Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαλκάνεια: Μετά τις πλημμύρες οι νάρκες


Engineer

Recommended Posts

Μπορεί η στάθμη των υδάτων στις πληγείσες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες χώρες των Βαλκανίων να υποχωρεί, εντούτοις αυτό δεν μπορεί να σημάνει ακόμη τη λήξη του συναγερμού.

 

Η πρωτοφανής καταστροφή, επανέφερε στο προσκήνιο, ειδικά στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, έναν τεράστιο κίνδυνο: τα ορμητικά νερά φαίνεται πως παρέσυραν εκατοντάδες νάρκες.

 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία τη δεκαετία του 1990 είχαν εγκατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν, ωστόσο τώρα, μετά τις πλημμύρες, πρέπει να τοποθετηθούν νέες προειδοποιητικές πινακίδες.

 

Πόσες νάρκες όμως υπάρχουν σήμερα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις; Όπως εξηγεί ο ειδικός Τόμας Κιουχενμάιστερ, πρώην επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της Διεθνούς Εκστρατείας για την απαγόρευση των ναρκών: «Δεν το γνωρίζουμε ακριβώς. Ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η επικίνδυνη ζώνη έχει μια έκταση 1.300 τ.χλμ. Αυτό αφορά περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους».

 

Σπιθαμή προς σπιθαμή…

 

 

Σύμφωνα με τον ειδικό, εδώ και χρόνια πραγματοποιούνταν ευρείας κλίμακας έρευνες στη Βοσνία για τον εντοπισμό των ναρκοπεδίων. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν και στρατιώτες οι οποίοι είχαν αναλάβει την εποχή του πολέμου την τοποθέτηση των ναρκών. Έτσι αποκλείστηκαν οι ζώνες υψηλού κινδύνου και στη συνέχεια ξεκίνησε το έργο της αποναρκοθέτησης. Το έργο αυτό όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πολλές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

 

Ποιος όμως είναι σήμερα ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού ναρκών; «Η πιο αξιόπιστη αναζήτηση εξακολουθεί να είναι εκείνη με τα απλά χέρια. Συχνά οι νάρκες αποτελούνται από πλαστικό με συνέπεια οι ανιχνευτές μετάλλου να μην βοηθούν καθόλου. Εάν θέλει κανείς να βρει μια νάρκη, θα πρέπει πραγματικά να ψάξει στο έδαφος σπιθαμή προς σπιθαμή».

 

Το παράδειγμα της Μοζαμβίκης

 

Το πρόβλημα στη Βοσνία σήμερα είναι ότι τα ορμητικά νερά των πρόσφατων πλημμυρών παρέσυραν εκατοντάδες νάρκες. Δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότερες από τις νάρκες αυτές είναι πλαστικές, είναι πολύ πιθανό πολλές από αυτές να έχουν παρασυρθεί χιλιόμετρα μακριά από εκεί που βρίσκονταν μέχρι πρότινος, όπως λέει ο ειδικός.

 

«Θυμάμαι τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Μοζαμβίκη. Και εκεί είχαν παρασυρθεί νάρκες που δεν είχαν προηγουμένως εξουδετερωθεί με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ξαφνικά σε περιοχές που δεν ανήκαν στις ζώνες υψηλού κινδύνου και όπου οι κάτοικοι ήταν τελείως απροετοίμαστοι. Αυτό είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και δυστυχώς θλιβερά ατυχήματα με νεκρούς και τραυματίες».

 

Posted Image

 

Όπως σημειώνει ο Τόμας Κιουχενμάιστερ, αυτό που προέχει τώρα είναι να εντοπιστούν οι νάρκες και να ενημερωθούν άμεσα οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών.

 

Judith Hartl / Κώστας Συμεωνίδης

 

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

 

Πηγή: http://www.dw.de/μετ...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.