Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαιολογητικά προχειρού διαγωνισμού - ένσταση


Recommended Posts

Ξέρει κάποιος συνάδελφος τι δικαιολογητικά απαιτούνται σε πρόχειρους διαγωνισμούς; Ή ποιόν νόμο να διαβάσω;

Κατέβηκα εχθές σε μια πρόχειρη δημοπρασία της οποίας η διακύρηξη ζητούσε μόνο εγγυητική, πρώτότυπο ΜΕΕΠ, αντίγραφο ΜΕΕΠ, μια υπεύθυνη δήλωση με διάφορα μέσα και τίποτα άλλο.

Είμαι ο δεύτερος μειοδότης και θέλω να κάνω ένσταση κατά του πρώτου ο οποίος (όπως και οι υπόλοιποι) δεν είχε μηχανόσημα, τα οποία νομίζω ότι είναι κατά νόμο απαραίτητα.

Συνάδελφοι τι λέτε μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

Η θέση μου στο θέμα σου είναι η εξής:

 

1) Ν.3669/2008, Άρθρο 20 - Προαπαιτούμενα συμμετοχής σε διαγωνισμό, 20.1.Δικαιολογητικά συμμετοχής, 

ε)Μηχανόσημα. Υπολογίζονται με τον εξής (εμπειρικό) τύπο: αριθμός μηχανοσήμων =[(ποσό προϋπολογισμού χωρίς ΦΠΑ-29.347,02):29.347,02] - 2.

Ο διαγωνιζόμενος υποχρεούται να προσκομίσει μόνο όσα μηχανόσημα αναφέρονται στη διακήρυξη, έστω και αν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό έπρεπε να προσκομιστούν περισσότερα μηχανόσημα. Η διοίκηση δεν μπορεί να αποκλείσει διαγωνιζόμενο που τήρησε τους όρους της διακήρυξης

 

2) Η διακήρυξη ως κανονιστική διοικητική πράξη δεσμεύει με τους κατά νόμο όρους της την αναθέτουσα αρχή και τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

 

3) Τώρα να θελήσεις να κάνεις, "πας" να προσβάλλεις την διακήρυξη και τους τους όρους της.

3.1.) Διαγωνισµοί εντός πεδίου εφαρµογής του Κοινοτικού Δικαίου

Σε περίπτωση που υπάρχουν παράνοµοι όροι στη διακήρυξη έχεις δύο επιλογές: 

Πρώτον, να προσβάλεις τους όρους πριν τη διεξαγωγή της δηµοπρασίας. (δεν το έκανες, δεν σε αφορά) 

Δεύτερον, να µετάσχεις στον διαγωνισµό και να προσβάλεις πράξη αποκλεισµού σου (πάλι δεν σε αφορά) ή, γενικότερα, πράξη βλαπτική των εννόµων συµφερόντων του, η οποία ερείδεται επί παρανόµων όρων της διακήρυξης.

Μετά τη διεξαγωγή της δηµοπρασίας δεν είναι κατά κανόνα δυνατή η ευθεία προσβολή όρων της διακήρυξης, προεχόντως διότι θα έχει παρέλθει η πενθήµερη προθεσµία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής. Στην περίπτωση  δύνασε να αµφισβητήσεις τη νοµιµότητα βλαπτικών για τα συµφέροντά σου πράξεων της αναθέτουσας αρχής οι οποίες ερείδονται επί παράνοµων όρων της διακήρυξης.

Προϋπόθεση του παραδεκτού της προσβολής τέτοιων πράξεων είναι να µην έχεις µετάσχει ανεπιφυλάκτως στον διαγωνισµό (πράγμα το οποίο είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν το έχεις κάνει). Συνήθως αυτό γίνεται µε τη συµπερίληψη αυτοτελούς εγγράφου ρητής επιφύλαξης στο φάκελο της προσφοράς σου, ή µε τη σχετική έγγραφη µνεία σε κάποιο από το έγγραφα της προσφοράς σου, ή µε την κατάθεση ξεχωριστού εγγράφου στο πρωτόκολλο της Υπηρεσία λίγο πριν, ή ταυτόχρονα µε τη διεξαγωγή της δηµοπρασίας. ((πράγμα το οποίο είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν το έχεις κάνει).

 


3.2.) Διαγωνισµοί εκτός πεδίου εφαρµογής του Κοινοτικού Δικαίου

Στους διαγωνισµούς που δεν εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του Κοινοτικού Δικαίου δεν υπάρχει θεσµοθετηµένη διαδικασία προσβολής της διακήρυξης ή όρων αυτής. Το γεγονός αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν δύνασε να προσβάλεις τη διακήρυξη, απλώς ότι η διαδικασία προσβολής της υπάγεται στις γενικές διατάξεις και δεν υπόκειται σε συγκεκριµένες προθεσµίες.

Ειδικότερα το θέμα πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού δεν σε αφορά.


Στην περίπτωση αµφισβήτησης νοµιµότητας όρων της διακήρυξης µετά τη διεξαγωγή της δηµοπρασίας ισχύουν όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω για τα έργα που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του Κοινοτικού Δικαίου, µε τις αυτονόητες διαφοροποιήσεις όσον αφορά την τηρητέα διαδικασία (µη άσκηση προδικαστικής προσφυγής και προηγούµενη άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως).

 

3.3.) Έργα Ο.Τ.Α.

Στις περιπτώσεις των έργων που δηµοπρατούνται από Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε πρώτου βαθµού (δήµοι, κοινότητες) είτε δεύτερου βαθµού (νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις), εκτός από τα προαναφερθέντα προβλέπεται και η άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής (προσφυγή νοµιµότητας) ενώπιον της λεγόµενης Επιτροπής του άρθρου 18 του Ν. 2218/1994 (ή του άρθρου 7 παρ. 1 Ν.2839/2000) της αρµόδιας Περιφέρειας. Επισηµαίνεται, ότι ενώπιον των ανωτέρω επιτροπών προσβλητή πράξη είναι η απόφαση του αρµόδιου συλλογικού οργάνου του Ο.Τ.Α., µε την οποία αποφασίσθηκε η προκήρυξη της δηµοπρασίας και εγκρίθηκαν οι όροι της διακήρυξής της.

Κατά κανόνα, η έκδοση της ανωτέρω απόφασης θα έχει προηγηθεί κατά σηµαντικό χρονικό διάστηµα της δηµοσίευσης της διακήρυξης και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα την έχουν αντιληφθεί οι ενδιαφερόµενοι. Εποµένως, λόγω και της µικρής προθεσµίας άσκησης της εν λόγω προσφυγής (10 ηµέρες για Ο.Τ.Α. 1ου βαθµού και 15 ηµέρες για Ο.Τ.Α. 2ου βαθµού), στις πλείστες των περιπτώσεων η προθεσµία θα έχει παρέλθει κατά το χρόνο δηµοσίευσης της διακήρυξης και ως εκ τούτου η προσφυγή θα ασκείται εκπροθέσµως. Για τον λόγο αυτό η προκείµενη δυνατότητα δεν είναι ιδιαιτέρως αξιοποιήσιµη στις περιπτώσεις προσβολής όρων διακήρυξης έργων Ο.Τ.Α.



 


 

Το συμπέρασμά μου με βάση τα ανωτέρω ότι θεωρητικά πιθανή ένστασή σου δεν θα τύχει έγκρίσεως.

Link to comment
Share on other sites

Η τυπικη διαδικασια ειναι η περιγραφομενη στο #3

Ομως επειδη η ελλειψη μηχανοσημων εχει σαν αποτελεσμα οικονομικη βλαβη του Δημοσιου θα προτεινα να καταφυγεις (εστω με μια απλη επιστολη) στην Αποκεντρωμενη Διοικηση οπου θα ζητησεις να ακυρωθει ο διαγωνισμος .Θα επικαλεστεις την οικονομικη βλαβη του δημοσιου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.