Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Είπα να μην το ρωτήσω και πέσουν μαζεμένα εγώ βάζω ένα =25-35% :P

Edited by deathlok
  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γιατί χρησιμοποιείς τόσα πολλά τμήματα δικτύου στο φύλλο υπολογισμού? Πχ τα 1.2, 2.3, 3.4 θα μπορούσαν να είναι ένα τμήμα.

 

Τον συντελεστή λοιπών τριβών μπορείς να τον αφήσεις και κενό αν έχεις περάσεις όλα τα δεδομένα για την πτώση πίεσης στο φύλλο υπολογισμού του δικτύο (στον κεντρικό κλάδο).

Edited by miltos
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Επειδή αυτή τη στιγμη το μυαλό μου έχει γίνει κουρκούτι, θα το δω αύριο τo bld και θα επανελθω.

 

Έχει δίκιο ο miltos. Και εγώ προτιμώ να βάζω τις τριβές στα επιμέρους τμήματα και στο τέλος αντε να κάνω μια προσαυξηση ασφαλείας 10-15% Max.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Παιδιά τα φ12 να τα ξεχάσετε....

Ο φ12 είναι ένας σωλήνας που τείνει να εξαφανιστεί απο την αγορά και τα εξαρτήματα του είναι δύσκολα να βρεθούν....

 

deathlok

Είσαι ο μηχανικός της δουλειάς και με τον τσαμπουκά σου θα του πεις ότι οι διακόπτες θα αλλαχτούν... Τέρμα.

Δεν είναι δα και κανα φοβερό κόστος.

Εχεις την  επιλογή των comap τους διπλο-ρυθμιζόμενους , έχει και απλούς πρόσεχε.

Αν θες θα σου στείλω εγώ το pdf με τα KV τους.

Αλλη επιλογή είναι ο giagomini 6-8 θέσεων (δεν θυμάμαι ακριβώς) έχουμε και απο αυτούς το kv.

Την πτωση του διακόπτη την ρίχνεις στο εξάρτημα στην 4m και στέλνεις το νερό σου με το σταγονόμετρο που έλεγε και ο Καπετάνιος.

Υπάρχει όμως η περίπτωση που ανάλογα με τις οδεύσεις παίζοντας  και με τις διατομές να μην χρειαστούν στραγγαλισμοί και τότε σου κάνουν και οι απλοί διακόπτες......

Edited by aithilenio
  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε (edited)

Επανέρχομαι στην επίλυση του δικτύου σου, αν το αντιλήφθηκα σωστά (γιατί είχες αρκετούς κόμβους :shock:). 

 

Χρησιμοποιήσα χαλκοσωλήνα talos ευθύγραμμο.

 

Επισυνάπτω δύο επιλύσεις (μόνο η πρώτη γραμμή λείπει, το τμήμα 1.2 που είναι Φ22 και ίδια παροχή με το 2.3, γιατί δεν χωρούσε στη σελίδα). Μία με τον κυκλοφορητή σου στην μεσαία σκάλα (σύμφωνα με τις δικές σου τριβές κλάδων που είναι μικρές) και βγάζει ένα ΔΤ περίπου 17.50 στο δυσμενέστερο σώμα, και μία με τον κυκλοφορητή στη μέγιστη σκάλα (αύξησα αρκετά τις τριβές με τον συντελεστή λοιπων τριβών), που βγάζει ένα ΔΤ περίπου 16.50 στο δυσμενέστερο σώμα.

 

post-26037-0-45137400-1404461973_thumb.pngpost-26037-0-14014600-1404461990_thumb.png

 

Κάθε σχόλιο δεκτό.

 

Χρησιμοποίησα και Φ12 (κι ας φωνάζει ο Γρηγόρης 8-) ), για να δείτε πόσο εξυπηρετεί σε τέτοια δίκτυα. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η χρήση αυτής της διατομής, τότε αναφκαστικά πρέπει να πάμε σε ρυθμιστικούς διακόπτες.

Edited by akaliak
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μόλις μπήκα στο γραφείο σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, λοιπόν:

 

1) Μίλτο βάζω τόσους πολλούς κλάδους από "κουσούρι" από τις μελέτες αερίου όπου βάζω κάθε τμήμα με ξεχωριστούς κόμβους ώστε να βγάζω σωστό αξονομετρικό και να μην διορθώνω. (στο δισωλήνιο βέβαια δεν έχει καμία λογική αφού δεν εξάγω αξονομετρικό. Για τις λοιπές τριβές τις βάζω γιατί δεν ξέρω εσωτερική πτώση πίεσης μονάδας. Στο δίκτυο (κεντρικό κλάδος) έχω βάλλει τα κλασσικά δλδ 2 βάνες της καμπύλες κτλ αλλά όλο και κάτι θα προκύψει.

 

2) Γρηγόρη το Φ12 υπάρχει ακόμα τα μόνα εξαρτήματα που δεν βρίσκω άμεσα διαθέσιμα (και ίσως να μην υπάρχουν κιόλας) είναι ημιβε βε κτλ. Τώρα για ρυθμιστικούς διακόπτες....εκτός από μηχανικός του έργου είμαι και ο εργολάβος, ότι πω εγώ θα γίνει γιατί εγώ πληρώνω :P. Απλά νομίζω πως πρώτα πρέπει να εκμεταλλευτώ την σωστή σχεδίαση του δικτύου και μετά να πάω στους διακόπτες και αφού έχω καταλάβει πλήρως τι πως και γιατί. (συνέχεια παρακάτω στο κείμενο)

 

3) akaliak ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Και εγώ με δοκιμές (και πάνω σε αυτά που έχεις γράψει σαν γενικές οδηγίες) έχω καταλήξει σε παραπλήσια νούμερα, απλά προσπαθώ να κάνω λιγότερη χρήση της Φ12 και στα δύο τελευταία σώματα κρατάω των κεντρικό κλάδο Φ22.

 

Τώρα κάποια γενικά πράγματα: Ψάχνοντας και βάσει αυτά που έγραψε ο Μίλτος οι απλοί διακόπτες δισωληνίου δεν ρυθμίζουν και έχουν μεγάλο Kv (π.χ. ο 940 της pettinaroli που έχει 4) .

 

Στην ίδια εταιρία βρίσκω κάποιους οι οποίοι ρυθμίζουν κανονικά και δίνουν αριθμό στροφών και κλειδώνουν και λογικά είναι αυτοί που λέτε εσείς διπλορυθμιζόμενους  (π.χ. 750Ν)

 

Αλλά βρίσκω και τους θερμοστατικούς διακόπτες (χωρίς την θερμοστατική κεφαλή) που πάλι ρυθμίζουν (δεν κλειδώνουν) (π.χ. 770P) αλλά στο διάγραμμα δίνει τρεις καμπύλες μία τέρμα ανοιχτό και μία για 1Κ και μία για 2Κ οι οποίες καταλαβαίνω ότι αναφέρονται σε θέσεις του διακόπτη μερικώς κλειστό αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο και πως.

 

οι 940 εντελώς απλοί και οι 770 είναι άμεσα διαθέσιμοι οι 750 ΔΕΝ είναι ετοιμοπαράδοτοι. Μιλώντας μου είπε να κοιτάξω τους giacomini AX ΡΕ Γρήγορη πόσο μέσα έπεσες.

 

1)Απλά μία ερώτηση από το όλο ψάξιμο.....οι θερμοστατικοί (έχω βάλει και το pdf) θα έκαναν την δουλειά που θέλω;

 

2) Βάζω ρυθμιστικούς και τους δύο ή έναν απλό έναν ρυθμιστικό

 

3) Νομίζω πως δεν χρειάζεται να βάλω ρυθμιστικούς σε όλα τα σώματα αλλά μόνο σε αυτά που θέλω να στραγγαλίσω δεδομένου ότι δεν πάμε για το υπερδισωλήνιο αλλά ένα αρκετά καλό σύστημα.

 

Υ.Γ. για την πτώση πίεσης μέσα στο σώμα και ανάλογα το μέγεθος του σώματος το ψάχνω λίγο ακόμα και θα επανέλθω (πάντως η 4Μ σου λέει βάλε ζ=2,5 και καθάρισες)

 

Υ.Γ. 2 ρε γμτ κατεβατό βγήκε νόμιζα πως δεν είχα γράψει τόσα πολλά !

940_ENG.pdf

750n_ENG.pdf

770p_ENG.pdf

Edited by deathlok
Δημοσιεύτηκε (edited)

Το διάγραμμα του pdf των θερμοστατικών, δίνει τρεις καμπύλες (τρεις τιμές Kv), με παράμετρο την επίδραση του θερμοστατικούς μηχανισμού. Αυτοί οι διακόπτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρύθμιση. Γενικά οι θερμοστατικοί είναι άλλο κεφάλαιο και καλύτερα άσ' τους για νέο topic, αν σε ενδιαφέρει τέτοια συζήτηση.

 

για την πτώση πίεσης μέσα στο σώμα και ανάλογα το μέγεθος του σώματος το ψάχνω λίγο ακόμα και θα επανέρθω (πάντως η 4Μ σου λέει βάλε ζ=2,5 και καθάρισες)

 

 

Η πτώση πίεσης σε ένα σώμα εξαρτάται από τη σχεδίαση του σώματος και τις διαστάσεις του (μεγάλο σώμα---> μικρή πτώση πίεσης για την ίδια παροχή), αν και τον σημαντικότερο ρόλο μάλλον τον έχει διαμόρφωση μετά τη μούφα αν μιλάμε για panel. Γενικά η πτώση πίεσης στα σώματα είναι μικρή (για AKAN ---> 0) και επειδή είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας δεν τη λαμβάνω υπόψιν.
 

 

2) Βάζω ρυθμιστικούς και τους δύο ή έναν απλό έναν ρυθμισιτκό

 

 

Αν θέλεις να στραγγαλίσεις αρκετά, θα χρειαστείς δύο ρυθμιστικούς. Επειδή η διαφορά στην τιμή είναι μικρή (σε αυτούς που χρησιμοποιώ τουλάχιστον) βάζω πάντα δύο ρυθμιστικούς προκειμένου να απλουστευτεί η διαδικασία.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Το μικρό πρόβληματάκι που έχει το υπολογιστικό για το δισωλήνιο,  είναι οτι πρέπει από το Κν της κάθε θέσης του διακόπτη και ανάλογα με την παροχή του κλάδου να υπολογίσεις το ζ και να το βάλεις σαν εξάρτημα στο λογισμικό της 4Μ και να δεις τι ΔΤ πετυχαίνεις.

 

Νομίζω ότι και με τα στοιχεια που σου δίνει ο 770 σε μία από τις δύο θέσεις (πρέπει να κάνεις δοκιμές) θα μπορέσεις να κανεις τη δουλεία σου.

 

Στο μονοσωλήνιο είναι πιο απλά τα πράγματα, μιας και το λογισμικό της 4M, σου βγάζει τον στραγγαλισμό που χρειάζεσαι σε mH20 σε κάθε κλαδο ώστε να έχουν όλοι ίδιο ΔΤ.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν υπάρχουν διακριτές "θέσεις" στον 770. Κάθε καμπύλη αντιστοιχεί σε μια διαδρομή του "εμβόλου" για την οποία όμως δεν έχουμε στοιχεία για να μπορέσουμε να την επιτύχουμε, ούτε μπορούμε να τη διατηρήσουμε. Γυρνώντας το πλαστικό καπάκι του διακόπτη αλλάζουμε το Kv αυτού, αλλά δεν γνωρίζουμε πως.
 

 

Το μικρό πρόβληματάκι που έχει το υπολογιστικό για το δισωλήνιο,  είναι οτι πρέπει από το Κν της κάθε θέσης του διακόπτη και ανάλογα με την παροχή του κλάδου να υπολογίσεις το ζ και να το βάλεις σαν εξάρτημα στο λογισμικό της 4Μ και να δεις τι ΔΤ πετυχαίνεις.

 

Είναι πιο απλό από τις "τριβές κλάδων" να υπολογιστεί το επιθυμητό Kv των διακοπτών.

Edited by miltos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.