Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξετάσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας και αντισταθμιστικά μέτρα σύμφωνα με το ΠΔ 38/2010


Recommended Posts

ΚΥΑ Αριθμ. 87733/ΙΑ (ΦΕΚ 1122/Β΄/10.04.2012): Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα από επαγγελματίες υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 έως και 9 του π.δ. 38/2010.
ΥΑ Αριθμ. 36650/ΙΑ (ΦΕΚ 1122/Β΄/10.04.2012): Όροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010.

 

ΥΑ Αριθμ. 48066/ΙΑ (ΦΕΚ 896/Β΄/10.04.2014): Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία πραγματοποίησης γραπτής δοκιμασίας επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57Α΄ του π.δ. 38/2010.
Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζετε μήπως αν μηχανικοί που είναι ήδη εγεγγραμμένοι στο ΤΕΕ αλλά με μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα αν έχουν την δυνατότητα να πανε στο ΣΑΕΠ και να κάνουν χρήση των καινούργιων μέτρων για επαγγελματική ισοδυναμία ???

Link to comment
Share on other sites

Το  π.δ. 38/2010 αφορά μεταφορά ΕΔ από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Συγγεκριμένα από την ΕΕ + μερικές άλλες χώρες. 

Αν τυχόν οι σπουδές σου είναι από μη ευρωπαική χώρα λογου χάριν Αυστραλία τότε δεν μπορείς να μεταφέρεις ΕΔ.

Ας υποθέσουμε ότι το προυγούμενο δεν είναι η περιπτωση σου.

Στην χώρα που ήσουν προκύπτουν ΕΔ από τις σπουδές; Αν ας πούμε το επάγγελμα είναι νομοθετικά ρυθμισμένο; Τότε μπορείς να κάνεις αίτηση στο ΣΑΕΠ!

Αν πάλι δεν είναι (νομοθετικά ρυθμισμένο), είχες όμως δουλέψει δύο χρόνια πάλι μπορείς να κάνεις αίτηση.

 

Γενικά το ΣΑΕΠ έρχεται σε επαφή και συνεννόηση με το ΔΟΑΤΑΠ. Αν λοιπόν σου είχαν χρεώσει μαθήματα στο ΔΟΑΤΑΠ μάλλον τα ίδια θα σου χρεώσουν.

Εγώ θα προτιμούσα να μου χρεωνε το ΔΟΑΤΑΠ. Γιατί θα έδινες τα μαθήματα σε ένα αμφιθέατρο μαζί με φοιτητές και δεν θα είχες άγχος άρνητικής διάκρισης.

Edited by bob mastoras
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω το άρθρο 11 του ΠΔ 38/2010 το οποίο περιλαμβάνει τα επίπεδα των προσόντων

 

 

 

Άρθρο 11
Επίπεδα προσόντων
(Άρθρο 11 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)
 
Για την εφαρμογή του άρθρου 13, ορίζονται τα ακόλουθα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων:
α) βεβαίωση επάρκειας που χορηγείται από αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής, η οποία έχει οριστεί σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις του εν λόγω κράτους, βάσει:
i) είτε εκπαίδευσης που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος κατά την έννοια των στοιχείων β), γ), δ) ή ε) ή ειδικής εξέτασης χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση, ή της άσκησης του επαγγέλματος σε ένα κράτος μέλος με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτάέτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία,
ii) είτε γενικής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιεί ότι ο κάτοχός της έχει αποκτήσει γενικές γνώσεις·
β) πιστοποιητικό που βεβαιώνει επιτυχή ολοκλήρωσηκύκλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
i) είτε γενικής εκπαίδευσης, συμπληρωμένου με κύκλο σπουδών ή επαγγελματικής εκπαίδευσης άλλον από εκείνους περί των οποίων το στοιχείο γ) ή/και μετην επιπλέον αυτού του κύκλου σπουδών απαιτούμενη πρακτική άσκηση ή άσκηση του επαγγέλματος,
ii) είτε τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, συμπληρωμένου ενδεχομένως με κύκλο σπουδών ή επαγγελματικής εκπαίδευσης από εκείνους περί των οποίωντο στοιχείο i) ή/και με την επιπλέον αυτού του κύκλου σπουδών απαιτούμενη πρακτική άσκηση ή άσκηση τουεπαγγέλματος·
γ) δίπλωμα που πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς:
i) είτε εκπαίδευση μεταδευτεροβάθμιου επιπέδου, εκτός από την αναφερόμενη στα στοιχεία δ) και ε), διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους ή ισοδύναμης διάρκειας υπό καθεστώς μερικής παρακολούθησης, προϋπόθεση πρόσβασης στην οποία αποτελεί κατά κανόνα, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του κύκλου δευτεροβάθμιων σπουδών που απαιτείται για την πρόσβαση στην ανώτατη ή ανώτερη πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή την ολοκλήρωση ισοδύναμης σχολικής εκπαίδευσης στο δεύτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο, καθώς και την ενδεχομένως απαιτούμενη επιπλέον αυτού του κύκλου μεταδευτεροβάθμιων σπουδών επαγγελματική κατάρτιση,
ii) είτε, στην περίπτωση νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος, κύκλος εκπαίδευσης με ειδική διάρθρωση που περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ, ισότιμος με το επίπεδο εκπαίδευσης που αναφέρεται στο ανωτέρω στοιχείο i), ο οποίος παρέχει συγκρίσιμο επαγγελματικό επίπεδο και προετοιμάζει για την ανάληψη ανάλογου επιπέδου ευθυνών και καθηκόντων.
δ) δίπλωμα που βεβαιώνει επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μεταδευτεροβάθμιου επιπέδου, διάρκειας τουλάχιστον τριών και όχι άνω των τεσσάρων ετών ή ισοδύναμης διάρκειας υπό καθεστώς μερικής παρακολούθησης, σε πανεπιστήμιο ή ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης ή άλλο ίδρυμα του αυτού εκπαιδευτικού επιπέδου, καθώς και την ενδεχομένως απαιτούμενη επιπλέον αυτού του κύκλου μεταδευτεροβάθμιων σπουδών επαγγελματική κατάρτιση·
ε) δίπλωμα που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος ολοκλήρωσε επιτυχώς κύκλο μεταδευτεροβάθμιων σπουδών ελάχιστης διάρκειας τεσσάρων ετών ή αντίστοιχης διάρκειας υπό καθεστώς μερικής παρακολούθησης, σε πανεπιστήμιο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή σε άλλο ίδρυμα ανάλογου επιπέδου, καθώς και, ενδεχομένως, την επαγγελματική κατάρτιση που μπορεί να απαιτείται συμπληρωματικά προς τον εν λόγω κύκλο μεταδευτεροβάθμιων σπουδών.
 
 
 
Το δίπλωμα μηχανικού 5ετούς διάρκειας ταξινομείται στο επίπεδο προσόντων ε). Άρα και σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/ΕΚ έχει νόημα να υφίστανται τίτλοι ανώτατης εκπαίδευσης μεγαλύτερης διάρκειας από τα 4 έτη σπουδών.
Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Που βοηθά την Αλεξάνδρα η πληροφορία αυτή;

 

Αν το δίπλωμα μηχανικού 5ετούς διάρκειας έχει νόημα να υπάρχει νομίζω οι περισσότεροι – μάλλον και εσύ και εγώ - θα το εξετάζαμε ανεξάρτητα από την οδηγία 2005/36/ΕΚ.  

Πέρα από αυτό δες τα επόμενα:

Το άρθρο 11 ορίζει 5 επίπεδα προσόντων. Για το πέμπτο επίπεδο απαιτείται ‘ελάχιστη διάρκεια τεσσάρων ετών’, τα πέντε δεν βοηθάνε. Αν δεις η πρώτη πρόταση του άρθρου λέει ‘Για την εφαρμογή του άρθρου 13, ορίζονται τα ακόλουθα επίπεδα επαγγελματικών προσόντων’

Για να δούμε τι λέει το  άρθρο 13.

«1. Εάν για την ανάληψη ή την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος απαιτείται στην Ελλάδα η κατοχή συγκεκριμένων επαγγελματικών προσόντων, η αρμόδια αρχή του άρθρου 54 παρέχει την δυνατότητα ανάληψης του οικείου επαγγέλματος και της άσκησής του, υπό τους ίδιους όρους με εκείνους που ισχύουν για Έλληνες πολίτες, στους αιτούντες που είναι κάτοχοι της βεβαίωσης επάρκειας ή του τίτλου εκπαίδευσης που απαιτείται από άλλο κράτος μέλος για την ανάληψη ή την άσκηση του ίδιου επαγγέλματος στην επικράτειά του.

Οι βεβαιώσεις επάρκειας ή οι τίτλοι εκπαίδευσης πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) να έχουν χορηγηθεί από αρμόδια αρχή κράτους

μέλους, η οποία έχει οριστεί σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις του εν λόγω κράτους·

β) να βεβαιώνουν επίπεδο επαγγελματικών προσόντων τουλάχιστον ισοδύναμο με το αμέσως προηγούμενο επίπεδο εκείνου που απαιτείται στην Ελλάδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 11.

2. Η δυνατότητα ανάληψης του επαγγέλματος και η άσκησή του, που αναφέρονται στην παράγραφο 1, παρέχονται επίσης στους αιτούντες που έχουν ασκήσει το επάγγελμα που εξετάζεται στην εν λόγω παράγραφο με πλήρη απασχόληση επί δύο έτη κατά την τελευταία δεκαετία, σε άλλο κράτος μέλος που δεν ρυθμίζει νομοθετικά το εν λόγω επάγγελμα, και οι οποίοι διαθέτουν μία ή περισσότερες βεβαιώσεις επάρκειας ή έναν ή περισσότερους τίτλους εκπαίδευσης.

Οι βεβαιώσεις επάρκειας ή οι τίτλοι εκπαίδευσης πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχουν χορηγηθεί από αρμόδια αρχή κράτους μέλους, η οποία έχει οριστεί σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις του εν λόγω

κράτους·

β) βεβαιώνουν επίπεδο επαγγελματικών προσόντων τουλάχιστον ισοδύναμο προς το αμέσως προηγούμενο επίπεδο εκείνου που απαιτείται στην Ελλάδα όπως ορίζεται στο άρθρο 11.

»

Οι υπογραμμίσεις δικές μου.

Εδώ αναφέρονται τα δύο έτη που είχα πει. Ακόμα αναφέρεται ότι μπορείς να μεταφέρεις δικαιώματα από επίπεδο αμέσως προηγούμενο. Το αμέσως προηγούμενο του επιπέδου ε είναι ένα πτυχίο 3 ετών.

Link to comment
Share on other sites

Για τους πολιτικούς μηχανικούς όπως η Αναστασία (και ο geoste) η βάση ρυθμισμένων επαγγελμάτων της ΕΕ είναι εδώ:

Αν βρεί την περιπτωση της μπορεί να απευθυνθεί στο ΣΑΕΠ. Αλλιώς 2 χρόνια εργασία ως ΠΜ στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Για τους πολιτικούς μηχανικούς όπως η Αναστασία (και ο geoste) η βάση ρυθμισμένων επαγγελμάτων της ΕΕ είναι εδώ:

Αν βρεί την περιπτωση της μπορεί να απευθυνθεί στο ΣΑΕΠ. Αλλιώς 2 χρόνια εργασία ως ΠΜ στο εξωτερικό.

 

Προς bob mastoras,

 

Με βάση την ακόλουθα παράγραφο, και ένας Αυστραλός μπορείς να μεταφέρεις ΕΔ στην Ελλάδα.

 

Άρθρο 3 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ

 

3. Εξομοιώνεται προς τίτλο εκπαίδευσης κάθε τίτλος εκπαίδευσης που χορηγείται από τρίτη χώρα, εφόσον ο κάτοχός του διαθέτει στο συγκεκριμένο επάγγελμα τριετή επαγγελματική πείρα στο έδαφος του κράτους μέλους, το οποίο αναγνώρισε τον εν λόγω τίτλο σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, και εφόσον η επαγγελματική αυτή πείρα πιστοποιείται από το εν λόγω κράτος μέλος.

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 3 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ

 

3. Εξομοιώνεται προς τίτλο εκπαίδευσης κάθε τίτλος εκπαίδευσης που χορηγείται από τρίτη χώρα, εφόσον ο κάτοχός του διαθέτει στο συγκεκριμένο επάγγελμα τριετή επαγγελματική πείρα στο έδαφος του κράτους μέλους, το οποίο αναγνώρισε τον εν λόγω τίτλο σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, και εφόσον η επαγγελματική αυτή πείρα πιστοποιείται από το εν λόγω κράτος μέλος.

 

Πολύ σωστά. Περιλαμβάνεται ήδη στο άρθρο 3 του ΠΔ 38/2010. Να προσθέσω και την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο "Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος", η οποία βρίσκεται στο άρθρο 6 του επισυναπτόμενου αρχείου στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/8413359.pdf

Link to comment
Share on other sites

Η οδηγία 2013/55/ΕΕ τροποποιεί την οδηγία 2005/36/ΕΚ και δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στο ΠΔ 38/2010. Συγκεκριμένα τροποποιεί, μεταξύ άλλων άρθρων, το άρθρο 46 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ και η παράγραφος 1 του άρθρου αυτού γίνεται ως εξής:

 

 
1. Η εκπαίδευση του αρχιτέκτονα περιλαμβάνει: 
α) συνολικά πέντε έτη σπουδών πλήρους παρακολούθησης σε πανεπιστήμιο ή ανάλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα που πιστο­ποιούνται με επιτυχή ολοκλήρωση εξετάσεων πανεπιστη­μιακού επιπέδου· ή
β) τουλάχιστον τέσσερα έτη σπουδών πλήρους παρακολούθη­σης σε πανεπιστήμιο ή ανάλογο εκπαιδευτικό ίδρυμα που πιστοποιούνται με την επιτυχία σε εξέταση πανεπιστημια­κού επιπέδου η οποία συνοδεύεται από πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ολοκλήρωση διετούς επαγγελματικής άσκη­σης σύμφωνα με την παράγραφο 4. 
 
Οδηγία 2005/36/ΕΚ (με ενσωματωμένες όλες τις τροπολογίες): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02005L0036-20140117&qid=1398804558832&from=EL
Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

@Christos777

 

... επάγγελμα τριετή επαγγελματική πείρα στο έδαφος του κράτους μέλους,

... και εφόσον η επαγγελματική αυτή πείρα πιστοποιείται από το εν λόγω κράτος μέλος.

 

Ο εν λόγω κάτοχος αυστραλιανων τίτλων σπουδών θα πρέπει να έχει λοιπόν τριετή επαγγελματική πείρα σε κράτος μέλος.

Επαγγελματική πείρα στην Αυστραλία δεν αρκεί.

 

Για να το πούμε με παράδειγμα

Σπουδές Αυστραλία

Δουλειά Μεγ. Βρετανία και αναγνώριση σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ

Μεταφορά μέσω ΣΑΕΠ των ΕΔ στην Ελλάδα

 

Άλλη μία δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ΣΑΕΠ ο «αυστραλός» είναι με Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό είναι μία δεύτερη διαδικασία του ΣΑΕΠ. Η πρώτη είναι η Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων.  Στην Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης από το ΣΑΕΠ αναφέρεται η τροπολογία που ανέφερε ο geoste .

Πρακτικά με την Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων ένας μηχανικός γράφεται στο επιμελητήριο. Με την  Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορείς να αναγνωρίσεις φερ ειπείν ένα μάστερ.

Η Αναστασία για να είναι μέλος ΤΕΕ έχει αναγνωρίσει ακαδημαϊκά τους τίτλους της. Δεν βλέπω η δεύτερη μορφή αναγνώρισης (Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης) πως θα την βοηθούσε.

 

Να παραθέσω από τον Ν4993.2012 που τροποποιεί το ΠΔ 38/2010

 

Αρθρο 2

Οι διατάξεις περί αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται σε κάθε  υπήκοο κράτους − μέλους ο οποίος, έχοντας αποκτήσει τίτλο τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης άλλου κράτους μέλους, δεν πληροί τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

 

Δηλαδή αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις και μεταφέρεις ΕΔ τοτε το κάνεις.

 

Κάποια λίγα επαγγέλματα δεν περιλαμβάνονται στο γενικό σύστημα αναγνωρίσεων. Σε αυτά είναι και ο αρχιτέκτονας ο γιατρός.

 

Τεσπα, να πω ότι δικηγόρος δεν είμαι, αλλά μου συνέβει αυτό το κακό, να χρειαστεί να ενημερωθώ για το ΣΑΕΠ.

Θέλω να πω αυτό με τις τρίτες χώρες κλπ δεν το ήξερα/θυμόμουνα, οπότε ευχαριστώ/ευχαριστούμε ως φόρουμ για την συνεισφορά σου.

Edited by bob mastoras
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.