Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

 

Οι αμοιβες ειναι πλεον ελευθερες και μπορει καποιος να κοστολογησει οσο πιστευει την δουλεια του. Επομενως δεν μπορω να σου κατι για την αμοιβη των μελετων της οικ.αδειας της συναδερφου. Αυτο που επρεπε να κανεις και να κανει ηταν να υπογραψετε ενα συμφωνητικο για το τι περιλαμβανει αυτη η αμοιβη. Επισης να ρωτησω αν εχει γινει καταθεση αμοιβων στην τραπεζα και αν σου εχει κοψει καποια αποδειξη.

Nαι ολες οι αμοιβες ειναι μεσω τραπεζης...μου εχει κοψει και αποδειξεις....εκτος απο τα τελευταια 1,790 ευρω που αναφερω,μου εγραψε σε ενα χαρτι αν θελω αποδειξη θα ηταν συν το φπα,δηλαδη με απλα λογια προσπαθησε να τα παρει μαυρα.

 

 

η αμοιβή για τις μελέτες της έχει εξοφληθεί και όλα είναι μέσω τραπεζικών καταθέσεων.

Το θέμα μου είναι τα 1790 ευρώ που μου ζητά επιπλέον, αυτά τα λεφτά δεν αναφέρονται στον προϋπολογισμό της αδείας που μου έχει δώσει, μια συμβουλή που ζήτησα από πολιτικό μηχανικό μου είπε ότι από την στιγμή που η άδεια έχει εκδοθεί και όλες οι μελέτες της έχουν εξοφληθεί δεν έχει δικαίωμα να ζητά επιπλέον χρήματα, το κόστος της αδείας που μου έβγαλε το έδειξα σε 2 πολιτικούς μηχανικούς με ενημέρωσαν άτι είναι αρκετά υπερκοστολογιμενο.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Άρα θεωρώ άστοχο να ερωτώνται και άλλοι συνάδελφοι για την κοστολόγηση εργασίας άλλου μηχανικού καθότι εκ του τελικού αποτελέσματος κρίνεται αν κάτι είναι ακριβοπληρωμένο ή όχι.

 

+1 Συνάδελφε.

Έθεσες το θέμα στη σωστή του βάση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα,το βασικο ερωτημα μου δεν ειναι αν ειναι ακριβοπληρωμενη η οχι (αν και κατα την γνωμη τριων συναδελφων σας ειναι,και μαλιστα παρα πολυ),ουτως η αλλως οι μελετες εχουν πληρωθει..,αλλα πως ειναι δυνατον απο τη στιγμη που βγηκε ενας προυπολογισμος εγγραφως και η αδεια εκδοθηκε,να ζηταει επιπλεον χρηματα,δηλαδη με απλα λογια μεχρι να τελειωσει η επιβλεψη μπορει να μου ζητησει ας πουμε ακομα 10.000,00 ευρω,εγω ειμαι υποχρεωμενος να τα δωσω;

Θα σας παρακαλουσα να τοποθετηθειτε μιας και ειστε πολιτικος μηχανικος,για τον τροπο καταθεσης των μελετων και των οικονομικων για την εκδοση μιας οικοδομικης αδειας.

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα αγαπητέ chris. Κατά την γνώμη μου δεν είναι καθόλου ακριβοπληρωμένη,απεναντίας για περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενο κτίσμα θα έλεγα οτι είναι αρκετά ικανοποιητικό το ποσό το οποίο επένδυσες. Αυτό που έλεγαν οι συνάδελφοι και το παρεξήγησες,είναι το κατώτατο ύψος αμοιβών που έχει θεσπίσει το ΤΕΕ,με βάση το οποίο πληρώνονται οι διάφορες εισφορές,κτλ. Υπάρχει δηλαδή ένα minimum κόστος που εισπράτουν οι παραπάνω υπηρεσίες,για κάθε άδεια που εκδίδεται.

 

Επιπλέον αν κατάλαβα καλά,χρειάστηκε να κάνει και κάποιες αλλαγές στην αρχική μελέτη,πράγμα που σημαίνει οτι πιθανόν να είχαν και κάποια επιπλέον τεχνική δυσκολία που δεν γίνεται αντιληπτή από έναν μη μηχανικό. Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σου,οτι ήταν άκομψο να ζητήσει τα επιπλέον χρήματα,αφού ολοκληρώθηκε η δουλειά,αυτό είναι άλλωστε που δημιούργησε το αίσθημα εξαπάτησης. Έπειτα η πολεοδομία ως κρατικό γρανάζι και προκειμένου να ολοκληρώσει την δουλειά σου στην ώρα της,ίσως να χρειάστηκε "λάδι". Πολλές φορές υπάρχουν αφανή έξοδα για την έκδοση μιας άδειας στην ώρα της.

 

Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με τον brasco. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είσαι ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Θα πρότεινα να συζητήσεις σε ωραίο κλίμα με την μηχανικό σου τι επιλέον αλλαγές έκανε και πως αντιμετώπισε τις δυσκολίες. Σπίτι κατασκευάζεις (και μάλιστα τεχνικά δύσκολο->προσθήκη),δεν αγοράζεις αυτοκίνητο. Η μηχανικός σου,θα σου χρειαστεί και στα στάδια της κατασκευής,από την στιγμή που έχει και την επίβλεψη. Στην θέση σου,θα προσπαθούσα να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη για να έχω ένα καλό και με μεράκι αποτέλεσμα.

 

Υ.Γ. Για την αποφυγή τέτοιου είδους παρεξηγήσεων και του αιθήματος της εξαπάτησης από μέρους σας,καλό είναι την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε υπηρεσίες μηχανικού να υπογράψετε ένα συμφωνητικό.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να ζητήσει και άλλα 10 και άλλα 20 χιλιάδες ευρώ από την στιγμή που δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία και από την στιγμή που οι αμοιβές είναι ελεύθερες και επιπλέον δεν υπάρχει "λόγος" ή τέλος πάντων τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα.

 

"Το κόστος της άδειας" είναι πολλάκις παρεξηγημένο. Ο μηχανικός έχει τεράστια ευθύνη στο κεφάλι του, εκπονεί μελέτες και πραγματοποιεί επίβλεψη κατά τις οποίες αν συμβεί ένα λάθος το οποίο μπορεί να του κοστίσει ολόκληρη την ζωή και αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά. 

Αν η γενική εικόνα και συνεργασία μέχρι τώρα είναι καλή και ΔΕΝ υπήρχε έγγραφη συμφωνία τότε ζητήστε από τον μηχανικό να σας υποβάλλει εγγράφως τι ακριβώς είναι αυτό το επιπλέον κόστος των 1790€ (εννοώ επιπλέον της "συμφωνίας" κυρίων αν υπήρξε τέτοια) και μετά ζητήστε την συμβουλή 2ου μηχανικού. Αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι κάτι το εξωφρενικό ένα 10% περίπου επιπλέον την στιγμή που δεν υπήρχε κάτι γραπτό. Προσωπικά, αν είχα πει έστω και δια λόγου 10 θα ήταν 10 έστω κι αν τα έβαζα από την τσέπη μου. Κάθε μηχανικός όμως έχει το δικαίωμα (νομικό και ηθικό) να κοστολογήσει την δουλειά του όπως νομίζει.  

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες που ανέδειξαν το θέμα της μελέτης.

Ένα tip μόνο θα δώσω.

Έχουν κατατεθεί οι αμοιβές μελέτης και επίβλεψης;

Link to comment
Share on other sites

Ναι,απο οσο γνωριζω που εψαξα το θεμα για να εκδοθει η αδεια πρεπει να εχουν κατατεθει μελετες και επιβλεψη.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

+1 Συνάδελφε.

Έθεσες το θέμα στη σωστή του βάση.

 

 

Η οικοδομική άδεια ως διοικητική πράξη δεν έχει κάποιο κόστος (εκτός κάποιων παραβολων, προκαταβολής στο ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ)

 

Αυτό που πληρώνεται από τον κύριο του έργου προς τον μηχανικό είναι το μελετητικό έργο που προσφέρεται καθώς και η υπηρεσία επίβλεψης.

Σε αυτή την αμοιβή εμπεριέχονται και όλες οι ποινικές ευθύνες του μηχανικού απέναντι στον ιδιοκτήτη, τους χρήστες του έργου, τους εργαζόμενους στο έργο και την πολιτεία.

 

Το κυριότερο όμως σχετικά με την αμοιβή

είναι το γεγονός ότι ο κάθε μηχανικός διαθέτει διαφορετική εμπειρία, διαφορετικό γνωστικό υπόβαθρο, άλλο μεράκι για την δουλειά του

και ως εκ τούτου και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.

 

Άρα θεωρώ άστοχο να ερωτουνται και άλλοι συνάδελφοι για την κοστολόγηση εργασίας άλλου μηχανικού καθότι εκ του τελικού αποτελεσματος κρίνεται αν κάτι είναι ακριβοπληρωμένο ή όχι.

 

Κατά τα λοιπά υπάρχουν οι ελάχιστες αμοιβές οριζομενες από το ΤΕΕ (οι οποίες αφορούν καθαρά την παροχή υπηρεσιών είτε μελέτης είτε διεκπαιρεωσης είτε επίβλεψης)

καθώς και τα ιδιωτικά συμφωνητικά

Εγω φιλε BRASCO θεωρω ανηθικο να προσπαθεις να εξαπατησεις καποιον εκμεταλλευoμενος την αγνοια του πανω στο καθε αντικειμενο,ειτε αυτο ειναι σπιτι,ειτε αυτο ειναι αυτοκινητο και λεω αυτοκινητο γιατι θελω να θεσω ενα παραδειγμα,πηγατε το αυτοκινητο σας στο μαστορα,το ειδε και σας ειπε οτι για να επισκευαστει θα χρειαστει 2 εβδομαδες και το κοστος θα ειναι 2000 ευρω ,συμφωνησατε και το αφησατε για επισκευη δινοντας του προκαταβολη 500 ευρω,οι 2 εβδομαδες εγιναν 3 μηνες αλλα τελικα σας ειπε οτι ειναι ετοιμο και μπορειτε να περασε να το παραλαβετε,κατα την παραλαβη σας ενημερωσε οτι χρειαστηκαν καποιες επιπλεον εργασιες και το ''μερακι'' της πολυετους πειρας του,σαν αποτελεσμα το κοστος αυξανεται κατα 1,500ευρω επιπλεον...,θα αισθανοσασταν εξαπατημενος διοτι δεν σας ενημερωσε εξ αρχης οτι μπορει να υπηρχαν περαιτερω χρεωσεις;θα συστηνατε αυτον τον μαστορα σε καποιον φιλο σας.....ΝΑΙ η ΟΧΙ;Οταν μιλαμε να μιλαμε με ειλικρινεια...αλλα εδω παει ενα ρητο που λεει ''Κορακας κορακου ματι δεν βγαζει''.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.