνο ότι το κατάστημα έχει ρολόι ΔΕΗ για κατάστημα στο εσωτερικό του καταστήματος και όχι στη είσοδο μαζί με τα ρολόγια των άλλων διαμερισμάτων.

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι το σωστό είναι να βγάλεις άδεια για αλλαγή χρήσης και μετά να προχωρήσεις στην σύσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και επιπλέον ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και τα έξοδα της άδειας.

Αν προχωρήσεις κατευθείαν στην σύσταση, πιθανώς να εμφανιστούν διάφορες “επιπλοκές”, όπως :

α) Συμβολαιογραφικό πρόβλημα : πώς θα εμφανίσει από το πουθενά ο συμβολαιογράφος ένα κατάστημα στην θέση της κατοικίας; Στα προηγούμενα συμβόλαια ο χώρος με τι χρήση περιγράφεται;

β) Με την εφορία : ως τι είναι δηλωμένο (στο Ε9); Αν η αλλαγή χρήσης στην εφορία δεν απαιτεί πολεοδομικά έγγραφα τότε ίσως εδώ δεν θα έχεις πρόβλημα προς το παρόν

γ) Με διάφορες μελλοντικές διαδικασίες, όπως βεβαίωση από την Πολεοδομία για την καταλληλότητα του χώρου, προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας ως κατάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως καλύπτεσαι αν προσκομίσεις αντίγραφο της παλιάς άδειας λειτουργίας ως κατάστημα.

 

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ο φάκελος στο αρχείο της Πολεοδομίας, θα υπάρχει υποθέτω το στέλεχος της άδειας στο οποίο δεν θα αναφέρεται κατάστημα, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι η αρχική χρήση χάνεται... κάπου στο παρελθόν. Πάντως αν είναι τόσο παλιά η άδεια ίσως εμπίπτει σε ειδικές διατάξεις. Σίγουρα για χώρους προ του …δεν θυμάμαι ακριβώς (νομίζω ’87 ή ’85) δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης από Κατάστημα γενικής χρήσης σε Κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά για αλλαγή χρήσης από κατοικία σε κατάστημα οι πιθανότητες μάλλον μειώνονται…

 

Σε αφήνω πάλι με απορίες, αλλά τουλάχιστο είναι μια αρχή…

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

ξερει καπιος να μου πει ποια ειναι η διαδικασια για εξαιρεση απο κατεδαφιση και ποια εντυπα χρειαζονται?

 

 

επισης μηπως ειναι καλυτερα να πληρωνει καποιος τα προστιμα ανεγερσης και διατηρησης μετα καθε χρονο?

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

Έχω κάποιον πελάτη που έχτισε μια μικρή αποθήκη στην αυλή του οικοπέδου του (6,4 μ2) και θέλει να τη νομιμοποιήσει. Η άδεια του σπιτιού είναι του 1989 οπότε κατασκευάστηκε και το σπίτι ενώ η αποθήκη χτίστηκε μεταγενέστερα.

Υπάρχει κανένας τρόπος να νομιμοποιηθεί αυτή η αποθήκη;

Δημοσιεύτηκε

Φίλε flouris αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι για να νομιμοποιήσεις κάτι θα πρέπει να υπάρχει και ο απαιτούμενος υπολοιπόμενος Σ.Δ. στο οικόπεδο.Αρά πρώτα θα πρέπει να κοιτάξεις αν υπάρχει αυτός ο Σ.Δ. Τώρα όσον αφορά την διαδικασία νομιμοποίησης έχω και εγώ κάποια ερωτήματα για τα οποία με παρέπεψαν σε αυτό το κομμάτι του forum.Πως θα νομιμοποιήσω μία ισόγεια κατοικία η οποία κτίστηκέ προ του 55 ( διαδικασία ,αμοιβές, μελέτεςκ.λπ.) και πώς κάποιους κλειστούς Η/Χ σε διόροφη οικοδομή με το άρθρο 22 του Γ.Ο.Κ. , στην οποία υπάρχει υπολοιπόμενος Σ.Δ.; Ευχαριστώ προκαταβολικά!

--------

Μήπως μπορεί να μας δώσει κάποιος τα φώτα του στα παραπάνω ερωτήματα; Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε

Ενας κυριος θελει να νομιμοποιησει ενα κτισμα το οποιο στην αδεια (1966) φαινεται οτι ειναι 72τμ ενω στη πραγματικοτητα 96τμ.

Το προβλημα ειναι οτι το κτισμα στην αδεια δεν εχει καμια σχεση με το κτισμα που ειναι ηδη χτισμενο. Δηλαδη δεν χτιστηκε 72τμ και μετα επεκταθηκε στα 96. Εξ αρχης κατασκευαστηκε αυθαιρετα στα 96τμ.

Τι θα δειξω εγω στην πολεοδομια?...πως θα δειξω οτι ενα μονο μερος χτιστηκε μετα την εκδοση της αδειας?!!

Δημοσιεύτηκε

@zografos_k, προφανώς και θα πας με νέα (και καλά) άδεια προσθήκης.

Δημοσιεύτηκε

αν δουν φωτογραφίες μπορεί να τσινίσουν και να πας "εσωτερικές διαρρυθμίσεις και νομιμοποίηση"

ειδοποίησε τον πελάτη και για αυτό το ενδεχόμενο

Δημοσιεύτηκε
αν δουν φωτογραφίες μπορεί να τσινίσουν και να πας "εσωτερικές διαρρυθμίσεις και νομιμοποίηση"

ειδοποίησε τον πελάτη και για αυτό το ενδεχόμενο

 

@zografos_k, προφανώς και θα πας με νέα (και καλά) άδεια προσθήκης.

 

Ενας κυριος θελει να νομιμοποιησει ενα κτισμα το οποιο στην αδεια (1966) φαινεται οτι ειναι 72τμ ενω στη πραγματικοτητα 96τμ.

 

Συνάδελφοι ο ζωγράφος_κ δε ζήτησε τρόπο να παρανομήσει !!!

Δεν σας καταλαβαίνω !!!!!!!!!!!!

 

Να τσινίσουν ? Και στην τεχνική έκθεση τ θα γράφει μύρι και ss_sk? Στο τοπογραφικό τι θα δείχνει ? Να ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ Ο συνάδελφος γιατί ? Το πληρώνεται εξτρά ?

 

Φίλε μου μια χαρά βάσει 1337/83 εξαιρείς την καθ' υπέρβασην της αδείας παράβαση.

Η κείμενη πολεοδομική νομοθεσία ορίζει τη διαδικασία νομιμοποίησης και όλα κομπλέ !!

 

Δείχνεις πως εξαρχής κατασεκυάστηκε 96, γεγονός που θα ταυτίζεται με την ημ/νια δήλωσης κατασκευής του αυθαιρέτου.

 

Εξαιρείς τα 96-72 = 24μ2 και συνεχίζεις σε νομιμοποίηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.