Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου


georgia1979

Recommended Posts

Έχεις αλλαγή στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου; Ο νόμος είναι και για αυτά. Αναλυτικός.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μου δώσετε λίγο από τα ‘φώτα και την πείρα σας. :smile: Έχω συναντήσει την εξής περίπτωση: Μεζονέτα εντός σχεδίου με Ο.Α. Οι δυο πλευρές του κτιρίου είναι στα όρια του οικόπεδου. Δεν έχει αποπερατωθεί πλήρως.

Έχει τις εξής υπερβάσεις:

  1. Κατασκευή υπογείου 23,31τμ(δεν υπήρχε) : Υπέρβαση δόμησης και με αναλυτικό το ξεμπάζωμα και η κατασκευή πλάκας.
  2. Επέκταση δωματίων σε 3 μπαλκόνια συνολικά 9,25τμ : Υπέρβαση δόμησης και υπέρβαση κάλυψης.
  3. Δημιουργία καθιστικού στο ισόγειο 23,31τμ : Υπέρβαση δόμησης.
  4. Κατασκεύασε έναν εξώστη 9,45τμ στο ισόγειο, ο οποίος όμως είναι στο διπλανό όμορο οικόπεδο, ιδιοκτησίας πάλι του ιδίου.: Υπερβαση καλυψης.
  5. Και τέλος έχει αφήσει ένα κτίσμα 40τμ στο πρώτο οικόπεδο το οποίο είχε υπογράψει υπ. δήλωση ότι μόλις αποπερατωθεί η μεζονέτα θα κατεδαφιστεί, κάτι που όμως δεν θα κατεδαφίσει. Υπέρβαση δόμησης και υπέρβαση κάλυψης

Το ερώτημα είναι το εξής: απ την ώρα που τα δυο οικόπεδα ανήκουν στο ίδιο ιδιοκτήτη θα χρησιμοποιήσω το συντελεστή δόμησης 80τμ του δεύτερου για τις αυθαιρεσίες της μεζονέτας? Και θα βγάλω άδεια με προσθήκη κατ επέκταση? Και οι εξώστες που έχουν κλειστεί? Εγώ σκέφτηκα ότι βάζω όλες τις αυθαίρετες κατασκευές στο φύλλο καταγραφής και μετά το πρόστιμο θα βγει για όλες ακόμα και γι αυτές που θα νομιμοποιηθούν. Έτσι είναι?

Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις αλλαγή στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου; Ο νόμος είναι και για αυτά. Αναλυτικός.

 

Η άδεια λέει ράμπα που θα κατέβαινε στο υπόγειο γκαράζ. Το υπόγειο όμως έγινε όλο κατοικία (το ρυθμίζουμε), και αντί για ράμπα μια σκάλα κατεβαίνει στη στάθμη κάτω. Άρα; Αναλυτικός για τη σκάλα ως αλλαγή περιβάλλοντος χώρου;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Έχω 2 περιπτώσεις αυθεραισιών και δεν ξέρω πως να συνεχίσω.

 

Στην πρώτη περίπτωση συμβαίνει το εξής:

Στον 4ο όροφο 4όροφης οικοδομής που κατασκευάστηκε το 2004 υπάρχει ένα οροφοδιαμέρισμα.

Ο πελάτης έχει έναν ημιϋπαίθριο χώρο (έτσι φαίνεται στην άδεια), που τον έχει μετατρέψει σε κανονικό δωμάτιο.

Επίσης, ταράτσα στην οικοδομή δεν υπάρχει και το μπαλκόνι του σπιτιού του στην άδεια δεν χαρακτηρίζεται σαν εξώστης αλλά σαν ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ χώρος και είναι και αρκετά μεγάλος.

Σ αυτό τον υπαίθριο χώρο λοιπόν ο πελάτης μου έχει κλείσει ένα κομμάτι του (15m2) και το έχει κάνει χώρο του σπιτιού του. (Το σπίτι του συνολικά είναι γύρω στα 60m2 βάσει άδειας χωρίς όμως να προσμετράται ο ημιϋπαίθριος χώρος του που είναι 13m2 και χωρίς επίσης να προσμετράται και το κομμάτι που έκλεισε από τον ΥΠΑΙΘΡΙΟ χώρο.

Επίσης, στο μπαλκόνι του (που επαναλαμβάνω στην άδεια δηλώνεται σαν υπαίθριος χώρος και όχι σαν εξώστης), έχει κατασκευάσει 2 στέγες με κεραμίδια χωρίς να υπάρχει πρόσβαση από πάνω, 40m2 την κάθε μία που στις γωνίες τους στηρίζονται με κολώνες από μπετό και επένδυση πέτρας

(σταθερή κατασκευή).

 

Πως θα προχωρήσω και τι θα λάβω υπ' όψιν μου?

1)Γίνεται να νομιμοποιήσω τον ημιϋπάιθριο χώρο με τον 3843 και αμέσως μετά και το αυθαίρετο κομμάτι με τις στέγες στον 4014 ή να τα βάλω όλα μαζί στον 4014?

2)Υπάρχει κάποιο επιπλέον πρόβλημα που το μπαλκόνι του στην άδεια χαρακτηρίζεται ως υπαίθριος χώρος και όχι σαν εξώστης?

3)Την αυθαιρεσία των στεγών θα την υπολογίσω με αναλυτικό προϋπολογισμό ή να την υπολογίσω λέγοντας ότι στο μπαλκόνι του δημιούργησε 2 ημιϋπάιθριους χώρους 40m2 o καθένας?

4)Το κομμάτι που έκλεισε από τον υπαίθριο χώρο και τον έκανε χώρο του σπιτιού του πως θα τον υπολογίσω? Θα πω ότι είναι έως 20% υπέρβαση δόμησης από την συνολική επιτρεπόμενη δόμηση της οικοδομής?

Ή θα πω ότι είναι (αν βγαίνει) έως 20% υπέρβαση δόμησης για την δικιά του την ιδιοκτησία μόνο? Και αν ισχύει αυτό, δηλαδή, μόνο για την δικιά του τη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβάνεται στα συνολικά τετραγωνικά της ιδιοκτησίας του και ο Ημιϋπαίθριος χώρος που έκλεισε και θέλει να νομιμοποιήσει ή όχι?

 

 

Στην δεύτερη περίπτωση συμβαίνει το εξής:

Ο πελάτης μου είχε άδεια για 105m2 για να χτίσει το σπίτι του που εκδόθηκε το 1971 σε οικόπεδο 180m2. Το έκτισε εκείνη την περίοδο νόμιμα.

Το 1983 έκανε μια προσθήκη καθ' ύψος άλλα 105m2 αυθαίρετη χωρίς άδεια, και αυθαίρετα έχτισε και κλιμακοστάσιο για να έχει πρόσβαση στον πάνω όροφο (άλλα 15m2). Μέχρι τώρα αυθαιρεσία 120m2.

Επίσης, στο ισόγειό του, έκτισε άλλα 15m2. Συνολική αυθαιρεσία 135m2, ενώ το μπαλκόνι του βγαίνει εκτός οικοδομικής γραμμής.

Τέλος, το κλιμακστάσιό του, συνεχίζει και έχει πρόσβαση στην ταράτσα του και στην ταράτσα του έχει κατασκευάσει και έχει καλύψει όλη την τελευταία πλάκα με στέγη απο pannels. Την στηρίζει περιμετρικά με μεταλλικά κολωνάκια τα οποία έχουν ύψος 2,00m το οποίο σημαίνει ότι έχει κανονική πρόσβαση στην ταράτσα του και ελέυθερο ύψος 2,00m

Το 1985 βγήκαν όροι δόμησης για το οικόπεδό του, με συντελεστή δόμησης 1,2 και κάλυψη 70%.

 

Έχω τις εξής ερωτήσεις:

1) Για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχει κάνει (135m2) πρέπει να κοπεί ενιαίο πρόστιμο, ή θα πρέπει να βγάλει άδεια για τα 111μ2 που περισεύουν από το συντελεστή δόμησης βάσει του νόμου του 1985 και τα υπόλοιπα να υπολογιστούν βάσει προστίμου?

2) Η στέγη πως θα υπολογιστεί. Θα υπολογιστεί σαν λοιπή παράβαση και θα πάει με αναλυτικό? Και αν όχι πως αλλιώς θα υπολογιστεί η παράβαση αυτή?

3) Το κλιμακοστάσιο που καταλήγει στην ταράτσα του θα υπολογιστεί σαν επιπλέον όροφος?

4) Με το μπαλκόνι του που βγαίνει εκτός Ο.Γ. τι γίνεται???

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα σας.

έχω μια περίπτωση αυθαίρετης κατασκεύης, χωρίς οικοδομική άδεια, σε οικόπεδο εντός σχεδίου έκτος πράξης εφαρμογής.

κατά τον υπολογισμό του προστίμου θα το βάλω εντός ή εκτός σχεδίου;

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα σας.

έχω μια περίπτωση αυθαίρετης κατασκεύης, χωρίς οικοδομική άδεια, σε οικόπεδο εντός σχεδίου έκτος πράξης εφαρμογής.

κατά τον υπολογισμό του προστίμου θα το βάλω εντός ή εκτός σχεδίου;

εχω και γω ιδια περιπτωση και σκεφτομαι να το βαλω εντος.. οι αυθαιρεσιες βεβαια που βρισκονται στο ρυμοτομουμενο τμημα του οικοπεδου δεν θα τις δηλώσω.μπορεί να μην υπαρχει ο δρόμος, αλλά όταν γινει απο εκεί θα περάσει.σωστά δεν το σκεφτομαι;;

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά ότι είναι εκτός ρυμοτομίας κατεδαφίζεται. Αλλά και να το παραβλέψεις το ρυμοτομούμενο τμήμα και να προχωρήσεις κανονικά με ότι υπάρχει εντός της ρ.γ. πως θα του δώσεις βεβαίωση αργότερα για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών όταν θα υπάρχει κομμάτι που δε θα είναι τακτοποιημένο;

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα σε ολους

 

Μπορω να αγορασω ακινητο με δυο κλεισμενα πισω μπαλκονακια προς τακτοποιηση ΠΡΙΝ ολοκληρωθει η τακτοποιηση?

Μεχρι τελος Νοεμβριου πρεπει να εχει γινει το πρωτο σταδιο τακτοποιησης και μεσα στους επομενους τρεις μηνες να εχει γινει και το δευτερο.

Αν γινει μονο το πρωτο μεχρι τελος Νοεμβριου, μπορω να αγορασω το ακινητο αμεσως μετα με βεβαιωση του μηχανικου πως θα ολοκληρωσει και το δευτερο ή θα πρεπει πρωτα να ολοκληρωθει η τακτοποιηση για να γινει η αγοραπωλησια?

 

Ευχαριστω πολυ

Edited by alpapado
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν ολοκληρωθεί η τακτοποίηση δεν εκδίδεται η βεβαίωση οριστικής υπαγωγής άρα δε γίνεται η μεταβίβαση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.