Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Τι κάνουμε εάν έχουμε υπόγειο και θεμελίωση με πεδιλοδοκούς (ή κοιτόστωση) στην ίδια στάθμη? Στο πρόγραμμα δεν μεταφέρονται τα φορτία των πεδιλοδοκών στα τοιχώματα υπογείου.

 

Ίσως είναι καλύτερα να κάνω συνδετήρια δοκαράκια αντί πεδιλοδοκούς (δεν μεταφέρονται σχεδόν καθόλου φορτία στο υπόγειο). Νομίζετε ότι θα έχω κάποιο πρόβλημα με πεδιλοδοκούς ή κοιτόστρωση? Θα μεταφερθούν (εκτός από ωθήσεις γαιών και υδροστατική πίεσης) μεγαλύτερα φορτία από τους πεδιλοδοκούς ή την κοιτόστρωση ώστε να έχω κατάρρευση τοιχωμάτων υπογείου?

 

 

Σκεφτόμουν να αυξήσω το πλάτος των τοιχωμάτων από 25 εκατοστά στα 35 και ταυτόχρονη αύξηση και των κολώνων στο υπόγειο όπως προνοεί και ο κανονισμός για αγκύρωση των τοιχωμάτων υπογείου στις κολώνες. Αλλά δεν ξέρω εάν είναι απαραίτητο να μπω σε αυτή την διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε

καλό είναι να αποφεύγεται η ανισοσταθμία.

Στην θέση σου θα φρόντιζα τα υποστυλώματα της άνω στάθμης να έχουν κάποια απόσταση >4μ από το τοίχωμα του υπογείου για να μην θεμελιώνεις σε επίχωση.

Επίσης οι δοκοί ή οι πεδιλοδοκοί που ενώνουν την βάση των υποστυλωμάτων αυτών με το υπόγειο να μην συνδέονται με το τοιχίο, αλλά σε καλά υποστυλώματα

 

Καλό είναι να αυξήσεις και το πάχος των τοιχωμάτων

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Ανισόσταθμη θεμελίωση.

Θελώ να κατασκευάσω κτίριο όπου το μισό (75 τμ περίπου) θα βρίσκεται στο +1,4 - το οικόπεδο μου είναι flat, θεωρήστε στάθμη +0,00 - και το μισό (πάλι 75τμ) στο +1,4 πάλι αλλά θα έχει υπόγειο όπου η πλάκα του θα βρίσκεται στο -1,4. Για το κομμάτι που δεν έχει υπόγειο, εδράζεται δηλαδή στο "μπαζωμένο έδαφος" +1,4 υπάρχει θέμα στατικότητας?

Ο λόγος που δεν προεκτείνω το υπόγειο παντού είναι οικονομικός και λειτουργικός εφόσον δεν χρειάζεται και οι ερωτήσεις μου έχουν να κάνουν με το κάτα πόσο θεωρείται αυτή η κατασκευή οικονομική όπου η θεμελίωση θα είναι ανισόπεδη και κατα πόσον θα έχω πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου.

Να αναφέρω ότι η κατασκευή μου είναι συμβατική δηλαδή οπλισμένο σκυρόδεμα και οπτοπλινθοδομές, όπως γνωρίζουμε.

Δημοσιεύτηκε

Εφόσον ικανοποιούνται όλα τα κριτήρια μίας στατικής μελέτης, δε θα υπάρχει πρόβλημα. Βέβαια καλό είναι να απογεύγετε η ανισοσταθμη θεμελίωση.

Στο forum, υπάρχουν πολλά παρόμοια θέματα τα οποία εξηγούν τους λόγους και καταλήγουν σε βέλτιστες λύσεις.

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν τόσο μεγάλο μήκος κτηρίων είναι απαγορευτικό λόγο συστολής ξήρανσης αν δεν κάνω λάθος. Χρειάζονται αρμοί που μπαίνουν ανά 30-40μ.Διαφορετικά οπωσδήποτε γεωτεχνική μελέτη(για τον στατικό) για να δει τι παίζει με το έδαφος γιατί θα έχει αρκετά μεγάλο μήκος κτηρίου (75μ) με προβλήματα ίσως αυτεντατικών καταστάσεων και χωρική μεταβλητότητα της δόνησης.Όσο για την στατικότητα κρίσιμες είναι οι μεγαλύτερες καθιζήσεις στο κτήριο χωρίς υπόγειο ενώ όσον αφόρα την οικονομικότητα από όσα έχω δει το υπόγειο δεν ανεβάζει τόσο πολύ το κόστος σε σχέση με το καλό που κάνει.

 

.....Ξέχασε τα παραπάνω λάθος ανάγνωση αναφέρονται σε κτήριο 75μ και όχι 75 τμ... Ευχαριστώ dim.

  • 10 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Έχω περίπτωση ανισόσταθμης θεμελίωσης που δεν μπόρεσα  να την αποφύγω παρά την αντίθεση μου και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησα, γιατί θεωρήθηκε αντιοικονομική η λύση της θεμελίωσης όλου του κτιρίου στη στάθμη του υπογείου από τους πελάτες.

Έχω υπόγειο  γκαράζ 50 τμ που καταλαμβάνει το μισό εμβαδόν της  κάτοψης του ισογείου περίπου..Η θεμελίωση θα γίνει με πεδιλοδοκούς. Στη θέση που θα ενωθεί η θεμελίωση του ισογείου με το  περιμετρικό τοίχωμα του υπογείου ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση πιστεύετε;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.