Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντυπο Ε3 και φορολόγηση ως μισθωτός


Recommended Posts

 

Μηχανικός εργάζεται σε εταιρία. Παίρνει 12Χ2000=24.000Ε με μπλοκ από σύμβαση που έχει καταχωρηθεί στην εφορία.

Κάνει κι εμπόριο κλιματισμού με έξοδα 24.000Ε κι έσοδα 30.000Ε. Κέρδος εμπορικής δραστηριότητας 6000Ε.

ΤΣΜΕΔΕ 4000Ε (αυτό δεν γλιτώνεται με τίποτα!!!).

Θα φορολογηθεί ως μισθωτός όπως επιθυμεί??? Για ποιό ποσό??? 24.000+6000-4000Ε??? Ή για 24000+30.000(!!!)-4000 και πάει άκλαυτος???

Γιατί διαβάζω ότι εκπίπτει μόνο η δαπάνη του ΤΣΜΕΔΕ. Τα έξοδα της εμπορικής δραστηριότητας πού πάνε??? Όχι τα μελάνια και τα κινητά, αλλά τα κόστη αντλιών θερμότητας κτλ...

Μήπως θα φορολογηθεί για 24000-4000=20000Ε σαν μισθωτός και τις υπόλοιπες 6.000Ε σαν ελέυθερος επαγγελματίας (με 26%) που μου φαίνεται και πιο λογικό???

Γνωρίζει κανείς να μου απαντήσει στο συγκεκριμένο παράδειγμα???

 

 

Έχετε εισόδημα από επιχειρήματική δραστηριόητα , το οποίο προσδιορίζεται λογιστικά δηλ ΕΣΟΔΑ - ΕΞΟΔΑ , όπου έξοδα είναι όλες οι δαπάνες τόσο της παροχής υπηρεσίας , όσου και της εμπορικής δραστηριότητας (παντα σύμφωνα με τις διακρίσεις του Ν 4172/2013 , άρθρα 22 και 23 ). Το καθαρό κέρδος που θα προκύψει θα φορολογηθεί με την κλίμακα του άρθρου 29 Ν 4172/2013 δηλ 26% εως το ποσό των 50.0000,00 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 207
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα. Αν για το 2014 έχω ένα συμφωνητικό με μια εταιρία για επίβλεψή οικοδομής, ένα συμφωνητικό με μια δεύτερη εταιρία για τις μελέτες ενός κτιρίου (δεν θα τις υπογράψω εγώ απλά θα κάνω τις μελέτες και θα τις σφραγίσει η εταιρία, οπότε θα μου κάνει και παρακράτηση φόρου 20%) και ένα τρίτο συμφωνητικό με ένα τεχνικό γραφείο για την εκπόνηση μελετών για διάρκεια ενός τριμήνου (για το τεχνικό γραφείο θα κόψω τρεις αποδείξεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο με παρακράτηση φόρου) θα φορολογηθώ σαν μισθωτός με μόνη απαλλαγή το ΤΣΜΕΔΕ και με υποχρέωση να έχω το 25% (του καθαρού ποσού) σε αποδείξεις? Τα παραπάνω συμφωνητικά πρέπει να έχουν γνήσιο υπογραφής ή να έχουν κατατεθεί στην εφορία που ανήκω εγώ ή ο εργοδότης? Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

edit στο προηγούμενο μου ερώτημα.

 

Αν η δεύτερη εταιρία  με την οποία θα κάνω το συμφωνητικό για τις μελέτες ενός κτιρίου (δεν θα τις υπογράψω εγώ, απλά θα κάνω τις μελέτες και θα τις σφραγίσει η εταιρία, οπότε θα μου κάνει και παρακράτηση φόρου 20%) λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει πρόβλημα ώστε να φορολογηθώ σαν μισθωτός? 

 

Ο νόμος λέει το παρακάτω

 

"βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν φορολογηθείς σαν μισθωτός έχεις έκπτωση φόρου 2100 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Έστω ότι έχεις καθαρό εισόδημα (αφαιρώντας μόνο το ΤΣΜΕΔΕ) 6000 ευρώ και έχεις παρακράτηση φόρου 900ευρώ ο τελικός φόρος προκύπτει όπως παρακάτω

 

6000 * 22% = 1320ευρώ + 500ευρώ (επιτηδεύματος) = 1820 - 2100 (έκπτωση φόρου) = -280 άρα 0 ευρώ φόρος οπότε παίρνεις πίσω όλη τη παρακράτηση φόρου 900ευρώ 

 

ή

 

6000 * 22% = 1320ευρώ - 2100 (έκπτωση φόρου) = -280 άρα 0 ευρώ + 500 επιτηδεύματος άρα τελικός φόρος 500 ευρώ οπότε έχουμε επιστροφή 900-500 = 400 ευρώ 

Link to comment
Share on other sites

Το δεύτερο.

Δες το και στο εκκαθαριστικό σου (αν είχες φορολογηθεί ως μισθωτός).

Link to comment
Share on other sites

Σιγά μην μας κάνανε τη χάρη να ήταν το πρώτο!!! Πρώτη φορά θα φορολογηθώ σαν μισθωτός (εκτός απροόπτου!!!) Ευχαριστώ πάντως για την άμεση απάντηση σου

Link to comment
Share on other sites

Για την χρήση 2013 ίσχυε:

1. Να έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

2. Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες να μην υπερβαίνουν τα τρία (3), ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

 

Ενώ για τη χρήση 2014 ισχύει:

1. Να παρέχουν υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα να προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες

2. Να μην έχουν την εμπορική ιδιότητα, και να μην διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία τους.

3. Να μην αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α΄ έως ε΄ του άρθρου 12 του ΚΦΕ (Ν.4172/2013).

Ειδικά για την περίπτωση 3 αναμένεται να διευκρινιστεί εάν αφορά μόνο την περίπτωση κατά την οποία αποκτούν και εισόδημα μισθωτής εργασίας από κάποιον από τους συμβαλλόμενους της περίπτωσης 1 ή εάν αφορά την ύπαρξη εισοδήματος μισθωτής εργασίας από οποιονδήποτε εργοδότη.

Link to comment
Share on other sites

Αν στο ιδιωτικό συμφωνητικό με το τεχνικό γραφείο αναφέρεται

 

ΑΡΘΡΟ 4: ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ο «Συνεργάτης» διατηρεί ελευθερία ενέργειας καθορίζοντας τον τόπο, χρόνο και τρόπο παροχής της εργασίας του. Κατά την εκτέλεση του έργου του ο «Συνεργάτης» δύναται να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή της «Μηχανικού».

Ρητά συμφωνείται ότι οι συμβαλλόμενοι συνδέονται με σχέση Ανεξάρτητων Υπηρεσιών και δεν εγκαθιδρύεται μεταξύ των οποιαδήποτε σχέση παροχής Εξαρτημένων Υπηρεσιών ή σχέση Εξαρτημένης Εργασίας.

 

καλύπτομαι?

Link to comment
Share on other sites

Οι προϋποθέσεις είναι αυτές που αναφέρονται στη νομοθεσία, άσχετα από την διατύπωση των συμβάσεων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.