Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λαμπτήρες led: Τι να προσέξετε κατά την αγορά τους


Ledgr.gr

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέχει ένας καταναλωτής κατά την αγορά λαμπτήρων led. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα σύνδεσμο όπου όποιος θέλει μπορεί να υπολογίσει εύκολα την εξοικονόμιση που θα κάνει σε ευρώ από τη χρήση λαμπτήρων led.

 

Οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED παρέχουν εξαιρετική ποιότητα φωτισμού συνδυάζοντας υψηλή ενεργειακή απόδοση, που μεταφράζεται σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας (σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη και από 80%), μεγάλη διάρκεια ζωής (έως και 25 φορές μεγαλύτερη από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως) χωρίς να περιέχουν τοξικά μέταλλα (υδράργυρο και μόλυβδο) και χωρίς να εκπέμπουν επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία.

Επίσης, παράγουν ελάχιστη θερμότητα (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) και ανάβουν αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζουν. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα πολύ φιλικότερο προς το περιβάλλον προϊόν σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλογόνου και φθορισμού.

 

Τι θα πρέπει όμως να προσέξετε κατά την αγορά ενός λαμπτήρα led

Κάθε λαμπτήρας LED διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν την ποιότητα και την απόδοσή του. Τα πιο βασικά είναι τα παρακάτω:

 

Εγγύηση.  Επιλέξτε λαμπτήρες που διαθέτουν εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 1-2 έτη.

Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI). Είναι η ικανότητα μιας πηγής φωτός να αποδίδει τα χρώματα του ορατού φάσματος, χωρίς να επιφέρει διαφοροποιήσεις στις αποχρώσεις τους. Αποτελεί μέτρηση της αντιστοιχίας του χρώματος που εκπέμπει ένα αντικείμενο και της εμφάνισής του κάτω από μία πηγή τεχνητού φωτός. Η τιμή 100 αντιστοιχεί σε λευκό φως ιδίων χαρακτηριστικών με το φως ημέρας. Δείκτης μεγαλύτερος του 75 θεωρείται πολύ καλός.

Διάρκεια ζωής. Είναι η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα σε ώρες. Ένας καλός λαμπτήρας θα πρέπει να έχει διάρκεια ζωής πάνω από 25.000 ώρες.

 

Φωτεινή ροή (Lummen). Είναι η στοιχειώδη φωτεινή ενέργεια dQ που εκπέμπει μία σημειακή φωτεινή πηγή τοποθετημένη στην κορυφή ενός κώνου σε χρόνο dt προς το χρόνο αυτό ή διαφορετικά η φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται από ισότροπη πηγή φωτοβολίας 1 Cd, μέσα σε στερεά γωνία 1 Sterad (Lumen = 1 Cd x 1 Sterad). Η τιμή της φωτεινής ροής συγκρινόμενη με τα watt που καταναλώνει ένας  λαμπτήρας μπορεί να σας δείξει πόσο αποδίδει σε σχέση με κάποιον άλλο.

 

Ονομαστική Ισχύς (Watt). Είναι η ισχύς, σε Watt, η οποία καταναλώνεται από το λαμπτήρα κατά τη λειτουργία του. Με βάση το μέγεθος αυτό και σε συνάρτηση με το βαθμό απόδοσης του λαμπτήρα, υπολογίζεται το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει.

 

Υπολογίστε την εξοικονόμηση ενέργειας με λαμπτήρες LED κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

***********************

 

Ο σύνδεσμος αφαιρέθηκε μέχρι να το δει ο αρμόδιος συντονιστής.

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τα παραπάνω χρειάζεται προσοχή στον βαθμό απόδοσης των μετασχηματιστών, είτε είναι ενσωματωμένοι στon λαμπτήρα είτε αυτόνομος.

 

Κανονικά χρειάζεται μελέτη και για τα led, η τυχαία επιλογή τους δεν οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

 όντως, ο μετασχηματιστής είναι το αλφα κ το ωμεγα σε ένα λεντ, αλλά νομίζω ότι κ οι ψήκτρες είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην λειτουργία κ του χρονου ΄΄ζωης΄΄ ενός λεντ

Link to comment
Share on other sites

και σχεδον ολες οι ετοιμες λαμπες της αγορας (δηλαδη για αμεση αντικατασταση κλασσικων λαμπτηρων) με το ζορι ξεπερνανε σε βαθμο αποδοσης το 50% , αποδειξη οτι ακομα ειναι φθηνοκατασκευες με φθηνο τροφοδοτικο και πιθανοτατα χαμηλου mtbf.

πχ λαμπες με chip 5w ονομαστικης ισχυος να καταναλωνουν 9 με 11w (ασχετως αν διαφημιζονται και πωλουνται για 5) 

 

βεβαια ακομα και ετσι ανακαλυπτει κανεις ποσο απατη ηταν οι αντιστοιχες φθορισμου (cfl) που στην ιδια μετρημενη καταναλωση φωτιζουν ακομα λιγοτερο.

δηλαδη αυτο που λενε καποιοι οτι καλης ποιοτητας λαμπτηρες αλογονου φωτιζουν εξισου οικονομικα με cfl που μας τα ειχαν κανει τσουρεκια τοσα χρονια οτι κανουν οικονομια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.