Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοιχεία σε τετραώροφα κτήρια και άνω.


 

Recommended Posts

Να σημειώσω απλώς ότι όταν μετράω το εμβαδό ενός ορόφου i μετρώ το εμβαδό της οροφής του ορόφου. Έτσι, ακόμα και το ισόγειο μπορεί να έχει εξώστες.

 

erling

Στον υπολογισμό του μi μπαίνει εκτός του λόγου των εμβαδών και ο λόγος 0,60/nv. Συνεπώς, ακόμα και εάν το εμβαδό των ορόφων είναι το ίδιο (Αi/Ab=1,00) μπορώ να μειώσω κατά 0,60/nv. Αν στο ισόγειο=βάση έχω nv=0,80 τότε μ=0,60/0,80=0,75.

_ Οι έλεγχοι με μη γραμμικές μεθόδους.

_ Από την αρμόδια δημόσια αρχή, δηλαδή την πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Στο κτίριο που δείχνεις erling απαιτείται ελάχστο μήκος τοιχίου>=2,00μ. Στο ισόγειο και το ν Α' όροφο το έχεις. Στον Β' και Γ' πάλι το έχεις άσχετα αν κάνεις μείωση. Δεν χρειάζεται σε αυτούς τους ορόφους να αποδείξεις τίποτα. Το μόνο που έχεις να εξετάσεις είναι ο Δ' όροφος και αυτό όχι λόγω κάποιας μείωσης στο εμβαδό ορόφου, αλλά λόγω του μήκους που έχει το τοιχίο σου. Εννοείται πως στον τελευταίο όροφο δεν κάνεις κανέναν τέτοιο έλεγχο διότι επιπρόσθετα παύει το τοιχίο.

 

Αcnt έχω την εντύπωση, έτσι όπως διαβάζω την οδηγία, ότι ο έλεγχος μείωσης γίνεται ανεξάρτητα άν έχεις το ελάχιστο μήκος τοιχίου μετά την μείωση. Γράφει ότι και πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες διαστάσεις μετά την μείωση και να αποδεικνύεται ότι εξασφαλίζεται η διατμητική παραμόρφωση του κτιρίου κατά το ύψος χωρίς ασυνέχειες. Το τμήμα δε που αναφέρεται στην μείωση των τοιχίων που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ένα μόνο τοίχωμα σε μία διεύθυνση υπο την προϋπόθεση ....κλπ κλπ, νομίζω οτί το μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον εφ' όσον η μείωση των τοιχωμάτων κατά >μi (η οποία αναμφίβολα θα ισχύει), έχει ελεγχθεί επιτυχώς με ανελαστικές μεθόδους. Στην περίπτωση επομένως του σχεδίου του erling νομίζω ότι χρηάζεται να γίνει ο έλεγχος μi όπου υπάρχει μείωση διατομής τοιχίου και αν δεν ισχύει μετά τον έλεγχο μείωση < μi, πρέρει να γίνει έλεγχος στο κτίριο με μη γραμμικές μεθόδους.

Επίσης έτσι όπως είναι γραμμένη η οδηγία ουσιαστικά απαγορεύει την μετατροπή του τοιχίου σε υποστύλωμα σε ψηλούς ορόφους, δεδομένου ότι απαιτεί να τηρείται το ελάχιστο μήκος τοιχίου μετά την μείωση παρά τον έλεγχο της κατανομής της διατμητικής παραμόρφωσης.

Έχω την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη οδηγία οδηγεί ουσιαστικά σε απαγόρευση της μείωσης της διατομής των τοιχίων.

Link to comment
Share on other sites

Eδώ είναι το θέμα: Εφόσον το ην μετριέται στην βάση των τοιχίων, εμείς το Αb γιατί να το μετρούμε στον επάνω όροφο;;;

Η κατανομή των σεισμικών φορτίων μιας στάθμης γίνεται στην πλάκα οροφής αυτής.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αυτό καταλαβαίνω.

 

H οδηγία αυτή δεν σε αφήνει να μειώσεις το μήκος ενός τοιχίου καθ'ύψος π.χ. από 2.00 σε 1.70 .

 

Κοιτάει σαν σύνολο τι κάνεις.Επομένως αν θες να μπεις σε κάποιον όροφο 30 εκατοστά θα πρέπει το τοιχίο από κάτω να είναι 2,30 μ.

 

Σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Ο υπολογισμός του ην πού γίνεται; Όταν ο κανονισμός λέει ότι "ο λόγος ην = τέμνουσα τοιχωμάτων στη βάση δια της συνολικής τέμνουσας στη βάση" με τον όρο "βαση" σε τί αναφέρεται;

Link to comment
Share on other sites

Ή nik στην πόδα του τοιχείου στο ισόγειο...

 

Άρα αφού υπάρχει ο μόνος σταθερός όρος στο μι, το ην, το οποίο μετρά στην οροφή υπογείου, γιατί το Αib να το μετρήσω στην οροφή υπογείου;;;

 

Τέλος, το βλέπω τρομερά δύσκολο (σαν προσομοίωση αλλά και κατασκευαστικά) να κάνω ένα τοιχίο από 2,00μ σε 1,70 στον επάνω όροφο και κυρίως αν έχει σκέλος (πχ 30/60, 40/40)...

Link to comment
Share on other sites

Βάση είναι το ισόγειο. Το nv το υπολογίζουμε απ' τις τέμνουσες στον πόδα των τοιχίων του ισογείου. Ας θεωρήσουμε ένα απλό μονώροφο κτήριο. Η σεισμική δύναμη που εφαρμόζεται; Στο ΚΒ της οροφής ισογείου. Πώς κατανέμεται στα τοιχία; Δια μέσου της πλάκας (διαφράγματος) της οροφής ισογείου. Γι αυτό θεωρώ ότι όταν αναφερόμαστε σε μια στάθμη και στο εμβαδό αυτής αναφερόμαστε στο εμβαδό των πλακών οροφής της.

 

Υπόγειο μπορεί να μην υπάρχει. Αν δεν υπάρχει υπόγειο τι θα μετρήσουμε σαν Ab, το δάπεδο του ισογείου δηλαδή την μπαζόπλακα; Το εμβαδό της πλάκας του τελευταίου ορόφου δεν θα υπολογίζεται πουθενά σε κανέναν όροφο;

 

Δυσκολία προσομοίωσης γιατί; Αν έχουμε λογισμικό με επιφανειακά πεπερασμένα, κανένα πρόβλημα. Αν έχουμε λογισμικό με γραμμικά πεπερασμένα (πχ Fespa), τότε ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται ΕΔΩ.

 

Δυσκολία κατασκευής γιατί; Αρκεί να βάλεις τη μετακινημένη κρυφοκολώνα και στον προηγούμενο όροφο.

Link to comment
Share on other sites

To θέμα Χάρη είναι πως το Ab δεν μεταφράζεται σε πλάκα... Άρα μετράμε το εμβαδό που περιβάλλει τον ΦΟ. Τα σεισμικά φορτία σαφώς και κατανέμονται όπως λες, αλλά το ην το οποίο τα συνδέει με τον τύπο, μετράται στην βάση, άσχετα με το υπόγειο.

 

Η δυσκολία προσομοίωσης υπάρχει διότι αν το κβ του τοιχίου σου τυχαίνει εκτός διατομής, τότε τί κάνεις;

 

Δυσκολία κατασκευής διότι σε μειώσεις μέχρι 0,5μ πλέκεται ο ένας κλωβός με τον άλλο. όπως και οι οπλισμοί και άστα να πάνε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.