Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασυμμετρία ρευμάτων και ρεύμα στον ουδέτερο


Nliag

Recommended Posts

Καλησπέρα, είμαι φοιτητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ και στα πλαίσια της Διπλωματικής μου εργασίας πραγματοποιώ μετρήσεις ποιότητας ισχύος σε ένα κτίριο. Όπως φαίνεται και στη συνημμένη φωτογραφία οι τάσεις στις τρεις γραμμές είναι σχεδόν απόλυτα συμμετρικές όμως τα ρεύματα είναι αρκετά ασύμμετρα με αποτέλεσμα να έχω αρκετά μεγάλο ρεύμα στον ουδέτερο. Αυτό είναι φυσιολογικό για ένα κτίριο που έχει ως επι των πλέιστων μονογραμμικά φορτία όπως φωτιστικά φθορίου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κλιματιστικά? Επίσης την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και κυρίως την ώρα μεγάλης ενεργειακής κατανάλωσης η ισχύς είναι αρνητική. Αυτό έχει να κάνει με την παρουσία μεγάλης άεργους ισχύος? Ευχαριστώ εκ των προτέρων. post-55882-0-08679700-1404133560_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οταν τα φορτια ειναι 1φ θα πρεπει να ειναι ισοκατανεμημενα και στις 3φασεις (οσο ειναι δυνατον )γιατι διαφορετικα θα εχεις μεγαλο ρευμα που διαρεει στον ουδετερο .Αν εχεις αρνητικο συν φ στην εγκατασταση αυτο οφειλεται στα επαγωγικα φορτια (κινητηρες,φθοριου ,μετασχηματιστες κλπ) .Θα πρεπει να τοποθετησεις συστημα αντισταθμισης πυκνωτων για να πας το συν φ κοντα στον 1

 

Καλη επιτυχια στην εργασια σου.

Link to comment
Share on other sites

Ανέτρεξε στο εγχειρίδιο του εργαλείου που χρησιμοποιείς, στη σχετική βιβλιογραφία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων και συμβουλέψου τον επιβλέποντα της διπλωματικής σου εργασίας. Τα φορτία που περιγράφεις [που είναι μονοφασικά και όχι μονογραμμικά], είναι πλούσια σε αρμονικές και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η μέτρηση της ποιότητας ισχύος της εγκατάστασης. Κατά τα λοιπά πάρε υπόψη σου τα εξής:

 

Για την πρώτη αρμονική[~50Hz], αν έχουν γίνει σωστά οι συνδεσμολογίες δειγματοληψίας της τάσης και ρεύματος, το στιγμιότυπο που παρουσιάζεις στην εικόνα, όντως δείχνει αρνητική ροή ενεργού και άεργου ισχύος και το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σωστό! Αυτό πρέπει να δείχνει το όργανο, γιατί ο τρόπος της μέτρησης γίνεται με αυτό που λέμε στην Ηλεκτροτεχνία "σύμβαση πηγής". Επομένως, αυτό που καταλαβαίνω βλέποντας την οθόνη σου είναι ότι, το φορτίο σου απορροφά ενεργό ισχύ και έχει επαγωγικό χαρακτήρα. Σωστό και αναμενόμενο για τα φορτία που περιγράφεις.

 

Αφού το φορτίο σου ασύμμετρο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να φορτίζεται με ρεύμα ο ουδέτερος. Αν κάνεις μερικές πράξεις θα βεβαιωθείς κι εσύ ότι το ρεύμα του ουδετέρου είναι όσο φαίνεται στην οθόνη, με γωνία φάσης περίπου 98,3deg.

 

Και κάτι τελευταίο: οι τάσεις που αναφέρεις ως σχεδόν απόλυτα συμμετρικές, είναι ασύμμετρες. Αυτή η "σχεδόν απόλυτη συμμετρία", όπως αναφέρεις, δημιουργεί ένα ρεύμα φόρτισης του ουδετέρου κάτι λιγότερο από 0,5Α.

 

Ενδιαφέρον, επίσης, υπάρχει για τις υπόλοιπες αρμονικές του δικτύου σου. Μπορείς να ανεβάσεις τις ενδείξεις του οργάνου στην 3η αρμονική;

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώ ν' ανεβάσω φωτογραφίες και δεν μπορώ, τι κάνω λάθος;; Μου βγάζει μηνυμα "Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε αυτή την κατάληξη εικόνας σε αυτό το forum."

Edited by Nliag
Link to comment
Share on other sites

αφου στο λεει. Χρησιμοποιησε αλλο τυπο αρχειων (αλλη καταληξη).

 

ΥΓ διορθωσε την ειδικοτητα σου γιατι φαινεσε ως τοππογραφος ΤΕΙ

Link to comment
Share on other sites

Εμένα κάτι δεν μου αρέσει στην συνδεσμολογία του οργάνου. Οι μετρήσεις δεν μου φαίνονται πολύ φυσιολογικές. Θα πρέπει να ξαναελενξεις τους Μετασχηματιστές εντάσεως πρώτα αν έχουν τοποθετηθεί σωστά. Θα πρέπει να ανατρεξεις στο εγχειρίδιο του οργάνου. Καλή επιτυχία στην εργασία σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.