Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η γεωργία λαμβάνει τεχνολογική χείρα βοηθείας για την ποιοτική αναβάθμιση των καλλιεργειών. Ερευνητές χρησιμοποιούν ειδικούς αισθητήρες για να βρουν την ιδανική καλλιέργεια για τον εκάστοτε τύπο εδάφους.

 

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστά το ζήτημα της εξασφάλισης τροφής στις επόμενες δεκαετίες θέμα πρώτης γραμμής. Οι ειδικοί του τομέα της αγροτικής οικονομίας συμφωνούν στο ότι η αγροτική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στροφή σε ανθεκτικές και εντατικές μορφές καλλιέργειας.

 

Στην υλοποίηση αυτού του στόχου καλούνται να συμβάλουν τόσο οι αγρότες όσο και οι επιστήμονες. Οι τελευταίοι, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν, μπορούν να καταγράψουν τις ιδιότητες και τα γενετικά χαρακτηριστικά των φυτών σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες και τον τύπο του εδάφους.

 

Για τη διαδικασία αυτή οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ολοένα συχνότερα αισθητήρες, οι οποίοι συμβάλλουν σε όλη τη διαδικασία της «αναγνώρισης». Ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ένας φοιτητής κάθεται σε ύψος τεσσάρων μέτρων πάνω από ένα χωράφι κριθαριού. Εκεί έχει τοποθετήσει έναν φορητό υπολογιστή, τον οποίο έχει συνδέσει με μία συσκευή σάρωσης με λέιζερ. Ο σαρωτής δίνει μία τρισδιάστατη απεικόνιση του χωραφιού.

 

Τεχνολογικό όπλο για τους οινοπαραγωγούς

 

«Ερχόμαστε πρώτη φορά όταν ακόμη δεν έχει φυτρώσει τίποτα και δημιουργούμε μία απεικόνιση υψηλής ανάλυσης για την επιφάνεια του χωραφιού», εξηγεί η Νόρα Τίλι, γεωγράφος του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και προσθέτει ότι «όταν τα φυτά αρχίζουν να φυτρώνουν ερχόμαστε ανά δύο εβδομάδες και κάνουμε μετρήσεις». Ο σκοπός αυτών των τρισδιάστατων απεικονίσεων είναι να διαπιστωθεί ποια φυτά αναπτύσσονται ιδιαίτερα καλά. Από το ύψος των φυτών οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τη βιομάζα τους. Μία πρόσθετη χειροκίνητη μέτρηση τους βοηθά να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων μετρήσεων.

 

Posted Image

 

Ωστόσο, το αν τα φυτά αναπτύσσονται καλά ή όχι είναι μόνο μία από τις πτυχές στις οποίες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι επιστήμονες προκειμένου να καταλήξουν στο ιδανικό είδος καλλιέργειας για τον εκάστοτε τύπο εδάφους. Οι επιστήμονες καλούνται να εξετάσουν επίσης το ίδιο το έδαφος. Όπως εξηγεί ο Χάινερ Γκόλτμπαχ, καθηγητής γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, μέσα στο ίδιο χωράφι εντοπίζονται αποκλίσεις στην ποιότητα της καλλιέργειας, «που οφείλονται στις διαφορετικές ιδιότητες του εδάφους. Γι’ αυτό χρειάζονται οι καλλιεργητές περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο τον οποίο καλλιεργούν».

 

Ειδικός για την παροχή τέτοιων πληροφοριών είναι ο Στέφαν Πέτσολντ, επίσης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Χρησιμοποιώντας μία συσκευή φασματοσκοπικής ανάλυσης με ακτίνες «γ» μπορεί να αναλύσει την ποιότητα του εδάφους. Αυτός ο αισθητήρας μπορεί να μετρήσει τη φυσική ραδιενέργεια των συστατικών του εδάφους. Μέσω συμβατικών αναλύσεων του εδάφους βοηθά τους επιστήμονες να δημιουργήσουν συναρτήσεις με τα ποιοτικά στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα την περιεκτικότητα σε άργιλο ή σε άμμο».

 

Posted Image

 

Αυτές οι τεχνικές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους οινοποιούς, καθώς τα χαρακτηριστικά του εδάφους μπορούν να δώσουν «προστιθέμενη αξία» και ποιότητα στο παραγόμενο κρασί. Τα ερευνητικά αποτελέσματα καταλήγουν σε μία κοινή βάση δεδομένων, η οποία βοηθά τους επιστήμονες να σχηματίσουν την τελική εικόνα. Ένας αγρότης που δεν έχει στη διάθεσή του όλες αυτές τις τεχνολογικές διευκολύνσεις, θα αδυνατούσε να έχει την εποπτεία όλων των δεδομένων. «Ένας καλλιεργητής κουράζεται.Το αργότερο μετά από δύο ώρες στο χωράφι και αν έχει ζέστη, η πιθανότητα να υποπέσει σε σφάλματα αυξάνεται αισθητά», επισημαίνει κλείνοντας ο Χάινερ Γκόλντμπαχ.

 

Πηγή: http://www.dw.de/αισ...δειά/a-17730427

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αγαπητέ engineer,  ενδεικτικά σου αναφέρω ότι τέτοια συστήματα υπάρχουν εδώ κ αρκετά χρόνια, εγώ δούλευα πάνω σε τέτοιους αυτοματισμούς στην Ολλανδία κ Βέλγιο μόνο που οι εκεί αγρότες   είχουν τελειώσει ένα μικρό γεωπονικό πανεπιστήμιο, κ ότι νέο το βλέπουν με ένα τελείως διαφορετικό μάτι αποτι οι εδώ αγρότες , όταν ανοίγω κουβέντα πάνω σε τέτοιας φύσεως αυτοματισμούς όλοι τους με κοιτούν με μισό μάτι,  ίσως κ να έχουν δίκιο γιατί πολλοί ήταν αυτοί που αλλά τους είπαν άλλα τους έδωσαν κ άλλα κατάλαβαν.

 τέλος πάντων , με λίγα λόγια, είναι θέμα παιδείας που εδώ δεν…..  όταν τους ελεγα εκπαιδευτείτε κ εξοπλιστείτε  με λεγαν  μαλα…. Τώρα που θέλουν, δυστυχώς μας τέλειωσαν τα λεφτά …

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
  • Upvote 2
  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

τέτοια συστήματα αναπτύσσονται και στα γεωπονικά πανεπιστήμια της ελλάδας.

 

στον κατάλογο προσθέτω:

 

1)το σύστημα μέτρησης της θερμοκρασίας του φυλλώματος με θερμόμετρα υπερύθρου που οδηγεί στον προσδιορισμό των στιγμιαίων αναγκών του φυτού σε νερό. το σύστημα μπορεί να δώσει εντολή στο αυτόματο πότισμα να ποτίσει το τμήμα της καλλιέργειας που έχει ανάγκη, με την ακριβή ποσότητα που χρειάζεται ώστε να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα φωτοσύνθεσης.

 

2)το σύστημα μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας και άλλων μετεωρολογικών παραμέτρων

 

3)τους αισθητήρες on line μέτρησης της εδαφικής θερμοκρασίας και υγρασίας

 

4)τους αισθητήρες μέτρησης της συγκέντρωσης αλάτων στο εδαφικό διάλυμα και ρυθμίζουν αυτόματα την τροφοδοσία λιπασμάτων κλπ.

 

5)τα τσιπάκια που παρακολουθούν την υγεία των ζώων και ειδοποιούν για τις γόνιμες ημέρες

 

6) τα scanners αναγνώρισης φύλου των πτηνών αμέσως μόλις βγουν από το αυγό τους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.