Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τα θέματα από τις εξετάσεις τους. Έδωσα την προηγούμενη Δευτέρα και πέτυχα βαθμολογία 75, 80 και 90 με τα θέματα ερωτησεων να έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις αλλά με κάπως διαφορετική διατύπωση η οποία όμως με κάποια σχετική ψυχραιμία, που εγώ στο Α1 δεν είχα και ευτυχώς δεν μου κόστισε, δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα!!Το case study αφορούσε σε μονοκατοικία του 71 με αποθήκη μη θερμαινόμενη θέρμανση με 4 θερμοσυσωρευτες και ψύξη με 2 κλιματιστικά και ζητούσε α) 260, β) gw κουφώματος γ) σκίαση κουφώματος από πλευρικό δ) U τοίχου με εξωτερικό αέρα ε) βαθμός κάλυψης συστήματος θέρμανσης ζ) β.α. τ.μ. ψύξης η) U κουφώματος θ) β.α. δ.δ. ζνχ με ηλεκτρικο θερμοσίφωνα ι) συντελεση ανά κυκλοφορίας μηχανικού αερισμού για 100% νωπό αέρα και κ) υπολογισμό U τοίχοποιας και φ.ο. για μονωση τοίχου σε επαφή με μ.θ.χ. με μονωτικά υλικό και γύψο σανίδα και αν θα κλικάραμε η όχι την θερμομόνωση κατά κορυφών δομικών στοιχείων. Να ρωτήσω αν τώρα πρέπει να κάνω κάτι για την εγγραφή στα μητρωα μονίμων επιθεωρητων η γίνεται αυτόματα; ;;;

  • Upvote 4
  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 280
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα και από εμένα,

έδωσα σήμερα εξετάσεις μετά από μια βδομάδα εντατικής προετοιμασίας. Πέτυχα 75, 90 και 100. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους μοιράστηκαν εμπειρίες, ερωτήσεις και διάφορα hints για τις εξετάσεις και με την σειρά μου να μοιραστώ και εγώ κάποιες πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν.

Στο Α μέρος με μεγάλη μου έκπληξη 18 από τις 20 ερωτήσεις ήταν γνώριμες (έχουν αναφερθεί στο φόρουμ)

Οι δύο που δεν έχουν αναφερθεί ξανά αφορούσαν απόγειο αύρα και τοίχο trombe. Και στις δύο απάντησα λάθος και είχαν και οι δύο από μια κραυγαλέα λάθος απάντηση και δύο πολύ κοντινές. Στην ερώτηση της απογείου αύρας απάντησα ότι πνέει 2-3 ώρες μετά την δύση του ηλίου με την σωστή απάντηση να είναι ότι πνέει τη νύχτα μέχρι την ανατολή του ηλίου.  Θεώρησα εξαρχής πολύ κοντινές τις απαντήσεις αμφιταλαντεύτηκα  και τελικά άλλαξα την σωστή επιλογή στο τέλος. Στη δεύτερη που έχει να  κάνει με τοίχο trombe επέλεξα από τις τρεις μακροσκελείς απαντήσεις αυτή που έλεγε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μή θερμομονωμένο δομικό στοιχείο (ανέφερε και άλλα), τελικά ήταν λάθος.

Στις γνώριμες ερωτήσεις απάντησα λάθος στο κόστος μιας οικιακής ανεμογεννήτριας (τελικά όπως ανέφερε συνάδελφος η απάντηση 5,000ε είναι λάθος)

Επίσης στην ερώτηση για το πότε βόρεια επιφάνεια σε εύκρατη ζώνη του βορίου ημισφαιρίου δέχεται ηλιακή ακτινοβολία, απάντησα λάθος ότι δεν δέχεται καθόλου παρά μόνο λίγο κατά την ανατολή και τη δύση. (ευτυχώς δεν έτυχαν άλλες με ηλιακά ύψη..)

 

Στο Β1 γενικά οι ερωτήσεις δεν ήταν τόσο "γνώριμες" όσο στο Α, με μεγάλες εκφωνήσεις και απαντήσεις όμως ανοίγοντας τα pdf των ΤΟΤΕΕ και με ctrl+F κάνοντας αναζήτηση βρήκα λύση στις περισσότερες ερωτήσεις. Προσοχή μεγάλη χρειάζεται στην διατύπωση.

Οι ερωτήσεις που θυμάμαι και έχω την εντύπωση ότι δεν έχουν αναφερθεί

Για το πότε παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου ενα ΠΕΑ

1) Ο ιδιοκτήτης κάνει αίτημα στην ΥΠΑΠΕΝ

2) Ο επιθεωρητής κάνει αίτημα στην ΥΠΑΠΕΝ αφού ολοκληρώσει την επιθεώρηση

3) Ηλεκτρονικά ο επιθεωρητής με τη συμπλήρωση των στοιχείων

 

Για τον θερμοστατικό διακόπτη αν η λειτουργία του βασίζεται

1) στη θερμοκρασία αέρα του χώρου

2) στη θερμοκρασία νερού του κυκλώματος

γ) πάλι κάτι άσχετο

 

Στο Β2 τώρα τα πράματα ήταν εύκολα, περίμενα να δώ μεγάλο όγκο δεδομένων όπως όλοι οι συνάδελφοι ανέφεραν, παρόλα αυτά στο δικό μου pdf ήταν μόνο 5 σελίδες με τη μορφή πινάκων και οι υπόλοιπες 5-6 σελίδες ήταν τα 10 ερωτήματα. Γενικά οι πληροφορίες που χρειάζονται  για να απαντήσεις είναι ελάχιστες. Η κάτοψη λεπτομερής αν εξαιρέσουμε την ονομασία των κουφωμάτων (2 κουφώματα Κ4, 2 κουφώματα Κ5 τελείωσαν ρε παιδιά τα νούμερα τι έγινε?) Το αναφέρω γιατί ζητούσε υπολογισμό στο κούφωμα Κ5 του υπνοδωματίου 2 (παράλληλα υπήρχε κούφωμα Κ5 και στο υπνοδωμάτιο 1) 

Αμόνωτη ισόγεια μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη του 1971, με ΜΘΧ, στέγη, παλιά συρόμενα μεταλλικά κουφώματα, μηχανικό αερισμό,  ΖΝΧ με ηλεκτρικό boiler, ψύξη με 2 κλιματιστικά και θέρμανση με λέβητα πετρελαίου  

1) Ζητούσε το g_w κουφώματος εύκολο με μια ματιά στην ΤΟΤΕΕ1 τι ggl αντιστοιχεί σε μονό υαλοπίνακα (έδινε ποσοστό πλαισίου)

2) Ανηγμένη  θερμοχωρητικότητα , 260

3)  Fov_h , Fov_c κουφώματος παραθύρου, δεν χρειάστηκε γραμμική παρεμβολή στρογγυλή γωνία β 25 μοίρες (έπρεπε να την υπολογίσεις), στρόγγυλος προσανατολισμός 90 μοίρες

4) Βαθμός απόδοσης δικτύου διανομής θέρμανσης, έβαζες απλά 26KW την ισχύ του λέβητα x το βαθμό απόδοσης (1 το είχε στην καρτέλα της θέρμανσης..) εδώ προσπαθούσε να μπερδέψει με το 0

5) Έπρεπε να συμπληρώσεις τους μήνες Ιουν-Αυγ 0,5 στην καρτέλα της ψύξης. Έδινε σαν οδηγία το κελί του Σεπτεμβρίου να μείνει ως έχει 0... άσχετο αλλά αφού έτσι ήθελε..   

6) Ερώτηση που έχει να κάνει με τους συντελεστές της ανακυκλοφορίας στον μηχανικό αερισμό. Τους άφησα 0 όπως ήταν 

7) Βαθμό απόδοσης ηλετρικού θερμαντήρα στο ΖΝΧ ...1

8 ) Το U της διαχωριστικής, έβαζες κατευθείαν το νούμερο που έδινε χωρίς μειωτικό συντελεστή. 

9) Την ισχύ του δικτίου διανομής στην ψύξη

10) Σενάριο

Εξωτερική Θερμοπρόσοψη 7cm επιχρισμένη

α.να βάλουμε τα U στο αντίγραφο κτιρίου, εύκολο οι δύο απαντήσεις κραυγαλέα λάθος καμία σχέση με τον τύπο υπολογισμού στην ΤΟΤΕΕ2 και πολύ άκυρα αποτελέσματα υπολογισμών

β. να συμπληρώσουμε τον συντελεστή α για ανοιχτό μπεζ στο αντίγραφο κτιρίου (ήταν ήδη συμπληρωμένο)

γ.αν θα κάνουμε τικ στο κουτάκι θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων στο αντίγραφο κτιρίου

 

Καλή επιτυχία στους επόμενους!

Edited by mars_christos
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ όλους του συναδέλφους,τα θέματα που εξετάστηκα έχουν αναφερθεί σχεδόν στο σύνολό τους στο φόρουμ.

Καλή επιτυχία και στους υπόλοιπους!

  • Upvote 1
  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα κι απο μένα

Εξετάστηκα με αρκετή ταλαιπωρία σήμερα στην Καβάλα. Ευτυχως πέρασα την εξεταστική διαδικασία αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα με το δίκτυο και δεν μπορόύσε να κατέβει το xml της πρακτικής άσκησης για μιαμιση ώρα και με πολλά τηλέφωνα στα κεντρικά κλπ..

Θα ηθελα να ευχαριστησω ολους τους συναδέλφους εδώ για τα θέματα, η βοήθεια ηταν σημαντική και σε αυτό οφείλω την επιτυχία πέρα από το εντατικο διάβασμα 3 μηνών λόγω και παιδιών!
Στο προαιρετικό κομμάτι ολες μα όλες οι ερωτήσεις ηταν απο όσες αναφερθει εδώ γι αυτο δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρω.Τις απάντησα όλες σωστά

Στο υποχρεωτικό μου πήρε αρκετή ωρα γιατί ανοιγα και ΤΟΤΕΕ και Help προγραμματος:

1. Κτίριο με τηλεθέρμανση τι συστημα παραγωγής θέρμανσης έχει το Κ.Α. (Απάντησα τηλεθέρμανση χωρις να είμαι σίγουρη και δεν πρόσεξα αν ηταν σωστό στο τέλος. Έκανα δύο λάθη, το πρω΄το αφορουσε στο φωτσιμό που το ειδα αλλά το δευτερο δεν πρόσεξα)

2. Σε κτίριο του τριτογενούς τομέα σε τι αφορούν οι ελαχ. προδιαγραφές σύμφωνα με το άρθρο 8 (

3. Για το σχεδιασμό συστήματος φωτισμού τι δεν λαμβάνουμε υπόψη α. τύπος φωτιστικών  β. ισχύς φωτιστικών  γ. χρόνος λειτουργίας (εδώ απάντησα το γ. αλλά ήταν λάθος)

4.-5 ειχε δύο ερωτήσεις για το Rδ δεν θυμάμαι ακριβώς την διατύπωση αλλά ηταν γνωστή η απάντηση. Η πρώτη αφορούσε από που παίρνου τιμες (από πίνακα στην ΤοΤΕΕ) και η δεύτερη ηταν η κλασσικη Rδ=Ri

6. Αν έχουμε λέβητα για κάλυψη ΖΝΧ όλο το έτος και ηλεκτρικη αντίσταση και ηλιακό πώς δηλώνουμε το σύστημα ΖΝΧ( λέβητα ως το μονο συστημα ετησίως και ξεχωριστά τον ηλιακο) 

7. Σε νότιο άνοιγμα πότε ειναι χαμηλότερα το ηλιακό ύψος (Χειμερινό ηλιοστάσιο, θερινό ηλιοστάσιο, εαρινή ισημερία)..γνωστό!

8. Σε πλάκα επί εδάφους σε επαφή με Μ.Θ.Χ. πως λαμβάνουμε την εκτεθειμένη περίμετρο (τις πλευρές που ειναι σε επαφή με έδαφος και όχι με τον Μ.Θ.Χ.)

9. Σε κατοικία που έχει εφραμοστεί πλημμελώς ο ΚΕΝΑΚ πώς υπολογίζουμε θερμογέφυρες (αναλυτικά -πιν 3.6 Τοττε 1)

10. Ελάχιστη εγκατεστημένη ισχύς φωτισμού σε κτιρια τριτογενούς (55 lm/W)

11. Σε ένα κτίριο τί δεν συμπεριλαμβανεται στις Θερμικές απώλειες (διαφυγές από κουφώματα, μεταφορά απο κέλυφος, εσωτερικά κέρδη χρηστών)

12. Που τοποθετείται η αντιστάθμιση (λεβητοστάσιο)

13. Ο συντελεστής Um πώς βγάινει (έυκολη απάντησ)

14. σε εξεταζόμενο κτίριο με ίδιες θερμικές απαιτήσεις με του ΚΑ η κατανάλωση θερμικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη λόγω( χαμηλότερου βαθμού απόδοσης συστήματος παραγωγής)

15. Το ΠΕΑ σε κτίριο που βρίσκεται στα σχέδια πότε εκδίδεται (μετά την αποπεράτωση)

16. Για επεμβάσεις σε κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς αν εφαρμόζεται ο Κενακ (μετά απο γνωμοδότηση επιτροπης και στο βαθμό που είναι εφικτό)

17. Ο ρόλος του φράγματος υδρατμών

18. Ποια η κατανάλωση εξεταζόμενου κτιρίου κατηγ, Β αν η κατανάλωση του ΚΑ ειναι 250 (ητνα ευκολη η απάντηση )

 19. ο λέβητας ενός κτιρίου έχει τον ιδιο Β.Α ειτε προκειται για ολο το κτίριο είτε για ενα διαμέρισμα(ναι) 

Στην άσκηση θέλει πολύ συγκέντρωση και ψυχραιμία, όχι περιττους υπολογισμους. Ο χρόνος μου έφτασε οριακά με μια γρηγορη τελευταια ματιά στα αποτελέσματα.

 

Μονοκατοικία στη Θε/νικη 1997, με ΜΘΧ. ,με μηχανικό αερισμό, με λέβητα, μπόιλερ τριπλής ενέργειας, ηλιακό, κουφώματα συνθετικά, ωχρα σκούρης αποχρωσης....δεδομένα 10 σελίδων!!

Ζητούσε:

1. κατηγορία αυτοματισμών (ελεγε ότι έχει θερμοστάτη χώρου)

2. Να υπολογίσεις gw σε ένα κουφωμα

3. Να υπολογίσεις Β.α. τερματικών μονάδων

4. αν θα συμπληρώσεις κάτι στην ισχύ του δ.δ ψύξης

5. τι θα συμπληρώσεις στην καρτέλα μηχανικού αερισμού ( ελαχ. απαιτουμενο νωπό, ελαχ. απαιτούμενο x τα τ.μ., την παροχή που σου έδινε)

6. Συν/στης αποροφ. α σε ολα τα κατακορυφα στοιχεια του κτιριου και του ΜΘΧ

7. Συν/στη σκίασης απο μακρινα εμπόδια γαι ένα κουφωμα

8. Β.Α  Δ.Δ για ΖΝΧ.

9. κάτι άλλο που μου διαφεύγει σχετικά απλό

10.Το σενάριο αφορούσε ένα κούφωμα που άλλαζε και ζητούσε

α. gw

b.Uw

c. να αλλάζεις τις διαφυγές λογω αεροστεγανότητας των κουφωμάτων

Ειχε διαφορες επιλογές με υπολογισμούς, εκει πια λόγω χρόνου απλώς απέκλεια τις επιλογές που βγάζαν μάτι ότι ηταν λάθος λόγω λάθους στον τύπο που χρησιμοποιούσε χωρις να τσεκάρω αποτελέσματα!

 

Καλή επιτυχία στους επόμενους!

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα και γω με την σειρά μου να ευχαριστήσω όλους σας που ο καθένας συνέβαλε ώστε να μαζευτεί αυτό το υλικό και να ξέρουμε τι μας περιμένει στις εξετάσεις.

           Θα σας περιγράψω συνοπτικά την εμπειρία μου για να ξέρετε όσοι δεν έχετε δώσει και σκοπεύετε, τι σας περιμένει. Να ξεκαθαρίσω ότι, διάβασα όλη την ύλη κανονικά, για δέκα μέρες περίπου με εντατικό διάβασμα, και ευτυχώς πέρασα σήμερα που έδωσα. 

            Στο πρώτο μέρος του προαιρετικού κύκλου, μπορώ να πω ότι τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολα, παρότι είχα διαβάσει και είχα τσεκάρει και όλες τις ερωτήσεις που έχουν αναφερθεί παράπανω, συντάντησα κάποιες καινούργιες ερώτησεις, όπως και κάποιες που ήταν στατιστικά και δεν τις θυμόμουν απέξω με αποτέλεσμα να γίνουν κάποια λάθη. Συμπέρασμα, θέλει όλη η ύλη διάβασμα και αποστήθηση των στατιστικών που υπάρχουν καλά.

            Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα φαινόντουσαν πιο εύκολα και κύλισαν που γρήγορα καθώς το γνώριζα καλύτερα το αντικείμενο, υπήρξαν και εκεί κάποιες δυσκολίες αλλά είχαν να κάνουν πιο πολυ με την διατύπωση και κάτι νούμερα που έπρεπε πάλι να θυμάσαι απέξω. Το συν ήταν ότι μπορούσαν να πιάσεις άνετα το 40% που ήθελε και έτσι ήσουν πιο άνετος. Ευτυχώς και εκεί με μερικά λαθάκια πέρασα. Και δω θα πω τα ίδια καλο είναι να διαβαστούν καλά όλες οι ΔΚ.

            Τέλος το κομμάτι της πρακτικής εφαρμογής, μπορώ να πω ότι ήταν παιχνιδάκι, ήταν όπως έχουν αναφερθεί και τα παραπάνω, με λίγο προσοχή, καλό διάβασμα εξ αρχής, και με γνώση χρήσης του τεε κενακ δεν είχες να φοβάσαι τπτ. Τα περισσοτερα τα είχε ήδη συμπληρωμένα απλά τα τσέκαρες, και μερικοί υπολογισμοί ήταν αρκετά αναλυτικοί και έβρισκες εύκολα το λάθος. Δεν αντιμέτωπισα κανένα πρόβλημα ούτε και με το σενάριο, και γενικά δεν έκανα κανένα λάθος στο κομμάτι αυτό. Άρα το συμπέρασμα είναι να εχει κάποιος εξοικιωθεί με το πρόγραμμα και να ξέρει καλά που θα βρει αυτό που θέλει στην βοήθεια. 

             Μια τελευταία παρατήρηση, καλό θα έιναι πριν παει να δωσει κάποιος να έχει διαβάσει τις οδηγίες της εξέτασης ώστε να μην ψαχνεται με τα αρχεια, που θα τα βρει, πως θα τα κατεβασει και πως θα τα ανεβασει, είναι όλα αναλυτικά στην σελίδα.

             Καλή επιτυχία στους επόμενους και καλό διαβασμα!!!

 

             

 

  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε

Γενικά η Α1 ενότητα (η 1η) έχει σχεδιαστεί για να κόβει. Οι ερωτήσεις δεν ήταν πολύ δύσκολες αλλά πρέπει να έχετε διαβάσει όλες τις ΔΕ συμπεριλαμβανομένων και των πινάκων και των σχημάτων και πολλές φορές να έχει ασχοληθεί και υπολογιστικά (οι ερωτήσεις για τις ανεμογεννήτριες).

Η Β1 ήταν πιο εύκολη. Γενικά οι μισές περίπου ερωτήσεις περιλαμβάνονται και στην ΤΟΤΕΕ και είναι πιο πρακτικές.

Δε θα γράψω τις ίδιες ερωτήσεις. Θα γράψω όμως κάποιες επιπλέον που θυμάμαι και δεν έχουν αναφερθεί από άλλους:

 

Α1-Β1:

  1. Λέβητας θρυμμάτων ξύλου έχει: περισσότερες εκπομπές SO2 από λέβητα αέρίου (πίνακας 4.3 σελ 58 ΔΕ4)
  2. Κλίση συλλέκτη για μεγιστοποίηση ετήσιας ακτινοβολίας: φ-15 (σελ41 ΔΕ4)
  3. Η κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β στην Ελλάδα (δεν θυμάμαι που είναι και δεν μπορώ και να το βρώ. Ας βοηθήσει κάποιος εδώ)
  4. Κατά τη θερινή περίοδο πως δέχονται ακτινοβολία Α-Δ κατακόρυφες επιφάνειες: έβαλα με μικρές γωνίες στην ανατολή και δύση ηλίου αντίστοιχα. Υπήρχε και η επιλογή: με μεγάλες γωνίες καλοκαίρι και μικρές το χειμώνα που είναι για τα νότια ανοίγματα (ΔΕ3 σελ. 37)
  5. Που τοποθετείται η θερμομόνωση το χειμώνα σε μια κατοικία με πέτρα η οποία χρησιμοποιείται περιστασιακά: Το σωστό είναι στάνταρ: έξω για να εκμεταλλευόμαστε τη θερμοχωρητικότητα των υλικών (ΔΕ3 σελ. 40 ρόλος θερμικής μάζας και αλλού στις ΔΕ περί άμεσων ηλιακών κερδών). Αυτή την έχω χάσει σίγουρα γιατί έβαλα μέσα για την γρήγορη θέρμανση με το σκεπτικό οτι θα αλοιωθεί η όψη. Πρέπει να σκέφτεσαι μόνο βιοκλιματικά σ' αυτές τις ερωτήσεις και όχι πρακτικά (Εγώ σκεφτόμουν έχει πέτρα απ'έξω, χρησιμοποιείται περιστασιακά κ.λπ.).
  6. Για το ίδιο gw ενός παθητικού ηλιακού τι είναι αποδοτικότερο: έβαλα αυτό με το <U (γιατί δεν επιτρέπει την έξοδο της θερμότητας που δέχτηκε το κτίριο από το νότο το χειμώνα)

 

 

Πρακτική άσκηση:

  1. Μονοκατοικία με κανονισμό θερμομόνωσης, 1 ζώνη, 1 ΜΘΧ λίγων τετραγωνικών που ήταν τοποθετημένος ο λέβητας. Έλεγε οτι είναι μονωμένη και η διαχωριστική και τα στοιχεία του ΜΘΧ σε αέρα. Ήταν <10% όγκου αλλά τον είχε περιγράψει σαν ξεχωριστό ΜΘΧ στο XML. Πιθανώς για την "επάρκεια" στην εξέταση στο xml (να υπάρχουν και τα 3: ζώνη, διαχωριστική, ΜΘΧ)
  2. Υπολογισμός σκιάσεων από πρόβολο: εγώ τη γωνία την έβγαλα 27ο χωρίς όμως να είμαι σίγουρος. Μικρή παρατήρηση: Μπορεί στην ίδια όψη να υπάρχει παρόμοιο άνοιγμα το οποίο να έχει προστεθεί ήδη στο xml. Δείτε συντελεστές από εκεί.
  3. Επιλογή ανηγμένης θερμοχ. κτιρίου. Οι άλλες 2 επιλογές εκτός πραγματικότητας
  4. Επιλογή συντελεστών στους μήνες για ψύξη: 0.5
  5. Εισαγωγή της τιμής ισχύος του δικτύου διανομής Pλέβητα x nλέβητα. Έδινε το νούμερο. Πρακτικά είναι κάτι λιγότερο
  6. Ο ίδιος λέβητας και για ΖΝΧ. Εισαγωγή του βαθμού απόδοσης στα ΖΝΧ. Έβαλα αυτόν που είχε ο λέβητας στη θέρμανση (από έλεγχο καυσαερίων)
  7. Υπήρχε μηχανικός αερισμός χωρίς ανάκτηση, Ζητούσε το τμήμα θέρμανσης και ψύξης. Ήταν εξαρχής 0. Το άφησα 0.
  8. Υπήρχε μια πόρτα στο ΜΘΧ που είχα τιμή U από τη μελέτη θερμομόνωσης. Ρωτούσε αν θα βάλω το συντελεστή που δίνει η μελέτη ή συντελεστή από πίνακα που τον έδινε για μέταλλο. άφησα συντελεστή μελέτης αν και είναι λίγο παγίδα και δεν είμαι σίγουρος γιατί η μελέτη ΚΘΚ αφορά τη ζώνη (όπως και ο ΚΕΝΑΚ).
  9. Σενάριο με θερμομόνωση κατακόρυφων. νέα U. έδινε όλες τις στρώσεις και τις νέες ακόμα και τον υπολογισμό των U και την τελική τιμή. Αφορά την επιλογή του σωστού τρόπου υπολογισμού.
    Στο ίδιο σενάριο οι τοίχοι βάφονται. Ζητούσε νέα τιμή για το α. Ήταν το ίδιο και το άφησα ίδιο
    Στο ίδιο σενάριο ζητούσε αν θα κρατήσω την επιλογή "Θερμομόνωση των κατακόρυφων" στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ για τις θερμογέφυρες. Την κράτησα χωρίς να είμαι σίγουρος.

Γενικά απλό το xml και εύκολο. Αν φτάσεις εκεί και έχεις ασχοληθεί έστω και με 1 επιθεώρηση το περνάς.

:mrgreen: Επαθα μεγάλη ήττα καθώς άνοιξε το σύστημα για να κατεβάσω τα αρχεία (εμφανίστηκε το κουτάκι) και δεν μπορούσα να μπω στη σελίδα που τα κατεβάζω εξαιτίας του https του chrome το οποίο έδειχνε τη σελίδα ανενεργή. Περίμενα αρκετά και στο τέλος άλλαξα browser. Είχε περάσει ήδη 1 ώρα και με το φόβο μη χάσω τη Β2 εξαιτίας της προθεσμίας έκανα το xml σε 1 τέταρτο. :mrgreen:

 

Από τα μείον της εξέτασης:

  1. Δεν σου εμφανίζει τις λάθος απαντήσεις ενώ έχει τέτοιες δυνατότητες το σύστημα που χρησιμοποιείται. Είναι ελεύθερο λογισμικό και έχω ασχοληθεί με το λογισμικό στο παρελθόν. 
  2. Παρόμοια και στο xml
  3. Δεν υπάρχει καμία εικόνα για την ώρα εξέτασης. Ξεκινάς την Α1 όποτε ξεκινήσει η εξέταση και δεν ξέρεις αν πέρασε το μισάωρο. Το ίδιο και στη Β1. Γενικά τελείωνα και το υπέβαλα με το φόβο μη δώσω το 100άρι πάλι γιατί στα 9/10 ήμουν απόλυτα σίγουρος. Τη 10η που δεν ήμουν σίγουρος την άφηνα. Επέλεγα 1 και υποβολή.
  4. Το ίδιο και στο xml με το χρόνο
  5. Υπάρχουν ερωτήσεις που είναι εκτός πραγματικότητας και άρα λάθος (κυρίως επειδή οι ΔΕ, ΔΚ γράφτηκαν το 2011).
    πχ μια οικιακή ανεμογεννήτρια που έχω εγώ στην κατοχή μου κάνει στην αγορά 700€ (400W). όταν δεν αναφέρει ισχύ είναι ρευστά τα πράγματα.
    έναν ηλιακό π έβαλα με 160lt boiler τον αγόρασα 700€. Κανονική τιμή με απόδειξη κ.λπ. στην ΔΕ λέει 1000€. Βάζεις 1000€ :(
    Αν πήγαινα να τα βάλω αυτά τα 2 με τις εξετάσεις θα χα χρεωθεί κάτι χιλιάρικα!!! τεσπα
  6. Υπάρχουν ερωτήσεις που βρίσκονται σε πίνακες, σχήματα κ.λπ. των ΔΕ (πχ φωτισμός σε κτίρια 14%, αντιστοιχία ηλεκτροκινητήρων, εκπομπές από μονάδες καύσης) χωρίς αυτό να είναι μεμπτό αλλά είναι τραβηγμένο για 600-700 σελίδες. Είναι σα να θέλει να σε κόψει ή να μη βρήκαν κάτι άλλο πιο πρακτικό για να σε αξιολογήσουν. Θα μπορούσε να μπει ερώτηση κατανόησης πχ. Υπάρχουν βέβαια και τέτοιες για το φαινόμενο δρόσου, ηλιακή τροχιά, θερμομόνωση, συμπύκνωση υδρατμών κ.λπ.

Γενικά πέρασα σχετικά εύκολα και με μεγάλο βαθμό, διαβάζοντας όμως τα πάντα και έχοντας μια σχετική εμπειρία από επιθεωρήσεις (μ' αυτό που μου τυχε κιόλας πάλι καλά).

  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε

 

28) Εάν ένα σύστημα έχει β απ. 35% για παραγωγή ρεύματος και 85% για παραγωγή θέρμανσης σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σύστημα συμπαραγωγής θερμότητας τότε τί βαθμό θα έχει? α) 85% β) 120%    (σωστό το β)

 

Εγώ θα έβαζα το α) 85%. Το β δεν στέκει γιατί δεν μπορούμε να έχουμε βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 100% διότι τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα μας.

 

 

Υπάρχον σύστημα: ρεύμα: 100 ---(MENOYN)--> 35

                              θέρμανση: 100 --(MENOYN)--> 85

------------------------------------------------------------

                                                           120/200 ή 60%

 

ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΗΘ

 

ρεύμα: 100 --(ΜΕΝΟΥΝ)--> 35

θέρμανση: 65 --(ΜΕΝΟΥΝ)--> 0,85 Χ 65 = 55

--------------------------------------------------------------

35+55= 90 ΑΡΑ 90% ή κάτι κοντά σε αυτό (85%)

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Μία ερώτηση προς εσάς τους συναδέλφους

Διάβασα τις οδηγίες για την εξεταστική διαδικασία και θα ήθελα απλά μια επιβεβαίωση για το αν κατάλαβα σωστά.

 

Στο Α1 ο ελάχιστος αριθμός των σωστών απαντήσεων πρέπει να είναι 14 από τις 20 ?

Στο Β1 το ελάχιστο πρέπει να είναι 8 από 20 και έτσι προκρίνεσαι και προχωράς στο Β2 στο οποίο θα πρέπει να είναι όλα σωστά ?

?????

Ευχαριστώ εκ των προτέρων....!!! 

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.