Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταγγελία τεχνικής εταιρείας ανοίγει θέμα κατάργησης των πτυχίων των εργοληπτών


Engineer

Recommended Posts

Προς απελευθέρωση του επαγγέλματος των εργοληπτών προκειμένου οι εταιρείες να λαμβάνουν έργα ανεξάρτητα από την κατηγορία του πτυχίου τους, πιέζει από καιρό η Κομισιόν χωρίς η κυβέρνηση να έχει πάρει επίσημη θέση, σπρώχνοντας την υπόθεση κάτω από το χαλί. Αφορμή είναι η καταγγελία που έγινε στην ΕΕ προ διετίας από ελληνική τεχνική εταιρεία η οποία υποστήριζε ότι αποκλειόταν με βάση το πτυχίο της 6ης τάξης που κατείχε, από έργα μικρότερης αξίας. Με τις αναδουλειές στο δημόσιο τομέα ακόμη και μικρότερης κλίμακας έργα συγκεντρώνουν το μέγιστο ενδιαφέρον των εκπροσώπων του κλάδου που εμποδίζει όμως η κατάταξή τους στο ΜΕΕΠ.

 

Σύμφωνα με το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων κάθε τεχνική εταιρεία κατατάσσεται σε μια κατηγορία που πιστοποιείται από το πτυχίο της (1ης έως 7ης τάξης) βάση της οποίας μπορεί να αναλαμβάνει έργα. Το θεσμικό αυτό πλαίσιο χρονολογείται πάνω από τέσσερις δεκαετίες ωστόσο αδικεί κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μολονότι εφευρέθηκε υποτίθεται για να τις υπηρετήσει. Ο λόγος είναι ότι για τις μεγάλες δεν υπάρχει ανώτατο όριο ανάληψης έργων ενώ μέσω πλειάδας πτυχίων που διαθέτουν μέσω θυγατρικών δεν υπάρχει ούτε κατώτερο όριο, με αποτέλεσμα η αρχή του νόμου να καταστρατηγείται. Ταυτόχρονα εγείρονται και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα η δυνατότητα μικρότερων εταιρειών να διεκδικήσουν μεγάλο έργο. Για αυτό και έχουν εφεύρει παράθυρα, που τους επιτρέπουν να κατεβαίνουν σε διαγωνισμούς ως μέλη κοινοπραξιών με διεθνείς εταιρείες.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ κ. Γιώργος Βλάχος παραδέχεται ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο νομικό πλαίσιο σε σχέση με το κατώτερο όριο ανάληψης έργων, τονίζει όμως ότι και άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία διαθέτουν μητρώο και κατηγορίες. Όπως σημειώνει προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα από τα αρμόδια υπουργεία αλλά φαίνεται ότι το ΜΕΕΠ είναι ένα ζήτημα που ο κλάδος θα βρει μπροστά του. Στο πρόσφατο νομοσχέδιο «Για την διαμόρφωση ενός ενιαίου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών», του υπουργείου Ανάπτυξης δεν γίνεται καμία αναφορά στο μητρώο εργοληπτών. Εικάζεται όμως ότι θα είναι μέσα στις θεσμικές παρεμβάσεις με άγνωστη –προς το παρόν- κατεύθυνση που θα γίνουν με την ψήφιση του νόμου (15 Προεδρικά Διατάγματα). Όπως έχει επισημάνει ο ΣΑΤΕ, με το σχέδιο νόμο παραμένουν «μετέωρα», μια σειρά από νευραλγικής σημασίας θέματα του κλάδου των κατασκευών, μεταξύ των οποίων είναι και «το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων αλλά και η οργάνωση του εργοληπτικού επαγγέλματος».

 

Οι υπηρεσίες της ΕΕ απειλούν την χώρα μας με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς θεωρούν πως η νομοθεσία που διέπει το ΜΕΕΠ παραβιάζει τις αρχές της ισότιμης συμμετοχής των εταιρειών σε διαγωνισμούς. Όπως έχουν επισημάνει αρκεί μια εταιρεία να πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό ανεξάρτητα από το μέγεθος του έργου.

 

Πηγή: http://www.newmoney....n#ixzz2uRtg3kyH

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ο, υπό διαβούλευση νόμος για τα Δημόσια Εργα, δεν αναφέρει πουθενά τα Μ.Ε.ΕΠ. (ως απαραίτητη προϋπόθεση ανάληψης δημοσίου έργου)

Θα κολλούσαν στα κατώτερα όρια???

Το συζητούσανε χρόνια.

Γενοκτονία επαγγελματιών.

Edited by αστέριος
Link to comment
Share on other sites

Θελουν "καταργηθουν" τα ΜΕΕΠ μονο για τα κατωτατα ορια ή γενικοτερα να μην υπαρχουν ταξεις ΜΕΕΠ?

δηλαδη ο μηχανικος που βγαζει εργοληπτικο πτυχιο στα 3 χρονια θα μπορει να συμμετασχει σε οποιοδηποτε εργο ανεξαρτητως προυπολογισμου?

 

Επισης μια πολυ σημαντικη διευκρινιση.

Το κειμενο γραφει

"Προς απελευθέρωση του επαγγέλματος των εργοληπτών προκειμένου οι εταιρείες να λαμβάνουν έργα ανεξάρτητα από την κατηγορία του πτυχίου τους"

 

μηπως εννοει ταξη πτυχιου? ή θελουν να καταργησουν και τις κατηγοριες και τις ταξεις πτυχιων?

πχ ο δασοπονος που εβγαζε ΜΕΕΠ για εργα πρασινου, τωρα θα μπορει να κατεβαινει μονος του σε δημοπρατηση εργου κατασκευης Εθνικης οδου?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Ή εγώ έχω χάσει την μπάλα ή πάει να χαθεί για τα καλά....

αν κυριαρχήσουν λογικές περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων να εννοούν όταν υπάρχει το "υποκοριστικό" Μηχανικός να επαρκεί ώστε να υπογράφει τα άπαντα.....

και όταν υπάρχει ταμπέλα το "υποκοριστικό" εργολήπτης να κατασκευάζει τα άπαντα....

Link to comment
Share on other sites

Ο νέος (υπό διαβούλευση) νόμος, βάζει ως υποκείμενο διαπραγμάτευσης/ ανάθεσης/ διαγωνιστικής διαδικασίας τον οικονομικό φορέα με πιστοληπτική ικανότητα και όχι το Μ.Ε.ΕΠ. (όπου δεν αναφέρεται πουθενά)

Επίσης βάζει την αξιολόγηση των προσφερόντων και όχι τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής. Δηλ. ο οικονομικός φορέας (που δεν είναι απαραίτητο ) να κατέχει Μ.Ε.ΕΠ. αλλά μόνο πιστοληπτική ικανότητα από Τράπεζα θα συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό με εσένα.

Ακόμα και αν σε δεχθεί η Υπηρεσία για συμμετοχή , ακόμα και να δώσεις μεγαλύτερη προσφορά, πιθανόν να ''χάσεις'' το έργο επειδή η αξιολόγηση του ''άλλου'' να είναι υψηλότερη από την δικιά σου (έχει 3 μηχ/τα και 10 άτομα προσωπικό)

Και για να δούμε την πραγματικότητα, πόσοι (θα) έχουν πλέονπιστοληπτική ικανότητα από Τράπεζα ??? Κια με τι όριο εγγυητικών κ.λ.π. κ.λ.π.

Ισως δεν σου έδωσα την πλήρη (μαύρη) διάσταση. Είναι ολέθριος.

Edited by αστέριος
Link to comment
Share on other sites

δηλαδη τα κριτηρια για την αναδειξη του αναδοχου δεν θα ειναι αντικειμενικα (κερδιζει η μεγαλυτερη προσφορα, παγκοσμιως π.χ. το 30% ειναι μεγαλυτερο απο το 25%) αλλα υποκειμενικα (εχεις πιο συγχρονα μηχανηματα, εισαι καλυτερο παιδι, εχεις περισσοτερες γνωριμιες, κερνάς σε ταβερνες κτλ).

 

Αστεριε υπαρχει καπου το κειμενου του νεου νομου?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

φανταζομαι θα το εχεις διαβασει. Μιλαει για ηλεκτρονικες δημοπρασιες με δυνατοτητα αντιπροσφορας? αυτο θα ισχυει για ολες τις δημοπρασιες?

Link to comment
Share on other sites

φανταζομαι θα το εχεις διαβασει. Μιλαει για ηλεκτρονικες δημοπρασιες με δυνατοτητα αντιπροσφορας? αυτο θα ισχυει για ολες τις δημοπρασιες?

Οι δημοπρασίες θα γίνουν ηλεκτρονικές και με αντιπροσφορά. Προφανώς όπως στα έργα ΟΤΕ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.