Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτιο του 2012, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ' αριθμ' 1116 και 1117/2014 αποφάσεις της.

 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία (31 υπέρ και 7 ή 8 κατά, ανάλογα με το νομικό ζήτημα που τέθηκε προς ψηφοφορία) όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) οι οποίοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.

 

Η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο νόμος 4050/2012 για τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λογούς δημοσίου συμφέροντος και με αυτήν την αντικατάσταση μειώθηκε το δημόσιο χρέος, ενώ ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται».

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή» αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη» έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ.

 

Σύμφωνα με τους δικαστές, η πράξη υπουργικού συμβουλίου 5/2012, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων, εκδόθηκε καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας. Δηλαδή, για την αποφυγή της στάσης των πληρωμών (γι' αυτό το θέμα μειοψήφησαν οκτώ δικαστές).

 

Επίσης, κρίθηκε ότι το κούρεμα των ομολόγων δεν προσκρούει στο άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αρχή του κράτους δικαίου, στην έννοια του οποίου περιλαμβάνεται η ασφάλεια του δικαίου στις οικονομικές συναλλαγές, ούτε στο άρθρο 5 του Συνταγματικού Χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν ελεύθερα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

 

Ακόμη, δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), γιατί ήταν γενική η ρύθμιση που έγινε, όπως αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά ούτε στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύουν την περιουσία.

 

Στις δικαστικές αποφάσεις υπογραμμίζεται ότι από τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους προκύπτει πως «η αγοραία αξία των νέων τίτλων των ομολογιούχων, αν και υπολείπεται της ονομαστικής αξίας τους, έχει τάση σαφώς ανοδική» και ότι εάν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ «παρά την ανοδική αυτή τάση, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τους νέους τίτλους στις 8.2.2013 θα αποκόμιζαν το 29,246% της ονομαστικής αξίας των ακυρωθέντων τίτλων και όχι το 21,3%, όπως ισχυρίζονται».

 

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει χιλιάδες ομολογιούχοι (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) και στρέφονταν κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

 

Πηγή: http://news.in.gr/ec...?aid=1231305371

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

"ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται»."

 

ορε παλικάρια τί παπαριες κάνετε? Ρε παιδιά τί τους κρατάμε τους λαλάκες. Έχει χαθεί πλέον κάθε λογική και δυστυχώς ελπίδα.
 

Δημοσιεύτηκε

Η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο νόμος 4050/2012 για τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λογούς εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων και με αυτήν την αντικατάσταση μειώθηκε το δημόσιο χρέος και πήγαν κατά διαόλου τα αποθεματικά των ταμείων, ενώ ο εν λόγω νόμος δεν θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τη διεθνή ληστρική συναλλακτική ανηθικότητα, όπως αυτή εξελίσσεται»

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Ενώ οι μειώσεις των μισθών τους είναι αντισυνταγματικές .

 

Πόσο πιό γελοίοι πιά .

 

Τους είδαμε και στα άλλα θέματα .

 

Που να δείτε τι τους σέρνει ο κόσμος στα σχόλια στα διάφορα ειδησεογραφικά σάιτ .

 

Πού είστε γερόντια ...

 

Αν αισθάνεστε υγρασία , δεν βρέχει .

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Φυσικά και το ΣΤΕ έκρινε συνταγματικό το PSI. Δε θέλω και ούτε μπορώ να μπω στην κρίση των νομικών εννοιών, αλλά η  απόφαση είναι καθαρά πολιτική.

Σκεφτείτε μόνο τι θα συνέβαινε αν έβγαινε αντίθετη απόφαση, που θα δικαίωνε τους Έλληνες ομολογιούχους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστήμια. Τότε όλοι όσοι "κουρεύτηκαν" θα είχαν τη δυνατότητα να στραφούν εναντίον του δημοσίου, ακόμη και οι τράπεζες, που πήραν τα 50 δις.

 

Νομίζω ότι το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να εστιάσουν οι μικροομολογιούχοι, τα ταμεία και τα πανεπιστήμια, είναι η διαφορετική μεταχείρισή τους σε σχέση με τις τράπεζες μετά το PSI.

Δημοσιεύτηκε

Σωστά έκρινε με βάση το συμφέρον της χώρας . Αλλά όπως και εσύ λες , αυτό το συμφέρον πάει κάτω από το δικό τους συμφέρον , ακόμα και το δημόσιο συμφέρον όπως έχουμε δεί στο παρελθόν .

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν ειχαν  χαθει  δικα  τους  χρηματα  θα  ηταν  αντισυνταγματικο  100% 

τωρα  δεν  τους  αφορα  το  προβλημα  ειναι  του  κοσμακη 

στα  πρωτα  χρονια  της  διεθνης  επιτροπειας  που  εχει  τεθει  η  χωρα  μας  απο 

τους  δανειστες   εχει  αποδεικτει  οτι  υπαρχουν  πολλοι  προθυμοι  που  συνεργαζονται  αψογα   

με  τους  δανειστες  για  να  περνανε   ζαχαρη  αυτοι  και   ας  λιμοκτονουν  2  εκατ  ελληνες  .

δυστυχως  τα  μνημονια  θα  φυγουν  απο  την  ελλαδα  μετα  απο  πολλες  πολλες  δεκαετιες 

και  αφου  εχουν  αφαιμαξει πληρως   την  μεσαια  ταξη   και  ολους  τους  αδυνατους .

Edited by loser
Δημοσιεύτηκε

και βέβαια θα κριθεί συνταγματικότατο αργότερα και το κούρεμα των καταθέσεων

...

εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των ελλήνων δικαστών

γι αυτό όταν φτιάχνω τεχνικές εκθέσεις για αστικά ζητήματα φροντίζω (εκτός των παραπομπών σε νόμους) να τις γράφω έτσι που να τις καταλαβαίνει κι ένα παιδί της α' δημοτικού (καλά της γ')

..

PSI

χοντρός και παράγκα

τυχαίο? δε νομίζω

http://www.michanikos.gr/topic/11705-%CE%A4%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AE/page-184?do=findComment&comment=682075

αλλά και

http://www.youtube.com/watch?v=WjvwkjJoQH0

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.