Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα συναδελφοι,

Μιας και είναι εποχή που πολλοί απο εμας εχουν κλείσει τα βιβλία μας στην εφορία για να γλυτώνουμε έστω το τελος επιτηδεύματος κάθε χρόνο. Τι γίνεται όμως οταν προκύπτει καμια περιστασιακή δουλίτσα όπου πρέπει να κόψουμε παραστατικό για τις υπηρεσίας μας?

Μέχρι πέρσυ υπήρχε η επονομαζόμενη απόδηξη δαπάνης, αλλα απο φέτος καταργήθηκε και ισχυει ο τίτλος κτήσης για λήψη υπηρεσιών. Δεν εχω καταλάβει ακριβώς πως δουλεύει το πραγμα. Εαν γνωρίζει καποιος συνάδελφος να μας το ξεκαθαρίσει καπως.

Μου έτυχε να μου ζητήσουν να διατελέσω Τεχνικός Ασφαλειας σε μια Δημοτική υπηρεσία, αλλα θέλουν παραστατικό να τους κόψω, και εγω εχω κανει διακοπη εργασιων στην εφορία.

 

Απο τον Ν.4223/2013 προκύπτει οτι:

 

 

Με τις τελευταίες αλλαγές του  ν.4223/2013 και την παράγραφο 6 του άρθρου 51, η απόδειξη δαπάνης από 1.1.2014 μετονομάστηκε σε τίτλο κτήσης. Επομένως από 1/1/2014 οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα αποδεικνύουν αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου, με τη σύνταξη «τίτλου κτήσης», στον οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής.

Από 1.1.2014 αντί της έκδοσης απόδειξης δαπάνης, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς θα αποδεικνύουν αγορές αγαθών και  λήψεις υπηρεσιών, από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση για έκδοση τιμολογίου, με τη σύνταξη «τίτλου κτήσης» στον οποίο θα αναγράφονται, τα στοιχεία των συμβαλλομένων, καθώς και τα στοιχεία της συναλλαγής.

 

Σημειώνεται ότι, ως «τίτλος κτήσης», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδεικτικά ένα συμφωνητικό, μια  υπεύθυνη δήλωση, ακόμα και ένα τιμολόγιο λήψης υπηρεσιών, που να  περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δεδομένα, ενώ για τις λοιπές περιπτώσεις που προβλεπόταν, μέχρι 31.12.1013, η έκδοση απόδειξη δαπάνης π.χ. έξοδα κίνησης προσωπικού, επισκευές εντός εγγύησης κ.λ.π. μπορεί, από 1.1.2014, να εκδίδεται οποιοδήποτε δικαιολογητικό έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται η καταβαλλόμενη δαπάνη. Τέλος,  όταν καταβάλλονται μισθοί, ημερομίσθια, ή άλλες παροχές σε μισθωτούς δύναται, αντί της έκδοσης τίτλου κτήσης κατά τα ανωτέρω, να συντάσσεται κατάσταση μισθοδοσίας.



Πηγή:www.capital.gr

 

Μεχρι τωρα την απόδειξη δαπάνης την έκοβε η εταιρεία που πλήρωνε καποιον για τις υπηρεσίες του ή το ανάποδο?

 

Υπάρχει και το ζήτημα της παρακράτησης φόρου που προκύπτει απο αυτόν τον τιτλο κτήσης (πρώην απόδειξη δαπάνης) οπως αναφέρεται στον νόμο. αλλα ισχύει μόνο για ποσά άνω των 300€ όπως ήταν μεχρι τωρα? αυτό δεν το διευκρινίζει.

 

Ευχαριστώ,

Edited by Athanaselos
Δημοσιεύτηκε

Η απόδειξη δαπάνης που προέβλεπε ο ΚΒΣ και ο ΚΦΑΣ , καθώς και το νέο στοιχείο με την ονομα΄σια "τίτλος κτήσης" ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΑΣ. Αυττό το τσοιχέιο το εκδίδει ο καταβάλων τη δαπάνη όταν ο λήπτης της αμοιβης δεν είναι υποχρεωμένος να εκδίδει παραστατικό, αλλά στην περίπτωσή σας ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΔΌΣΕΩΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ .

Δημοσιεύτηκε

κοινως δεν εχεις δικαιωμα να παρεχεις την υπηρεσια αφου εχεις κανει διακοπη εργασιων...

Δημοσιεύτηκε

κοινως δεν εχεις δικαιωμα να παρεχεις την υπηρεσια αφου εχεις κανει διακοπη εργασιων...

   

Φορολογικά , αν το κάνεις πατάς σε ασταθές έδαφος.

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.