Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου


georgia1979

Recommended Posts

Αν μετά απο ένσταση μειωθεί το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης ισχύει πάλι η έκπτωση 30% ή επειδή κάναμε ένσταση άσχετα αν δικαιωθήκαμε χάνουμε το δικαίωμα της έκπτωσης έτσι κι αλλιώς;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

 

για αυθαίρετες κατασκευές μετά το 1983 που παραβιάζουν τους όρους δόμησης (κάλυψη οικοπέδου, συντελεστή δόμησης κλπ.) δεν προβλέπεται νομιμοποίηση, και εξαίρεση από κατεδάφιση δεν δίνεται, αν κατάλαβα καλά από τα posts που διάβασα έως εδώ. Άρα, υποχρεούσαι να κατεδαφίσεις. Εναλλακτική λύση, πληρώνεις πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης (σωστά?) και ελπίζεις κάποια στιγμή να βγει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση και να μπορέσεις να νομιμοποιήσεις. Δλδ μπορείς να πληρώνεις πρόστιμο διατήρησης επ' άπειρον? Ή κάποτε, τελικά, πρέπει να κατεδαφίσεις, αν δεν βγει ποτέ κάποια νέα ρύθμιση??

Αν η αυθαιρεσία συνίσταται σε κάτι που καθιστά την κατεδάφιση μόνο του αυθαίρετου τμήματος ανέφικτη (δλδ έχεις χτίσει παραπάνω τετραγωνικά και έχεις υπερβεί την κάλυψη του οικοπέδου - δεν έχει φτιάξει π.χ. μόνο ένα έξτρα δώμα που θα μπορούσες να κατεδαφίσεις - οπότε δεν γίνεται να κατεδαφίσεις μόνο το "επιπλέον"), υπάρχει περίπτωση να πάρεις εξαίρεση από κατεδάφιση?? Ιδίως δε μετά την περιβόητη απόφαση του ΣτΕ του 2010 (3921/2010)...

Και κάτι ακόμη: ο χρόνος "ανέγερσης" πώς αποδεικνύεται (για να δεις αν είσαι πριν ή μετά το 2004)? Ο.Α. Απριλίου 2003 αρκεί??

 

Οι ερωτήσεις αφορούν ακίνητο προς αγορά και σκοπό έχουν μια χονδρική εκτίμηση του ρίσκου που αναλαμβάνει ο αγοραστής ήδη αναγερθέντος αυθαίρετου, εν μέρει, ακινήτου, στην περίπτωση που φάει στο μέλλον καταγγελία.

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

@ mardia

Αφού δηλώνεις πως είσαι νομικός,

θα πρέπει να κατευθύνεις τον υποψήφιο αγοραστή

προς νόμιμες λύσεις.

 

Οι ελεγκτές της πολεοδομίας όταν το θέλουν είναι τσακάλια

και μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το χρόνο κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα, Brasco, λες και δεν ζεις στην Ελλάδα και δεν ξέρεις ότι τα περισσότερα ακίνητα προς πώληση έχουν κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν μετατραπεί σε δωμάτια και ένα σωρό άλλες αυθαιρεσίες... Καλή η προτροπή να κατευθύνουμε τους πελάτες σε "νόμιμες" λύσεις, αλλά πέραν τούτου, πρωτίστως δουλειά μας είναι να τους λέμε την αλήθεια, να ξέρουμε το ισχύον καθεστώς και να τους ανοίγουμε τα μάτια όσον αφορά τα ρίσκα που αναλαμβάνουν. Από κει και πέρα, είναι δικό τους θέμα αν θέλουν να τα αναλάβουν ή όχι. Εγώ, μετά από μελέτη της σχετικής νομοθεσίας και των απαντήσεων εδώ στο φόρουμ, έχω τις απορίες που έθεσα παραπάνω, και οι απορίες αυτές αφορούν τα ρίσκα που προανέφερα. Προφανώς οι νόμιμες και καθαρές λύσεις είναι και μηδενικού ρίσκου, άρα οι καλύτερες.

Οποιαδήποτε διευκρίνηση στις απορίες μου πάντως είναι πολύτιμη, ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια περίπτωση νομιμοποίησης με το Ν.1512/85 όπου ενώ στην αρχική άδεια του 1968 είχαμε υπόγειο 40τμ και ισόγειο 80τμ στην πράξη κατασκευάστηκε ισόγειο 80τμ και 1ος όροφος 80τμ. Έχω φθάσει στα φορολογικά και μου ζητάει ο ελεγκτής βεβαίωση απαλλαγής για τα ένσημα από το ΙΚΑ.

Τι ακριβώς δικαιολογητικά θα πάω στο ΙΚΑ για την περίπτωση αυτή, δεδομένου πως στα συμβόλαια που γινόταν ως τώρα, περιγραφόταν η κατοικία σαν υπόγειο 40τμ και ισόγειο 80τμ, ενώ το ίδιο περιέγραφε και στις φορολογικές του δηλώσεις ο ιδιοκτήτης. Γενικά με το ΙΚΑ δεν έχω και τις καλύτερες εντυπώσεις, οπότε θα ήθελα λίγη βοήθεια σχετικά με το τι παίζει.

Link to comment
Share on other sites

Και κάτι ακόμη: ο χρόνος "ανέγερσης" πώς αποδεικνύεται (για να δεις αν είσαι πριν ή μετά το 2004)? Ο.Α. Απριλίου 2003 αρκεί??

Επισήμως μπορεί να θεωρηθεί η ημερομηνία ρυματοδότησης.

Το ΙΚΑ θεωρεί την ημερομηνία που έκλεισε η καρτέλα του ΙΚΑ.

 

Φυσικά θα μπορούσε κάποιος να επιχειρηματολογίσει για το προ η μετα 2004 με αποδεικτικά πχ ένσημα για μπετά ή τουβλα ωστε να ακριβολογεί για τη ημερομηνία.

 

@ mardia

Αφού δηλώνεις πως είσαι νομικός,

θα πρέπει να κατευθύνεις τον υποψήφιο αγοραστή

προς νόμιμες λύσεις.

ο δικηγόρος είναι ο ορισμός του ψεμματος :)

όλη μέρα τι κάνουν στα δικαστήρια;

 

άμα ήταν ολα νομιμα δε θα υπήρχαν ως κλάδος :P

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω μία περίπτωση που σε οικοδομή του 1965 δυο διαμερίσματα τελικά κατασκευάστηκαν ώς ένα μεγάλο.

Ποία διαδικασία προτείνετε για να τακτοποιηθεί πολεοδομικά το θέμα?

Θυμάμαι ότι υπήρχε μία ''τακτοποίηση φακέλου'' για παλιές άδειες (προ 83), αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος...

καμιά ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

@banskoboy

 

σε παρόμοια περίπτωση που είχα (το ακριβώς αντίστροφο - αντί για 2 διαμερίσματα έγιναν 3) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το θέμα τακτοποιήθηκε με 'έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας'.

 

Έγινε η αποτύπωση της τωρινής κατάστασης (δηλαδή μια κάτοψη που δείχνεις τον αριθμό των σημερινών διαμερισμάτων) και καταθέτεις την κάτοψη αυτή μαζί με την αίτηση που συμπληρώνει και υπογράφει ο ιδιοκτήτης. Πιθανότατα να σου ζητήσουν και την κάτοψη της αδείας.

 

Στην αίτηση της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ο ιδιοκτήτης δηλώνει οτι κατα την ανέγερση της οικοδομής κατασκευάστηκαν x διαμερίσματα αντι για ψ.. και οτι οι αλλαγές δεν επιρρεάζουν την στατικότητα του κτιρίου κλπ κλπ.

 

Θα σε συμβούλευα να πας στην Πολεοδομία και να τους πρήξεις λίγο γιατί ο καθένας θα σου πει και έναν διαφορετικό τρόπο. Εγώ μετά απο πολύ πρήξιμο στους υπαλλήλους στην Μανουσογιαννάκη κατάφερα και το πέρασα έτσι. Θα έρθει ένα πρόστιμο στον πελάτη αλλά μου είπαν (με κάθε επιφύλαξη...) οτι θα είναι μικρό το πρόστιμο (της τάξης των 100-200 euro). Αυτο επαναλαμβάνω στο λέω με κάθε επιφύλαξη!!

Link to comment
Share on other sites

akara κανονικά με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας δεν μπορείς να "νομιμοποιήσεις" την κατασκευή 3 αντί 2 διαμερισμάτων.

Παλιότερα banskoboy υπήρχε η "τακτοποίηση" για τέτοιες περιπτώσεις, σε περίπτωση βέβαια που η άδεια προϋφίσταται του 1983. Απότι έμαθα όμως, εδώ και κανένα εξάμηνο δεν δέχονται πλέον αυτή τη διαδικασία στην Κεντρική Πολεοδομία Θεσσαλονίκης και ζητάνε να βγάλεις κανονική άδεια. Πέρνα πάντως και μια βόλτα απτην Πολεοδομία να σου πούνε, δεν χάνεις τίποτα.

 

Σχετικά με το ΙΚΑ για την νομιμοποίηση με το τον Ν.1512/85 που αναφέρω λίγο παραπάνω, πήγα σήμερα με τον ιδιοκτήτη απτο ΙΚΑ.

Το κτίσμα που νομιμοποιούμε έγινε καθ υπέρβαση οικ. άδειας του '68.

Στην αρχική άδεια προβλεπόταν υπόγειο 40τμ και ισόγειο 80τμ,

ενώ στην πράξη κατασκευάστηκε ισόγειο 80τμ και 1ος όροφος 80τμ

Από το ΙΚΑ ζητήσαν το Ε9 του ιδιοκτήτη, για να δουν αν το δήλωνε και

πως το δηλώνε. Εκεί ο ιδιοκτήτης το δήλωνε σύμφωνα με τα της αρχικής αδείας (κάτι που δεν τους καλοάρεσε).

Προσκομίζω παράλληλα χαρτί από την ΥΑΣΒΕ που έγραφε πως μετά το σεισμό του 1978

στη Θεσσαλονίκη, το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελούμενο από 2 ορόφοδιαμερίσματα

συνολικής επιφάνειας 180τμ ήταν πράσινο.

Τους πήγα και την έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας που έγινε το 2004 και αναγράφει

πως δέχονται σαν χρόνο μετατροπής της κατασκευής το έτος 1999 (σύμφωνα με τον καταγγέλων).

 

Παρόλαυτά ο προϊστάμενος εξακολουθεί να θεωρεί πως είναι "δύσκολη περίπτωση και δεν

φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει παρέλθει δεκαετία" (σας μεταφέρω τα λόγια του) για να μας δώσει την βεβαίωση απαλλαγής ενσήμων. Απο βδομάδα θα έρθουν και για αυτοψία.

Καμιά άλλη ιδέα, για να του φανεί ξεκάθαρα το τι γίνεται?

(Εδώ δέχεται η Πολεοδομία την δήλωση του ιδιοκτήτη περί κατασκευής του κτίσματος προ του 1983 και το ΙΚΑ αρχίζει τα περίεργα....)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.