Χ Επισκέπτης 1 Δημοσιεύτηκε November 24, 2008 at 03:42 μμ Δημοσιεύτηκε November 24, 2008 at 03:42 μμ Δεν θεωρώ ορθό να το επιλύεις με αρθρώσεις και να το οπλίζεις έτσι απ' την αρχή γιατί η άρθρωση θα πρέπει και να υλοποιηθεί απ' την αρχή κι αυτό είναι πολύ δύσκολο σε μια κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα (δεν είναι μεταλλικό). Μέχρι να δημιουργηθεί η άρθρωση θα μεταφέρεται ροπή και επιπλέον δεν ξέρουμε πότε (με ποια σειρά) θα δημιουργηθούν οι αρθρώσεις. Εκτός εάν κάνουμε μια υπερωθητική (pushover) ανάλυση αλλά και εκεί υπεισέρχονται πολλές αβεβαιότητες.
nik Δημοσιεύτηκε November 24, 2008 at 03:45 μμ Δημοσιεύτηκε November 24, 2008 at 03:45 μμ Πάντως είναι κλασσικό πρόβλημα αυτό blue και όπως λέει και ο Χάρης δεν υπάρχει λύση.
acnt Δημοσιεύτηκε November 24, 2008 at 03:54 μμ Δημοσιεύτηκε November 24, 2008 at 03:54 μμ Είναι σύνηθες φαινόμενο όμως σε πολυκατοικίες και θα πρέπει επιτέλους αυτοι οι οποίοι τις σχεδιάζουν να καταλάβουν πως πυρήνες ανσασερ και κλιμακοστασίων ΠΡΕΠΕΙ να συνδέονται ΑΜΕΣΑ με υποστυλώματα (αλλιώς δεν προσυπολογίζονται στο ην!!!)
ppetros Δημοσιεύτηκε November 25, 2008 at 04:24 μμ Δημοσιεύτηκε November 25, 2008 at 04:24 μμ Χάρης said: Δεν θεωρώ ορθό να το επιλύεις με αρθρώσεις και να το οπλίζεις έτσι απ' την αρχή γιατί η άρθρωση θα πρέπει και να υλοποιηθεί απ' την αρχή κι αυτό είναι πολύ δύσκολο σε μια κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα (δεν είναι μεταλλικό). Μέχρι να δημιουργηθεί η άρθρωση θα μεταφέρεται ροπή και επιπλέον δεν ξέρουμε πότε (με ποια σειρά) θα δημιουργηθούν οι αρθρώσεις. Εκτός εάν κάνουμε μια υπερωθητική (pushover) ανάλυση αλλά και εκεί υπεισέρχονται πολλές αβεβαιότητες. 1. Με την pushover σίγουρα θα έχουμε καλύτερη απεικόνηση των πραγμάτων και ειδικότερα που και με ποιά σειρά θα υλοποιηθούν επι πράγμασι οι αρθρώσεις. 2. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχεις μια ελεγχόμενη "αστοχία-ρηγμάτωση" (και σύμφωνα με τις δυνατότητες των προγραμμάτων) παρά μια αβεβαιότητα. Προφανώς και δεν θα υλοποιήσω άρθρωση στο σκυρόδεμα, απλά στις 2 στηρίξεις θα μπεί απλά ο ελάχιστος οπλισμός. Οταν έχεις τον πυρήνα που συνήθως "κουβαλάει" μεγάλο μέρος της σεισμικής δύναμης (και στις 2 κατευθύνσεις) προφανώς ότι γειτνιάζει σε έκείνη την περιοχή θα πληγεί άμεσα. Αρα εκείνη η δοκός θα είναι σίγουρα υποψήφια να ρηγματωθεί από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη. 3. Τώρα για το συνάδελφο acnt που μας λέει να το οπλίσουμε με πυκνούς συνδετήρες-δισδιαγώνιο κ.λ.π. σαφώς μας παραμπέπει σε μεγάλες διατομές για να χωρέσουν ολα αυτά, αρά μεγάλες δυνάμεις ..... και τούμπαλην. Αρα σε αυτή τη λογική προτείνω την παραπάνω λύση. 4. Σύμφωνώ με την γενική τοποθέτηση "ΠΡΕΠΕΙ να συνδέονται ΑΜΕΣΑ με υποστυλώματα (αλλιώς δεν προσυπολογίζονται στο ην!!!)" αλλά δυστηχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εναλλακτικά προτείνω πάντα περιμετρικά στον πυρήνα την χρήση ισχυρού πρόσθετου οπλισμού π.χ. Φ12/10.0 για την αποφυγή "απόσχισης-ρηγμάτωσης" πλάκας-πυρήνα ειδικά με μεγάλες κατασκευές αλλά και για να βοηθήσουν την μεταφορά δυνάμεων από το διάφραγμα στα τοιχεία και πίσω. 5. Σε κάθε μοντέλο δεν μπορούμε να βάλουμε και άπειρες αρθρώσεις (γιατί προφανώς θα πέφτει η υπερστατικότητα του, εμφανίζονται μεγάλες μετακινήσεις αλλά στα θετικά αυξάνει ο λόγος nxy με λειτουργία καμπτικού προβόλου πλέον πιο έντονο στους στύλους). Αρα μιλάμε για ελεγχόμενες τοποθετήσεις αρθρώσεις για να "οδηγήσουμε" την συμπεριφορά της κατασκευής εκεί που θέλουμε. Οταν η pushover θα γίνει πλέον νόμος θα μπορούμε να κινηθούμε μέσω εκείνης πολύ πιο καλύτερα.
Jimmy Δημοσιεύτηκε November 26, 2008 at 08:00 πμ Δημοσιεύτηκε November 26, 2008 at 08:00 πμ acnt said: Είναι σύνηθες φαινόμενο όμως σε πολυκατοικίες και θα πρέπει επιτέλους αυτοι οι οποίοι τις σχεδιάζουν να καταλάβουν πως πυρήνες ανσασερ και κλιμακοστασίων ΠΡΕΠΕΙ να συνδέονται ΑΜΕΣΑ με υποστυλώματα (αλλιώς δεν προσυπολογίζονται στο ην!!!) Γιατί συμβαίνει αυτό;
sundance Δημοσιεύτηκε December 1, 2008 at 12:15 μμ Δημοσιεύτηκε December 1, 2008 at 12:15 μμ θεμελιωδως δεν ειναι λαθος. αλλα αν συμβει μια αποσχιση πλακος τοιχωματος τοτε η συνεισφορα των τοιχωματων παει 'βολτα'.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα