Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στην Τήνο η πιο μαγική πισίνα στον κόσμο


dsts

Recommended Posts

Αν συζητούσαμε επί πραγματικού, θα είχε κάποιο νόημα...

 

Αλλά, εν προκειμένω, ασχολούμαστε με κάτι που ανέβασαν τα τρολλάκια των ελληνικών μπλογκ...

Οι μεν εικόνες είναι φωτορεαλιστικό "κόνσεπτ" μίας σύνθεσης, από το οποίο λείπουν όλα τα ουσιαστικά στοιχεία του σχεδιασμού:

 

Από τα στατικά (που δεν υπάρχουν), μέχρι  και τα κουφώματα (που δεν υπάρχουν). Από την πρόσβαση στην πισίνα (που δεν υπάρχει), μέχρι την υπερχείλιση της πισίνας (που δεν υπάρχει). Από τον χώρο στάθμευσης (που δεν υπάρχει), μέχρι την πρόσβαση στο ακίνητο (που δεν υπάρχει).

 

Είναι φωτορεαλισμός σε επίπεδο σύλληψης, δεν είναι αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Κι επειδή είμαστε μηχανικοί, έχουμε διαβάσει ΓΟΚ, ΝΟΚ, κτιριοδομικό, ΚΕΝΑΚ, επειδή έχουμε βγάλει άδειες σε νησιά, επειδή ξέρουμε το επιτρεπόμενο ύψος σε ισόγειο εκτός σχεδίου κλπ, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που βλέπουμε στα φωτορεαλιστικά δεν θα γίνει.

 

Για εμένα είναι μία ενδιαφέρουσα από εικαστικής πλευράς σύνθεση, που κινείται με αξιώσεις στον χώρο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

 

Ιδεολογικά με βρίσκει αντίθετο, κατά το ότι αντικατοπτρίζει την ξιπασιά του ανεπτυγμένου κόσμου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και τον συνάνθρωπο. Αλλά δεν νομίζω να ενδιαφέρεται για την γνώμη μου ο Στέλιος* και οι πελάτες του...

 

Το πρόβλημά μου είναι με τα τρολλ του ελληνικού ίντερνετ...

Διότι, αν δοκιμάσετε να γκουγκλάρετε "the most beautiful pool", "the best pool in the world", "the most"... "magic pool in the world" και άλλα τέτοια, δεν θα βγάλει την μέλλουσα πισίνα της Τήνου.

 

 

 

 

* Στέλιος Κόης = Κοis Associated Architects

Edited by AlexisPap
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω καθόλου εμπειρία όρων δόμησης στα νησιά και μόνο για χάρη της κουβέντας (και φυσικά χωρίς πρόθεση διαφωνίας), έχω μερικές απορίες: 

 

Υποτίθεται το σπίτι αυτό δεν είναι "υπόσκαφο" ή κάτι τέτοιο που έλεγε ο νοκ; δε συνηθίζονται στα νησιά αυτά; οπότε από νοκ-κενακ είμαστε σε καλύτερη μοίρα. και επίσης λείπει και ο όγκος του σπιτιού και μάλλον σε κάποιους αρέσει (εμένα όχι)

 

Στα νησιά οι μεγάλες βίλες και τα ξενοδοχεία πάντα δεν έχουν πισίνες (άσε που καλές οι παραλίες των νησιών, αλλά σαν της Χαλκιδικής δεν έχει!) ; γιατί τόσο μίσος για αυτή; ίσα ίσα είναι και πιο όμορφη, χωρίς τα κλασσικά κιτσ μπλε πλακάκια. οπότε για θέματα εξάτμισης, χρησιμότητας και λοιπών θεμάτων πισίνας υποθέτω ισχύουν ότι και στις υπόλοιπες. επίσης αν δούμε την τομή από το dezeen, το μέγιστο βάθος της είναι 0,7 (ενώ γενικά κινούμαστε στο -0,30 απ' όσο βλέπω περίπου) οπότε δεν είναι καλά καλά πισίνα, μάλλον κάτι σε αυλή για να βρέχεις τα πόδια σου είναι και μόνο για βράδυ αλλιώς σε ψήνει ο ήλιος.

 

Οι μεγάλοι πρόβολοι δημιουργούν και μεγάλους χώρους από κάτω αλλά παρόλο που ίσως "πνίγει" λίγο το σπίτι, κάνει και σκιά. Αλλά από τη στιγμή που είναι κάτω από το χώμα, ο Η/Υ τον πείραξε; τόσο χώρο έχει, όλο το οικόπεδο άδειο είναι.

 

Οπότε έχουμε υπόσκαφο και 30cm νερό από πάνω. δεν είναι πιο απλό και διακριτικό από το κλασσικό ελληνικό άσπρο σπίτι των νησιών (που έγινε άσπρο τα τελευταία 100 χρόνια αν έχω διαβάσει σωστά); δεν ενσωματώνεσαι αρκετά με το περιβάλλον; δεν εννοώ οτι είναι σα να μην υπάρχει, αλλά μάλλον ένα τετράγωνο με νερό φαίνεται λίγο λιγότερο από έναν άσπρο κύβο. Ξαναλέω οτι και για μένα δεν είναι 100% του γούστου μου λόγω "πισίνας" και το ότι το σπίτι είναι χωμένο στο χώμα, αλλά θα μπορούσα να καταλάβω γιατί κάποιος θα το σκεφτόταν έτσι 

 

καλό καλοκαίρι να έχουμε!

Link to comment
Share on other sites

Αλήθεια έχουμε πολλούς άλλους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα που είναι αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι διεθνώς; Γιατί το συγκεκριμένο γραφείο είναι. Δεν μπορώ να καταλάβω την επίθεση προς μια αρχιτεκτονική μελέτη. Ο καθένας μπορεί να πει μαρέσει δεν μαρέσει, αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν τα καταλαβαίνω.

Όσο για τα όποια υποτιθήμενα προβλήματα της μελέτης:

Έχει πρόσβαση

Έχει κουφώματα

Λύνεται στατικά

Περνάει τον κενακ και πιθανόν και καλύτερα από Β κλάση

Η υπερχείλιση δεν χρειάζεται να φαίνεται

Το νερό στις πισίνες στις Κυκλάδες είναι θαλασσινό

 

Πάνω από όλα βέβαια οι εικόνες που πραγματικά ειδαν μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό πριν το κυκλοφορήσουν τα ελληνικα μπλοκ, είναι φωτερεαλισμός και όχι η μελέτη.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Φανταστείτε πόσο κραυγαλαία επέμβαση στο τοπίο θα είναι ο ημιυπαίθριος χώρος με τη σκιά του κάτω απο την πισίνα όπως το κτίσμα θα φαίνεται απο το καράβι της γραμμής ας πούμε που περνάει απο κάτω, δίπλα στις πεζούλες-αναβαθμούς των χωραφιών, τους περίφημους περιστεραιώνες, τους ανεμόμυλους των Υστερνιών που ειναι λίγο παρακάτω ή τα παραδοσιακά πέτρινα πρισματικά κτίσματα της Καρδιανής...

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.