Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου


georgia1979

Recommended Posts

αγαπητοί συνάδελφοι, τα φώτα σας, παρακαλώ...

είμαι σε διαδικασία εξαίρεσης από κατεδάφιση αυθαίρετου υπογείου (όλο εντός νομίμου περιγράμματος) σε πολυκατοικία που χτίστηκε το 1975. Έχω ετοιμάσει το φάκελο και λόγω διακοπών τον έδωσα στον ιδιοκτήτη να τον καταθέσει. Του ζήτησαν αντίγραφα ξυλότυπων της αρχικής άδειας. Πήγε στο αρχείο και ανακάλυψε ότι υπάρχουν κάποιοι ξυλότυποι εκεί αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΙ! Ο ιδιοκτήτης τα πήγε στην προϊσταμένη των αυθαιρέτων η οποία "διέταξε" να τα σφραγίσουν και να τα υπογράψουν οι του αρχείου (εφ' όσον το αρχείο τα διατηρούσε επί δεκαετίες μέσα στον φάκελο της άδειας ως γνήσια...!) Οι τελευταίοι τα σφράγισαν αλλά αρνήθηκαν να τα υπογράψουν και έστειλαν τον ιδιοκτήτη να τα πάει στην προϊσταμένη για υπογραφή. Εκείνη αρνήθηκε να τα υπογράψει και παρέπεμψε τον ιδιοκτήτη σ' εμένα: "ας αποφασίσει ο μηχανικός σας τι θέλει να κάνει..."

 

Αλήθεια, τι "θέλω" να κάνω;;; θέλω να πω, τι θα μπορούσα να κάνω εγώ τώρα; έχει κάποιος ανάλογη εμπειρία;

 

και, τελικά, είναι αναγκαία τα σχέδια αυτά για να προχωρήσει ο φάκελος; δεν πρόκειται για καμιά προσθήκη καθ' ύψος ή κάτι εκτός περιγράμματος -το υπόγειο "δημιουργήθηκε" κάτω από τη στάθμη του ισογείου η οποία είναι 2μ πάνω από το έδαφος με μικρή υποχώρηση ενός μέτρου...

 

οποιαδήποτε ιδέα, καλοδεχούμενη...:roll:

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολεοδομίες είναι:

1. Αν είναι εν ζωή ο υπάλληλος που έλεγχε τότε τα στατικά, τον βρίσκουν και τα υπογράφει σήμερα.

ή

2. Ελέγχει σήμερα κάποιος υπάλληλος τον φάκελο και τον σφραγίζει

Link to comment
Share on other sites

σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

 

πάνω στα σχέδια ΔΕΝ υπάρχει υπογραφή υπαλλήλου, άρα δεν γνωρίζουμε ποιος τα έλεγξε (αν έχουν ελεγχθεί τα συγκεκριμένα και δεν έχει προκύψει καμιά πονηρή μεταγενέστερη αντικατάσταση)

 

για το άλλο που προτείνεις πρέπει να αιτηθώ; υπάρχει διαδικασία; το'χεις κάνει; γύρισα από διακοπές άρον-άρον (αφήνοντας οικογένεια και παιδιά πίσω) και αύριο θα πάω να το ξεκαθαρίσω -ελπίζω να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει...

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει υπογραφή στα στατικά αλλά έχει στα αρχιτεκτονικά ή κάπου αλλού. Δεν φαντάζομαι να ήταν διαφορετικός.

 

Μια φορά πήγα να κάνω το 2ο, μιλώντας στον προϊστάμενο και αναθέτοντας αυτός σε έναν υπάλληλο να το πράξει αλλά δεν χρειάστηκε τελικά γιατί βρέθηκε άλλο σχέδιο υπογεγραμμένο καταχωνιασμένο στο αρχείο.

 

Δεν ξέρω αν είναι η προβλεπόμενη διαδικασία αλλά αν δεν είναι τότε πρέπει να γίνει ανασύσταση φακέλου, και αφού τα σχέδια υπάρχουν τότε δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν εκ νέου αλλά πρέπει απλά να τα ελέγξει κάποιος υπάλληλος σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι διάβασα όλα τα μνμτα και δυστυχώς μπερδεύτικα!

 

Νόμιζα πως όταν υπάρχει μια αυθαίρετη κατασκευή ή οποία πληρεί τις ισχυούσες κατά τον χρόνο κατασκευής ή τις σημερινές διατάξεις τότε με το αρθρο 22 παρ.3 του γοκ μπορει να νομιμοποιηθεί!!!Επίσης νόμιζα πως σε κτίριο το οποίο παραβιάζει τις διατάξεις μπορεί να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με τον 1512/85 και μέσα σε διάστημα 2 μηνών να βγάλει άδεια νομιμοποίησης!

 

Σε κάποια μνμτα συμπέρανα πως ΠΑΝΤΑ θα πρέπει να κάνουμε αίτηση εξαίρεσης κατεδάφισης και μετά νομιμοποίησης. Ισχυέι κάτι τέτοιο ή εγω δν κατάλαβα καλά?

Link to comment
Share on other sites

Σε κάποια μνμτα συμπέρανα πως ΠΑΝΤΑ θα πρέπει να κάνουμε αίτηση εξαίρεσης κατεδάφισης και μετά νομιμοποίησης. Ισχυέι κάτι τέτοιο ή εγω δν κατάλαβα καλά?

 

Η διαδικασία εξαίρεσης από κατεδάφιση αφορά ΜΟΝΟ τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1983. Από κει κ έπειτα ΔΕΝ ακολουθείται η διαδικασία εξαίρεσης από κατεδάφιση, και αντικαθίσταται από τη διαδικασία αυτοψίας της πολεοδομίας και καταγραφής του αυθαιρέτου και τη νομιμοποίησή του (αν γίνεται) με το άρθρο 22 του 1577/85.

 

Θεωρητικά μιλώντας πάντα λοιπόν, αυθαίρετα μετά το 1983 ΔΕΝ εξαιρούνται από την κατεδάφιση, κατεδαφίζονται υποχρεωτικά, εκτός αν μπορούν εξολοκλήρου ή έστω κατά τμήμα τους να νομιμοποιηθούν.

 

Αν μπορούν να νομιμοποιηθούν έστω κατά τμήμα τους, τότε για λόγους στατικής επάρκειας ΔΕΝ μπορούν τα αυθαίρετα τμήματα πλέον να κατεδαφιστούν, οπότε πληρώνουν εσαεί πρόστιμο διατήρησης.

 

Νομίζω ότι είμαι σωστός, αλλά και αν δεν είμαι δεν έχει και πολύ σημασία, η νομοθεσία περί αυθαιρέτων είναι αρκετά πολύπλοκη και ΚΑΝΕΙΣ στο φόρουμ δεν είναι ειδήμων, το φόρουμ δεν έχει μηχανικούς που ασχολούνται αποκλειστικά με αυθαίρετα, και αυτό το λέω χωρίς καμία επιφύλαξη.Ακόμη και ο φίλος μου ο Theo που τον θεωρούσα άρχοντα, είναι ανεπαρκής, όπως όλοι μας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

για αυθαιρετα ο ΤΗΕΟ ειναι αρχοντας....σου δινει μπουσουλα και μετα με καποια επικοινωνια με τους μηχανικους του τμηματος αυθαιρετων βγαζεις ακρη.....

 

εγω σαν αρχη εχω ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ....

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα συνάδελφοι,

 

στο Ν.4014/11 υπάγονται τα αδιαμόρφωτα ισόγεια με ΓΟΚ 73 που έχουν κλειστεί;

νομίζω πως ναι απλά στην πολεοδομία διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους...βέβαια

σίγουρα δεν υπάγονται στο Ν.3843/10 μιας και είχαν μετρηθεί στη δόμηση, άρα

δε μιλάμε για αλλαγή χρήσης από βοηθητικό σε χώρο κύριας χρήσης.

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.