Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποιημένο αυθαίρετο και ανακατασκευή


Recommended Posts

καλημερα σας και καλο σαββατοκυριακο να εχουμε. θα ηθελα να κανω μια ερωτηση γιατι σκεφτομαι να φτιαξω ενα σπιτι που μενω.

 

μενω σε ενα κλαασικο δωμα του 1970. ο παππους μου τοτε οπως πολυς κοσμος το μεγαλωσε κατα 15 τετραγωνικα και εγινε ενα δυαρακι των 50  τμ.

πριν λιγο καιρο ο συμπαθεστατος γειτονας μας εκανε καταγγελια στη πολεοδομια. εκανε αυτοψια μας βρηκε παρανομους και το τακτοποιησαμε με τον 4014.

 

η ερωτηση ειναι η εξης τα 35 τμ νομιμα ειναι με μπετο τουβλα , δηλαδη σωστα φτιαγμενο. τα υπολοιπα 15 πλεον και αυτα νομιμα ειναι μετσιμεντολιθα και μια πλακα των 8 εκατοστων χωρις καποια ουσιωδη μονωση και πολυ υγρασια. εφοσον νομιμοποιησαμε και τα υπολοιπα 15 πριν λιγο καιρο η ερωτηση μου ειναι η εξης.

 

μπορω με καποια αδεια να γκρεμισω τα 15 τμ και να φτιαξω κολωνες και αλλη πλακα απο την αρχη ωστε να γινει μια σωστη κατασκευη γιατι η υπαρχουσα πλακα ειναι και πολυ λεπτη και εχει πολυ υγρασια.

 

θελω ολα να γινουν νομιμα με αδειες ενσημα τιμολογια γιατι οπως ειπαμε εχουμε και τον συμπαθεστατο γειτονα απο διπλα

Link to comment
Share on other sites

οχι. για να εισαι νομιμος πρεπει να το κατεδαφισεις με αδεια και να βγαλεις νεα αδεια δομησης για επεκταση. διοτι εαν κανεις αυτο που λες ο γειτονας σιγουρα θα σε ξαναμπλεξει 

Link to comment
Share on other sites

......

 

μπορω με καποια αδεια να γκρεμισω τα 15 τμ και να φτιαξω κολωνες και αλλη πλακα απο την αρχη ωστε να γινει μια σωστη κατασκευη γιατι η υπαρχουσα πλακα ειναι και πολυ λεπτη και εχει πολυ υγρασια.

 

θελω ολα να γινουν νομιμα με αδειες ενσημα τιμολογια γιατι οπως ειπαμε εχουμε και τον συμπαθεστατο γειτονα απο διπλα

 

Αν γκρεμίσεις (και για να είσαι σε όλα νομότυπος) θα πρέπει να βγάλεις και άδεια για αυτό θα μπεις σε περιπέτειες για τον τακτοποιημένο χώρο εφ όσον δεν έχεις υπόλοιπο προς δόμηση.

 

Εξέτασε τις περιπτώσεις να κάνεις εργασίες ενίσχυσης ή και ανακαίνισης βελτίωσης του υφισταμένου (ως νόμιμα ταχτοποιημένο) και άδειες για εργασίες σαν αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Για τα επιπλέον 15μ², αν τα έχεις καλά με τους γειτόνους μπορείς να τα κατεδαφίσεις χωρίς άδεια, αν είναι τεχνικά εφικτή η κατεδάφιση.

Ίσως μόνο στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια κατεδάφισης για αυθαίρετο χώρο χωρίς να του ζητήσει το κράτος εξηγήσεις για την αυθαιρεσία.

 

Η σωστή διαδικασία είναι να πας στον μηχανικό σου, να έρθει να κάνει αυτοψία και θα σου πει πως θα προχωρήσετε.

 

Στην ιδανική περίπτωση, τα 15μ² επιπλέον δεν θα είναι απαραίτητα για την στατική επάρκεια του κτηρίου (= . Αν το επιβεβαιώσει ο μηχανικός σου τότε μπορείς να τα κατεδαφίσεις χωρίς άδεια, αν μπορεί να γίνει αυθημερόν η κατεδάφιση. Ακόμα και να γίνει καταγγελία και να έρθει αυτοψία, αν έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση το κτήριο θα είναι ακριβώς όπως προβλέπεται στην άδεια και δεν θα μπορεί να σου πει κανένας τίποτα.

 

Καλό είναι να έχεις συνεννοηθεί από πριν με τον μηχανικό σου για την άδεια και για τα συνεργεία ώστε και καλύτερη τιμή θα πετύχεις, αν το ίδιο συνεργείο κάνει και την κατεδάφιση και επέκταση μετά.

Ο μηχανικός θα σου εξασφαλίσει πως θα είναι σωστές οι διαδικασίες και η άδεια μετά.

 

Update

Μόλις ξαναδιάβασα το Post σου και είδα για την καταγγελία.

Από την στιγμή που έχεις κάνει τακτοποίηση θα πρέπει να ελέγξει ο μηχανικός σου αν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στην πολυκατοικία. Αν υπάρχει, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσεις να πάρεις άδεια δόμησης για την επέκταση μετά από κατεδάφιση. Ίσως είναι καλύτερα να βγάλεις άδεια ανακατασκευής.

 

Γίνομαι κουραστικός αλλά θα το ξαναπώ: πρέπει να κάνει αυτοψία ο μηχανικός σου και να κάνει μια τυπική έρευνα (άδεια, Σ.Δ., υπόλοιπο δόμησης, κτλ) για να σου προτείνει τι συμφέρει.

Edited by sdim
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σύντροχε. Μοτοσυκλετιστή που έχεις την ατυχία να έχεις Ευρωπαικό οπότε δεν χαίρεις της αξιοπιστίας και των μειωμένων service που έχουν τα Ιαπωνέζικα :grin: :grin: :grin: :grin:  Η λύση στην περίπτωση σου ονομάζεται ενισχύσεις.

Κοιλοδοκοί πιθανόν και ενισχύσεις. Δεν είναι η ακριβότερη λύση καθώς χρησιμοποιεί τμήματα των υπάρχοντων κατασκευών. Τα κόστη επίσης είναι πιο μειωμένα και οι κατασκευές μόνιμες και νόμιμες. Ελπίζω να σε ξαναδώ και ξέρεις εσύ, καλά χιλιόμετρα και πάντα όρθιος!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.