Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα σε πράξη εφαρμογής και διαπλατυνση οδού


Recommended Posts

Συνάδελφοι εχουμε ενα οικόπεδο σε πράξη εφαρμογής με πρόσωπο σε δρόμο πλάτους 6μ. Το οικόπεδο ειναι αρτιο κατα κανόνα. Εχουμε παραχωρήσει τα ρυμοτομούμενα τμήματα σε κοινή χρήση. Η  υπηρεσια δομησης θεωρει οτι για να καταστει οικοδομήσιμο θα πρέπει ο δρόμος να έχει ελευθερωθεί καθόλο το πλάτος του.(και να εχουν γινει οι αντιστοιχες παραχωρήσεις από τους απέναντι)

Ειναι δυνατόν να υπάρξει αυτη η πιθανότητα? σιγα μην μπαινει στην διαδικασία ο απένταντι να παραχωρεί τα ρυμοτομούμενα και να γκρεμίζει μάντρες!

 

Υ.Γ παλαιοτερα εβγαιναν Ο.Α και λαμβαναμε την απόσταση από τον άξονα της οδού και καναμε τις παραχωρησεις μονο στην ιδιοκτησία μας

Γνωρίζει κανεις συνάδελφος εαν μπορούμε να αντικρούσουμε την υπηρεσία δόμησης?

Edited by JOHNYMAL
Link to comment
Share on other sites

Για την έκδοση Οικοδομικής Άδειας απαιτείται το Οικόπεδο να έχει πρόσωπο σε  μία τουλάχιστον πλήρως διανοιγμένη Οδό.

 

Η Οδός θεωρείται πλήρως διανοιγμένη όταν για μήκος ίσο τουλάχιστον με αυτό του κατά κανόνα ελάχιστου προσώπου :

- είναι διαμορφωμένη ή 

- έχουν τεθεί σε κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα εκατέρωθεν (πρέπει να τεθούν και των απέναντι Ιδιοκτησιών) ή

- έχει συνταχθεί Πράξη Αναλογισμού και έχουν καταβληθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις ή

- έχει κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής

 

Από Εγκύκλιο 16777/2577/25/23.02.87 :  ..... Για την χορήγηση Οικοδομικών Αδειών σε άρτια και οικοδομήσιμα Οικόπεδα που όμως βαρύνονται με αποζημιώσεις λόγω Ρυμοτομίας θα πρέπει όταν η Οδός καταλαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από Ιδιοκτησίες να έχει διανοιγεί όλο το εγκεκριμένο πλάτος δρόμου τουλάχιστον στο μήκος του προσώπου του Οικοπέδου, και να υπάρχει υψομετρική μελέτη της Οδού.

 

.... Για την διάνοιξη πρέπει να συνταχθεί η σχετική Πράξη Αναλογισμού. ...

.... Διάνοιξη είναι δυνατόν να γίνει και με παραχώρηση από τους έναντι Ιδιοκτήτες των ρυμοτομούμενων τμημάτων των Ιδιοκτησιών τους σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική δήλωση με την επιφύλαξη για διατήρηση ενοχικής αξίωσης για αποζημίωση την οποία δικαιούνται για τα τμήματα αυτά, ή διατηρώντας το δικαίωμα υπολογισμού εισφοράς στην αρχική Ιδιοκτησία.

Μετά την δήλωση και πριν την χορήγηση της Άδειας, η αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία πρέπει να ελέγχει εάν έχουν κατεδαφιστεί τα ρυμοτομούμενα κτίσμα, μανδρότοιχοι, κ.λ.π. και τεθεί σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα του Οικοπέδου.

 

Σημ.: για έκδοση Οικοδομικής Άδειας απαιτείται και υψομετρική μελέτη της Οδού.

 

Αν η ένταξη στο Σχέδιο έχει γίνει μετά τον Ν. 1337/83 και εκπονείται η Π.Ε. θα πρέπει να μπορείς να εκδόσεις οικοδομησιμότητα.

Edited by sdtopo
Link to comment
Share on other sites

..αρθρο 12 του ν.1337

«7. α) Η πράξη εφαρμογής κυρώνεται με απόφαση του νομάρχη, αποτελεί ταυτόχρονα και πράξη βεβαίωσης για εκπλήρωση των υποχρεώσεων εισφοράς σε γη, όπως και κάθε μεταβολής που επέρχεται στα ακίνητα σύμφωνα με την παρ. 3, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την παρ. 5α του Νόμ. 1512/1985 και μεταγράφεται στο οικείο υποθηκοφυλακείο.

Η μορφή και το σχήμα των υπολοίπων στοιχείων της πράξης

(κτηματογραφικοί πίνακες και διαγράμματα) είναι τα καθοριζόμενα με την απόφαση της παρ. 10 του άρθρου αυτού. Ο τρόπος τήρησης των στοιχείων αυτών στα υποθηκοφυλακεία και λοιπές σχετικές λεπτομέρειες καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσυνης και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.

Για ιδιοκτησίες, που στις πράξεις εφαρμογής εφαρμόζονται με ελλειπή στοιχεία η με την ένδειξη «άγνωστος», η καταχώριση στη μερίδα των ιδιοκτητών γίνεται μετά από έκδοση διορθωτικής πράξης του οικείου νομάρχη.

Με τη μεταγραφή επέρχονται όλες οι αναφερόμενες στην πράξη εφαρμογής μεταβολές στις ιδιοκτησίες, εκτός από αυτές που οφείλεται αποζημίωση και για τη συντέλεση των οποίων πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Ν.Δ/τος από 17.7.1923 και του Ν.Δ 797/1971.

β) Αμέσως μετά την κύρωση και μεταγραφή των πράξεων εφαρμογής, ο οικείος Ο.Τ.Α., το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, μπορούν να καταλάβουν τα νέα ακίνητα που διαμορφώθηκαν με την πράξη εφαρμογής και περιέχονται σ αυτούς με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις της προηγούμενης περίπτ. (α). "Για τα ακίνητα αυτά δεν ισχύουν οι διατάξεις περί χρησικτησίας". Δικαιώματα της επόμενης περίπτ. (δ) μετατρέπονται σε ενοχική αξίωση για αποζημίωση.

Σε περίπτωση άρνησης του κατόχου ή νομέως να παραδώσει το ακίνητο που του αφαιρείται σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής εντός 15 ημερών από της εις αυτόν εγγράφου προσκλήσεως, διατάσσεται η αποβολή του με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου, που εκδίδεται μετά από αίτηση των παραπάνω ενδιαφερομέων, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

« Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τυχόν νέα ακίνητα από εισφορές γης που διαμορφώθηκαν με την πράξη εφαρμογής και δεν διατέθηκαν σύμφωνα με αυτή. Τα ακίνητα αυτά καταλαμβάνονται από τον οικείο Ο.Τ.Α., ο οποίος νομιμοποιείται να ασκήσει τα πιο πάνω δικαιώματα, φυλάσσονται από αυτόν και απαγορεύεται κάθε χρήση τους μέχρι την οριστική τους διάθεση για τους σκοπόυς του άρθρ. 8».

γ) Η μεταβολή ακινήτων σύμφωνα με την παρ. 3 και την πράξη εφαρμογής συνεπάγεται την άμεση απόσβεση κάθε εμπραγμάτου δικαιώματος τρίτου που υφίστατο στα μεταβαλλόμενα ακίνητα.

Στην περίπτωση αυτήν, ως προς την τύχη των παραπάνω δικαιωμάτων, εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρ. 49 παρ. 2 έως και 7 του Νόμ. 947/1979. δ) Δένδρα, φυτείες, μανδρότοιχοι, συρματοπλέγματα, φρέατα και λοιπές εγκαταστάσεις και κατασκευές νομίμως υφιστάμενες σε ιδιοκτησίες που με την πράξη εφαρμογής μεταβάλλουν ιδιοκτήτη αποζημιώνονται από τον οικείο Ο.Τ.Α.. Το ποσό της αποζημίωσης καθορίζεται από την επιτροπή του Π.Δ. 5/86 (ΦΕΚ 2 Α), όπως ισχύει κάθε φορά και καταβάλλεται στο δικαιούχο. Σε περίπτωση διαφωνίας ως προς την αξία των ανωτέρω αποφαίνεται το καθ όλην αρμόδιο δικαστήριο με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 

sdtopo Tην εγκύκλιο την γνωρίζω γιατί ομως ολα αυτα τα χρόνια η ΥΔ την αγνοούσε και τωρα την θυμήθηκε? Με την λογικη αυτη δεν προκειται να βγαλουμε αδεια σε Π.Ε στον αιωνα ...Γιατι να μην παραχωρούμε το τμημα που μας αντιστοιχει και τέλος?

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

δες και αυτη την προχτεσινη συζητηση...μηπως βοηθαει στο προβλημα σου..

 

http://www.michanikos.gr/topic/13787-Διάνοιξη-οδού-για-οικοδομησιμότητα/?p=708227

 

υγ

 

και οπως ειπε και ο tzeno

 

"πού στηριζουν την αρνηση τους"????

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να ανεβάσει το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου γιατί την έχω αποσπασματικά και διαβάζω :

 

Όταν ζητείται οικοδομική άδεια σε ρυμοτομούμενο γωνιακό οικόπεδο, ο ιδιοκτήτης του αρκεί να θέτει σε κοινή χρήση το ρυμοτομούμενο τμήμα που αντιστοιχεί σε ένα πρόσωπο.

 

δηλαδή έτσι όπως το διαβάζω καταλαβαίνω πως αρκεί να διανοίξει ο ιδιοκτήτη την οδό ως προς το δικό του πρόσωπο με την παραχώρηση..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.