Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ -και όχι το Υπουργείο Οικονομικών- η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα καθορίσει τον τρόπο αποϋλοποίησης των δικαιωμάτων Γης.

 

Όλη η προεργασία έχει ολοκληρωθεί, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέλει να διατηρήσει την τράπεζα Γης -που θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι- εντός των τειχών, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο επί υπουργείας Σταύρου Καλαφάτη.

 

Για την ακρίβεια οι αρμόδιοι θα λειτουργήσουν με βάση τον αλγόριθμο που έχει χρησιμοποιηθεί στη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Στον υφιστάμενο τύπο ενδέχεται να υπεισέλθουν παράμετροι, που θα αποτύπωναν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μετατροπή του δικαιώματος σε τίτλο προκαθορισμένης αξίας, που θα είναι ανταλλάξιμος με αντίστοιχο δικαίωμα σε άλλη περιοχή της χώρας.

 

Στη βάση αυτή τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν είναι

• ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής στους δήμους, που προβλέπει το νομοθέτημα για την ιδιωτική πολεοδόμηση μέσα στο 2015 καθώς και

• πιθανή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών.

 

Ηδη από το φθινόπωρο του 2013, το υπουργείο Οικονομικών έχει έλθει σε συμφωνία με την τρόϊκα για πάγωμα των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2016, αν και πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο μιλούν για νέες αντικειμενικές μέσα στο 2015. Μια τέτοια εξέλιξη, με βάση τα θεμελιώδη της Οικονομίας, θα οδηγούσε σε πτώση τις αξίες σε πολλές περιοχές και νέες αναταράξεις στην αγορά ακινήτων.

 

Δεν εξαντλούνται όμως στον καθορισμό της αξίας ανταλλαγής οι επιπτώσεις μιας πιθανής αναπροσαρμογής των αξιών στα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών. Η μεγάλη επίπτωση θα υπάρξει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια και δη εκείνα των τραπεζών και των εταιρειών leasing, που είναι συνδεδεμένα με τραπεζικά δάνεια.

 

Ενόψει της εφαρμογής της Solvency II από το 2015, οι τράπεζες ενδέχεται να δουν να μεγαλώνουν οι τρύπες από το χρέος που έχει κάλυψη από υποθήκες, με αλυσιδωτές παρενέργειες.

 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός ρόλος της εφαρμογής της τράπεζας Γης, είναι η εξυγείανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθώς τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία μιας τέτοιας τράπεζας, προέρχονται από πλειστηριασμούς ακινήτων.

 

Ερωτήματα πάντως εγείρονται από την επιλογή του ΥΠΕΚΑ, να μην δημιουργηθούν τράπεζες γης υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Πηγή: http://ered.gr/gr/ne...e.php?art=30998

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Αστειότητες αγραμμάτων παπαγαλακίων . Η μόνη διόρθωση που χρειάζεται στις αντικειμενικές αξίες είναι η μείωση λόγω παλαιότητος να συνεχίζεται και μετά τα 25 χρόνια . Γιατί μπορεί το 1985 που θεσμοθετήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες , τα άνω των 25 ετών ήταν κτίσματα του 50 και πριν , που στην μεγάλη πλειοψηφία τους θα κατεδαφίζονταν σαν αντιοικονομικά αφού δεν εξαντλούσαν τον ΣΔ , αλλά τώρα έχουμε πλέον στην 25ετία σπίτια μέχρι το 1990 .

 

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χιλιάδες διαμερίσματα 40-50-60 ετών που βέβαια η αξία τους είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνα του 1989 , αλλά έχουν την ίδια αντικειμενική αξία , γεγονός που δίνει την δυνατότητα σε αγράμματους δημοσιογράφους , αλλά και καθηγητές οικονομικών που μιλάνε επί παντός επιστητού χωρίς να γνωρίζουν , να δημιουργούν κλίμα και να μιλάνε γιά πωλήσεις στο μισό της αντικειμενικής αξίας , πράγμα που συμβαίνει γιατί είναι λάθος υπολογισμένη η αντικειμενική αξία .

 

Εννοείται βέβαια ότι το ΤΕΕ με τέτοια ευτελούς αξίας πράγματα δεν ασχολείται .  Εχει τα δημόσια έργα που έχουν αντικείμενο .

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

συναδελφοι επειδη δεν ειμαι καθολου εξοικειωμενος με την εννοια της    μσδ θα μπορουσε καποιος να μου προτεινει τα σχετικα  και τελευταια φεκ κ οτι αλλο?

απο οσο ξερω εχει κηρυχθει αντισυνταγματικη η μσδ (?)Αυτες οι μεταφορες που εγιναν τοτε  εμειναν  νομιμες?

Αν δηλαδη σε οικοπεδο εντος οικισμου με 400+νομιμα τετραγωνικα δομημενα και αρκετα αλλα τακτοποιημενα κατα 4178 /4014 μπορει να  <<εξαγορασει>> η <<μεταφερει >> δομηση απο αλλου?

Οποια φωτα στο δικο μου σκοτος ευπροσδεκτα 

Edited by KOKARADI

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.