Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγει και να επαπειλείται με την επιβολή υπέρογκων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο το μακρινό Σάο Πάολο έχει αναθέσει σε Έλληνες τη διαχείριση των συνολικά 40.000 τόνων σκουπιδιών που θα παραχθούν κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου τον προσεχή Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία D-waste ανέλαβε τη σύμβαση, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην περιφέρεια της βραζιλιάνικης πρωτεύουσας, έργο που διεκδικούσαν αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων κολοσσοί.

 

«Πρόκειται για ένα έργο-"πιλότο", του οποίου τα συμπεράσματα θα εφαρμοστούν σε αντίστοιχα έργα σε όλη τη Βραζιλία. Βασική μας αποστολή είναι η δημιουργία ενός πρότυπου μηχανισμού, που θα μας επιτρέπει να εποπτεύουμε εάν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την αποκομιδή και ανακύκλωση των απορριμμάτων κάνουν σωστά τη δουλειά τους», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της D-waste, Αντώνης Μαυρόπουλος.

 

Παρά τον μικρό προϋπολογισμό του έργου, ο ρόλος της ελληνικής εταιρείας θα είναι καταλυτικός, καθώς θα αποτρέπει τη μετατροπή σε... απέραντο σκουπιδότοπο του Σάο Πάολο, της έκτης μεγαλύτερης διεθνώς πόλης βάσει πληθυσμού (11,2 εκατομμύρια).

 

Επίσης, η D-waste θα «διδάξει» το βραζιλιάνικο Δημόσιο, μέσω ενημερωτικών ημερίδων, πώς πραγματοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ θα καθορίζει το ύψος της αμοιβής των εταιρειών επεξεργασίας απορριμμάτων βάσει της παραγόμενης ποσότητας.

 

Οι...ρακοσυλλέκτες

 

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρόπουλος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη Βραζιλία οι περίπου 2 εκατομμύρια ρακοσυλλέκτες αποτελούν έναν αναγνωρισμένο επαγγελματικό κλάδο και αναλαμβάνουν την αποκομιδή και ανακύκλωση απορριμμάτων όντας οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η D-waste θα πρέπει να μεριμνήσει για την «αρμονική» συνύπαρξη των ρακοσυλλεκτών με τους μεγάλους ομίλους επεξεργασίας απορριμμάτων, μιας και η δραστηριότητα των πρώτων περιορίζει το περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

 

Κατά πόσο είναι δύσκολη η δραστηριοποίηση στην αγορά της Βραζιλίας της D-waste, που ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια; «Προσφέραμε κατά 20% χαμηλότερη τιμή και λιγότερες ανθρωποημέρες συγκριτικά με τον δεύτερο υποψήφιο. Εξάλλου, οι Βραζιλιάνοι βρίσκονται πιο κοντά στην κουλτούρα με τους Έλληνες, σε σχέση με τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς. Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι το πρώτο μας στη συγκεκριμένη χώρα, όπου έχουμε αναλάβει την εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ συμμετείχαμε στην κατάρτιση του νόμου για τα διαχειριστικά σχέδια στον κλάδο των απορριμμάτων», εξηγεί ο κ. Μαυρόπουλος.

 

Οι δεσμοί του κ. Μαυρόπουλου με τη Βραζιλία ξεκίνησαν το 2008, οπότε βρέθηκε στη χώρα ως πρόεδρος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σήμερα η D-waste κατασκευάζει εφαρμογές στα πορτογαλικά, την επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας, για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, στους επαγγελματίες του κλάδου διαχείρισης απορριμμάτων να γνωρίζουν πόσος διάθεσιμος χρόνος ζωής απομένει σε μια χωματερή. Ένα από τα πιο σημαντικά «apps» της εταιρείας είναι o Waste Atlas, ένας παγκόσμιος χάρτης του κόσμου, που παρουσιάζει με ποιον τρόπο διαχειρίζεται κάθε χώρα τα απορρίμματά της.

 

Πηγή:www.capital.gr

 

Click here to view the είδηση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.