Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καταρχάς δεν είναι απόλυτο το ότι κάνεις αναγκαστικά υπόγειο όταν έχεις κακό έδαφος. Είναι καλό αλλά όχι και δεδομένο.

 

Στην περίπτωση που περιγράφεις ο ιδιοκτήτης έχει και ένα υπόγειο. Πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτό στα + και όχι μόνο στα -

 

Χωρίς να έχω ουσιαστική εμπειρία από πασσάλους τα 20 εκ μάλλον είναι αστεία. Πάνω σε αυτό το pile cap πατάνε οι κολώνες. Είναι δηλαδή κάτι σαν ραντιέ

Τα pile caps αν δεν κάνω κάτι λάθος σε κτίρια κατασκευάζονται πάντα.

Καλύτερα να μας πει κάποιος κάτι πιο σίγουρο αύριο.

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω, χωρίς να μπορώ να αναφέρω ακριβή ποσά αυτή την στιγμή, ότι το κόστος για συνήθεις κατασκευές είναι υπερβολικό. Σε αυτό συμβάλλει και τι γεγονός η ύπαρξη σχετικά λίγων συνεργείων με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη μου είναι ότι για συνήθεις κατασκευές και συνήθεις εδαφικές συνθήκες, αυτός ο τρόπος θεμελίωσης δεν ενδείκνυται.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ πως ο πιθανότερος λόγος που έιναι ακριβό το κόστος για τους πασσάλους είναι αυτό που αναφέρει ο K_PAT - δεν υπάρχουν συνεργεία. Κάτι ανάλογο γίνεται στις ΗΠΑ όπου τα συνεργεία σκυροδέματος είναι λίγα, η μέθοδος όχι διαδεδομένη άρα θεωρείται πολύ εξειδικευμένη εργασία και ποιο ακριβή.

 

Όσο για τη πλάκα, αυτή καλουπώνεται πάνω σε συνδετικούς δοκούς που ακουμπάνε στους πασσάλους ή στα pile caps, όπως εξήγησα παραπάνω. Δεν έχει νόημα να έχει μεγαλύτερο πάχος. Στη χώρα μας η ισχύουσα μεθοδολογία δόμησης σε οικόπεδο με σαθρό έδαφος γίνεται με υπόγειο, είτε αυτό έιναι κατοικήσιμο, είτε μπαζωμένο. Εν τέλει μιλάμε για τη ποσότητα υλικών, εργασίας και κόστους. Το υπόγειο δεν έιναι και ο ιδανικός χώρος. Ας μη ξεχνάμε και τις πολλές περιπτώσεις σε κεκλιμένο οικόπεδο όπου αναγκαστικά γίνονται 2 υπόγεια. Κάποιος που να έχει εμπειρία θεμελίωσης με πάσσαλους?

 

μικρο-πάσσαλοι: http://www.dsicanada.ca/products/geotechnical-business/dywidag-micropiles/general-information.html

post-7409-131887214862_thumb.jpg

post-7409-131887214872_thumb.jpg

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

εγώ είχα δει μικροπάσσαλους σε διατηρητέο γεφύρι που είχε αστοχήσει η θεμελίωση (λόγω υποσκαφής) μάλιστα οι μελετητές αναφερόταν σε αυτούς ώς ριζοπάσσαλοι

Δημοσιεύτηκε
To Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι θεμελιωμένο σε πασσάλους.

Το μέγαρο μουσικής και η επέκταση αυτού που κατασκευάζεται τώρα είναι όντως θεμελιωμένα σε πασσάλους γιατί είναι μέσα στη θάλασσα σε επιχώσεις που έγιναν.

Το ίδιο και η δεξαμενή αμμωνίας που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κόλπου της Θεσσαλονίκης και σχέδια της οποίας θα βρει κανείς στο βιβλίο του Πενέλη για το οπλισμένο σκυρόδεμα (τόμος ΙΙ αν θυμάμαι καλά).

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Πασσάλους επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν έχεις πάρα πολύ μεγάλα φορτία στη θεμελίωση, τα οποία συνεπάγονται και μεγάλες καθιζήσεις αντίστοιχα, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν γειτονικά κτίρια, γραμμές παραγωγής κλπ. Επίσης σε περιπτώσεις που έχεις μεγάλες ροπές ανατροπής, τις οποίες ένα μεγάλο πέδιλο, κοιτόστρωση κλπ δεν μπορεί να παραλάβει.

Σε κάθε περίπτωση, σε ένα σύστημα πασσάλων απαιτείται κεφαλόδεσμος - είτε ως σύνδεση μιας ομάδας πασσάλων, είτε ως σύνδεση όλων των πασσάλων (ενιαίος κεφαλόδεσμος - κοιτόστρωση με πασσάλους) - ο οποίος πρέπει να έχει και ένα ικανό πάχος έναντι κάμψης, διάτμησης και διάτρησης, αλλά και για να αγκυρωθούν οι οπλισμοί των πασσάλων. Σίγουρα 20cm είναι λίγα, 50cm είναι λογικά για κατασκευές με μικρά φορτία, 80-100cm για μεγαλύτερα.

  • 9 months later...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας! 'Ηθελα λιγο την βοηθεια σας αν είναι δυνατόν. Κλήθηκα να κάνω την μελέτη από έναν τοίχο αντιστήριξης (ως εδώ καλά) ο οποίος όμως βρίσκεται μέσα στην θάλασσα και επομένως απαιτείται θεμελίωση του με πασσάλους. Δεν έχω ξανακάνει μελέτη τέτοιας θεμελίωσης και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο στατικό πρόγραμμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω.Γενικά ζητάω ο,τιδήποτε συμβουλή έχετε να μου δώσετε πάνω σε αυτο το θέμα. Σας ευχαριστω πολυ!

 

Δημοσιεύτηκε

Ο υπολογισμός του τοίχου επί πασσάλου είναι επί της ουσίας ίδιος με αυτόν μίας αντιστήριξης. Ο τοίχος άνωθεν της στάθμης έδρασης ουσιαστικά προσομοιώνεται με μία διαφορετική τιμή ΕΙ, σε σχέση με τον πάσσαλο που εδράζεται.

Για την απλή περίπτωση όπου έχεις έναν πάσσαλο ένα πρόγραμμα για αντιστηρίξεις πρανών ορυγμάτων είναι επαρκέστατο (πχ. Larix ή WinWalls). Σε περίπτωση που ένας πάσσαλος δεν επαρκεί στατικά και χρειαστεί η κατασκευή διπλής σειράς πασσάλων τότε μάλλον πρέπει να καταφύγεις σε πιο λεπτομερή ανάλυση (πχ. με Sofistik).

Ελπίζω να βοήθησα για την ώρα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.