ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2008 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2008 Εχω ενα 3ροφο με υπογειο σε εδαφος με κλιση Λογο βραχου θελω να κατασκευασω θεμελιωση σε διαφορετικα επιπεδα. Η οικοδομη θα ειναι 3οροφη οπο μπροστα και 2ροφη απο πισω. Το υπογειο θα κατασκευαστει απο radie επανω σε βραχο και στην οροφη του υπογειου σε αποσταση περιπου 1.70μ θα κατασκευασω νεα θεμελιωση απο πεδιλοδοκους. Ομως λογο εκσκαφης οι πεδιλοδοκοι θα κατασκευαστουν συριζα με την ακρη του βραχου ο οποιος ειναι κομενος καθετα με σφυρι. Δηλαδη υπαρχει ενα κενο μεταξυ τοιχειου υπογειου και δευτερης θεμελιωσης. Μπορω να θεμελιωσω συριζα και παραλληλα στο βραχο? Ο βραχος ειναι υγιης. Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ, Χάρης.
mastorakos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Εγώ θα σου πρότεινα το εξής να έκοβες την εκσκαφή 1.0 m μετα τα υποστηλώματα που βρίσκονται στο κάτω τμήμα το τμήμα αυτό να το σηκώσης μέχρι την επάνω στάθμη της θεμελίωσεις οπότε και θα δημιουργήσεις επιφάνεια έδρασης για τους πεδιλοδοκούς που βρίσκονται υψηλότερα.Ο επάνω πεδιλοδοκός θα πατήση σε αυτό το φουρούσι και θα αγκυρώση στο υποστήλωμα που βρίσκεται χαμηλότερα οπότε και δεν θα έχεις πρόβλημα , πετάς και ένα τοιχίο στο κενό οπότε και έχεις την αντηστήριξη που θέλεις για το μπάζωμά σου και καθάρισες.Να ρωτήσω το ραντίε γιατί το κάνεις?
ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 το υπόγειο έχει ήδη κατασκευαστεί και η απόσταση των 1.70 μ δεν μπόρει να αλλάξει οποτε η πεδιλοδοκός αναγκαστικά θα πατήσει στην άκρη διότι για πολεοδομικούς και αλλούς λόγους δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. θέλω την γνώμη σου αν πατήσω τον πεδηλοδόκο στην κόψη του βράχου και παράλληλα με αυτόν πόσο ανεκτό ειναι? κύλιση δεν εχω διότι θα κατασκευάσω συνδετήρια δοκάρια συνδεδεμάνα με το υπόγειο. ανυσηχώ λιγο για κάθετες και διατμητικές τάσεις πάνω στον βράχο. εμπειρικά ο βράχος πρεπει να εχει σεπ=300ΚΝ/Μ2 και ταση πεδιλοδόκου απο ολο το κτήριο στο έδαφος <300ΚΝ/Μ2. το radie το κατασκευάζω διότι γλιτώνω επιπλέον εκσκάφη- πέδιλα -συνδετήρια- μπάζωμα και πλάκα δαπέδπου -υπογείου, οπότε με ενα radie0.35μ με ζωνες ειμαι οκ και το χρησιμοποιώ σαν πάτωμα υπογείου. (να γεμίσω το κένο 1.70 με μπέτο ειναι αδύνατο λόγω κόστους ουτε τοιχείο να στηρίξω το βραχο , δεν ξερω να στηρίζουμε βράχους?) το εχω ξανακάνει αυτο σε οικοδόμη. ευχαριστω!
mastorakos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Τότε λοιπόν κάνε 1 τοιχίο παράλληλα στο κόψιμο της εκσκαφης βάλε και κάποια κάθετα για κόντρα άν έχεις τον χώρο να τα βάλεις μετά μπάζωσε με συμπήκνωση και είσαι οκ .Τώρα αν έχει πέσει όλη η κάτω θεμελίωση και δεν μπορείς να το κάνεις και αυτο τι να πώ.Καλός ο βράχος όμως είναι και υπουλος .Θεωρω πάντοςότι σε περήπτωση θεμελίωσης στην άκρια θα έχεις επιβάρυνση και στο κάτω τμήμα σου την έχεις λάβη υπόψη σου ?.Τι να σου πώ είναι θέμα αντοχής του βράχου . Πάντος σε οικοδομή με βράχο δίπλα μας ο μηχανικός έκανε πέδιλο βαρβάτο και καλά έκανε και εγώ αυτό θα έκανα.
panos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Είναι συνηθισμένο λάθος πάντως που κάνουμε εμείς οι μηχανικοί να υποεκτιμούμε ένα καλό βραχώδες υπόβαθρο. Αν η θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος είναι το πολύ 20MPa ένας καλός βράχος ξεπερνάει κατα πολύ αυτή τη τιμή. Εννοείται οτι το σεπ εκτοξεύεται. Μην αφαιρείτε το υγιές υλικό (βράχος) και να το αντικαθιστάται με άλλο υλικό με φτωχότερα μηχανικά χαρακτηριστικά (σκυρόδεμα). Τουλάχιστον συνάδελφοι μεταλλειόλογοι αυτό μου προτείνουν, μιλάω πάντα για καθαρό βράχο με λίγες διακλάσεις κτλ...
ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 στην οικοδομή που εχω κάνει λέω να βγάλω απο τα πλαινά το χώμα και και να κάνω ενα γέμισμα με μπετό παρόλο που ο βράχος εχει παρει τις τάσεις της οικοδομης τι λες? . τι εννοεις για τον επιβαρυνση στο κατω τμημα? εχω μια απορια ,τοσα μοναστηρια πανω απο 5οροφους θεμελιωμένα με πετρα στην κόψη του βράχου απο την εποχή τουρκοκρατίας πως εχουν αντέξει στους σεισμους??? ο κανονισμος υποχρεωνει στην ανισοσταθμία μόνο σε έδαφος έργα υποστήριξης του εδαφούς ,σε βραχο λεει καθαρα οτι δεν απαιτειται! σε αυτο εχω στηριχτεί! δεν ξέρω αν εκανα καλά?? η οικοδομη ειναι 3 ετων και εχει υποστεί γύρω στους 5 σείσμους χωρις κανενα πρόβλημα, είναι στην αχαία.
mastorakos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Εννοώ κάποιες απο τις τάσεις που πέρνει ο βράχος δεν μεταφέρονται στο παρακάτω τμήμα της θεμελίωσης?καρφί κάτω πάνε?Τώρα όσο για το γέμισμα τι να πώ δεν ξέρω μια εικόα χίλιες λέξης αλλα και το κόστος μετράει.Τα μοναστήρια ναι είναι και αυτο κάτι.Τι να πω πολύ φιλότιμο μαλλον η φύση .Αλλά το θέμα είναι οτι όταν κτίστηκαν δεν υπήρχε κανονισμός αλλιώς δεν θα είχαμε βατοπέδι σήμερα.
ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 προσπαθώ να στήλω μια φώτο αλλά μάλλον κάτι κάνω λάθος. θελω λιγο βοηθεια? ο πανος λεει οτι το σεπ στον βραχο ειναι πολυ μεγαλο οκ. ο βραχος που βρηκα ουτε πολυ σκληρος ουτε μαλακός ητανε. το σφυρι το εσπαζε κανονικα θα ελεγα. ο βραχος ητανε συνεχές και λευκος με στρωματα κατι σαν αμμοχαλικο συμπηκνωμένο και ενωμένο και στρωματα απο πιο σκληρο υλικό. οποτοτε αν θεωρησω ενα σεπ=300ΚΝ/Μ2 νομιζω οτι ειμαι οκ. η κατω θεμελιώση ειναι μακριά απο την πανω θεμελιωση οποτε θεώρω δεν επηρεαζεται. αλήθεια οι τάσεις στον βράχο πως πανε? νομιζω οτι πανε σχεδόν καρφι κατω. οσο για το βατοπεδι αν υπηρχε κανονισμός (εακ) οταν το φτιαχνανε θα ητανε 100 οροφοι και ο εφραιμ 100 καρατιων οποτε κλάυτα.
panos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 σε εναν απειρομήκη ελαστικό ημίχωρο οι τάσεις σχηματίζουν ισοτασικούς βολβούς που σβήνουν όσο προχωράς κάτω. Πρακτικά δηλ εαν είχες στρώμα κανονικά στερεοποιημένης αργίλου οι τάσεις θα έμοιαζαν με αυγό όπως ακριβώς συμβαίνει στο σκυρόδεμα. Σε έντονα σπασμένο υγιή βράχο οι τάσεις ακολουθούν τις διακλάσεις του δηλαδή μπορει να πηγαίνουν όπως λές διαγώνια κάτω και λιγότερο προς τα πλάγια. Εσυ που όπως το περιγράφεις σαν κροκαλοπαγές μοιάζει θα είχες μάλλον κατανομή κανονική.
ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2008 οπότε πάνο κατά την γνώμη σου η δευτερη θεμελίωση με πεδιλοδοκους συριζα και παραλληλα στο κόψιμο του βράχου που περιεγραψα ειναι οκ? το σεπ=300ΚΝ/Μ2 περιπου ειναι οκ? το βαρος της οικοδομης που μεταφερεται στουΣ πεδιλοδοκους το υπολογιζω<300ΚΝ/Μ2 οι τασεις θεωρω οτι πάνε καρφί κάτω σχεδον κατακορυφα προς τα κατω σωστα? πως στελνω μια φωτο??
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα