Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιότητα κοχλιών - Προένταση


 
Guest Mystic

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω τι κατηγορία κοχλιών χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο στις μελέτες σας. Σε μερικά σχέδια που βρήκα στα downloads είδα κοχλίες 8.8. Οι Γερμανοί στις συνδέσεις τους χρησιμοποιούν πάντα κοχλίες 10.9 (η διαφορά στην τιμή είναι μικρή), ενώ στις συνδέσεις πλήρους αντοχής πάντα 10.9 - προεντεταμένους. Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι προτιμάνε οι Έλληνες μελετητές;

Edited by Mystic
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά χρησιμοποιώ ποιότητα τουλάχιστον 8.8. Για τις απλές συνδέσεις (αρθρώσεις, συνδέσεις τεγίδων, αντιανεμίων κτλ) μπαίνουν κοχλίες διάτμησης.

Σε συνδέσεις παραλαβής ροπής όμως και ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές όπως είναι η Ελλάδα χρησιμοποιούνται ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟΙ ΚΟΧΛΙΕΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ γιατί λόγω εναλλαγής της φόρτισης υπάρχει και ο κίνδυνος αποσύσφιξης πέραν του ότι με τους κοινούς κοχλίες η δοκός υφίσταται ορισμένες στροφές μη αποδεκτές.

Όσον αφορά στην ποιότητα χρησιμοποιούνται κοχλίες υψηλής αντοχής δηλαδή 8.8 ή 10.9. Συχνά μπορεί να οδηγηθεί κανείς στο 10.9, ώστε να εξασφαλίσει την υπεραντοχή της σύνδεσης και ειδικά των κοχλιών σε εφελκυσμό (λιγότερο όλκιμοι), έναντι της δοκού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως για λόγους οικονομίας. Επιπλέον μπορεί και με ποιότητα 8.8 να επαρκεί η σύνδεση και οι κοχλίες να έχουν την απαιτούμενη υπεραντοχή. Για παράδειγμα σε περιοχή με σεισμική ζώνη Ι μπορεί να επαρκούν κοχλίες ποιότητας 8.8. Το βασικότερο είναι να τίθενται προεντεταμένοι κοχλίες!! Αυτό είναι το βασικότερο.  

Link to comment
Share on other sites

1. Μην ξεχναμε οτι οι 10.9 ειναι αρκετα ψαθυροι.

2. Τουλαχιστον με 5 εταιρειες μεταλλικων που εχω συνεργαστει στην Κρητη, δε θα ηξεραν καν τι ειναι οι προεντεταμενοι κοχλιες.

Mεταλλατζη, αν δεν εχεις συμμικτα στοιχεια δεν τρεχει και τιποτα να εχεις καποιες μικρο στροφες ή μικρομετακινησεις,

3. Ισως δεν ειναι και τοσο ευκολο να βρεις κοχλιες 10.9, ασε που οι περισσοτεροι κατασκευαστες "στοκαρουν" τετοια υλικα, οποτε μπορει να εχουν μονο 8.8.

3. Επειδη τους κοχλιες τους "σφιγγουν" με ηλεκτρικο μπουλονοκλειδο, ισως να μπορουσαν να θεωρηθουν προεντεταμενοι.

Βαλλε και το γκροβερ, το οποιο σχεδον ολοι χρησιμοποιουν.

 

ΥΓ.  Για να πεις οτι θα βαλλεις προενταμενους κοχλιες, θελεις και προετοιμασια των πλακων και ακριβεια σε κοψιμο και συναρμολογηση.

Οταν βλεπεις μετωπικη πλακα και στυλο, να χανουν 1εκ, τι προενταμενους κοχλιες συζηταμε?

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Για ένα μονώροφο κτίριο μπορεί όντως να είναι δεκτές οι στροφές. Στην Ελλάδα άλλωστε η χρήση των μεταλλικών είναι διαδεδομένη στα μονώροφα και όχι τόσο ακόμα στα πολυώροφα. Για ένα πολυώροφο κτίριο όμως είτε μεταλλικό είτε σύμμικτο που χρειάζεσαι πλαισιακή λειτουργία και αυστηρά στροφές και βλάβες μακριά από τον κόμβο (τη σύνδεση) απαιτείται η προένταση. Σαφώς και το μπουλονόκλειδο συμβάλλει σε αυτό, δεκτό

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.