Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

1. Γιατί έκανε αυτοψία πολεοδομία;

2. δοκάρι 30χ50 δεν είναι δοκαράκι!

3. Πως ο εργολάβος έκοψε δοκάρι; Εννοώ μήπως έχει κόψει και καμιά κολώνα;

4. Το δοκάρι είναι το δομικό αυτό στοιχείο το οποίο μεταφέρει τα φορτία της πλάκας στα υπ/τα. Το σενάζ ΔΕΝ είναι δομικό στοιχείο ΔΕΝ προσομοιώνεται στην μελέτη (άρα δεν φαίνεται στα στατικά σχέδια) και φυσικά δεν μεταφέρει φορτία από πλάκα σε υπ/τα.

Δείξε μας μια φώτο έχει ενδιαφέρον το θέμα.

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Εγώ σενάζ ξέρω τα οριζόντια διαζώματα εσωτερικά της τοιχοποιίας.

Αν αυτό που λές είναι από μπετόν και συνδέεται με την πλάκα ,αποτελεί δοκάρι και μάλιστα ισχυρό(για συνήθη πάχη πλάκας).Φυσικά αυτά θα φαίνονται στη στατική μελέτη.

Εσύ για ποιό λόγο ονομάζεις αυτό το στοιχείο σενάζ;;

Δημοσιεύτηκε

Για δέστε συνάδελφοι το σεναζάκι!!! Εγώ καταγγελία έκανα στην πολεοδομία για κοπή δοκού. Η πολεοδομία το χαρακτήρισε σενάζ και μου είπε γραπτώς ότι δεν υφίσταται θέμα!!!!!!! Να σημειώσω ότι αυτό το "σενάζ" και άλλα 7 στους υπερκείμενους ορόφους δεν υπάρχουν στα σχέδια, έκανε λάθος ο μπετατζής και λέει και ο συνάδελφος, δε βαριέσαι αστά!!!!!!!!

post-3717-13188721559_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

μα τι λέμε τώρα.

Αν βλέπω σωστά αυτό είναι το δοκάρι της στάθμης των πλακών σου και από πάνω και κάτω άλλα δοκάρια μέσο-σταθμών για να πατάει το ενδιάμεσο πλατύσκαλο.

Είναι φανερό και το δοκάρι στο πλάι - αριστερά που μάλλον έχει πλάκα από τα αριστερά του.

Θέλω να βάλω τα γέλια αλλά θα περιμένω να ακούσω και άλλες απόψεις καθότι από μια φωτογραφία μόνο ίσως να κάνω λάθος....

Δημοσιεύτηκε

Όταν λές 30 χ 50 μήπως ενοείς λέω μήπως 30 χ 70 μαζί με την πλάκα?

 

Για να δέσει μία κατασκευή από τούβλα απαιτείται και μία τουλάχιστο οριζόντια στρώση από μπετό πλάτους όσο το πλάτος του τοίχου και πάχους 10-12 εκ.. Η στρώση αυτή από μπετό λέγεται σενάζ (από τη γαλλική λέξη chainage=αλυσιδωτό δέσιμο) και με την πίεση που ασκεί πάνω στα τούβλα, λόγω του βάρους της, σταθεροποιεί τα τούβλα μετατρέποντάς τα σε μία συμπαγή τοιχοποιία. Στην περίπτωση της διπλής σειράς των εξωτερικών τοίχων, το σενάζ γίνεται φαρδύτερο ώστα να συνδέει και τις δύο σειρές μεταξύ τους. Ένα τέτοιο σενάζ καλύπτει από την πάνω τους μεριά όλα τα ανοίγματα για πόρτες ή παράθυρα που αφήνουμε στην τοιχοποιία. Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, λέγεται πρέκι.

Είναι φανερό ότι τα σενάζ και τα πρέκια είναι πολύ σημαντικά για την πετυχημένη κατασκευή της τοιχοποιίας. Γιαυτό πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω σημεία:

 

1. Τα σενάζ και τα πρέκια πρέπει να οπλίζονται με σίδερα (2 ή 4 σίδερα τοποθετημένα κατά μήκος του σενάζ).

2. Πρέπει να κατασκευάζονται από μπετό κι όχι από το ίδιο συνδετικό κονίαμα (λάσπη) που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο των τούβλων. Η λάσπη που είναι λιγότερο δυνατή από το μπετό, κατασκευάζεται από τσιμέντο, άμμο, ασβέστη και νερό. Το μπετό κατασκευάζεται από τσιμέντο, άμμο, χαλίκια και νερό. Ο ασβέστης που περιέχεται στη λάσπη, διαβρώνει τον χάλυβα και τον καταστρέφει.

Δημοσιεύτηκε

Το κομμένο δοκάρι είναι στο μέσον της πόρτας, άρα δεν μπορεί να έχει πλάκα απο μέσα (αν πρόκειται βέβαια για εννιαίο χώρο δεξιότερα της πόρτας).Επίσης λες ότι δεν υπάρχει στα στατικά σχέδια.Υπάρχει περίπτωση να μην αποτελεί πρόβλημα το κόψιμο, (ή η αυθαίρετη ύπαρξή του)αλλά θέλει να μελετηθούν τα στατικά σχέδια για να αποφανθεί κανείς.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάλι συμφωνώ με την περιγραφή του Άρη: κάνανε μεσοδόκαρα τα οποία κρατούσαν το πλατύσκαλο. Ίσως ο μάστορας να είχε κάνει χοντρή πατάτα, διότι συνήθως αυτά τα μορφώνουμε σε σχήμα "Π" γύρω από την σκάλα και όχι εκεί που έκοψε. Ίσως με το κόψιμο αυτό να γλύτωσε ένα κοντό υποστύλωμα το οποίο να μην είχε μελετηθεί, αλλά να δημιουργήθηκε από κατασκευαστικό λάθος... και απ'ότι βλέπω, πάνω από την πόρτα υπάρχει δοκαράκι το οποίο στηρίζει την πλάκα, σωστά;

 

Μάλλον έκανε πατάτα ο μάστορας, αλλά επειδή υπήρχε τοίχος και δεν εμπόδιζε πουθενά, έμεινε έτσι...

Δημοσιεύτηκε

Πολλές φορές τα μεσοδόκαρα δεν φαίνονται στην μελέτη (κακώς) αλλά ποτέ δεν κλείνουν τετράπλευρο. Λάθος του μάστορα που το συνέχισε προφανώς. Αν το δοκάρι εκεί που πατάει σε αυτό η πλάκα είναι άθικτο (στηρίζεται δηλ. σε υπ/τα) τότε δεν υπάρχει πρόβλημα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.