Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αισθητό και λανθάνον φορτίο


zio7

Recommended Posts

Υπολογίζω τα ψυκτικά φορτία για ένα κτίριο εργαστηρίων. Επειδή το λανθάνον φορτίο προκύπτει πολύ χαμηλό, μπορώ την επιλογή των fan coils να την κάνω με βάση το ολικό φορτίο?

 

πχ για ένα χώρο έχω αισθητό 2,695 KW, λανθάνον 0,124 KW και ολικό 2,819 KW, μπορώ να διαλέξω την παρακάτω μονάδα με αισθητό 2,270 KW, λανθάνον 0,700 KW και ολικό 2,970 KW (σε μεσαία ταχύτητα)

Link to comment
Share on other sites

  Δεν είναι τόσο απλό. Το ολικό φορτίο του μηχανήματος είναι η ενέργεια ανά χρονική μονάδα που προστίθεται ή αφαιρείται στο/από το εργαζόμενο μέσο (νερό ή freon). Το πως θα κατανεμηθεί όμως αυτό το φορτίο στον αέρα που περνάει από τον εναλλάκτη της εσωτερικής μονάδας είναι θέμα που έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Όλες οι κλιματιστικές μονάδες αναφέρουν το αισθητό και το λανθάνον φορτίο τους με βάση τις συνθήκες εισόδου του αέρα στον εναλλάκτη που είναι συνήθως οι επιθυμητές (26,5 οC και 50% RSH. Αν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αλλάζουν και όλα τα άλλα. Πρέπει λοιπόν να μπορείς να υπολογίσεις τα νέα ψυχρομετρικά χαρακτηριστικά του αέρα εισόδου στον εναλλάκτη (μαζί και το νέο σημείο δρόσου του) και ορισμένα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη όπως τον ολικό συντελεστή μεταφοράς του (U), την ολική επιφάνειά του (μαζί με τα πτερύγια), την θερμοκρασία εισόδου και την παροχή του εργαζόμενου μέσου στο στοιχείο, τον συντελεστή μορφής, το είδος του (συνήθως διασταυρούμενης ροής) κλπ. οπότε το πράγμα μπλέκει. 

 

Εμπειρικά και με επιφύλαξη μπορώ να σου πω ότι με αυτήν την επιλογή μονάδας είσαι καλυμμένος οριακά.

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.