Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγκαστικός νόμος 395/68 - Γ.Ο.Κ. 55


Recommended Posts

ΑΝ-395/68 (ΦΕΚ-95/Α/4-5-68 )

[ ΙΣΧΥΕΙ από 4-5-68] (ΦΕΚ-95/Α/68 )

"Περί του ύψους των οικοδομών και του συστήματος της ελευθέρας

δομήσεως"

 

 

Προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου,

 

Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

 

ΑΡΘΡΟΝ-1.

 

1. Ο μέχρι της ισχύος του παρόντος μέγιστος συντελεστής της κατ' επιφάνειαν εκμεταλλεύσεως των οικοπέδων, ο εμφαίνων τον λόγον του αθροίσματος των επιφανειών του ισογείου και των υπέρ το έδαφος ορόφων πρός την όλην επιφάνειαν των οικοπέδων, είτε ούτος προκύπτει αμέσως εξ ειδικών κατά τόπους διατάξεων, είτε συνάγεται εμέσως βάσει της επιτρεπομένης καλύψεως των οικοπέδων και του επιτρεπομένου αριθμού των ορόφων κατά την πρόσοψιν του κτιρίου ή και εν εσοχή και όστις εφ' εξής καλείται "συντελεστής δομήσεως", προσαυξάνεται καθ' άπασαν την Χώραν, άνευ υπερβάσεως του επιτρεπομένου ποσοστού των οικοπέδων ως κάτωθι:

 

α) Διά περιοχάς διωρόφων κτιρίων κατά ποσοστόν τεσσαράκοντα επί τοις εκατόν (40%).

 

β) διά περιοχάς τριωρόφων κτιρίων κατά ποσοστόν τριάκοντα επί τοις εκατόν (30%).

 

γ) διά περιοχάς τετραωρόφων κτιρίων κατά ποσοστόν είκοσι πέντε επί τοις εκατόν (25%) και

 

δ) διά περιοχάς πενταωρόφων κτιρίων κατά ποσοστόν είκοσιν επί τοις εκατόν (20%).

 

2. Είς τον κατά τα ως άνω υπολογισμόν του συντελεστού δομήσεως δεν συμπεριλαμβάνονται αι κατά τα εδαφ.στ και ζ της παρ.5 του Αρθ-29 του ΒΔ/9-8/30-9-55 "περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού του Κράτους" κατασκευαί.

 

3. Διά την περιοχήν του Λεκανοπεδίου Αθηνών και τας καθ' άπασαν την Χώραν περιοχάς δι' ας έχουσι καθορισθή συντελεσταί δομήσεως και ύψος οικοδομών μέχρι ένδεκα (11) μέτρων, η κατά τα ανωτέρω προσαύξησις του συντελεστού δομήσεως καθορίζεται εις ποσοστόν τεσσαράκοντα επί τοις εκατόν (40%).

 

4. Ο κατά την παρ.1 και παρ.3 του παρόντος άρθρου προσαυξανόμενος συντελεστής δομήσεως δεν δύναται να υπερβή διά μεν τα γωνιαία οικόπεδα τον 5,00 διά δέ τα μή γωνιαία τον 4,00.

 

(Σ.Σ. Αι εις τας παρ.4 και παρ.6 αναφερόμεναι παρ.1 και παρ.2

διορθούνται αφ' ής ο νόμος ίσχυσεν εις παρ.1 και παρ.3

ΝΔ-194/69 ΦΕΚ-103/Α/69).

 

5. Διά περιοχάς εξαωρόφων κτιρίων και άνω, ο συντελεστής δομήσεως παραμένει είς τα πρό της ισχύος του παρόντος νόμου επίπεδα.

 

6. Των ως άνω κατά τας παρ.1 και παρ.3 προσαυξήσεων εξαιρούνται αι κατά τας κείμενας διατάξεις περιοχαί αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων και χώρων. Επίσης εξαιρούνται αι περιοχαί πρός προστασίαν τοπίων, αι περιοχαί δι' ας έχουσι θεσπισθή ειδικά ύψη ως και αι περιοχαί προαστίων ή κηπουπόλεων, καθοριζόμεναι διά Β. Διαταγμάτων εκδιδομένων προκειμένου μέν περί του Λεκανοπεδίου Αττικής εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από της ισχύος του παρόντος, προκειμένου δε περί της περιοχής Θεσσαλονίκης εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξ μηνών και προκειμένου περί των λοιπών περιοχών της Χώρας εντός αποκλειστικής προθεσμίας "ενός και ημίσεως έτους" από της ισχύος του παρόντος. Η έκδοσις των ως άνω Β. Διαταγμάτων ενεργείται εφ' άπαξ δι' εκάστην περίπτωσιν, προτάσει του Υπουργού Δημοσίων 'Εργων ή προκειμένου περί των Νομών Μακεδονίας και Θράκης, προτάσει του Υπουργού Βορείου Ελλάδος.

 

(Σ.Σ. Η εντός "..." φράσις ενός και ημισέως έτους προσετέθη

διά του ΝΔ-194/69 ΦΕΚ-103/Α/69).

 

ΑΡΘΡΟΝ-2

 

1. Η επίτευξις του κατά τας παρ.1 και παρ.3 του Αρθ-1 του παρόντος μείζοντος συντελεστού δομήσεως γίνεται και δια καθ' ύψος προσαυξήσεως των κτιρίων.

 

2. Εις ας περιπτώσεις ο αριθμός των ορόφων κατά την πρόσοψιν των κτιρίων καθορίζεται συναρτήσει του πλάτους της οδού και έχει ήδη προγραμματισθή ο επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων, η τυχόν καθ' ύψος ανάπτυξις των κτιρίων προς επίτευξιν του κατά τας παρ.1 και παρ.3 του Αρθ-1 του παρόντος συντελεστού δομήσεως γίνεται δι' ορόφων, εν εσοχή.

 

3. Επί προσθήκης ορόφων κατά τις διατάξεις των παρ.1 και παρ.2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αι διατάξεις της παρ.7 του Αρθ-29 του ΓΟΚ ως αντικατεστάθη, δια του Αρθ-1 του ΒΔ/18/23-3-67 "περί τροποποιήσεως του ΒΔ/9-8-55 "περί ΓΟΚ" (ΦΕΚ-39/Δ/55).

 

ΑΡΘΡΟΝ-3.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΟΜΗΣΙΣ

 

(Σ.Σ. Δεν έχουν εφαρμογήν αι διατάξεις των εδαφ.στ, ζ της παρ.5

του Αρθ-29 του ΓΟΚ εις την ελευθέραν δόμησιν (Εγγρ-8486/69/71 ΓΠΑ)).

 

1. Κατά την οργανομένην δόμησιν πρός εκτέλεσιν προγραμμάτων στεγάσεως εις χώρους ειδικώς πρός τούτο πολεοδομικώς μορφουμένους ή και κατά την μεμονωμένην δόμησιν επί σκοπώ όπως το κτίριον αποκτήση γύρωθεν και εις όλους τους υπέρ το έδαφος ορόφους φωτισμόν, αερισμόν και ηλιασμόν ως και καλήν αισθητικήν εμφάνισιν μετά ταυτοχρόνου δημιουργίας περί αυτό ευρέων κοινοχρήστων χώρων κατά την έννοιαν της παρ.2 του Αρθ-3 του ΒΔ/9-8-55 "περί ΓΟΚ του Κράτους" ή και χώρων πρασίνου επιτρέπεται η εφαρμογή του συστήματος της ελευθέρας δομήσεως.

 

2. Η εφαρμογή του συστήματος της ελευθέρας δομήσεως γίνεται εφ' ολοκλήρων οικοδομικών τετραγώνων εκτάσεως ουχί μικροτέρας των 1500 μέτρων τετραγωνικών ή τμημάτων οικοδομικών τετραγώνων εκτάσεως ουχί μικροτέρας των 2500 μέτρων τετραγωνικών εφ' όσον ταύτα έχουσι πρόσωπον επί δύο τουλάχιστον οδών και 3000 μέτρων τετραγωνικών εφ' όσον ταύτα έχουσι πρόσωπον επί μιας οδού ή και εκτός των πόλεων επί εκτάσεων ουχί μικροτέρων των 6000 μέτρων τετραγωνικών.

 

3. Διά την ως άνω ελευθέραν δόμησιν ο κατά τας παρ.1, 3, 4 και 5 του Αρθ-1 του παρόντος συντελεστής δομήσεως προσαυξάνεται δι' αυξήσεως του αριθμού των ορόφων μέχρι ποσοστού 30% όταν είναι μέχρι και 2,00, μέχρι ποσοστού 25% όταν ούτος είναι μέχρι και 3,00 και μέχρι ποσοστού 20% όταν ούτος είναι ανώτερος του 3,00. Εν τη περιπτώσει ταύτη η κάλυψις του οικοπέδου δεν επιτρέπεται να υπερβή το 50% της εις την θέσιν ταύτην προκυπτούσης βάση του ισχύοντος ποσοστού καλύψεως, δυναμένη να μη υπολείπεται του 25% της επιφανείας του οικοπέδου. Εις ας περιοχάς το κατά τας κείμενας διατάξεις ποσοστόν καλύψεως είναι κατώτερον του 25% τούτο κατά την εφαρμογήν του συστήματος της ελευθέρας δομήσεως παραμένει αμετάβλητο.

 

(Σ.Σ. Αι αναφερόμεναι εις την παρ.3 παρ.1, 2 και παρ.4 διορθούνται

αφ' ης ο νόμος ίσχυσεν είς παρ.1, 3, 4 και παρ.5 ΝΔ-194/69 ΦΕΚ-103/Α/69).

 

4. Κατά την ελευθέραν δόμησιν τα κτίρια τοποθετούνται υποχρεωτικώς εσώτερον των οικοδομικών γραμμών και είς απόστασιν από των ορίων του οικοπέδου, του απομένοντος γύρωθεν ελευθέρου χώρου διαμορφουμένου εις πράσινον.

 

 

5. "Διά Β. Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Δημοσίων 'Εργων καθορίζονται οι διά την εφαρμογήν του συστήματος της ελευθέρας δομήσεως όροι οι αφορώντες είς την θέσιν των υψηλών κτιρίων εν τη πόλει και εν τω οικοπέδω, είς το ύψος αυτών και τας αποστάσεις μεταξύ αυτών, είς τον τρόπον εκδόσεως των αδειών και εις πάντα εν γένει έτερον επιβαλλόμενον εις το σύστημα ελευθέρας δομήσεως όρον ή λεπτομέρειαν εφαρμογής αυτού".

 

(Σ.Σ. Τίθεται η παρ.5 ως ετροποποιήθη διά του ΝΔ-194/69 (ΦΕΚ-103/Α/69).

 

6. "Είς ας περιπτώσεις κατά την ανέγερσιν κτιρίων κατ' ελευθέραν δόμησιν απαιτείται η διεύρυνσις των πρό αυτών κοινοχρήστων χώρων διά πολεοδομικούς και κυκλοφοριακούς λόγους, είς τον κύριον του ακινήτου παρέχεται η δυνατότης επιλογής μεταξύ της κατά νόμον αποζημιώσεως του και του υπολογισμού κατά τας διατάξεις της παρ.3 του Αρθ-3 του παρόντος συντελεστού δομήσεως εφ' ολοκλήρου του οικοπέδου αυτού ως τούτο είχε πρό της διά τους ως άνω σκοπούς γενομένης ρυμοτομίας.

 

Τα της εφαρμογής της διατάξεως της παρούσης παραγράφου ρυθμίζονται εις εκάστην περίπτωσιν δι' αποφάσεων του Υπουργού Δημ. 'Εργων μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημ. 'Εργων".

 

(Σ.Σ Η παρ.6 τίθεται ως ετροποποιήθη διά του ΝΔ-194/69 (ΦΕΚ-103/Α/69).

 

7. (Σ.Σ. Η παρ.7 κατηργήθη και αντ' αυτής ισχύει το ΝΔ-987/71 ).

 

ΑΡΘΡΟΝ-4.

 

1. Μέχρις εκδόσεως του κατά την παρ.5 του Αρθ-3 του παρόντος νόμου Β. Διατάγματος, ο τρόπος ανεγέρσεως κτιρίων κατ' ελευθέραν δόμησιν καθορίζεται εν εκάστη περιπτώσει δι' αποφάσεως του Υπουργού Δημοσίων 'Εργων μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων'Εργων.

 

(Σ.Σ. Αναμένεται κατ' αυτάς η έκδοσις του ως άνω Β. Διατάγματος το οποίον θέλει καταχωρηθή άμα τη εκδόσει του εν τω παρόντι τόμο Α).

 

Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως του εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (4-5-68 ).

 

(Σ.Σ. Πλείονα στοιχεία περί του συντελεστού δομήσεως του υπολογισμού και της προσαυξήσεως αυτού, των εξαιρεθεισών της προσαυξήσεως περιοχών ως και του συστήματος της ελευθέρας δομήσεως (Νόμοι, Διατάγματα, ερμηνευτικαί διαταγαί της Υπηρεσίας Οικισμού, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του ΝΣ)).

 

Εν Αθήναις τη 30 Απριλίου 1968

 

 

Επίσης δες και τα σχετικά:

 

Εγγρ-1128/17-12-02

Υψος κτιρίων σε περιοχές που προστατεύονται από

τον αναγκαστικό ΑΝ-395/68

 

Η γραμμική οριοθέτηση των περιοχών που εξαιρούνται από τον αναγκαστικό νόμο σημειώνεται:

α) στον άξονα του δρόμου ή

β) σε κάποιο βάθος από την πρόσοψη των παροδίων οικοπέδων.

Στην περιπτ.(β) δεν είναι κατανοητό τι ύψος οικοδομών δεχόμαστε για τα συγκεκριμένα οικόπεδα, τι ισχύει;

 

Η άποψη της Δ/νσής μας είναι ότι:

α. στην περίπτωση που η γραμμή ορίζεται κατά τον άξονα των οδών αφορά το τμήμα που περικλείεται από τη γραμμή

β. στην περίπτωση που τέμνει ΟΤ, περιλαμβάνει και τα οικόπεδα τα έχοντα πρόσωπα επί της οδού.

Τα πιο πάνω ισχύουν για κάθε περίπτωση οριοθέτησης τομέων (όρων δόμησης, χρήσεων γης ή άλλων ειδικών ρυθμίσεων).

 

 

 

Εγγρ-ΔΤΕ/6929/199/13-2-03

 

Επί του ερωτήματός σας, σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με το έγγραφο (1128/17-12-02) της Δ/νσης ΟΚΚ. Η θέση των ορίων των τομέων του ΒΔ/24-10-69 ΦΕΚ-206/Δ/69 (στο οποίο προφανώς αναφέρεσθε) στις περιπτώσεις που τέμνουν ΟΤ, δεν διευκρινίζεται στο κείμενο του Δ/γματος (σε αντίθεση με άλλα παρόμοια Δ/γματα πχ ΦΕΚ-75/Δ/71 για τη Λαμία) και λαμβανομένου υπόψη ότι και η κλίμακα του υποβάθρου (1:5000) δεν επιτρέπει γραφικές εκτιμήσεις, θα θεωρηθεί σαν ενδεικτική, δηλαδή θα δεσμεύει το σύνολο του οικοπέδου που έχει πρόσωπο στην εξαιρούμενη περιοχή. Σε περιπτώσεις μεγάλων διαμπερών οικοπέδων και δεδομένου ότι ο ΓΟΚ δεν προβλέπει στα ύψη συγκεκριμένη αντιμετώπιση (όπως πχ στον ΣΔ ή την κάλυψη), έχουμε την άποψη στην εξαίρεση να περιλαμβάνεται το τμήμα του όλου οικοπέδου που θα προκύψει από την εφαρμογή της κατά κανόνα αρτιότητας προσώπου και εμβαδού.

Επειδή το πρόβλημα οπωσδήποτε υφίσταται από μακρού χρόνου παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την πρακτική που ακολουθεί η υπηρεσία σας και για τυχόν οδηγίες που σας έχουν παρασχεθεί στο θέμα αυτό παλαιότερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στον ΓΟΚ73 δεν υπήρχε ΣΔ. Η επιτρεπόμενη δόμηση προέκυπτε από την επιτρεπόμενη κάλυψη επί τον αριθμό των επιτρεπόμενων ορόφων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 years later...

Έχω περίπτωση με ΓΟΚ 73,άδεια του 1976, όπου αφού υπολογίσει τα εμβαδά της κάλυψης γράφει για Α.Ν. 395/68 και προσαυξάνει (Θεσσαλονίκη είναι) την τελευταία πλάκα κατά 30%.

 

Επίσης ενώ αρχικά υπολογίζει κάλυψη 70%, μετά το "ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 395/68" υπολογίζει κάλυψης 80%.

 

Τι γινεται δεν καταλαβαίνω...

 

Θα σκανάρω τον υπολογισμό σε λίγο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.