Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος οικοδομικής άδειας


Recommended Posts

Η ένστασή μου είχε καθαρά να κάνει με τους "καλοθελητές" οι οποίοι κατόπιν εορτής - και ίσως προκειμένου να σου παρουσιαστούν ως φθηνότεροι και καλύτεροι - γνωμοδότησαν πως τα λεφτά είναι πολλά.

 

Το δικό σου λάθος είναι το ότι δεν υπογραψατε αυτά που συμφωνήσατε με την συνάδελφο.

Βέβαια καμιά φορά τυχαίνει κάποιος ελεγκτής της πολεοδομιας να κρίνει πως χρειάζονται επιπλέον μελέτες και δικαιολογητικά σε σχέση με αυτά που περιγραφονται στο αρχικό συμφωνητικό μεταξύ εργοδότη και μηχανικού.

 

Μια και το ρίξαμε στα παραδείγματα

φαντάσου να παραγγέλνεις σε ένα εστιατόριο χωρίς να έχεις μπροστά σου κατάλογο με τιμές.

Αν σου φανεί στο τέλος μεγάλος ο λογαριασμός δεν φταίει μόνο το εστιατόριο αλλά κυρίως εσύ. Και αν φεύγοντας περάσεις και από ταβέρνα για να πάρεις γνώμη για τον λογαριασμό πολύ πιθανό ο ταβερνιάρης να σου πει πως πλήρωσες πολλά στο εστιατόριο. Αλλά αυτό θα το καταλάβεις μόνο αν δοκιμάσεις τα ίδια φαγητά και από εκεί.

Edited by Brasco
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

O παραλληλισμός που κάνεις δεν ταυτίζεται με την περίπτωση μου,εγώ στο εστιατόριο που μπήκα (γραφειο πολιτικου μηχανικου) κοίταξα τον κατάλογο και παρήγγειλα και μάλιστα μου έφεραν την αποδειξη από νωρίς (εγγράφως προυπολογισμός αδείας) αφού έφαγα (πήρα την άδεια) και πληρωσα,ο μαγαζάτορας (πολιτικός μηχανικός) γύρισε και μου είπε ότι χρωστάω κι άλλα....,πως να χρειάζονται επιπλέον μελέτες δικαιολογητικά αφού η άδεια έχει εκδοθεί;

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Oταν πας το αυτοκίνητο... ο σωστός Μηχανικός σου λέει θα κοστίσει 200, όταν ανοίγοντας το...

βρει τα σινεμπλόκ κουρεμένα θα σου πει "Αρχηγέ έτσι είναι, το φτιάχνουμε σωστά με άλλα 50 ή σου βάζω τα παλιά, αλλά σε 5 - 10 χιλ. χιλιόμετρα μπορεί να σε αφήσει".

Ο Σωστός λέω, γιατί ο Σωστότερος μπορεί να σου πει οτι "τόσο είναι, αν τα σινεμπλόκ είναι οκ, τόσο αν έχουν πρόβλημα, τόσο αν χρειαστεί αντλία".

Οσο για την αμοιβή, δεν είναι πολλά για την οικ. αδεια αν την λένε Zaha.

Και 4ον και τελευταίο, βρες έναν απο αυτούς που λες τους Συμβουλάτορες να σου πει αν πρέπει να δώσεις τα 1790 και αν θα είναι τα τελευταία αυτά! Γιατί εδώ συμβουλές, χωρίς να δούμε ένα στέλεχος και χωρίς να μελετήσουμε τα φορολογικά, με μαντεψιά δεν μπορούμε να κάνουμε.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστος,απο ότι καταλαβαίνω θεωρείς ότι πρέπει να υπάρχει μια ενημερώσει ώστε και ο άλλος να μπορεί να κανονίζει την μετέπειτα οικονομική του πορεία στην οικοδομή και μην ξεχνάς ότι αυτή η άδεια όπως αναφέρω στην αρχή ξεκίνησε από τα 11,800 εύρω στον πρώτο προϋπολογισμό που μου είχε δώσει και μετά προφασιζόμενη ότι πήραμε τα τετραγωνικά της σοφίτας μου τον εκτίναξε στα 16,500 εύρω συν τα 1,790 εύρω (που δεν της τα έδωσα)ενώ από τα πρώτα σχέδια του προυπολογισμου (11,800 εύρω) υπάρχει και σοφίτα και μάλιστα έχω σχέδιο από τον πρώτο προυπολογισμο  που δείχνει την σοφίτα απλά με διαφορετική δομή και έχει και την υπογραφή της,αφου της χρωστάω όπως ισχυρίζεται γιατί προέβη στην έκδοση της άδειας και δεν απαίτησε τα λεφτά της νωρίτερα...
Ένα ερώτημα που θέλω να θέσω και όποιος γνωρίζει να μου απαντήσει ειναι,εαν αυτή η αλλαγή της δομής της σοφίτας δικαιολογεί την αύξηση του προϋπολογισμού και εάν η σοφίτα προσμετράτε στα τετραγωνικά του σπιτιου ,δηλαδη ένα σπίτι 60 τ.μ. κυριος και 20 τ.μ. σοφίτα αν υπολογίζεται για 80 τ.μ. η για 60 τ.μ. αφού τα 20 τ.μ. είναι σοφίτα.
Την ΖΑΗΑ δεν την ήξερα μέχρι να μου την αναφέρεις άλλα από όσο είδα τα έργα της στο internet όντως 16,500 εύρω το αναγνωρίζω κι εγώ και το ομολογώ θα ήταν λίγα...
Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

γι αυτό που λες, τις εποχές που έτρεχαν μεγάλες αυθεντίες καταξιωμένες ζητούσαν τις τιμές ΤΕΕ Χ2 ή χ3 για έκδοση άδειας. Ομως πρέπει να δούμε και τι περιλαμβάνει η άδεια σου. Μελέτη και επίβλεψη πληρωμένα? Αν ναι σε έχει τσιμπήσει ελαφρά. Μόνο μελέτη πρόσεξε...

τις αμοιβές τις πλήρωσες? Την άδεια την έκδοσες? Επίβλεψη έχει πληρωθεί?

Και αλλαγή Μηχανικού μπορείς να ζητήσεις.

Και τα 1790 αν δεν είναι μέρος συμφωνίας να μην δώσεις.

Ακόμα μιλάμε το 2014 για ένα πελάτη που δίνει 11.500 να κάνει μια άδεια.

Και επειδή άλλαξε μια φορά το κτιριολογικό, σου ζητάει καπέλο άλλα 5.

Ακου κτιριολογικό τώρα, το διαμέρισμα των 40 το έκανε 60!

Γνώμη μου αδερφέ ότι βρήκε εφορο χωράφι η κοπέλα.

Κοίτα αν σου έχει πληρωμένη μελέτη- επίβλεψη.

Σύγκρινε το έργο τουλάχιστον με των 3sk , άν σου έπεσε βαριά η Zaha, και αν το Αρχιτεκτονικό έργο δεν πλησιάζει, οχι τα 16500, ούτε τα 1790 μην δώσεις.

Αλλά σου τονίζω, μπορεί να διαβάζει.

Μπορεί να σου είχε κάνει συμφωνία.

Μπορεί κάτι να μην έχει πληρώσει οπότε να σε κρεμάσει.

Δείξε ενός Συναδέλφου μου το φύλλο αδείας να δούμε τι έχει πληρωθεί.
 

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

ε και αναθεωρόντας λέω ότι μπορεί να είναι λογικές οι τιμές αν περιλαμβάνουν μελέτη , επίβλεψη, Αρχιτεκτονική, Στατικά... εντάξει για τη Zaha κάνω πλάκα, η Ελληνίδα αντίστιχη ζητά το ποσό με ένα μηδενικό ακόμα.

Τα 1790 δεν ξέρω, τι αφορούν????

Link to comment
Share on other sites

ε και αναθεωρόντας λέω ότι μπορεί να είναι λογικές οι τιμές αν περιλαμβάνουν μελέτη , επίβλεψη, Αρχιτεκτονική, Στατικά... εντάξει για τη Zaha κάνω πλάκα, η Ελληνίδα αντίστιχη ζητά το ποσό με ένα μηδενικό ακόμα.

Τα 1790 δεν ξέρω, τι αφορούν????

Τα 1,790 αφορούν επιπλέον επισκέψεις της στην πολεοδομία  με την δικαιολογία ότι  ταλαιπωρήθηκε  για να βγάλει την αδεια,παρολο που όταν μιλήσαμε πρώτη φορά για την άδεια μου πήρε 100ευρώ για να κοιτάξει και να μου πει αν βγαίνει η άδεια  , αν διαβάσεις αναλυτικά τις δημοσιεύσεις μου πιο πάνω τα αναφέρω αυτά...α,και με χρεώνει και κάτι φωτοτυπίες 85 εύρω.

Link to comment
Share on other sites

O Καθενας κοστολογει την δουλεια του (εργασια, ωρες, μελετη, εξοδο κα) οπως αυτος νομιζει. Το θεμα ειναι αν εσυ το δεχεσαι ή οχι, απο πριν (συμφωνητικο) ή μετα (οπως τωρα).

Link to comment
Share on other sites

Έλεγξε με έναν σχετικό Μηχανικό αν οι "νόμιμες" αμοιβές για την συγκεκριμένη έκδοση Ο.Α. είναι <= 16500€. Εάν ισχύει τότε δεν οφείλεις ούτε μπορεί να γίνει απαιτητό κάτι παραπάνω. Λάβε όμως υπόψη σου ότι μέσα σε αυτά τα 16500 υπάρχουν φορολογικά κ.λ.π. που δεν είναι αμοιβές Μηχανικού

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.