Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν ο καθένας υπέγραφε μόνο τα της ειδικότητας του,αναγκαστικά θα είχαν μείνει οι αμοιβές σε υψηλότερα επίπεδα από τις τωρινές. Ακόμα όμως και στα τωρινά επίπεδα να ήταν, αν η αμοιβή πήγαινε στο 1/4 σε κάθε μία από τις 4 ειδικότητες, ο ένας στους τέσσερις θα ήταν χαμένος (25%) και οι άλλοι τρεις κερδισμένοι (75%).

 

Και γιατί οι άλλοι τρεις να βλέπουν σα λύση στο πρόβλημά τους τα λεφτά που μέχρι τώρα βγάζει κάποιος άλλος αντί να κοιτάξουν να κάνουν μια εντελώς δικιά τους δουλειά που θα τους ανταμοίψει αξιοπρεπώς και όχι με το 25% του μεροκάματου?

 

Το "ο καθένας στην ειδικότητά του" ερμηνεύεται κι αλλιώς: ο πολιτικός μηχανικός τα αστικά έργα, ο μηχανολόγος τα βιομηχανικά.. κι ας υπογράφει και τα στατικά τους! ο αρχιτέκτονας να υπογράφει τα πάντα εντός διατηρητέων κλπ οικισμών κι ο τοπογράφος τα εκτός σχεδίου!

 

 

και τι θα ήθελες να υπογράψει δηλαδή κατά τη γνώμη σου....μάλλον ΤΙΠΟΤΑ...αλλά περιμένω να απαντήσεις...και φαίνεται και από το ύφος γραφής σου ....ολόκληρος ο τίτλος με μικρά ''πολιτικός μηχανικός'' και το τεχνολογικής εκπαίδευσης με καφαλαία.''ΤΕ''...

 

 

προτείνω άλλη μια λύση συμβιβασμού: τα τεϊ υπογράφουν τα πάντα αλλά πληρώνουν τσμέδε και δεν έχουν πια δικές τους θέσεις στο δημόσιο. κοινή προκήρυξη για ΠΕ-ΤΕ και οι ΠΕ ως πενταετείς παίρνουν όλοι τα μόρια του μεταπτυχιακού + άλλα τόσα για όσους έχουν και πολυτεχνίτικα μεταπτυχιακά.. 

Edited by georgiosmadonanakis
  • Downvote 1
  • Απαντήσεις 221
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα είναι ότι ο Μανιάτης και άλλοι παρόμοιοι , δεν θέλουν την οικοδομή . Ετσι τώρα το ποιοί θα υπογράφουν είναι κάτι που ίσως δεν έχει και τόση σημασία , αφού δεν θα υπάρχουν σχέδια γιά να υπογράφουν .

 

Από την άλλη είναι μιά ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το επάγγελμα από αυτές τις νομοθετικές στρεβλώσεις .

 

Ο αδήριτος κανόνας της προσφοράς και της ΄ζήτησης λέει ότι όσο περισσότεροι προσφέρουν τα ίδια πράγματα τόσο πιό χαμηλές αμοιβές θα  έχουν .

 

Από την άλλη στις μικρές δουλειές οι αμοιβές δεν είναι αρκετές γιά περισσότερους από 1-2 .

 

Αρα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός , στις μικρές δουλειές όλοι , στις μεγαλύτερες ομάδα .

 

Δεν είναι η βέλτιστη , αλλά είναι μία λύση .

 

 

 

Βέβαια σε άλλα φόρουμ κάποιοι νομίζουν ότι τώρα θα ψηλώσουν πολύ , αλλά μάλλον έχουν χάσει το κουταλάκι , όπως και την ψυχραιμία τους .

Δημοσιεύτηκε

Αρα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός , στις μικρές δουλειές όλοι , στις μεγαλύτερες ομάδα .Δεν είναι η βέλτιστη , αλλά είναι μία λύση .

 

Aυτό δεν ισχύει και τώρα? Απλά πρέπει να προσδιορίσουμε ποιά είναι τα όρια της μικρής από τη μεγάλη δουλειά και αν όντως απαιτούνται οι γνώσεις εξειδικευμένων πτυχιούχων και όχι απλά βρήκαμε ευκαιρία να στήσουμε δουλειές που δεν προσφέρουν κανένα όφελος στον πελάτη. να θέλει πχ να χτίσει ένα ισόγειο 100m2 και να χρειάζεται 4 υπογραφές μηχανικών τη στιγμή που στην πράξη δε χρειάζεται η ειδική τεχνογνωσία κανενός. παράλογο δεν είναι κι αυτό?

 

Δε νομίζω ότι τέτοιες μικροαλλαγές αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της απασχόλησης των μηχανικών. Μη το χειροτερέψουν κιόλας ξενερώνοντας κι άλλο τους λιγοστούς πιθανούς πελάτες αν οι νέες άδειες τους έρχονται πιο ακριβά χωρίς να έχει βελτιωθεί η ποιότητα του αποτελέσματος.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ας μην κολλάμε στις αμοιβές. Άλλοι νομίζουμε πως οι αμοιβές είναι μικρό ποσοστό του κόστους της οικοδομής οπότε μπορούν να επιβιώσουν όλες οι ειδικότητες, άλλοι νομίζουν πως με το να πάρει κάποιος 1000€ και να κάνει όλες τις μελέτες δίνει ώθηση στην αγορά και θα εξελιχθεί και ο ίδιος επαγγελματικά. Αυτό είναι ξεχωριστή συζήτηση. Αυτό που ανάφερα πριν το ανάφερα για να αναδείξω το ουσιαστικό πρόβλημα που είναι η μη εφαρμογή των νόμων.

 

Ο νομός λέει σαφέστατα πως σε κτήρια >50μ2 απαιτείται ενεργειακή μελέτη στην οποία υποχρεωτικά συνυπογράφουν μηχανικοί διαφορετικών ειδικοτήτων.

 

Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και οι αρχιτέκτονες δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένου τοπογραφικού (αρ. Πρωτοκόλλου 630/28-7-2011),εκτός αν έχει βγει κάτι νεότερο.

 

Σε κτήρια με κλιματιστικά ή αντλία θερμότητας η ισχύς περνάει το όριο της απλής εγκατάστασης και πρέπει να υπογράψει μμ/ημ.

 

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δοκιμών έργων δεν υπογράφουν αντισεισμικές μελέτες, στατικές κτηρίων άνω των 2 ορόφων και μεταλλικών κτηρίων με μεγάλα ανοίγματα. Θα πρέπει να υπογράψει και πμ αλλά ούτε αυτό γίνεται.

 

Όποιος και να υπογράψει οι άδειες βγαίνουν κανονικά. Ότι φεκ και να βγει θα είναι άχρηστο μέχρι να αποφασίσει το κράτος να κάνει ηλεκτρονικό τον έλεγχο επαγγελματικών δικαιωμάτων, δηλαδή αφού συμπληρωθούν τα στοιχεία του έργου (εμβαδόν, μεταλλικό ή συμβατικό,κτλ) να ελέγχει με βάση το ονοματεπώνυμο και το ΑΜ των μηχανικών αν έχουν όντως το δικαίωμα υπογραφής.

Edited by sdim
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δομικών έργων δεν υπογράφουν αντισεισμικές μελέτες, στατικές κτηρίων άνω των 2 ορόφων και μεταλλικών κτηρίων με μεγάλα ανοίγματα. Θα πρέπει να υπογράψει και πμ αλλά ούτε αυτό γίνεται.

 

Καλησπέρα συνάδελφε Μηχ. Μηχ, 

Υπάρχει κάποιος νόμος ή κάποιο ΦΕΚ για αυτό που γράφεις (συγκεκριμένα για τους αποφοίτους αυτούς); Μπορείς σε παρακαλώ να το παραθέσεις να το διαβάσω γιατί δεν το γνωρίζω;

Δημοσιεύτηκε

http://www.michanikos.gr/topic/25902-Δικαίωμα-υπογραφής-τοπογραφικού-διαγράμματος/?p=390119

 

  • Στατικές Μελέτες

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ Δομικών έργων δεν δύνανται να υπογράφουν αντισεισμικές μελέτες, στατικές μελέτες κτιρίων με περισσότερους από δύο ορόφους όπως επίσης και μελέτες κτιρίων με μεγάλα ανοίγματα . Το νομοθετικό πλαίσιο που υπαγορεύει τα ανωτέρω είναι: Εγκ 51502/67 Γραφείου Πολεοδομίας Αθηνών, Εγκλύκλιος 10/74 Υπουργείου Δημοσίων Έργων, Απόφαση ΣτΕ 678/05.

Δημοσιεύτηκε (edited)

παράγραφος 3.α του Β.Δ.769/1972: όταν η αντισεισμική ικανότητα της κατασκευής ελέγχεται και εξασφαλίζεται με την απαίτηση ακριβούς αντισεισμικού υπολογισμού, η στατική μελέτη θα συντάσσεται και θα υπογράφεται από Διπλωματούχο Πολιτικό μηχανικό.

 

"καμία πλέον κατασκευή δεν απαλλάσσεται από τον αντισεισμικό έλεγχο" (ΝΕΑΚ)

Edited by georgiosmadonanakis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ!

Η Εγκ 51502/67 και του 74 δεν αναφέρει τίποτα για τους αποφοίτους Δομικών Έργων.

Η 678 του 2005 δεν έχει καμία βάση σήμερα! Τότε μιλούσαν για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σήμερα τα ΑΕΙ είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ! Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: 6 Επίπεδο.. Σίγουρα μπορεί για πλάκα να καταγγελθεί. 

 

Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετα κόλπα του ΤΕΕ. Ενός Επιμελητηρίου που δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί ούτε να εκδίδει ΠΔ και ΕΔ. Έχει υποχρέωση όμως να προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του. Δυστυχώς ούτε αυτό κάνει. (Ελάχιστες Αμοιβές, Εξετάσεις Εν. Επ. και πολλά άλλα..).  

 

 

παράγραφος 3.α του Β.Δ.769/1972: όταν η αντισεισμική ικανότητα της κατασκευής ελέγχεται και εξασφαλίζεται με την απαίτηση ακριβούς αντισεισμικού υπολογισμού, η στατική μελέτη θα συντάσσεται και θα υπογράφεται από Διπλωματούχο Πολιτικό μηχανικό.

 

"καμία πλέον κατασκευή δεν απαλλάσσεται από τον αντισεισμικό έλεγχο" (ΝΕΑΚ)

 

 

Τότε δεν υπήρχαν ΤΕΙ που να βγάζουν Μηχανικούς που έχουν διδαχτεί αντισεισμικό, δυναμική, ανάλυση κατασκευών σε Η/Υ, 4 στατικές, 3 μπετά, 2 μεταλλικές, φέρουσα τοιχοποιία, κλπ.. Στην Αθήνα στο πρόγραμμα σπουδών έβαλαν και γεφυροποιία αν θυμάμαι καλά! 

 

Τέσπα. Αποχωρώ! Καλό Σαββατοκύριακο συνάδελφοι!!! 

Edited by Earl
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ας μην παίζουμε με τις λέξεις.

 

Ο sdim τα λέει σωστά. Η νομοθεσία είναι αυτή, δεν κρίνω εάν είναι καλή ή κακή, όμως δεν εφαρμόζεται.

 

Ακόμη και για το μικρότερο κτήριο οι Η/Μ μελέτες είναι σημαντικές georgiosmandonanakis. Σήμερα ποιο είναι το μεγαλύτερο προβλημα των ελληνικών νοικοκυριών; Το κόστος θέρμανσης. Παλιά που το κόστος καυσίμου ήταν αρκετά χαμηλότερο δεν ενδιαφερόταν κανείς για την ενεργειακή απόδοση των Η/Μ εγκαταστάσεων. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονταν από συνεργεία άσχετα, είτε χωρίς μελέτη είτε χωρίς να εφαρμόζεται η μελέτη, με αποτέλεσμα υπερδιαστασιολογήσεις, σπατάλη ενέργειας και επιβάρυνση όλης της οικονομίας, αφού τα καύσιμα κατά βάση εισάγονται. Να μην αναφερθώ και σε θέματα ασφάλεις των Η/Μ εγκαταστάσεων.

 

Sdim ποιο είναι το όριο ισχύος για απλές εγκαταστάσεις; Δεν πάει και με τον προϋπολογισμό; Ενημέρωσέ μας σε παρακαλώ.

Δημοσιεύτηκε

Ok, αφού λοιπόν τα τεϊ έγιναν πανεπιστήμια και έχουν πια τις γνώσεις να κάνουν αντισεισμικές μελέτες, ας τις υπογράφουν, αλλά να υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις με τους διπλωματούχους ως προς το τσμέδε και να μην έχουν ιδιέτερες θέσεις στο δημόσιο. Κανείς δε θέλει πτυχία και εργαζομένους β' κατηγορίας αλλά ισονομία παντού, όχι μόνο εκεί που μας συμφέρει.

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.